Δημοσιεύουμε άρθρο που μας έστειλε ο σύντροφος Γιώργος Σπυριδάκης, από την Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Μασταμπά – Ατσαλένιου (στο Ηράκλειο Κρήτης) που αφορά ζητήματα εσωκομματικής δημοκρατίας που προέκυψαν για να υλοποιηθεί η "μεταπήδηση".

Η μεταπήδηση του Μιχελογιαννάκη στο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια διάσταση τοπική και μια διάσταση γενική και περισσότερο πολιτική. Καμία από αυτές δεν είναι ανεκδοτική ή κάτι που το προσπερνάς χωρίς να χρειάζεται να πολυδίνεις σημασία. Στην περίπτωση του Μιχελογιαννάκη η ένταξη του όχι μόνο χαρακτηρίζεται ως επεισοδιακή αλλά δημιούργησε πολλές αμφιβολίες για την ουσιαστική και τυπική νομιμότητά της με όρους καταστατικούς και πολιτικούς.

Η τοπική διάσταση έχει να κάνει με τους χειρισμούς της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου για να διευκολύνει κάτι που η ίδια προφανώς θεωρούσε ως ζήτημα διαδικαστικό. Στην πραγματικότητα, για να επιτευχθεί ή όσον το δυνατόν πιο εύκολη και γρήγορη μεταπήδηση του Μιχελογιαννάκη, γίναμε μάρτυρες του κουρελιάσματος της εσωτερικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί όμως εκφράστηκε παραμονές του συνεδρίου η θέληση να γίνει ο Μιχελογιαννάκης μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, βιαστικά και άκομψα, όπως προκύπτει από τα γεγονότα; Γιατί είναι τόσο σημαντικό για ένα εν ενεργεία βουλευτή, συνεργαζόμενο μάλιστα με τον ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει και απλό μέλος του; Επειδή, σύμφωνα με το προτεινόμενο προς ψήφιση καταστατικό από το επικείμενο Συνέδριο, αν κάποιος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ εγγεγραμμένο σε Τοπική Οργάνωση, δεν μπορεί να είναι τίποτα από τα υπόλοιπα. Ούτε σύνεδρος ούτε πλήρες μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ιδιότητα του μέλους είναι απαραίτητη προϋπόθεση όλων των άλλων. Ο Μιχελογιαννάκης έπρεπε λοιπόν να γίνει μέλος μιας Τοπικής Οργάνωσης πριν γίνει πλήρες μέλος της Κ.Ο.

Γιατί όμως ο Μιχελογιαννάκης επέδειξε τέτοια σπουδή και δεν περίμενε το συνέδριο; Γιατί δεν περίμενε πρώτα να ψηφιστεί το καταστατικό πριν καταθέσει αίτηση μέλους λειτουργώντας με τους νέους όρους που αυτό έθετε; Για τους λόγους που όλοι όσοι έχουμε διαβάσει το προτεινόμενο καταστατικό φανταζόμαστε: η απόκτηση της ιδιότητας του μέλους  του ΣΥΡΙΖΑ, όταν πρόκειται για έναν πρώην και πρόσφατο, μνημονιακό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, αν επιχειρηθεί μετά το Συνέδριο, υπάρχει η πιθανότητα να προσκρούσει πάνω στην (όποια) «δημοκρατία των μελών / της βάσης», κατοχυρωμένη καταστατικά. Να λοιπόν τι φοβήθηκαν και βιάστηκαν τόσο πολύ. Την πιθανότητα ψήφισης από το συνέδριο ενός καταστατικού  που θα έβαζε εμπόδια σε αυτήν την «μετεγκατάσταση» του Μιχελογιαννάκη και θα έδινε τη δυνατότητα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσουν με καταστατικά έγκυρο τρόπο τις πολιτικές τους διαφωνίες σε αυτήν ώστε να την αποτρέψουν και να την εμποδίσουν.

Εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι σε όλους αυτούς τους χειρισμούς σχετικά με το Μιχελογιαννάκη η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής υποκαθιστά και καταργεί τη Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Όχι μόνο τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής δεν γνωρίζουν τίποτα για όλα αυτά, αλλά ούτε καν όλα τα μέλη της Γραμματείας της. Γνωρίζουν μόνο όσοι είναι απαραίτητοι και μόνο όσοι συμφωνούν με αυτούς τους χειρισμούς. Υπενθυμίζουμε ότι το όργανο που νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις είναι η Νομαρχιακή Επιτροπή, η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής είναι όργανο εκτελεστικό, ασχολείται μόνο με την υλοποίησή τους και το συντονισμό. Όταν δεν υπάρχει απόφαση για ένα θέμα, ιδιαίτερα όταν αυτό είναι θέμα με πολιτική βαρύτητα που ξεπερνάει το τοπικό πλαίσιο, η Γραμματεία της Ν.Ε. δεν νομιμοποιείται να κάνει του κεφαλιού της.

