Οι διοικήσεις του Υπουργείου Παιδείας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) είναι αποφασισμένες να χτυπήσουν αλύπητα τους εγκληματίες που έχουν καταχραστεί κονδύλια του ιδρύματος.

Όχι, δεν αναφερόμαστε στους υπευθύνους που σχετίζονται με τις καταγγελίες για κατάχρηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ για την πληρωμή πρώην μελών του ΔΣ του ΙΚΥ, ούτε τις «ομιχλώδεις» συμβάσεις προμηθειών που έκανε το ίδρυμα, ή τις παραβιάσεις του κανονισμού διαχείρισης του προγράμματος Erasmus. Εξάλλου όπως χαρακτηριστικά έχει πει περίπου και το ΙΚΥ «όλα αυτά είναι ψέματα». Αυτοί που πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα ένδικα μέσα, είναι οι πρώην υπότροφοι του ΙΚΥ που δεν ολοκλήρωσαν έγκαιρα τις διατριβές τους.

Έτσι, την Τετάρτη 10/7/2024 το ΙΚΥ έστειλε δικαστικούς επιμελητές σε υποτρόφους για να τους επιδώσουν εκθέσεις ελέγχου, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει εντός 30 ημερών να επιστρέψουν το σύνολο των τροφείων που έχουν λάβει, ή να καταθέσουν τεκμηριωμένη ένσταση στον Γενικό Διευθυντή του ιδρύματος. Σε περίπτωση που δεν κατατεθεί ένσταση ή η ένσταση απορριφθεί, θα εκδοθεί καταλογιστική πράξη. Οι εκθέσεις ελέγχου, που σε αρκετές περιπτώσεις θυροκολλήθηκαν σε κεντρικές εισόδους πολυκατοικιών, επιδόθηκαν και σε συναδέλφους που έχουν εκπρόθεσμα ολοκληρώσει τις διατριβές τους, δηλαδή εντός του 2024, παρά τις “υποσχέσεις” του προέδρου του ΙΚΥ ότι κάτι τέτοιο θα αποφευχθεί, κατά την συνάντηση που είχε το ΔΣ του ΣΕΡΕΤΕ μαζί του τον περασμένο Μάρτιο.

Ουσιαστικά το ΙΚΥ δίνει περιθώριο 30 ημερών σε νέους επιστήμονες να του επιστρέψουν δεδουλευμένα που μπορούν να φτάνουν και τα 28.000 ευρώ, ειδάλλως απειλεί ότι θα ζητήσει με ένδικα μέσα τα προαναφερθέντα ποσά. Μάλιστα με δημοσιεύματα στον τύπο, παράλληλα έχει εξαπολυθεί μια καμπάνια συκοφάντησης των υποτρόφων ως ασυνεπείς και – ουσιαστικά – χαραμοφάηδες!

Είναι γνωστό τοις πάσι πως όταν πρόκειται για συμβάσεις ΕΣΠΑ με εργολάβους όχι μόνο δίνονται αφειδώς παρατάσεις στα εν λόγω έργα αλλά το Δημόσιο πληρώνει διπλά και τριπλά από τους κρατικούς προυπολογισμούς για την ολοκλήρωση τους. Οι ίδιοι που χρυσοπληρώνουν με δημόσιο χρήμα το ιδιωτικό κεφάλαιο, στοχοποιούν -και με σχετική αρθρογραφία- το πιο πληττόμενο και επισφαλές δυναμικό του Κλάδου.

Οι συνάδελφισσες και οι συνάδελφοι που ανήκουν στους αποδέκτες των σημειωμάτων-μνημείων αναλγησίας του ΙΚΥ και του Υπουργείου Παιδείας χρειάζεται άμεσα να συσπειρωθούν στις γραμμές του ΣΕΡΕΤΕ. Η νομική ομάδα του ΣΕΡΕΤΕ βρίσκεται στη διάθεση κάθε συναδέλφισσας/ου για να συνταχθούν οι σχετικές ενστάσεις και συλλογικά να παλέψουμε ώστε κανένα μας να μην εξοντωθεί οικονομικά λόγω των άδικων όρων σε συμβάσεις που υπογράφονται υπό καθεστώς φτώχειας και ανάγκης. 

Ούτε ένα ευρώ από τα δεδουλευμένα μας να μην επιστραφεί !

Θα μας βρουν απέναντί τους!

 
     

    Ετικέτες