Οι φυλακές προσφύγων στα νησιά, προοίμιο στη μεταμόρφωση της Ελλάδας με όρους κατακερματισμένης γεωγραφίας και αστικής λεηλασίας.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τη συνέπεια ανάμεσα στα γραπτά λόγια του και τα κατασταλτικά, κυβερνητικά έργα του.

Οφείλουμε, επίσης, να τονίσουμε τη σπουδή του ανδρός να δείξει το πραγματικό, ρατσιστικό και φοβικό πρόσωπο του, συνδέοντας την προσφυγική κρίση λόγω των πολεμικών και ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών στη Μέση Ανατολή, με την έξαρση ενός «νέου» ιού στις παρυφές της καταστροφικής προέλασης του κινεζικού καπιταλισμού και στον πυρήνα της διάλυσης των δημόσιων συστημάτων υγείας όπου γης.

Μόνο ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει τέτοιους συσχετισμούς, για να φυλακίσει τους πρόσφυγες στα κλειστά κέντρα, να εφαρμόσει το πρόγραμμα της (πάντα, ταξικά) αγνώριστης Ελλάδας και για να χαϊδέψει τα αυτιά των ούτως ή άλλως προετοιμασμένων για τέτοιες μπούρδες, Ελλήνων νοικοκυραίων που έχουν εθιστεί στον κιτρινισμό, το ξενοφοβικό δηλητήριο και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

Προτού καλά-καλά, στεγνώσει το τυπογραφικό μελάνι στο περιβόητο άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» για την… αγνώριστη Ελλάδα του μέλλοντος, και πάντα με όρους… γεωγραφίας, οι οποίοι στο εταιρικό, ποδοσφαιρικό επίπεδο χωρίζουν την μικρά και ανέντιμο σε πάνω και κάτω από τα Τέμπη, ο Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει άνω-κάτω τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και να διασπάσει την επικράτεια σε πέρα και δώθε του αρχιπελάγους. Και ακόμη δεν είδαμε τίποτα, όπως θα φανεί σύντομα και θα γράψουμε αμέσως.

Στη φιλόξενη γωνιά του project, είχαμε επιχειρηματολογήσει εγκαίρως και διεξοδικά, αποκαλύπτοντας το πραγματικό νόημα πίσω από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για μια… αγνώριστη Ελλάδα, η οποία θα θυμίζει, φρικαλέα, ένα μικρό, ευρωενωσιακό «Τέξας από τα Lidl» στον καταμερισμό «ανάπτυξης» που αναλογεί πλέον στην κάθε μια από τις «Ηνωμένες Πολιτείες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της Ευρωπαϊκής Ένωσης της διαρκούς οικονομικής και πολιτικής απόκλισης και του συστηματικού, εσωτερικού, ακήρυχτου, ταξικού πολέμου.

Η κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, αύριο – μεθαύριο και σε άλλα νησιά, ενδεχομένως στη Λέρο, ή και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου θα επιταχθούν εκτάσεις για να ανεγερθούν τα κλειστά κέντρα κράτησης και μακροχρόνιας φυλάκισης των προσφύγων, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία.

Τουλάχιστον για όσους θέλουν και μπορούν να ενημερωθούν, διαβάζοντας τις σχετικές συμφωνίες που έχουν συνυπογραφεί ήδη από την εποχή της κυβέρνησης Τσίπρα για την πραγματική τύχη των προσφύγων που καταφθάνουν στα νησιά και αναζητούν άσυλο ή διέξοδο σε μια ευρωπαϊκή χώρα, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη φτώχεια, την κοινωνική διάλυση, τους πολέμους και τις φυλετικές και θρησκευτικές διακρίσεις που έσπειρε συμφεροντολογικά και κοντόφθαλμα και η ΕΕ στη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.

Είναι για μια ακόμη φορά, εντυπωσιακή, εκνευριστική και εντέλει, γελοία η στάση και η παραπληροφόρηση των ελλαδικών ΜΜΕ που κατά τα άλλα ξιφουλκούν για την υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της διακίνησης των αποκλειστικά νεοφιλελεύθερων ιδεών των αφεντικών και ιδιοκτητών τους.