Τι λοιπόν έγινε;

1. Ο Μιχελογιαννάκης στα τέλη Μαΐου (27/5/2013) εμφανίζεται από το «πουθενά» και κάνει αίτηση μέλους σε τοπική οργάνωση του Ηράκλειου (Τοπική Οργάνωση Κέντρου πόλης Ηρακλείου) χωρίς να υπάρχει θετική απόφαση Νομαρχιακής Επιτροπής ή ανώτερου εσωτερικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που απαιτείται για εν ενεργεία βουλευτές και σημαντικά πολιτικά ζητήματα. Σημείωση: Οι παρόντες στη συγκεκριμένη συνέλευση της εν λόγω Τοπικής Οργάνωσης είναι μια μικρή μειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών της. Δεν ακολουθεί ψηφοφορία επί της αίτησης μέλους, κάτι που φυσικά δεν προβλέπεται από κάπου. Η ουσία είναι ότι γύρω στους είκοσι πέντε ανθρώπους, χωρίς μάλιστα οι ίδιοι να το έχουν ζητήσει, εμφανίζονται να αποφασίζουν εκείνη τη στιγμή για ένα πρωτίστως πολιτικό θέμα που αφορά όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και σε κεντρικό επίπεδο.

2. Η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής (ένα ολιγομελές συντονιστικό όργανο) – όπως αποδεικνύεται παρακάτω –  είναι κάτι περισσότερο από ενήμερη για την πρόθεση του Μιχελογιαννάκη να κάνει αίτηση μέλους σε τοπική οργάνωση. Η Νομαρχιακή Επιτροπή όμως, το πολυμελές συλλογικό όργανο που παίρνει τις αποφάσεις, δεν είναι ενήμερη και δεν έχει γνωμοδοτήσει σχετικά. Επομένως, εκείνη τη στιγμή μόνο μια κίνηση είναι αποδεκτή και επιτρεπτή. Η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής οφείλει να σταματήσει τη διαδικασία και να παραπέμψει το θέμα στη Νομαρχιακή Επιτροπή ή σε ανώτερο κομματικό όργανο, από τη στιγμή που έχει να κάνει με ένα πρωτίστως πολιτικό θέμα, με εν ενεργεία βουλευτή με πρόσφατο ιστορικό θητείας σε άλλα κόμματα. Παρόλα αυτά δεν το κάνει. Κάνει κάτι άλλο.

3. Η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής αποδέχεται την μάλλον παράτυπη και πολιτικά άστοχη διαδικασία και σπεύδει ακαριαία να ενημερώσει τα μέσα ενημέρωσης για την ένταξη του Μιχελογιαννάκη στο ΣΥΡΙΖΑ διαπράττοντας – εκτός του ατοπήματος της αποδοχής της διαδικασίας – δύο ακόμη πολύ σημαντικά ατοπήματα.

α) Όταν λέμε ακαριαία, το εννοούμε κυριολεκτικά. Προφανώς για να προλάβει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις και να δημιουργήσει προηγούμενο, η Γραμματεία της Ν.Ε. στέλνει την «είδηση» με μορφή Δελτίου Τύπου πριν ακόμη τελειώσει η συνεδρίαση της Τοπικής Οργάνωσης και επικυρωθούν τυπικά οι αποφάσεις της. Δευτερόλεπτα μετά τη φυσική προσέλευση του Μιχελογιαννάκη στο χώρο της συνέλευσης της Τοπικής Οργάνωσης η ανακοίνωση με υπογραφή «Η νομαρχιακή επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» έχει σταλεί στα Μέσα Ενημέρωσης. Στην εσωτερική λίστα του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου δε στέλνεται φυσικά το ίδιο γρήγορα καθότι η ενημέρωση των μελών δεν αξιολογείται ως το ίδιο απαραίτητη. Εδώ δεν πρέπει κανείς να παραλείψει να δώσει τα συγχαρητήρια του στον Μιχελογιαννάκη και στη Γραμματεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για τον απόλυτο συντονισμό τους! Βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι το Δελτίο Τύπου που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης ήταν προετοιμασμένο ήδη από τις προηγούμενες ημέρες. Και ότι υπήρξε προσυνεννόηση μεταξύ κάποιων μελών της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Μιχελογιαννάκη. Υπενθυμίζουμε πάλι ότι δεν ήταν όλα τα μέλη της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής ενήμερα για αυτούς τους χειρισμούς.

