Αν και όλα δείχνουν ότι η αποστολή Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στο Μαλί θα μείνει μάλλον στα χαρτιά, καθότι ακόμα και οι Γάλλοι (νεο)αποικιοκράτες δεν νοιώθουν πια καθόλου καλά σε αυτή την πρώην αποικία τους, απομένει βέβαια η πρόθεση του Μητσοτάκη να εμπλέκει τη χώρα μας σε μακρινές στρατιωτικές περιπέτειες για τα ωραία μάτια των δυτικών προστατών του. Εξάλλου, πολύ πρόσφατες είναι οι έγκυρες πληροφορίες περί επικείμενης αποστολής μονάδας του ελληνικού στρατού στην ακόμα πιο μακρινή Υεμένη(1) για να συνδράμουν τον διαβόητο ισχυρό άνδρα της Σαουδικής Αραβίας, εκείνο τον αποτρόπαιο χασάπη που μακέλεψε (!) ζωντανό (!) τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο μέσα στο προξενείο του στη Κωνσταντινούπολη…

Όμως, ας μην ρί­χνου­με όλο το φταί­ξι­μο στον Μη­τσο­τά­κη. Εξάλ­λου, ούτε καν πρω­το­τυ­πεί. Απλώς συ­νε­χί­ζει μια μακρά πα­ρά­δο­ση: Όπως αυτός έκανε “δώρο” στον Μα­κρόν την απο­στο­λή δικών του στρα­τιω­τι­κών στο Μαλί, έτσι και ο μα­κρι­νός προ­κά­το­χος του Ελευ­θέ­ριος Βε­νι­ζέ­λος είχε κάνει επί­σης “δώρο” στον προ­κά­το­χο τού Μα­κρόν, στον Ζορζ Κλε­μαν­σό, την συμ­με­το­χή ισχυ­ρών δυ­νά­με­ων του ελ­λη­νι­κού στρα­τού και ναυ­τι­κού στο γαλ­λι­κό εκ­στρα­τευ­τι­κό σώμα που απο­πει­ρά­θη­κε το 1919, μαζί με τους ομοί­ους του από μια ντου­ζί­να (14 για την ακρί­βεια) άλλες ιμπε­ρια­λι­στι­κές χώρες, να συ­ντρί­ψει τη νεαρή Ρώ­σι­κη Επα­νά­στα­ση. Και όπως ο Μη­τσο­τά­κης ευ­ελ­πι­στεί τώρα να “αντα­μει­φθεί” η χει­ρο­νο­μία του με την υπο­στή­ρι­ξη του Μα­κρόν στην εξω­τε­ρι­κή του πο­λι­τι­κή, έτσι και ο Βε­νι­ζέ­λος πε­ρί­με­νε τότε να αντα­μει­φθεί με τη στή­ρι­ξη που θα προ­σέ­φε­ρε ο Κλε­μαν­σό στα τότε με­γα­λοϊ­δε­ά­τι­κα σχέ­δια του.

