Με ένα βροντερό 61,3% ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία που έχουν γονατίσει από τα προγράμματα άγριας λιτότητας, έδωσαν μια ιστορική σφαλιάρα στο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, εντός και εκτός Ελλάδας! Παρά τους πρωτοφανείς εκβιασμούς και την απόπειρα οικονομικής ασφυξίας μέσω της ρευστότητας των τραπεζών, παρά τον ανελέητο πόλεμο του ενωμένου συστημικού μπλοκ, τα λαϊκά στρώματα είπαν μαζικό ΟΧΙ στα τελεσίγραφα της τρόικας και έστειλαν μήνυμα ελπίδας σε όλους τους λαούς της Ευρώπης: η κυνικότητα του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, δεν είναι μονόδρομος!

Χιλιάδες κόσμου, μετά την οριστικοποίηση του αποτελέσματος-σεισμού, ξεχύθηκαν στους δρόμους αρκετών πόλεων. Το Σύνταγμα έγινε το επίκεντρο των πανηγυρισμών στην Αθήνα. 

"Σήμερα το ΟΧΙ ήταν βροντερό, μνημόνια στους πλούσιους, λεφτά για το λαό", "πάει ο Βενιζέλος, πάει ο Σαμαράς, ήρθε η ώρα της Αριστεράς", "ούτε ΔΝΤ, ούτε και ΕΕ, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου λαέ", "πληρώσαμε το χρέος, 2 και 3 φορές, τώρα να πληρώσουν οι καπιταλιστές", "κλείστε τώρα, όλα τα ΜΜΕ, πάρε την ενημέρωση στα χέρια σου λαέ", ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. 

Είναι φανερό ότι αυτή η μεγάλη εργατική-λαϊκή νίκη, επηρεάζει ήδη τις πολιτικές εξελίξεις (δηλώσεις με τιμωρητική διάθεση από το Βερολίνο και αξιωματούχους της ΕΕ, παραίτηση Σαμαρά). Η κινητοποίηση των "απο κάτω" και των δυνάμεων της κοινωνικής και πολιτικής Αριστεράς, την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, έσπασε το κλίμα τρόμου των καθεστωτικών ΜΜΕ και όλων των μηχανισμών της άρχουσας τάξης. Το μεταμοντέρνο πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αποκρούστηκε, αλλά η μάχη ενάντια στις σειρήνες για υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών και των ντόπιων υποστηρικτών τους, τώρα μπαίνει σε ακόμα πιο κρίσιμη καμπή. 

Η πολιτική της βάρβαρης λιτότητας καταδικάστηκε οριστικά στις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Το πεντακάθαρο μήνυμα της κάλπης της 5ης Ιούλη, ανανέωσε και ισχυροποίησε ακόμα περισσότερο τη λαϊκη εντολή του Γενάρη, που ήταν επίσης ξεκάθαρη: κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας, εφαρμογή μιας δέσμης μέτρων προς όφελος της κοινωνίας. Μια τέτοια προοπτική όμως, είναι ασύμβατη και δεν μπορεί να υπηρετηθεί από καμία λογική "εθνικής ενότητας" και "κατευνασμού του αντιπάλου".

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Ε. Μεϊμαράκης, έκανε τη σημαντικότερη δήλωση της εκλογικής βραδιάς, υποστηρίζοντας ότι "αν δεν υπάρξει συμφωνία (σ.σ. ταπεινωτική συνθηκολόγηση) εντός 48 ωρών, η αστική τάξη θα απαντήσει". Ζούμε σε συνθήκες ταξικού πολέμου και απόψε το δικό μας στρατόπεδο πέτυχε μια σημαντική νίκη, σε βάρος των αστικών-μνημονιακών δυνάμεων και των ευρωηγεσιών. Νίκη που υποχρεώνει τον ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσει αταλάντευτα το δρόμο της αριστερής-ριζοσπαστικής πολιτικής, να ηγηθεί της λαϊκής κινητοποίησης και να βάλει φωτιά στον "ξερό κάμπο" της λιτότητας πανευρωπαϊκά. 

Οποιαδήποτε κυβερνητική παλινωδία, που θα ακυρώνει το σαφές μήνυμα της κάλπης και θα δίνει την ευκαιρία αντεπίθεσης στο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης-αυτό που σήμερα βρίσκεται "στο καναβάτσο" από τη σφαλιάρα του κόσμου μας και της Αριστεράς- θα είναι ανεπίτρεπτη. Οποιαδήποτε αυταπάτη για επιστροφή στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις με στόχο έναν (ανέφικτο) "έντιμο συμβιβασμό", θα έχει βαρύ κόστος και θα σπείρει την απογοήτευση σε αυτό τον αποφασισμένο λαό. 

Μια μόνο "επιστροφή" χωράει τη δικαίωση της ελπίδας των πολλών, που στήριξαν το μεγαλειώδες ΟΧΙ: στη μονομερή υλοποίηση του προγράμματός μας, με κάθε αναγκαίο μέσο (οικονομικό, πολιτικό, νομοθετικό, νομισματικό). 

Ετικέτες