Ο κυνισμός και η υποκρισία της κυβέρνησης Μητσοτάκη βγάζει μάτια και στην υγεία.

Σε συνθήκες που τα δημόσια νοσοκομεία είναι πιο αναγκαία από ποτέ και χρειάζονται μόνιμες μαζικές προσλήψεις και αύξηση της χρηματοδότησής τους, η κυβέρνηση προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν προχωρά στις αναγκαίες προσλήψεις και εξαπολύει κύμα διώξεων σε συνδικαλιστές που αντιδρούν στην πολιτική της.

Στις 13 Μάρτη του 2023, μία μόλις ημέρα μετά την πρόσληψη της Παθολόγου Αργυρής Ερωτοκρίτου στον Ευαγγελισμό ως μόνιμης επιμελήτριας Β, η διοίκηση του νοσοκομείου την «επανατοποθέτησε-εξόρισε»  εκτός νοσοκομείου για τα  τακτικά  ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία της Πολυκλινικής Αθηνών. Την Τετάρτη 15/3 η Α. Ερωτοκρίτου παρουσιάστηκε στην Πολυκλινική και την ίδια μέρα προπαγανδίζει τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Καλείται άμεσα στο γραφείο του αναπληρώτη διευθυντή  όπου της γίνεται η  παρατήρηση: «αυτά δεν επιτρέπονται», χωρίς βέβαια η Αργυρή να  υποχωρεί στις πιέσεις.

Αυτή η ενέργεια της διοίκησης, συνιστά συνδικαλιστική δίωξη στο πρόσωπο της συναδέλφου που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα ως μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ και του σωματείου εργαζομένων «ΓΝΑ Γεννηματάς». Η Αργυρή Ερωτοκρίτου στις 12/10/2022 κρατούσε την ντουντούκα στα εγκαίνια των ΤΕΠ του ΓΝΑ Γεννηματά που έκαναν Πλεύρης- Γκάγκα – Λάτση, έχοντας απέναντι τους μια πολύ μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων. Ήταν αυτή που εισέπραξε την απειλή Πλεύρη από το μικρόφωνο «εσείς με τη ντουντούκα δε χωράτε στο δρόμο μας».

Η Αργυρή Ερωτοκρίτου δεν είναι η μόνη που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, ο πρόεδρος του σωματείου του Αγίου Σάββα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της ΕΝΙΘ, η αναπληρώτρια γραμματέας του σωματείου του Ευαγγελισμού, μέλος του ΔΣ εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης και μια σειρά ακόμα συνδικαλιστών και εργαζομένων έχουν διωχθεί και απειληθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις της, σε μια προσπάθεια να σιγήσει η φωνή των μαχόμενων υγειονομικών.

Οι  αποφάσεις συμπαράστασης ενάντια στην συνδικαλιστική της δίωξη  μετά την πίεση και τις πρωτοβουλίες του Ενωτικού κινήματος για την ανατροπή που ξεκίνησαν από την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία στα νοσοκομεία  απλώθηκαν σε πολλά εργασιακά σωματεία, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΑΔΕΔΥ μέχρι και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας. Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 22 και 23 Μάρτη οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός  που καλούσαν  η ΕΙΝΑΠ και το τοπικό σωματείο  ενώ στις συγκεντρώσεις καλούσαν επίσης η ΟΕΝΓΕ μαζί με πολλά εργατικά σωματεία από νοσοκομεία, εκπαιδευτικούς και άλλους κλάδους. Η συγκέντρωση την πρώτη μέρα ξεκίνησε έξω από την πύλη του νοσοκομείου με τους απεργούς και τα πανό των σωματείων να απλώνονται και στις δύο μεριές του δρόμου. Σπάζοντας την προκλητική απαγόρευση της αστυνομίας, η κινητοποίηση μεταφέρθηκε μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου, όπου ξεδιπλώθηκε μια μαχητική απεργιακή συγκέντρωση. 

Την Πέμπτη 30/3,στην Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού πάρθηκε η  απόφαση για νέα  κινητοποίηση την Τετάρτη 5 Απρίλη με κήρυξη στάσης εργασίας 12μμ-3μμ  και συγκέντρωση  στο Υπ Υγείας με κάλεσμα προς την ΠΟΕΔΗΝ και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν πανυγειονομική - πανδημοσιουπαλληλική διευκολυντικη στάση εργασίας την ίδια μέρα.

Μέσα στην περίοδο που όλη η κοινωνία απεργεί μαζικά και οργισμένα απέναντι στο έγκλημα των Τεμπών και τις ιδιωτικοποιήσεις, η επιλογή της κυβέρνησης να στερήσει μια μάχιμη γιατρό από το μεγαλύτερο νοσοκομείο πρώτης γραμμής, είναι πρόκληση για όλους και όλες. Η δίωξη αυτή δε θα περάσει. Απαιτούμε την άμεση επανατοποθέτηση της συναδέλφου στις παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου Ευαγγελισμός στο οποίο προσλήφθηκε.

*Ο Αντώνης Καραβάς είναι γιατρός

**Φωτό: Μάνος Νικολάου, Εργατική Αλληλεγγύη

Ετικέτες