Γνω­ρί­ζου­με σε ποια με­γά­λη κα­τα­στρο­φή κα­τά­λη­ξε τρία χρό­νια αρ­γό­τε­ρα, το 1922, η γαλ­λι­κή υπο­στή­ρι­ξη στο με­γα­λοϊ­δε­α­τι­σμό της ελ­λη­νι­κής άρ­χου­σας τάξης. Γνω­ρί­ζου­με όμως ελά­χι­στα ή κα­θό­λου για το φιά­σκο και τη μικρή κα­τα­στρο­φή στην οποία οδή­γη­σε η “ελ­λη­νι­κή” συμ­βο­λή στην από­πει­ρα να συ­ντρι­βεί η Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση. Και σί­γου­ρα, δεν γνω­ρί­ζου­με απο­λύ­τως τί­πο­τα για την κα­τά­στα­ση που επι­κρα­τεί στο Μαλί και τη συμ­φο­ρά που θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει στη χώρα μας η στρα­τιω­τι­κή της βο­ή­θεια στον Μα­κρόν και στα νεο-αποι­κιο­κρα­τι­κά του σχέ­δια.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, ο Μη­τσο­τά­κης απο­φά­σι­σε να κάνει το “δώρο” του στον Μα­κρόν την ώρα που ακόμα και υπουρ­γοί του τε­λευ­ταί­ου αρ­χί­ζουν να κά­νουν λόγο για από­συρ­ση των γαλ­λι­κών στρα­τευ­μά­των από το Μαλί και με­τε­γκα­τά­στα­σης τους στο Νί­γη­ρα. Γιατί; Μα, επει­δή είναι πια πε­ρί­που κα­θη­με­ρι­νές οι δια­δη­λώ­σεις στην πρω­τεύ­ου­σα Μπα­μα­κό όχι μόνο ενά­ντια στη γαλ­λι­κή πα­ρου­σία αλλά και υπέρ της πλή­ρους δια­κο­πής των σχέ­σε­ων του Μαλί με τη Γαλ­λία! Και αυτό ενώ η (νιο­στή) στρα­τιω­τι­κή χού­ντα που κυ­βερ­νά­ει το Μαλί έχει ήδη έλθει σε δι­πλω­μα­τι­κή -και όχι μόνο- ρήξη με το Πα­ρί­σι, και όλη η πε­ριο­χή (Μαλί, Σε­νε­γά­λη, Μπουρ­κί­να Φάσο) βρά­ζει και συ­γκλο­νί­ζε­ται, όσο ποτέ άλ­λο­τε, από με­γά­λες λαϊ­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στη γαλ­λι­κή νεο-αποι­κιο­κρα­τία που ου­σια­στι­κά κυ­βερ­νά­ει -και κα­τα­λη­στεύ­ει- την υπο­σα­χά­ρια δυ­τι­κή Αφρι­κή εδώ και 150 χρό­νια.

Φυ­σι­κά, δί­καια έκρα­ξε η αντι­πο­λί­τευ­ση τον Μη­τσο­τά­κη για το “δώρο” του στον Μα­κρόν, που φυ­σι­κά γί­νε­ται με ξένα κόλ­λυ­βα. Όπως επί­σης δί­καια θυ­μού­νται οι αρι­στε­ροί το πε­ρί­φη­μο “Στρα­τη­γέ, ιδού ο στρα­τός σας” που ανα­φώ­νη­σε ο “φι­λό­σο­φος” και “ευ­πα­τρί­δης” Πα­να­γιώ­της Κα­νελ­λό­που­λος στον Αμε­ρι­κα­νό στρα­τη­γό Βαν Φλίτ, όταν ανα­φέ­ρο­νται στο ρα­για­δι­σμό της ελ­λη­νι­κής δε­ξιάς. Όμως, γιατί αδι­κού­με και ξε­χνά­με μό­νι­μα τον πρώτο δι­δά­ξα­ντα, τον “εθνάρ­χη” Ελευ­θέ­ριο Βε­νι­ζέ­λο; Αυτός ήταν εξάλ­λου εκεί­νος που τη­λε­γρα­φού­σε στον πρε­σβευ­τή του στο Πα­ρί­σι, να με­τα­φέ­ρει τις εξής “ιστο­ρι­κές” φρά­σεις του στην τότε (1919) πο­λι­τι­κή ηγε­σία της Γαλ­λί­ας: «Πα­ρα­κα­λώ δη­λώ­σα­τε στον πρω­θυ­πουρ­γό και υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών ότι ο ελ­λη­νι­κός στρα­τός είναι στη διά­θε­σή τους και δύ­να­ται να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί δια κοινό αγώνα πα­ντα­χού, όπου η απο­στο­λή του κρί­νε­ται ανα­γκαία»!

Καμιά έκ­πλη­ξη που ο Κλε­μαν­σό απο­δέ­χτη­κε την γεν­ναιό­δω­ρη βε­νι­ζέ­λεια προ­σφο­ρά. Η συ­νέ­χεια ήταν όμως απο­γοη­τευ­τι­κή. Δεν ήταν μόνο που οι “Μπολ­σε­βί­κοι” πήραν φα­λάγ­γι τους ξέ­νους επι­δρο­μείς. Ούτε ότι ο λαός της Σε­βα­στού­πο­λης, της Χερ­σό­νας, της Οδησ­σού και των άλλων πό­λε­ων που το δί­δυ­μο Βε­νι­ζέ­λος-Κλε­μαν­σό δια­λα­λού­σε πως ήθελε να απε­λευ­θε­ρώ­σει από αυ­τούς που οι πε­ρισ­σό­τε­ροι Έλ­λη­νες στρα­τη­γοί απο­κα­λού­σαν … “μπολ­σε­βί­κους πι­θή­κους”, έδει­χνε να αντι­πα­θεί σφό­δρα τους “απε­λευ­θε­ρω­τές” του και να λα­τρεύ­ει τους “κα­τα­πιε­στές” του. Ήταν και ότι οι Γάλ­λοι ναύ­τες σή­κω­σαν -κυ­ριο­λε­κτι­κά- πα­ντιέ­ρα, και μά­λι­στα κα­τα­κόκ­κι­νη, στα θω­ρη­κτά τους, γρά­φο­ντας μια από τις πιο έν­δο­ξες σε­λί­δες όχι μόνο του γαλ­λι­κού, αλλά και του πα­γκό­σμιου επα­να­στα­τι­κού κι­νή­μα­τος!