Τι δεν ήξεραν οι Έλληνες «δημοσιογράφοι» - ενσωματωμένοι, διεφθαρμένοι, ανίκανοι, αδιάβαστοι και αμόρφωτοι, όταν η μικρά και ανέντιμος Ελλάς συνομολογούσε τη μεταμόρφωση της σε στρατόπεδο-φυλακή ψυχών, σε μια ξενοφοβική, ρατσιστική και μισάνθρωπη προσπάθεια αναχαίτισης των προσφυγικών κυμάτων που θα «σαλαμοποιεί» διαδοχικά διάφορες περιοχές της χώρας, από τα νησιά έως την ενδοχώρα, ώστε, αφενός, να μην διαταραχθεί η… κοινωνική συνοχή του πυρήνα της ΕΕ (με φαιοχίτωνες σχεδόν παντού σε κεντρικό, πολιτικό ρόλο) και, αφετέρου, να ξεκοκαλιστούν τα σχετικά, ευρωπαϊκά κονδύλια από διάφορους αετονύχηδες, είτε στο κράτος, είτε στον στρατό, είτε ανάμεσα στους πάσης φύσεως εργολάβους (με «ΜΚΟ»-σφραγίδες ή χωρίς «ΜΚΟ»-σφραγίδες στη βιτρίνα, αδιάφορο…), προκειμένου κατόπιν, οι ίδιοι πάλι, να κραυγάζουν για… αλλοίωση της χώρας και… ισλαμικές εισβολές και άλλα γραφικά, ακροδεξιά και χρυσαυγίτικα, έχοντας κατά τα άλλα πάρει πρώτη θέση στο μεγάλο φαγοπότι που έχει στηθεί στις πλάτες των προσφύγων και των Ευρωπαίων «φορολογουμένων»;

Ας μας διαφωτίσει σχετικάτο πάλαι ποτέ «σωματείο» «μας» η ΕΣΗΕΑ ή οι άλλες, τοπικές και περιφερειακές ενώσεις του Τύπου. Γιατί εξεπλάγησαν όλοι τις τελευταίες μέρες με τις επιτάξεις, τις κλειστές δομές, τις πορείες διαμαρτυρίας και τα ΜΑΤ σε ένα όργιο βίας και καταστολής; Τι δεν ήξεραν; Τι δεν είχαν καταλάβει από την εποχή που υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν καταρχάς ο Γιάννης Μουζάλας και κατόπιν, ο Δημήτρης Βίτσας; Τι δεν ήξεραν, τι δεν είχαν καταλάβει από την «αθώα» εποχή της Αμυγδαλέζας που αντικαταστάθηκε από τη θλιβερή και αποκρουστική εποχή της Μόριας, της ΒΙΑΛ και τηςΕιδομένης; Τι δεν ήξεραν, τι δεν είχαν καταλάβει από το χρονικό εκείνο διάστημα, που οι ένοπλες δυνάμεις είχαν αναλάβει το… έργο της «φιλοξενίας» σε παλιές στρατιωτικές υποδομές (πάντα με το αζημίωτο) και εξαφανίζονταν δεκάδες αν όχι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ανάμεσα στον Άννα του κράτους και τον Καϊάφα του παρακράτους;

Το πραγματικό «δράμα», βέβαια, δεν αφορά τους «ανενημέρωτους» και «απληροφόρητους» νησιώτες. Το δράμα ανήκει εξολοκλήρου στους πρόσφυγες. Αυτοί θα φυλακιστούν επ’ αόριστον στις νέες, κλειστές δομές. Αυτοί θα αφεθούν εντελώς στην κακή τους τύχη και την αδιέξοδη μοίρα τους, σήμερα, για παράδειγμα, στη Μόρια, αύριο, στο Μανταμάδο, τηνΚαράβα ή όπου αλλού, την ώρα που κατά τα άλλα η αγνώριστη Ελλάδα του Μητσοτάκη θα κάνει προσλήψεις και διορισμούς για ανθρωποφύλακες, συνοριοφύλακες και δεσμοφύλακες – να βολευτούν καταλλήλως και αναλόγως και ορισμένα γαλάζια ή χρυσαυγίτικα «παιντιά».

Τζάμπα τόσος ψηφοθηρικός αγώνας για το κόμμα των α(χ)ρίστων ή την εγκληματική οργάνωση των μαχαιροβγαλτών;

Ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση και οι ά(χ)ριστοι εκπρόσωποι της θα έπρεπε να αιφνιδιάζονται από τις εξελίξεις – είναι συμμέτοχοι και συνένοχοι στην ηθική εξουθένωση και την ψυχολογική και σωματική συντριβή των προσφύγων στα σημερινά κολαστήρια, τη μακροημέρευση μιας άθλιας κατάστασης στις υπάρχουσες δομές, την έλλειψη ανθρωπιάς και την πλήρη απουσία αντικειμενικής και ορθής ενημέρωσης των παραλογισμένων συμπολιτών τους.

