Δήλωση της διάσημης μαύρης αγωνίστριας Keeanga-Yamahtta Taylor, για τις απειλές που δέχεται

Ήταν θέμα χρόνου να εκφραστεί η «νέα αυτοπεποίθηση» της αμερικανικής ακροδεξιάς, για την οποία γράφαμε όταν επικράτησε ο Ντόναλντ Τραμπ. Οι μαζικές αντιδράσεις και αντιστάσεις τους πρώτους μήνες της θητείας τους, έδιναν τον τόνο και είχαν ανακόψει προσωρινά αυτήν την προοπτική. Μια σειρά απανωτά κρούσματα όμως τις τελευταίες μέρες δείχνουν πως οι βίαιοι ρατσιστές επιχειρούν να σηκώσουν κεφάλι. Το σύνθημα «Νέγρος» έξω από το σπίτι του σταρ του NBA, Λεμπρόν Τζέιμς, που έγινε διεθνής είδηση, είναι η πιο «ανώδυνη» κορυφή ενός παγόβουνου. Έχει κι αυτό τη σημασία του, γιατί αναδεικνύει ένα κλίμα «ωμού» ρατσισμού, που ξεπερνά τις πιο ραφιναρισμένες εκδοχές ρατσισμού που διακρίνουν τον «καλό, πετυχημένο, ενσωματωμένο» (και δημοφιλή) μαύρο από τον «επικίνδυνο αλήτη του γκέτο». Αλλά πιο κάτω στο παγόβουνο, βρίσκονται ήδη 3 νεκροί.

Καθώς αναδεικνύει αυτό το κλίμα που δημιουργείται, αναδημοσιεύουμε την δήλωση της Keeanga-Yamahtta Taylor που δέχτηκε μπαράζ απειλών τις τελευταίες μέρες. Η Keeanga-Yamahtta Taylor  είναι καθηγήτρια πανεπιστημίου που ασχολείται ιδιαίτερα με την ιστορία και την πολιτική της «Μαύρης Αμερικής», αλλά και ενεργή ακτιβίστρια στο κίνημα των μαύρων και το γυναικείο κίνημα. Είναι η συγγραφέας του «Από το Black Lives Matter στην Μαύρη Απελευθέρωση» και από τις πιο διάσημες προσωπικότητες του κινήματος αντίστασης στις ΗΠΑ. Ακολουθεί η δήλωση, που δημοσιεύτηκε στη σελίδα των Εκδόσεων Haymarket και μεταφράστηκε για το Rp από την Έφη Μάνθου.

--------------------------------------------------------------

Δήλωση της Keeanga-Yamahtta Taylor

Σχετικά με τις δημόσιες ομιλίες μου αυτή την εβδομάδα:

Με μεγάλη μου λύπη αποφάσισα να ακυρώσω τις προγραμματισμένες δημόσιες διαλέξεις μου στο κτίριο του Δημαρχείου του Seattle και στο πανεπιστήμιο California-San Diego για αυτή την εβδομάδα. Αναβάλλω τις εμφανίσεις μου φοβούμενη για την ασφάλεια τη δικιά μου και της οικογένειάς μου. Έχω λάβει από την προηγούμενη Παρασκευή περισσότερα από 50 απειλητικά και γεμάτα μίσος e-mails. Μερικά από αυτά τα e-mails περιέχουν συγκεκριμένες βίαιες απειλές, συμπεριλαμβανομένου του φόνου.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, έκανα την εναρκτήρια ομιλία στην τελετή αποφοίτων του Hampshire College. Η ομιλία μου στο  Hampshire χειροκροτήθηκε, αλλά δεν άρεσε στο Fox News. Την περασμένη εβδομάδα, το κανάλι έδειξε ένα ρεπορτάζ για την ομιλία μου, χαρακτηρίζοντάς τη «αντιπροεδρικό παραλήρημα». Το Fox ανάρτησε ένα άρθρο στο διαδίκτυο και δημιούργησε επιπλέον και ένα βίντεο αποσπασμάτων από την ομιλία μου, το οποίο περιελάμβανε την προειδοποίησή μου στους απόφοιτους σχετικά με τον κόσμο στον οποίο έβγαιναν με την αποφοίτησή τους. Υποστήριξα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ισχυρότερος πολιτικός του κόσμου, είναι ένας «ρατσιστής και σεξιστής μεγαλομανής», ο οποίος αποτελεί απειλή για το μέλλον τους.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου και του βίντεο του Fox, το e-mail της δουλειάς μου κατακλύστηκε από άθλιες και βίαιες δηλώσεις. Έχω επανειλημμένα αποκαλεστεί «νέγρα», «σκύλα», «μουνόπανο», «βρωμολεσβία», «ερμαφρόδιτη» -μια ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι η ρατσιστική βία συνδέεται στενά με την φυλετική και σεξουαλική βία. Με απείλησαν ότι θα με λυντσάρουν και ότι θα μου φυτέψουν μια σφαίρα από Magnum 44 στο κεφάλι.

