Στις 29 Νοέμβρη-2 Δεκέμβρη, στις Βρυξέλλες, στη Γενεύη, στη Φρανκφούρτη, στο Μιλάνο, στο Παρίσι, οργανώθηκαν δράσεις αλληλεγγύης ενάντια στην πολιτική καταπίεση στη Ρωσία. Ήταν η πρώτη ανταπόκριση στο διεθνές κάλεσμα που εξέδωσαν από κοινού δυνάμεις της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο του καθεστώτος του Πούτιν. Αναδημοσιεύουμε το κάλεσμα, καθώς θεωρούμε ελάχιστο καθήκον να ενημερωθούν οι αγωνιστές στην Ελλάδα για την κατάσταση τρόμου που επικρατεί στη Ρωσία και τον θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει η ρωσική Αριστερά από το καθεστώς.

Μια έκκληση από τους Ρώσους αριστερούς προς τους συντρόφους τους στον αγώνα

Δευτέρα 12 Νοέμβρη 2012

Σήμερα εμείς, οι εκπρόσωποι ρωσικών αριστερών οργανώσεων, στρεφόμαστε στους συντρόφους μας σε όλο τον κόσμο με μια έκκληση για αλληλεγγύη. Αυτό το κάλεσμα και η απάντησή σας σε αυτό είναι πολύ σημαντικά για μας. Αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζουμε απλά άλλο ένα περιστατικό αμφιλεγόμενων ποινών από το ρωσικό σύστημα «δικαιοσύνης», ούτε άλλη μια μεμονωμένη περίπτωση μιας κατεστραμμένης ανθρώπινης ζωής από τη συνάντησή της με το καταπιεστικό μηχανισμό του κράτους.

Σήμερα οι αρχές έχουν εξαπολύσει εναντίον μας μια εκστρατεία καταστολής χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της Ρωσίας, μια εκστρατεία της οποίας στόχος είναι να εξολοθρεύσει την Αριστερά ως οργανωμένη πολιτική δύναμη. Οι πρόσφατες συλλήψεις, απειλές, ξυλοδαρμοί, οξείες μιντιακές επιθέσεις και οι κινήσεις προς την ανακήρυξη αριστερών ομάδων ως παρανόμων, όλα δείχνουν τη νέα γενικευμένη στρατηγική από τη μεριά των αρχών, πολύ πιο σκληρή και πολύ πιο απρόβλεπτη από αυτή των πρόσφατων χρόνων. 

Το μαζικό κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε το Δεκέμβρη του 2011 άλλαξε ριζικά την ατμόσφαιρα πολιτικής και κοινωνικής παθητικότητας που είχε καθιερωθεί στα χρόνια του Πούτιν. Δεκάδες χιλιάδες νέοι και μεσήλικες, υπάλληλοι γραφείων και δημόσιοι υπάλληλοι, ξεκίνησαν να εμφανίζονται στους δρόμους και να απαιτούν αλλαγή. Στις 10 και στις 24 Δεκέμβρη του 2011, και μετά στις 4 Φλεβάρη του 2012, η Μόσχα, η Πετρούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις έγιναν πεδία μαζικών διαδηλώσεων, δείχνοντας ένα νέο επίπεδο πολιτικοποίησης ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας. Το μοντέλο «ελεγχόμενης δημοκρατίας» που έχτιζε η άρχουσα ελίτ για πολλά χρόνια χρεοκόπησε μέσα σε λίγες μέρες. Η πολιτική χειραγώγηση έπαψε να λειτουργεί όταν βρέθηκε απέναντι στην πραγματική πολιτική, την γεννημένη από τα κάτω. Το κίνημα, του οποίου τα αιτήματα αρχικά ήταν περιορισμένα στις «τίμιες εκλογές», γρήγορα εξελίχθηκε σε διαμαρτυρία ενάντια σε όλο το πολιτικό σύστημα. 

