Αξίζει να θυμηθούμε την προϊστορία του Ελληνικού. Αρχικά η Νομαρχία Αττικής σε συνεργασία με τους δήμους Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού, Αργυρούπολης υποστήριξε το πάνδημο αίτημα του κινήματος για ένα Μητροπολιτικό Πάρκο Υψηλού Πρασίνου στο χώρο που είχε εκκενωθεί μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Μεσόγεια.Η μελέτη ανατέθηκε στο Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ.

Με την υπογραφή των μνημονίων η πολιτική της Περιφέρειας άλλαξε, ο χώρος πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ, και στην ιδιωτικού χαρακτήρα εταιρεία Ελληνικό Α.Ε, που επέλεξε ως επενδυτή τη LamdaDevelopment, συμφερόντων Λάτση. Το προηγούμενο σχέδιο καταργήθηκε και εκπονήθηκε νέο επενδυτικό που εμφυτεύει στη θέση του προηγούμενου οικολογικού και κοινωνικού σχεδίου ένα τερατώδες έργο εμβαδού 3.600.000 τ.μ με ουρανοξύστες, μαρίνες και κτίρια όλων των ειδών και χρήσεων.

Εν τω μεταξύ έγινε κατανοητό το μείζον θέμα της εποχής μας- η κλιματική αλλαγή, απαγορευτική για τέτοιου είδους επενδύσεις.Είναι χαρακτηριστικό ότι η ίδια η μελέτη βαθμολογεί το έργο εξαιρετικά αρνητικά (-2) ως προς αυτό το σημείο.

Σε κάθε περίπτωση το έργο σήμερα λιμνάζει, όχι μόνο γιατί ο επενδυτής  δεν διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια – η συνεταίρος Μαριάννα Λάτση ήδη αποχώρησε – αλλά και γιατί οι επενδύσεις στις κατασκευές είναι ασύμφορες και δεν προωθούνται πλέον εξαιτίας της κλιματικής καταστροφής. Το ακίνητο δεν έχει κατακυρωθεί στον Λάτση.

Το κίνημα για τη σωτηρία του Ελληνικού δεν έχει σταματήσει τη δράση του. Η Επιτροπή διευρύνθηκε με τη συμμετοχή αρχαιολόγων και μελών κινημάτων που συγκλίνουν στην προσπάθεια αποτροπής του έργου. Είναι πάντως γεγονός ότι οι όποιες κινητοποιήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό δεν μπορούν από μόνες τους να σταματήσουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και την υπουργική συνέργεια υπουργών όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντως έχει βρεθεί σε δεινή θέση.

Γι` αυτό διεξάγεται όλοτο διάστημα μέχρι σήμερα ένας διαρκής δικαστικός αγώνας στο ΣτΕ και σε άλλα δικαστήρια με αποτέλεσμα το έργο να μην έχει ξεκινήσει και ο φέρελπις επενδυτής να μην διαθέτει καμία δυνατότητα χρηματοδότησης.

ΕΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Το εναλλακτικό σχέδιο που έχει ήδη από το παρελθόν εκπονηθεί παραμένει σε ισχύ και ελπίζουμε στην εφαρμογή του στο μέλλον όταν τα επενδυτικά σχέδια θα έχουν καταρρεύσει  οριστικά.

Σχεδιασμός του πάρκου

1 Κέντρο Πολιτισμού

Περιλαμβάνει Αρχαιολογικό Πάρκο και Κέντρο Σύγχρονων Τεχνών.

2 Θαλάσσιο Μέτωπο, Δενδρώνες υψηλής βλάστησης και Κήποι ανάδειξης της βλάστησης της Αττικής

Το θαλάσσιο και παράκτιο πάρκο συγκροτείται με την αναβίωση της ακτής και των εκβολών των ρεμάτων, επίσης από το ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) που λειτουργεί σήμερα στην περιοχή.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο αποτελεί εξ ορισμού ένα πόλο περιβαλλοντικής αναβάθμισης με μεγάλη οικολογική αξία. Ένα τμήμα 56% της έκτασης (2600 στρ.) μπορεί να είναι άμεσα προσβάσιμο στο κοινό και διαθέτει ήδη υψηλή και πλούσια βλάστηση. Οι χώροι πρασίνου θα ολοκληρωθούν με νέες φυτεύσεις

3. Αθλητικό Κέντρο

4.  Κοινωνικές Χρήσεις

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΤΙΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ο χώρος του σχεδιαζόμενου πάρκου, μέρος της επικράτειας των αρχαίων δήμων Αλιμούντος, Εωνύμου, Αιξωνής, είχε ιστορικά επικοινωνία με την Αθήνα (άστυ) και το σύνολο του παράκτιου μετώπου από τον Πειραιά μέχρι το Λαύριο. Στη διαδρομή αυτή εντάσσονται σήμερα τόσο υποδομές πολιτισμού, όπως η νέα Λυρική Σκηνή και η Βιβλιοθήκη, όσο και σημαντικά αρχαία και νεώτερα μνημεία. Αναφέρονται ενδεικτικά ο ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, τα αρχαία λατομεία, μεταλλοπλύσια και λοιπές εγκαταστάσεις εξόρυξης στο Λαύριο, καθώς και η  Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου  και το αρχαίο θέατρο Θορικού. Στα μνημεία της φύσης του παράκτιου μετώπου ανήκουν η Λίμνη της Βουλιαγμένης και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου με το φυσικό μνημείο «Χάος».

Το Μητροπολιτικό Πάρκο, που παραμένει  στα σχέδια του Κινήματος για τη Σωτηρία του Ελληνικού, θα αλλάξει ριζικά το παράκτιο μέτωπο από τον Άλιμο μέχρι το Σούνιο και το Λαύριο δημιουργώντας ένα δημόσιο οικολογικό χώρο με σημαντικά μνημεία της φύσης και του πολιτισμού.

*Μέλος της Ευρείας Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του Ελληνικού

Ετικέτες