Αυτή η τε­λευ­ταία εξέ­λι­ξη φαί­νε­ται πως όχι μόνο προ­βλη­μά­τι­σε τότε αλλά και εξα­κο­λου­θεί να προ­βλη­μα­τί­ζει τους ελ­λη­να­ρά­δες που κυ­βερ­νούν μέχρι σή­με­ρα αυτή τη χώρα. Το σωστό θα ήταν μά­λι­στα να πούμε πως απο­τε­λεί για αυ­τούς άλυτο μυ­στή­ριο. Τρανή από­δει­ξη το σχε­τι­κό πολύ λε­πτο­με­ρές λήμμα (“Εκ­στρα­τεία της Κρι­μαί­ας”) της Wikipedia, όπου δια­βά­ζου­με τις εξής με­γα­λο­φυ­είς δια­πι­στώ­σεις: “Ιδιαί­τε­ρα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κός υπήρ­ξε ο κίν­δυ­νος που διέ­τρε­ξε το ελ­λη­νι­κό εκ­στρα­τευ­τι­κό σώμα και τα ελ­λη­νι­κά πο­λε­μι­κά πλοία που συμ­με­τεί­χαν σε αυτή από την φαυ­λό­τη­τα των Γάλ­λων, εξαι­τί­ας της οποί­ας λίγο έλει­ψε η «συμ­μα­χι­κή» εκ­στρα­τεία να εξε­λι­χθεί σε ανα­με­τα­ξύ σύρ­ρα­ξη - ναυ­μα­χία, γε­γο­νός που απο­σο­βή­θη­κε την τε­λευ­ταία στιγ­μή με την πα­ρου­σία αγ­γλι­κών θω­ρη­κτών που προ­σκλή­θη­καν επί τού­του”.

Όμως, τι ση­μαί­νει η πα­ρα­πά­νω ανα­φο­ρά του συγ­γρα­φέα στη μυ­στη­ριώ­δη...“φαυ­λό­τη­τα των Γάλ­λων”; Λο­γι­κά, δεν μπο­ρεί να ση­μαί­νει παρά ότι οι Γάλ­λοι ναύ­αρ­χοι, κα­τ’ε­ντο­λή προ­φα­νώς του Κλε­μαν­σό, συ­να­ντή­θη­καν κρυφά με τους ναύ­τες τους, και από κοι­νού απο­φά­σι­σαν να σκη­νο­θε­τή­σουν την φι­λο-μπολ­σε­βί­κι­κη ανταρ­σία των τε­λευ­ταί­ων, απο­κλει­στι­κά και μόνο για...να την σπά­σουν στους Έλ­λη­νες! Δη­λα­δή, όλη η γαλ­λι­κή “φαυ­λό­τη­τα” στην... αν­θελ­λη­νι­κή της απο­θέ­ω­ση! Ή με άλλα λόγια, η απύθ­με­νη βλα­κεία του ελ­λη­νι­κού επαρ­χιώ­τι­κου σω­βι­νι­σμού σε όλη τη με­γα­λο­πρέ­πειά του…

Αυτό που πραγ­μα­τι­κά συ­νέ­βη δεν ήταν όμως για γέλια. Ήταν τρα­γι­κό και συ­νά­μα εγκλη­μα­τι­κό. Οι Γάλ­λοι ναύ­τες κα­τέ­βη­καν από τα θω­ρη­κτά τους τρα­γου­δώ­ντας τη Διε­θνή, και μαζί με το λαό της Σε­βα­στού­πο­λης (το ίδιο έγινε και σε άλλες πό­λεις), άρ­χι­σαν να δια­δη­λώ­νουν με τις κόκ­κι­νες ση­μαί­ες τους.(2) Ο πα­νι­κός στα γε­νι­κά επι­τε­λεία των “συμ­μα­χι­κών δυ­νά­με­ων” ήταν απε­ρί­γρα­πτος, καθώς μά­λι­στα γι­νό­ταν γνω­στή η πρό­θε­ση κά­ποιων “στα­σια­στών” να πα­ρα­δώ­σουν τα πο­λε­μι­κά πλοία τους...στους Μπολ­σε­βί­κους.