Μετά τις εκλογές της 4ης Μάρτη 2012, στις οποίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό μαζικών διοικητικών πιέσεων στους ψηφοφόρους, μαζικής νοθείας και ψεύτικης λαϊκιστικής ρητορικής, εξασφάλισε άλλη μια θητεία για τον εαυτό του, πολλοί πίστεψαν ότι οι δυνατότητες για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εξαντλήθηκαν. Οι αφελείς ελπίδες των χιλιάδων εθελοντών της αντιπολίτευσης που ανέλαβαν το ρόλο των εκλογικών παρατηρητών ελπίζοντας να βάλουν τέλος στις νοθείες, συντρίφτηκαν.

Η επόμενη διαδήλωση, στην επιτυχία της οποίας λίγοι πίστευαν, ήταν οργανωμένη για τις 6 Μάη, μια μέρα πριν την ορκωμοσία του Πούτιν, στο κέντρο της Μόσχας. Και εκείνη τη μέρα, παρά τις σκεπτικιστικές προβλέψεις, εμφανίστηκαν πάνω από 60.000 άνθρωποι. Όταν η πορεία προσέγγισε την πλατεία στην οποία θα γινόταν η κεντρική συγκέντρωση, η αστυνομία οργάνωσε μια μεγάλη πρόκληση, κλείνοντας το δρόμο των διαδηλωτών προς την πλατεία. Όλοι όσοι επιχείρησαν να παρακάμψουν τις αστυνομικές γραμμές υποβλήθηκαν σε ξυλοδαρμούς και συλλήψεις. Η πρωτοφανής αστυνομική βία προκάλεσε την αντίσταση από μερίδα διαδηλωτών που αντιστάθηκαν στις συλλήψεις και αρνήθηκαν να φύγουν από την πλατεία μέχρι να απελευθερωθούν όλοι. Η σύγκρουση στις 6 Μάη κράτησε μερικές ώρες. Στο τέλος, πάνω από 650 άνθρωποι προσήχθησαν και κάποιοι από αυτούς πέρασαν τη νύχτα στη φυλακή.  

Την επόμενη μέρα, η μηχανοκίνητη πομπή του Πούτιν κατευθύνθηκε στην ορκωμοσία του μέσα σε μια άδεια Μόσχα. Μαζί με τους διαδηλωτές, η αστυνομία είχε καθαρίσει την πόλη και από όλους τους περαστικούς. Το νέο κίνημα διαμαρτυρίας είχε δείξει τη δύναμή του και ένα νέο βαθμό ριζοσπαστικοποίησης. Τα γεγονότα της 6ης Μάης γέννησαν το κίνημα Occupy, το οποίο κατέβασε χιλιάδες νέους στο κέντρο της Μόσχας και άντεξε μέχρι τα τέλη του Μάη. Οι αριστερές οργανώσεις, μέχρι τότε περιφερειακές σε σχέση με τους καθιερωμένους φιλελεύθερους εκπροσώπους του κινήματος διαμαρτυρίας, έπαιζαν έναν όλο και μεγαλύτερο ρόλο.

Αυτά τα γεγονότα ήταν ένα σήμα για τις αρχές: το κίνημα είχε ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια, οι εκλογές είχαν περάσει και ήταν η ώρα να δείξουν τα δόντια τους. Σχεδόν αμέσως, ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για τις «μαζικές διαταραχές» και στις 27 Μάη έγινε η πρώτη σύλληψη. Η 18χρονη αναρχικιά Alexandra Dukhanina κατηγορήθηκε για συμμετοχή στα επεισόδια και για χρήση βίας ενάντια στην αστυνομία. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες. Οι κατηγορούμενοι προέρχονταν και από τις γραμμές έμπειρων πολιτικών αγωνιστών (κυρίως αριστερών) και από απλούς ανθρώπους για τους οποίους η 6η Μάη ήταν η πρώτη τους κινηματική εμπειρία. Μέχρι τώρα, 19 άνθρωποι έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε αυτές τις «διαταραχές». Δώδεκα από αυτούς είναι στα κελιά, σε προδικαστική κράτηση. Αυτές είναι κάποιες από τις ιστορίες τους:

