Αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της οργάνωσης Αντικαπιταλίστας που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο site της οργάνωσης την 14η Μάη , 2020

Στις 28 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε εσωτερική διαδικασία ψηφοφορίας στην οποία οι Anticapitalistas αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε το Podemos, με συμμετοχή 79% των οργανωμένων μελών, με το 89% των ψήφων υπέρ, 3% κατά και 7,5% αποχές. Αποφασίσαμε να περιμένουμε μέχρι σήμερα για να δημοσιοποιήσουμε την απόφαση αυτή: Προτεραιότητά μας ήταν να δώσουμε τη μέγιστη  προσοχή στην πανδημία COVID-19 που πλήττει τη χώρα σκληρά και επηρεάζει ουσιαστικά τους πιο ευάλωτους τομείς των λαϊκών τάξεων.

Ως συνιδρυτές της οργάνωσης αυτής, η συμμετοχή μας υπήρξε μια πολύ ενδιαφέρουσα  συλλογική εμπειρία  και θα είναι πάντα μέρος της ιστορίας μας, καθώς και της ιστορίας του Podemos. Οι στόχοι που μας οδήγησαν να συμμετάσχουμε στην ίδρυση αυτής της οργάνωσης είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Ήταν απαραίτητο να διαμορφωθεί και να σχηματιστεί ένα ευρύ και ριζικά δημοκρατικό πολιτικό υποκείμενο, που να συνδέεται στενά με τους αγώνες και τα κοινωνικά κινήματα, ικανό να προκαλέσει και να αμφισβητήσει την οικονομική, πολιτιστική και πολιτική εξουσία των κυρίαρχων τάξεων και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις ενός επιθετικού και ανεξέλεγκτου νεοφιλελευθερισμού. Με την προτροπή, φυσικά, να σκεφτούμε και να οικοδομήσουμε μια συνολική εναλλακτική ενάντια στο οικοκτόνο και πατριαρχικό καπιταλιστικό σύστημα.

Πιστεύουμε ότι αυτοί οι στόχοι εξακολουθούν να ισχύουν και να έχουν αξία, ωστόσο  σήμερα, το Podemos δεν είναι πλέον ο χώρος από τον οποίο οι Anticapitalistas μπορούμε να συνεισφέρουμε. Συχνά δηλώσαμε τις θέσεις μας και τις αντιπαραθέσαμε σε κλίμα αδελφοσύνης με τα υπόλοιπα ρεύματα της αριστεράς. Δυστυχώς όμως, το Podemos δεν είναι σήμερα η οργάνωση που φιλοδοξούσαμε να οικοδομήσουμε στην αρχή: Το οργανωτικό μοντέλο και το εσωτερικό καθεστώς που βασίζονται σε συγκεντρωτικές εξουσίες και αποφάσεις μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που συνδέονται με δημόσια αξιώματα, και τον γενικό γραμματέα αφήνουν λίγο χώρο για συλλογική και πλουραλιστή δουλειά.  Επίσης είναι ένα μοντέλο που δεν έχει αποδειχθεί καθόλου αποτελεσματικό να προχωρήσει στο κοινωνικό  πεδίο: Η μαχητική οργάνωση και η δύναμη «από τα κάτω» που είχε το Podemos έχει διαλυθεί, αποδιοργανωθεί και εξατμιστεί με αυτό το μοντέλο, χωρίς αυτό να έχει μεταφραστεί, όπως ισχυρίστηκαν ότι θα συμβεί, με τη βελτίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Από την άλλη πλευρά, το Podemos γεννήθηκε ως πολιτικό κίνημα ενάντια στους οικονομικούς και πολιτικούς κανόνες του συστήματος. Είναι προφανές ότι η στρατηγική αυτή έχει αλλάξει. Για το Podemos, το "εφικτό" έχει  περιοριστεί σταδιακά με την πάροδο των ετών: Κατά την άποψή μας, το καθήκον παραμένει να κάνουμε εφικτό το αναγκαίο. Το αποκορύφωμα αυτής της μετατόπισης είναι η στρατηγική συγκυβέρνησης με το PSOE. Για ακόμη μία φορά, ένα αριστερό εγχείρημα υποτάσσεται βραχυπρόθεσμα στη λογική του μικρότερου κακού, αποδεχόμενο να παραιτηθεί από τις πολιτικές του με αντάλλαγμα μια ισχνή ή και καθόλου αποφασιστική επιρροή στο υπουργικό συμβούλιο. Παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης, οι πολιτικές του κυβερνητικού συνασπισμού δεν έρχονται σε ρήξη με το ορθόδοξο οικονομικό πλαίσιο, δεν στοιχηματίζουν στην αναδιανομή του πλούτου, στην ριζική ενίσχυση του δημοσίου και στην ανυπακοή απέναντι στους νεοφιλελεύθερους θεσμούς. Φυσικά, θα υποστηρίξουμε όλες τις κατακτήσεις που θα πραγματοποιηθούν σε αυτό το πλαίσιο και θα παλέψουμε μαζί ενάντια στην ακροδεξιά. Αλλά σε ένα πλαίσιο βαθιάς συστημικής κρίσης, πιστεύουμε ότι το στοίχημα για την πρόοδο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης περνά απαραίτητα μέσα από την οικοδόμηση της κοινωνικής δύναμης,  φιλόδοξων πολιτικών και της προετοιμασίας μιας αντιπαράθεσης ενάντια στις ελίτ.

Οι προσεχείς μήνες και χρόνια θα διαμορφώσουν το σκηνικό των μεγάλων μαχών ανάμεσα στις τάξεις. Η τρέχουσα κρίση δεν είναι προσωρινή: είναι μια συστημική, οικονομική, οικολογική και κρίση φροντίδας. Θα περιλαμβάνει σημαντικές πολιτικές, πολιτιστικές και κοινωνικές ανακατατάξεις. Αδιαμφισβήτητα, τίποτα από όσα πιστεύουμε σήμερα δεν θα παραμείνει το ίδιο. Η δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε ένα αντικαπιταλιστικό κίνημα ανοιχτό σε κάθε είδους αγώνες και εμπειρίες, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον με ανοιχτότητα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούμε σε πολλούς κοινούς αγώνες με τον κόσμο του Podemos.

Μόλις μας το επιτρέψει η κοινωνικο-υγειονομική κατάσταση  θα πραγματοποιήσουμε μια πολιτική συνδιάσκεψη των Anticapitalistas, για  να συζητήσουμε εις βάθος τις προτάσεις μας για τη νέα εποχή.