Για το Βρε­ταν­νι­κό αρ­χη­γείο, δεν υπήρ­χε παρά μια “λύση”: Να ανα­λά­βουν δράση οι μόνες συμ­μα­χι­κές δυ­νά­μεις που δεν είχαν μο­λυν­θεί από το μι­κρό­βιο της επα­νά­στα­σης. Δη­λα­δή, οι ελ­λη­νι­κές. Όπερ και εγέ­νε­το. Οι Έλ­λη­νες στρα­τιώ­τες θέ­ρι­σαν τη δια­δή­λω­ση Ρώσων πο­λι­τών και Γάλ­λων ναυ­τών, στη Σε­βα­στού­πο­λη, ρί­χνο­ντας στο ψαχνό και σκο­τώ­νο­ντας του­λά­χι­στον 12 και τραυ­μα­τί­ζο­ντας πάνω από 50 δια­δη­λω­τές.(3)

Τη συ­νέ­χεια την δια­βά­ζου­με στο ίδιο λήμμα της Wikipedia, από τον ίδιο συγ­γρα­φέα:

“Ο τραυ­μα­τι­σμός όμως των Γάλ­λων ναυ­τών εξα­γρί­ω­σε τα πλη­ρώ­μα­τα των γαλ­λι­κών θω­ρη­κτών, που απει­λού­σαν πλέον ανοι­χτά το βομ­βαρ­δι­σμό των ελ­λη­νι­κών πλοί­ων και των ελ­λη­νι­κών θέ­σε­ων στην ξηρά.

“Στις κρί­σι­μες εκεί­νες ώρες ο Άγ­γλος συ­νταγ­μα­τάρ­χης Σμάιτ που είχε κα­τα­πλεύ­σει την προη­γου­μέ­νη με τρία αγ­γλι­κά αντι­τορ­πι­λι­κά διέ­τα­ξε τα πλοία του να πα­ρεμ­βλη­θούν ανά­με­σα στα ελ­λη­νι­κά και τα γαλ­λι­κά και τη­λε­γρά­φη­σε στη Κων­στα­ντι­νού­πο­λη για επεί­γου­σα απο­στο­λή θω­ρη­κτών. Πράγ­μα­τι την επο­μέ­νη το από­γευ­μα κα­τέ­φθα­σαν τέσ­σε­ρα αγ­γλι­κά θω­ρη­κτά «ντρέ­ντ­νωτ», υπό τον ναύ­αρ­χο Σ. Κάλ­θορπ, ο οποί­ος μετά την απο­βί­βα­σή του στη ξηρά έσπευ­σε να συγ­χα­ρεί το ελ­λη­νι­κό στρά­τευ­μα τη­λε­γρα­φώ­ντας στην ελ­λη­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση: «Οι Έλ­λη­νες στρα­τιώ­ται και ναύ­ται δύ­να­νται να είναι σή­με­ρον υπε­ρή­φα­νοι ότι είναι Έλ­λη­νες».

Μια βδο­μά­δα αρ­γό­τε­ρα, οι σύμ­μα­χοι των τσα­ρι­κών υπο­λειμ­μά­των και επί­δο­ξοι “απε­λευ­θε­ρω­τές” της Ρω­σί­ας από το μπολ­σε­βί­κι­κο ζυγό, τα μά­ζευαν εσπευ­σμέ­να και τερ­μά­τι­ζαν την εκ­στρα­τεία τους άδοξα και με την ουρά κάτω από τα σκέ­λια…

Ση­μειώ­σεις

1.https://​www.​capital.​gr/​forbes/​3613566/​tha-​upostirixei-​stratiotika-​i-​ellada-​ta-​inomena-​arabika-​emirata-​kata-​ton-​antarton-​xouthi

2. Την εξέ­γερ­ση των πλη­ρω­μά­των του γαλ­λι­κού στό­λου στη Μαύρη Θά­λασ­σα δι­η­γεί­ται ο πρω­τα­γω­νι­στής της Αντρέ Μαρτί, στο πε­ρί­φη­μο βι­βλίο του “Το έπος της Μαύ­ρης Θά­λασ­σας” (εκ­δό­σεις Σύγ­χρο­νη Εποχή).