Πάνω από 14.000 ευρώ έχουν διατεθεί, κατά κεφαλήν, για κάθε πρόσφυγα που έχει φθάσει στην Ελλάδα τα τελευταία έξι χρόνια – 14.000 ευρώ. Χωρίς πραγματικό, ανακουφιστικό και ενταξιακό, αντίκρισμα. Δεκατέσσερις χιλιάδες ευρώ, ολογράφως. Ή πάνω από 1,6 δις ευρώ, όπως είχε πει κάποια στιγμή, πριν από δυο χρόνια, ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Πού έχουν φαγωθεί και κατασπαταληθεί αυτά τα λεφτά; Πού;

Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, το 1,6 δις ευρώ αντιστοιχεί σχεδόν με το εξοπλιστικό πρόγραμμα «αναβάθμισης» των πολεμικών αεροσκαφών. Ή με τρία-τέσσερα υποβρύχια από τη Γερμανία.

Πού έχουν εξαφανιστεί αυτά τα χρήματα;

Υπάρχουν ακόμη χρήσιμοι ηλίθιοι (δημοσιογράφοι ή όχι, αδιάφορο…), που να πιστεύουν ότι αν αυτά τα χρήματα τα έπαιρναν οι πρόσφυγες στο χέρι, μαζί με ένα διεθνές διαβατήριο όπως υπήρχε κάποτε τοΝάνσεν, που καθιερώθηκε μετά την άθλια, διακρατική, ευρωπαϊκή και αμερικανική, αντιμετώπιση που είχαν οι Εβραίοι πρόσφυγες στο Μεσοπόλεμο και πριν το Ολοκαύτωμα, και ένα πιστοποιητικό υγειονομικής εξέτασης, από παθολόγο, γενικό γιατρό ή παιδίατρο, έπειτα από τόσες ταλαιπωρίες και κακουχίες, υπάρχουν, ξαναγράφω, χρήσιμοι ηλίθιοι, που να πιστεύουν ότι ο κάθε πρόσφυγας δεν θα κατάφερνε με αυτά τα χρήματα να ξαναφτιάξει στοιχειωδώς τη ζωή του, για εκείνον και την οικογένεια του, να βρει σωστό κατάλυμα και σωστό φαγητό, να αναζητήσει εργασία (αν την έβρισκε) και να επαναπατριστεί (αν το ήθελε και αν δεν μπορούσε να σταθεί σε κάποια νέα πατρίδα, στην Ελλάδα ή την Ευρώπη), πάντα με 14.000 ευρώ κατά κεφαλήν και στην τσέπη;

Τόσα έχουν διασπαθιστεί, υπεξαιρεθεί, κλαπεί και σπαταληθεί για κάθε πρόσφυγα που έφθασε στην Ελλάδα που ετοιμάζει φυλακές «νέου τύπου» για να στοιβάξει αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων το μοναδικό… έγκλημα ήταν η φυγή από τη δυστυχία και τη σφαγή, τις οποίες και οι Ευρωπαίοι εταίροι «μας» με τη συνενοχή της μικράς και ανέντιμου, σχεδίασαν, προετοίμασαν και εξαπέλυσαν στην Ασία και την Αφρική.

Με αφορμή όμως πια το ξεδίπλωμα σε πρώτη φάση της μετατροπής της Ανατολικής και νησιωτικής Ελλάδας σε απέραντη φυλακή προσφύγων, όπως έκανε, τα προηγούμενα χρόνια και για παράδειγμα, και η Αυστραλία με διάφορα νησιά και ατόλες στη Θάλασσα των Κοραλλιών, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε και την προδιαγεγραμμένη τύχη της Δυτικής Ελλάδας, από την Ηλεία έως τη Θεσπρωτία – από άλλη «αγνώριστη» σκοπιά.