⁃Vladimir Akimenkov, 25 ετών, κομμουνιστής και ακτιβιστής του Αριστερού Μετώπου. Συνελήφθη στις 10 Ιούνη του 2012, θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 6 Μάρτη του 2013. Ο Βλαντιμίρ γεννήθηκε με προβλήματα όρασης. Στη φυλακή, τα προβλήματα επιδεινώνονται. Στις τελευταίες εξετάσεις, είχε ορατότητα 10% στο ένα μάτι και 20% στο άλλο. Αυτό, όμως, δεν ήταν επαρκής λόγος για το δικαστήριο να αντικαταστήσει την κράτηση με κατ’ οίκον περιορισμό. Στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου, ο δικαστής δήλωσε κυνικά ότι μόνο η πλήρης τύφλωση θα τον έκανε να ξανασκεφτεί την απόφασή του.   

⁃Michael Kosenko, 36 ετών, πολιτικά ανένταχτος, συνελήφθη στις 8 Ιούνη. Ο Κοσένκο που πάσχει από ψυχολογικές διαταραχές, επίσης ζήτησε η παραμονή του στη φυλακή να αντικατασταθεί από κατ’ οίκον περιορισμό. Όμως το δικαστήριο τον έκρινε «επικίνδυνο για την κοινωνία» και σχεδιάζει να τον στείλει σε εξαναγκαστική θεραπεία.

⁃Stepan Zimin, 20 ετών, αναρχικός και αντιφασίστας, συνελήφθη στις 8 Ιούνη και θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 6 Μάρτη του 2013, μετά από την οποία η κράτησή του μπορεί να παραταθεί. Ο Στεπάν συντηρεί την ανύπαντρη μητέρα του, όμως και εδώ το δικαστήριο δεν το θεώρησε επαρκή λόγο για να τον αφήσει ελεύθερο με την υποχρέωση να μην εγκαταλείψει την πόλη.

⁃Nikolai Kavkazskii, 26 ετών, σοσιαλιστής, αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστής του ΛΟΑΤ κινήματος. Συνελήφθη στις 25 Ιούλη.

Οι ερευνητές δεν έχουν κανένα σαφές στοιχείο που να αποδεικνύει την ενοχή οποιουδήποτε από αυτούς τους κρατούμενους. Κι όμως οι ίδιοι παραμένουν στη φυλακή και νέοι «ύποπτοι» πυκνώνουν τις γραμμές τους σταθερά. Έτσι ο τελευταίος από τους πρωταγωνιστές των «γεγονότων της 6ης Μάη», ο 51χρονος φιλελεύθερος ακτιβιστής και ακαδημαϊκός Sergei Krivov, συνελήφθη πρόσφατα, στις 18 Οκτώβρη. Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι δεν θα είναι ο τελευταίος.

Αν οι συλλήψεις των -ήδη σχεδόν 20- απλών διαδηλωτών στοχεύουν στο να προκαλέσουν φόβο στο κίνημα διαμαρτυρίας, τότε το κυνήγι για τους «οργανωτές των μαζικών διαταραχών» έχει σκοπό να χτυπήσει την ηγεσία του. Σύμφωνα με την έρευνα, οι λεγόμενες «διαταραχές» ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας, και όλοι οι συλληφθέντες είχαν αναλάβει συγκεκριμένες αποστολές. Αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε να κάνουμε απλά με μια σειρά συλλήψεων, αλλά με προετοιμασίες για μια μεγάλης κλίμακας πολιτική δίωξη της αντιπολίτευσης.