Αξί­ζει να ανα­φέ­ρου­με ότι αμέ­σως μετά την ανταρ­σία στη Μαύρη Θά­λασ­σα, υπήρ­ξε το 1919, η εντε­λώς άγνω­στη στη χώρα μας, δεύ­τε­ρη εξέ­γερ­ση στο γαλ­λι­κό στόλο, εκεί­νη που ση­μειώ­θη­κε στον Κο­ριν­θια­κό κόλπο, στο λι­μά­νι της Ιτέας, και απέ­τρε­ψε την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη δεύ­τε­ρη γαλ­λι­κή στρα­τιω­τι­κή επί­θε­ση ενά­ντια στη ρώ­σι­κη επα­νά­στα­ση. Πρω­τα­γω­νι­στής της ήταν ο νε­α­ρός ερ­γά­της και υπο­ναύ­κλη­ρος στο θω­ρη­κτό Guichen Σάρλ Τι­γιόν (Charles Tillon, 1897-1993), βα­ρυ­ποι­νί­της για την ανταρ­σία στα κά­τερ­γα στο Μα­ρό­κο, και με­τέ­πει­τα επα­να­στά­της συν­δι­κα­λι­στής, ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του γαλ­λι­κού ΚΚ, βου­λευ­τής, φυ­λα­κι­σμέ­νος του Φράν­κο στην Ισπα­νία, ορ­γα­νω­τής και αρ­χη­γός της ένο­πλης κομ­μου­νι­στι­κής αντί­στα­σης στην κα­το­χή, υπουρ­γός στη με­τα­πο­λε­μι­κή κυ­βέρ­νη­ση εθνι­κής ενό­τη­τας, δια­γραμ­μέ­νος από το στα­λι­νι­κό ΚΚ (μαζί με τον Αντρέ Μαρτί) το 1952, και μα­χη­τι­κός αντι­στα­λι­νι­κός κομ­μου­νι­στής μέχρι το θά­να­τό του. Το 1979, 60 χρό­νια μετά την ανταρ­σία της οποί­ας ηγή­θη­κε, επέ­στρε­ψε στα 82 χρό­νια του στην Ιτέα και αμέ­σως μετά έδωσε μια συ­γκλο­νι­στι­κή συ­νέ­ντευ­ξη στη Le Monde, που είναι απο­λο­γι­σμός μιας πο­λυ­τά­ρα­χης ζωής και συ­νά­μα δή­λω­ση αγά­πης και θαυ­μα­σμού στην αιώ­νια Ελ­λά­δα. Ποιος Έλ­λη­νας ιστο­ρι­κός θα γρά­ψει -επι­τέ­λους- την ιστο­ρία αυτής της ανταρ­σί­ας, που έγινε στη χώρα μας, και είδε την κόκ­κι­νη ση­μαία να υψώ­νε­ται στις 26 Ιου­νί­ου του 1919 στα κα­τάρ­τια του θω­ρη­κτού Guichen λίγο έξω από το λι­μά­νι της Ιτέας...

3. Σύμ­φω­να με την σπά­νια μπρο­σού­ρα του 1922 “Les révoltes de la Mer Noire” της Νε­ο­λαί­ας του ΚΚ Γαλ­λί­ας, που μπο­ρέ­σα­με να συμ­βου­λευ­τού­με, 15 από τους νε­κρούς ήταν Γάλ­λοι ναύ­τες. Δι­δα­κτι­κή λε­πτο­μέ­ρεια: Αυτό το “αν­δρα­γά­θη­μα” του ελ­λη­νι­κού στρα­τού στην Κρι­μαία, τι­μά­ται πάντα δε­ό­ντως στο Μνη­μείο του Άγνω­στου Στρα­τιώ­τη, η δη­μιουρ­γία του οποί­ου οφεί­λε­ται σε από­φα­ση που πήρε η... δι­κτα­το­ρία του Πά­γκα­λου το 1926.

Ετικέτες