β) στο Δελτίο Τύπου που στάλθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης με υπογραφή «Η νομαρχιακή επιτροπή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» η Γραμματεία της Ν.Ε. παρουσιάζει την κατάθεση αίτησης μέλους του Μιχελογιαννάκη σε τοπική οργάνωση ως αποτέλεσμα θετικής εισήγησης της Νομαρχιακής Επιτροπής. Μόνο που τέτοια απόφαση ή εισήγηση δεν υπάρχει! Η Νομαρχιακή Επιτροπή εμφανίζεται λοιπόν να υπογράφει ένα Δ.Τ. για το οποίο δεν είχε καμία ενημέρωση και το οποίο μιλάει για μια απόφασή / εισήγησή της η οποία είναι ανύπαρκτη και ανυπόστατη. Η λαθροχειρία είναι διπλή! Υπάρχει μόνο μια προφορική συζήτηση – η οποία έγινε το χειμώνα που μας πέρασε –  για την επανεξέταση του θέματος σε χρόνο μεταγενέστερο. Μια συζήτηση που δεν εμπεριείχε συμφωνία επί της ουσίας και είχε κλείσει με την ενημέρωση από κεντρικά ότι ο Μιχελογιαννάκης είναι συνεργαζόμενος με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής υποκαθιστώντας αντικαταστατικά και αντιδημοκρατικά το συλλογικό και αποφασιστικό όργανο το οποίο εκπροσωπεί, τη Νομαρχιακή Επιτροπή, διαστρεβλώνει ερμηνεύοντας κατά το δοκούν το περιεχόμενο αυτής της προφορικής συζήτησης και την εμφανίζει σαν «απόφαση» της Ν.Ε.

4. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο ξεσηκώνονται. Χωρίς να υπάρχει καμία απόφαση Νομαρχιακής Επιτροπής μαθαίνουμε την ένταξη του Μιχελογιαννάκη από το διαδίκτυο και τα κανάλια. Σε όλο αυτόν τον χαμό που ακολουθεί το εμπλεκόμενο μέρος της Γραμματεία και κυρίως ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας. Μένουν σιωπηλοί. Το ίδιο γίνεται και στην πρώτη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου μετά το γεγονός (31/5/2013), παρουσία του συντρόφου Κορωνάκη, όπου η Γραμματεία και ο επικεφαλής της, όχι μόνο δεν παρέχουν τις απαραίτητες εξηγήσεις, όχι μόνο δεν ζητούν συγνώμη για τους χειρισμούς τους, αλλά ούτε καν ακυρώνουν τη διαδικασία που προωθήθηκε σε βάρος της δημοκρατίας των μελών και του πολιτικού ζητήματος. Στα επαναλαμβανόμενα αιτήματα των μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής μιλούν μόνον αόριστα για κάποια «απόφαση» χωρίς ποτέ να την παρουσιάζουν – γιατί δεν υπάρχει.

5. Μια εβδομάδα μετά, αρχές Ιουνίου, έρχονται και οι πρώτες αντιδράσεις από άλλες τοπικές οργανώσεις του Ηρακλείου. Αντιδράσεις που έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής και την εσωκομματική δημοκρατία που καταστρατηγήθηκε στην περίπτωση του Μιχελογιαννάκη. Αλλά παρουσιάζονται και άλλα φαινόμενα, όπως περιγράφει η ομόφωνη απόφαση του συντονιστικού της Τοπικής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών Ηρακλείου (7/6/2013): «Αγαπητοί σύντροφοι, η τοπική επιτροπή Δυτικών Συνοικιών, θεωρεί υποχρέωσή της να καταγγείλει στην Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου, την μαζική και καθοδηγούμενη εγγραφή ανθρώπων του Μιχελογιαννάκη (κατά δήλωσή τους), στην τοπική οργάνωση. Φαινόμενα τέτοια αμαυρώνουν και ακυρώνουν την έννοια του κόμματος της αριστεράς που θέλουμε να οικοδομήσουμε, και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην δημιουργία ενός κόμματος παραγόντων και παραγοντίσκων, το οποίο με την σειρά του θα μας οδηγήσει στην απαξίωση από την κοινωνία. Ομόφωνα το συντονιστικό της Τ.Ε. Δυτικών Συνοικιών Ηρακλείου».

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η Γραμματεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου, για να επιτύχει τη μεταπήδηση του Μιχελογιαννάκη στο κομματικό σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποίησε την προσωρινή ρευστή μεταβατική κατάσταση προς το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα παράθυρο ευκαιρίας, μια κατάσταση αρκούντως ρευστή για πολιτικά εγχειρήματα που ενδεχομένως θα είχαν αμφίβολη κατάληξη μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον με συγκεκριμένο καταστατικό.

Έχει όλη αυτή η ιστορία κάτι περισσότερο από τοπική διάσταση; Θα πρέπει να προβληματίσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ανά την Ελλάδα;

* Ο Γιώργος Σπυριδάκης είναι 38 ετών, δάσκαλος, μέλος της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Μασταμπά – Ατσαλένιου (στο Ηράκλειο Κρήτης)