Το κόμμα είναι αυτό το οποίο θα διεκδικεί και δουλειά και λεφτά και αξιοπρέπεια, η οποία θα είναι και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που στηρίζονται στα πόδια τους και όχι σε κουπόνια διατροφής.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Α. Βρισκόμαστε έπειτα από μία σημαντική χρονική στιγμή του εγχειρήματός μας: τη διαπραγμάτευση που έγινε μέχρι τώρα στο εξωτερικό, την εξωτερική διαπραγμάτευση.

Δεν θα μπω στη συζήτηση αν αυτή η συμφωνία είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να πετύχουμε. Λόγω χρόνου, 4 λεπτών τοποθέτησης, αλλά όχι μόνο, δεν μπορεί, προφανώς να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη συμφωνία, τη διαπραγμάτευση αλλά και για την προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση που ήδη έχει ξεκινήσει.

Ωστόσο, μπορούμε να τοποθετηθούμε, όχι πλήρως αλλά σε κάποια βασικά σημεία, για το ποιο είναι το αποτέλεσμα. Το ποιο είναι το αποτέλεσμα αποτελεί άλλη συζήτηση από το αν έγινε το καλύτερο δυνατό, τι θα μπορούσε να γίνει ή τι έπρεπε να γίνει ή τι θα πρέπει να γίνει και διάφορες γνωστές παραλλαγές σημαντικών ερωτημάτων. Στα δεδομένα συντρόφισσες και σύντροφοι.

Λίγοι, ευτυχώς κι όχι σε αυτήν την αίθουσα, οδηγούνται σε ακραία επιχειρήματα για να νομιμοποιήσουν ένα, μερικώς και προσωρινά, τετελεσμένο αποτέλεσμα, αναπαράγοντας το γνωστό, στην ελληνική κοινωνία, δίλημμα των προηγούμενων κυβερνήσεων «συμφωνία ή έξοδος από το ευρώ».

Ας δούμε το αποτέλεσμα, με τόλμη και αρετή. Και αυτό που έγινε να το πούμε στον ελληνικό λαό. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε και να δημιουργούμε σχέσεις εκπροσώπησης που βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Ο κόσμος να ξέρει ότι δεν του λέμε άλλα από αυτά που γίνονται, ακόμη και αν είναι επώδυνα. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, μίας διακυβέρνησης από την Αριστερά.

Β. Πρόκειται για μία συμφωνία που είναι ένα βήμα μπροστά μεν, αλλά με πολλά αρνητικά στοιχεία και σε ένα ολισθηρό/επικίνδυνο τοπίο, στο οποίο συμβάλλει η ίδια η συμφωνία.

Βασικός στόχος που είχε τεθεί, πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, ήταν η εξασφάλιση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου όπως λέγαμε. Ζητούμενο το οποίο, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί.

Αυτό το δεδομένο πλέον, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο το οποίο παρατείνει τη θανάσιμη παγίδα για την κυβέρνηση και επομένως πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες της σε πολύ βασικά ζητήματα λειτουργίας του κράτους και άσκησης πολιτικών.

Ακόμη, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να ξέρουμε για το τι συζητάμε. Ο χρόνος, δεν είναι 4 μήνες κατ' ανάγκη. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, η μη δυνατότητα κάλυψης των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών, δημιουργεί εξαιρετικά ασαφές χρονικά και πιεστικό τοπίο. Το χρηματοδοτικό κενό, αν δεν καλυφθεί, έχει αποτελέσματα στο Μάρτιο και όχι σε 4 μήνες. Η κάλυψή του ανοίγει πεδίο νέων πιέσεων προς την κυβέρνηση.

Γ. Η συμφωνία είναι μεταβατική, ανοικτή σε «ερμηνείες» της ελληνικής πλευράς ή των θεσμών. Περιλαμβάνει ταυτόχρονα και δικές μας επιδιώξεις και νεοφιλελεύθερα προτάγματα και δεσμεύσεις, όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και στη σημερινή συζήτηση.

Αυτή η συμφωνία θέτει ένα πρόβλημα σήμερα για εμάς ως κόμμα.

Το κόμμα πρέπει να έχει μια αυτονομία από την κυβέρνηση.

Για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος, νομίζω, το κόμμα θα πρέπει να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία – αν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Μάλιστα το καλύτερο θα ήταν να την καταψηφίσει, στηρίζοντας ωστόσο την κυβέρνηση.

Και αυτό επειδή, η συμφωνία περιέχει δεσμεύσεις που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το πρόγραμμά μας. Περιέχει στοιχεία αποδοχής του «μνημονιακού καθεστώτος», όπως χαρακτηρίζουμε την κατάσταση που επιβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή της έτι περαιτέρω νεοφιλελεύθερης μετάλλαξης της ελληνικής κοινωνίας – όχι μόνο ετεροχρονισμού στο μέλλον κομβικών πολιτικών του προγράμματος της Θεσσαλονίκης

Τυχόν υπερψήφιση μας οδηγεί, ως κόμμα, όχι απλώς σε δημιουργικές αμφισημίες αλλά σε αντιφάσεις, στη χρήση κίτρινων λογαρίθμων για να τις καλύψουμε, μεταξύ του συνεδριακού προγράμματος και της συμφωνίας.

Αλλά να ψηφίσει χαιρετίζοντας το κόμμα, τους πρωτόγνωρους αγώνες που δίνει η κυβέρνηση και στηρίζοντας κάθε στοιχείο των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που υλοποιούν, βάζουν μπρος έμπρακτα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και του ΣΥΡΙΖΑ. Να συνεχίζει δηλαδή με καλύτερους όρους την εσωτερική διαπραγμάτευση με την κοινωνία μας, έτσι ώστε το πρόγραμμα της Αριστεράς να γίνει και κτήμα της κοινωνίας και να στηριχθεί η κυβέρνηση στην άσκηση πολιτικών εξόδου από την κρίση προς όφελος των υποτελών τάξεων.

Μία τέτοια απόφαση αποτελεί βασικό στοιχείο οργάνωσης και καθορισμού της αυτονομίας του κόμματος.

Δ. Να το πούμε και διαφορετικά:

Η κυβέρνηση με βάση τις λιγοστές προσδοκίες του λαού, πιθανόν να μπορεί να κυβερνήσει για κάποιο διάστημα ακόμη και όπως το έθεσε ο υπουργός Οικονομικών της για το ποιο είναι το ζητούμενο στο οποίο απαντά η συμφωνία: Αξιοπρέπεια, όχι δουλειά ή λεφτά.

Με άλλα λόγια ούτε δουλειά, ούτε λεφτά αλλά και αξιοπρέπεια η οποία δεν εξαρτάται από αυτά.

Όμως η ανεργία, η φτώχεια, η κοινωνική πόλωση απαιτούν το κόμμα μας να κρίνει την κυβέρνηση στη βάση του προγράμματός του, για να μπορεί να έχει τη αξιοπιστία στην κοινωνία να συνθέσει τα αιτήματά της σε κοινωνική διεκδίκηση και να διευρύνει τον πολιτικό χώρο της κυβέρνησης στην εφαρμογή πτυχών του προγράμματός μας.

Το κόμμα είναι αυτό το οποίο θα διεκδικεί και δουλειά και λεφτά και αξιοπρέπεια, η οποία θα είναι και η αξιοπρέπεια των ανθρώπων που στηρίζονται στα πόδια τους και όχι σε κουπόνια διατροφής.

*Τοποθέτηση στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, 28.2.2015

Ετικέτες