Δεν είμαι ένα άτομο που αξίζει να βγει στις ειδήσεις. Το Fox δεν πρόβαλλε ρεπορτάζ για την ομιλία μου επειδή αυτή ήτανε «είδηση», αλλά επειδή ήθελε να υποκινήσει και να προκαλέσει την νοοτροπία του όχλου στο περιθωριακό της ακροατήριο, αναμένοντας ότι η ανταπόκριση θα ήτανε μια πληθώρα από e-mails γεμάτα μίσος ή κάτι χειρότερο. Η απειλή της βίας, είτε αυτή υπονοείται είτε αυτή εφαρμόζεται, έχει ως στόχο τον εκφοβισμό και την φίμωση.

Κατά κάποιον τρόπο, λοιπόν, οι προσπάθειες τους ήτανε επιτυχείς. Τις τελευταίες εβδομάδες, λευκοί ρατσιστές διέπραξαν απεχθείς πράξεις βίας.

Στις 20 Μαΐου, ένας λευκός οπαδός της Εναλλακτικής Δεξιάς (ΣτΜ: η σκληρή ακροδεξιά που έχει υιοθετήσει τον όρο «Alt-Right»), ο Sean Urbanski, δολοφόνησε έναν Αφροαμερικανό φοιτητή του Bowie State University, τον Richard Collins III, στον χώρο του πανεπιστημίου του Maryland. O  Urbanski ήτανε μέλος μιας ομάδας στο facebook ονόματι «Alt-Reich: Nation».

Και μόλις το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ένας λευκός ακροδεξιός στο Portland του Oregon, δολοφόνησε 2 άντρες και προσπάθησε να δολοφονήσει κι άλλον ένα, όταν οι τρεις τους παρενέβησαν για να σταματήσουν μια ισλαμοφοβική και ρατσιστική επίθεση σε δυο νεαρές γυναίκες που επέβαιναν σε μέσο μαζικής μεταφοράς. Ο Πρόεδρος Ντοναλντ Τραμπ αποφάσισε τελικά να δημοσιεύσει ένα υποτονικό tweet για να καταδικάσει τους φόνους στο Portland, αλλά σίγουρα όχι με το ίδιο πάθος το οποίο χρησιμοποιεί όταν υποκινεί την βάση του ενάντια στους μετανάστες, ενώ ενισχύει την αντι-μουσουλμανική υστερία.

Η υποτονική αντίδραση των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικής Ασφάλειας στην πραγματική απειλή της λευκής, ακραία ρατσιστικής, τρομοκρατικής βίας ενθαρρύνει την ανάπτυξη των δικτύων και των οργανώσεων τους σε όλη τη χώρα.

Η ακύρωση των ομιλιών μου είναι μια υποχώρηση στον βίαιο εκφοβισμό, ο οποίος κατά την γνώμη μου υποκινήθηκε από το Fox News. Αλλά δημοσιεύω αυτή την δήλωση για να πω ότι δεν θα σιωπήσω.

Η πλευρά τους χρησιμοποιεί την απειλή της βίας και του εκφοβισμού γιατί δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν στα πεδία της πολιτικής, των ιδεών και της οργάνωσης. Η πραγματική δύναμη της πλευράς μας δεν έχει εκφραστεί ακόμα σε όλο το μέγεθος και το εύρος της, και έτσι πιστεύουν ότι νικάνε. Πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη δυναμική και να αρχίσουμε να χτίζουμε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό και την μισαλλοδοξία σε αυτή τη χώρα. Παραμένω ανυποχώρητα πιστή στην δέσμευση μου σε αυτό το σχέδιο.

Ετικέτες