Στις 5 Οκτώβρη, το NTV, ένα από τα μεγαλύτερα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια, αναμετάδωσε ένα «ερευνητικό ντοκυμαντέρ» το οποίο εξαπέλυε πλασματικές κατηγορίες ενάντια στην αντιπολίτευση και συγκεκριμένα, ενάντια στον πιο διάσημο εκπρόσωπο της Αριστεράς, τον Sergei Udaltsov. Αυτό το κατασκεύασμα, εμπνευσμένο από την παράδοση της προπαγάνδας του Γκέμπελς, ενημερώνει για δεσμούς του Udaltsov με ξένες υπηρεσίες και οι δραστηριότητες του Αριστερού Μετώπου του οποίου ηγείται ανακηρύσσονται συνωμοσίες από ξένους εχθρούς του κράτους.

Ως αποφασιστικό στοιχείο, το φιλμ περιλαμβάνει μια καταγεγραμμένη συνάντηση ανάμεσα στον Sergei Udaltsov, τον ακτιβιστή του Αριστερού Μετώπου Leonid Razvozhaev, το μέλος του Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κινήματος, Konstantin Lebedev, και έναν από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου της Γεωργίας, του Givi Targamadze. Συγκεκριμένα, η συζήτηση περιλαμβάνει αναφορές σε χρήματα που θα δοθούν από τους Γεωργιανούς για την «αποσταθεροποίηση» της Ρωσίας.

Παρά το γεγονός ότι τα πρόσωπα στο βίντεο είναι στην ουσία δυσδιάκριτα και το ότι ο ήχος είναι εμφανώς επεξεργασμένος και έχει προστεθεί στη συνέχεια πάνω στο βίντεο, μέσα σε δύο μέρες η Επιτροπή Ερευνών του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα (η υπηρεσία η οποία σήμερα παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση της καταστολής), χρησιμοποίησε το φιλμ για να ασκήσει ποινική δίωξη. Στις 17 Οκτώβρη, ο Konstantin Lebedev συνελήφθη και ο Sergei Udaltsov αφέθηκε ελεύθερος μετά από ανάκριση και αφού υπέγραψε όρκο να παραμείνει μέσα στα όρια της Μόσχας. Στις 19 Οκτώβρη, ένας τρίτος συμμέτοχος στο «περιστατικό», ο ακτιβιστής του Αριστερού Μετώπου Leonid Razvozhaev προσπάθησε να ζητήσει καθεστώς πρόσφυγα στην ουκρανική αντιπροσωπεία του ΟΗΕ. Με το που βγήκε από το κτίριο της αντιπροσωπείας, άγνωστοι τον έβαλαν βίαια μέσα σε ένα όχημα και τον μετέφεραν παράνομα από τα ουκρανικά σύνορα μέσα σε ρωσικό έδαφος. Αφού βρέθηκε σε άγνωστη τοποθεσία στη Ρωσία, υπεβλήθη σε βασανιστήρια και απειλές (και όσον αφορά την ασφάλεια της οικογένειάς του) και υποχρεώθηκε να υπογράψει μια «εθελοντική υποβολή ομολογίας» και «δηλώσεις ομολογίας». 

Σε αυτές τις «δηλώσεις», ο Razvozhaev ομολόγησε για δεσμούς με ξένες υπηρεσίες και για προετοιμασίες ένοπλης εξέγερσης, στις οποίες εμπλέκονταν και οι Konstantin Lebedevκαι Sergei Udaltsov. Στη συνέχεια, ο Razvozhaev μεταφέρθηκε στη Μόσχα και μπήκε στη φυλακή ως ποινικός κατηγορούμενος. Τώρα, ο Razvozhaev έχει ξεκαθαρίσει σε συναντήσεις του με ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ότι αποκηρύσσει αυτές τις ομολογίες οι οποίες αποσπάστηκαν υπό απειλές. Όμως δεν μπορούσε πια να αποκηρύξει τις συνέπειες τους. Η «λίστα του Razvozhaev», η οποία του αποσπάστηκε με ξύλο και βασανιστήρια, έχει γίνει διαβόητη: Περιλαμβάνει ονόματα ανθρώπων στους οποίους σύντομα θα ασκηθούν διώξεις.