Κατά τη γνώμη μου, και σε έναν μεγάλο βαθμό, η ξενοφοβική και κλειστοφοβική αντιμετώπιση του προσφυγικού προετοιμάζει και «προθερμαίνει» το μικροελλαδικό (παρα)κράτος και τους μηχανισμούς του στη «διαχείριση», τη βία, τον εκτοπισμό και τον εγκλεισμό πληθυσμών, ενόψει και όσων προγραμματίζονται να επισυμβούν στην υπόλοιπη Ελλάδα και ειδικά τις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας και της Ηπείρου. Μία τέτοια «γνώση», η μικρά και ανέντιμος την είχε πρώτα στη διάρκεια του Εμφυλίου (με την εσωτερική προσφυγιά των κρατικόπληκτων και τη μαζική εξορία των αριστερών και κομμουνιστών) και κατόπιν στα δύστηνα χρόνια του μετεμφυλιακού, αντικομμουνιστικού Απαρτχάιντ. Το ίδιο νήμα ξαναπιάνει η αγνώριστη Ελλάδα του Κυριάκου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Οκτωβρίου 2019, η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε τους χάρτες χερσαίων ερευνών και εξορύξεων στο σύνολο των νομών, που βρέχονται από το Ιόνιο Πέλαγος.

Αν ορισμένοι σήμερα φρίττουν από το όργιο καταστολής και βίας που έχει ξεσπάσει στη Λέσβο και τη Χίο προκειμένου να χτιστούν οι προσφυγικές φυλακές (ε, ρε μάσα και διαφθορά πάλι για κάτι εργολάβους και πολιτικούς μηχανικούς της γαλάζιας αντιπαροχής!), αναρωτιέμαι τι θα συμβεί όταν θα ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις και οι επιτάξεις στην Ηλεία, τη Δυτική Αχαΐα, την Αιτωλοακαρνανία, την Άρτα, τα Ιωάννινα και τη Θεσπρωτία, για να πιάσουν δουλειά τα κοινοπρακτικά τρυπάνια των ΕΛΠΕ, της ισπανικής Ρεπσόλ, της ιταλικής ΕΝΙ και της γαλλικής Τοτάλ.

Ποιοι θα είναι εκείνοι, οι ανενημέρωτοι, αμόρφωτοι, αδιάβαστοι πολίτες, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί που θα τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, επειδή, τάχα, η κυβέρνηση των α(χ)ρίστων άλλα θα τους έχει υποσχεθεί και άλλα θα τους έχει τάξει – μεταξύ άλλων και… ανάπτυξη!

Κατά τα άλλα, υπάρχουν ακόμη και σήμερα ορισμένοι που «αναρωτιούνται» γιατί δεν ξεκινά η επέκταση του αυτοκινητοδρόμου Πάτρας-Πύργου…

Πώς να χαραχτεί εκ νέου και να ξεκινήσουν εργασίες για αυτοκινητόδρομο, ο οποίος, στα χαρτιά, βρίσκεται πια σε περιοχές εξορυκτικού ενδιαφέροντος; Πρώτα θα καθοριστούν τα οικόπεδα προς έρευνα, αξιοποίηση και εκμετάλλευση για το πετρέλαιο της Δυτικής Ελλάδας και μετά (αν και εφόσον) θα εντοπιστεί και θα διαμορφωθεί η διαδρομή του «νέου» αυτοκινητόδρομου – με την ανάλογη παραχώρηση διοδίων και προσόδων σε διάφορους εθνικούς εργολάβους.

Την ώρα, επομένως, που ο πρωθυπουργός υπογράφει το ποδοσφαιρικό «μνημόνιο» με τους αντιπροσώπους των Κορλεόνε στις διεθνείς, εγκληματικές οργανώσεις με την επωνυμία της FIFAκαι της ΟΥΕΦΑ, προκειμένου να ρυθμιστούν τα θεματάκιαανταγωνισμού και επιβολής μέσα στη σικελική μαφία, που νέμεται το ελλαδικό ποδόσφαιρο, ξεδιπλώνεται το… όραμα της αγνώριστης Ελλάδας, τόσο στο προσφυγικό «μνημόνιο» όσο και στο ενεργειακό «μνημόνιο». Και αυτά τα δυο «μνημόνια» είναι απείρως καθοριστικότερα, συγκρουσιακά και εκμεταλλευτικά, σε σχέση με τη διεφθαρμένη, βρώμικη και τοξική, επιχειρηματική μπαλίτσα είτε αυτή παίζεται πάνω είτε κάτω από τα Τέμπη. 

ΥΓ. Μια περιήγηση στο ελλαδικό διαδίκτυο και τις ενημερωτικές (ή, «ενημερωτικές») πύλες του δείχνει ότι οι ανάδοχες εταιρείες της κατασκευής των κλειστών κέντρων-φυλακών είναι αντίστοιχα η ΑΚΤΩΡ, η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και η ΤΕΡΝΑ, με την τελευταία να έχει επικεφαλής πρόεδρος, στενό συγγενή του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη…

Ούτε τα προσχήματα, σαν να λέμε…

Ετικέτες