Το μέγεθος της καταστολής επεκτείνεται σταθερά. Πρόσφατα η Επιτροπή Ερευνών ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας πάνω στην οργάνωση του Sergei Udaltsov, το Αριστερό Μέτωπο, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι πιθανά η απαγόρευσή της ως «εξτρεμιστική». Η πίεση ενάντια στο αντιφασιστικό κίνημα επίσης αυξάνεται. Οι γνωστοί ακτιβιστές Aleksei Sutug, Aleksei Olesinov, Igor Harchenko, Irina Lipskaya, Alen Volikov έχουν συλληφθεί με κατασκευασμένες κατηγορίες και φυλάσσονται στη Μόσχα. Ο σοσιαλιστής και αντιφασίστας Filipp Dolbunovέχει υποχρεωθεί σε ανακρίσεις και απειλές πολλές φορές.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η πλειοψηφία των θυμάτων αυτού του πρωτοφανούς κύματος καταστολής εμπλέκεται στο αριστερό κίνημα. Στο κατώφλι των προετοιμασιών για μέτρα λιτότητας στη Ρωσία, για περιορισμό των εργατικών δικαιωμάτων και για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, η κυβέρνηση Πούτιν-Μεντβέντεφ φοβάται περισσότερο από οτιδήποτε μια συμμαχία ανάμεσα στο υπαρκτό γενικό δημοκρατικό κίνημα και τους ενδεχόμενους κοινωνικούς αγώνες. Το σημερινή κύμα καταστολής είναι το πιο σημαντικό τεστ για το νέο κίνημα διαμαρτυρίας της Ρωσίας: Ή θα αντέξουμε ή μας περιμένει μια νέα περίοδος μαζικής απάθειας και φόβου. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, αντιμέτωποι με πρωτοφανή πολιτική πίεση, είναι τόσο κρίσιμη η αλληλεγγύη των συντρόφων μας στον αγώνα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.  

Στρεφόμαστε προς το μέρος σας, με την παράκληση να οργανώσετε Μέρες Αλληλεγγύης Ενάντια στην Πολιτική Καταστολή στις 29 Νοέμβρη-2 Δεκέμβρη μπροστά στην ρωσική πρεσβεία ή όποια άλλη εκπροσώπηση της ρωσικής κυβέρνησης στις χώρες σας, απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των παράνομα συλληφθέντων και τον τερματισμό των επαίσχυντων εγκληματικών δράσεων και προετοιμασιών για νέες «Δίκες της Μόσχας», στηριγμένες σε βασανιστήρια και πλαστογραφίες. Σας ζητάμε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις πιο συγκεκριμένες πληροφορίες στις διαδηλώσεις και στα αιτήματά σας, με τα συγκεκριμένα ονόματα και τις λεπτομέρειες που παρέχουμε σε αυτήν την έκκληση. Αυτό είναι κρίσιμο για τον κάθε ένα που βρίσκεται σε κελί σήμερα.  

Παρακαλούμε, στείλτε τα ρεπορτάζ σας από δράσεις αλληλεγγύης και όποια άλλη πληροφορία ή ερώτηση σε αυτό το μέιλ: solidarityaction2012@gmail.com

Η αλληλεγγύη είναι το μόνο μας όπλο!

Ενωμένοι, δεν θα ηττηθούμε ποτέ!

Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα, Αυτόνομη Δράση, Αριστερό Μέτωπο

*Το Ρωσικό Σοσιαλιστικό Κίνημα είναι οργάνωση της επαναστατικής Αριστεράς που προέκυψε από την ένωση δύο τροτσκιστικών ομάδων.

*Η Αυτόνομη Δράση είναι ομοσπονδία που περιλαμβάνει διάφορα ρεύματα αναρχικών (αναρχοκομουνιστές, αναρχοσυνδικαλιστές) όπως και «αυτόνομους μαρξιστές» και ριζοσπάστες οικολόγους.

*Το Αριστερό Μέτωπο είναι μετωπικό σχήμα που προέκυψε την εποχή του Ευρωπαϊκού Φόρουμ και επιχειρεί να συσπειρώσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Ρωσία.

Ετικέτες