Τρίτο φεμινιστικό φεστιβάλ της Συνέλευσης 8 Μάρτη

Η Συνέλευση 8 Μάρτη έχει ξεκινήσει τις προετοιμασίες για  το 3ο Φεμινιστικό Φεστιβάλ που φέτος θα διεξαχθεί στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου το Σάββατο και την Κυριακή 28 και 29 Σεπτεμβρίου. Η χαρά μας είναι μεγάλη γιατί το φεστιβάλ μας φέτος στηρίζουν με την παρουσία τους αγωνίστριες και καλλιτέχνιδες από το εξωτερικό και την Ελλάδα, ανάμεσά τους η Κάρολ Σανσούρ, η Μάρθα Φριντζήλα και η Galia Benali, από την Τυνησία. 

Οι ποιήτριες, καλλιτέχνιδες και ακτιβίστριες  πλαισιωμένες από άλλες καλλιτέχνιδες και μουσικούς θα τραγουδήσουν αλλά και θα συζητήσουν μαζί στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό.  

Με το σύνθημα «καμία δεν είναι ελεύθερη μέχρι να είμαστε όλες» στρέφουμε το βλέμμα και τις δυνάμεις μας στις παλαιστίνιες γυναίκες αλλά και σε όλες τις γυναίκες και θηλυκότητες που υφίστανται την έμφυλη βία και τον σεξισμό. Σε αυτές που έχουν επιζήσει αλλά και σε όσες δεν είναι πια μαζί μας, αφιερώνουμε το τρίτο φεμινιστικό φεστιβάλ.  

Μετά την επιτυχία του 1ου και του 2ου φεμινιστικού φεστιβάλ στον κήπο του Συλλόγου Αρχαιολόγων το φεμινιστικό φεστιβάλ καθιερώνεται πλέον ως ένας σημαντικός σταθμός για το φεμινιστικό κίνημα  τόσο σε επίπεδο συντονισμού όσο και στο επίπεδο της ανάδειξης ενός διαθεματικού, συμπεριληπτικού και ριζοσπαστικού φεμινισμού που δεν διαχωρίζει τους αγώνες ενάντια στην έμφυλη βία από τις διεκδικήσεις για μια άλλη κοινωνική οργάνωση της ζωής. Μέσα από το πρόγραμμα συζητήσεων αλλά και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, την οργάνωση του παιδότοπου κ.α τα τελευταία χρόνια επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα φεμινιστικό παράδειγμα ζωής όπου η χαρά, η στ-οργή, ο  καλλιτεχνικός πειραματισμός, η ακτιβιστική δράση για τα φεμινιστικά, εργασιακά, λοατκι+ δικαιώματα και ο διεθνιστικός προσανατολισμός συναντιούνται και ανοίγουν ζωτικό χώρο για όλες μας.

Με βάση την οδυνηρή επικαιρότητα φέτος  μας απασχολούν δύο σημαντικά ζητήματα για τα οποία θέλουμε να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και να δράσουμε.

Παλαιστίνη

Το πρώτο μέτωπο που μας κινητοποιεί και μας εξοργίζει είναι η γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη από το ισραηλινό και αποικιοκρατικό κράτος του απαρτχάιντ. Συνεχίζουμε στον δρόμο της φεμινιστικής αλληλεγγύης που ανοίξαμε στις αρχές του 2024 οργανώνοντας εκδήλωση με την συμμετοχή παλαιστινίων γυναικών και αργότερα συγκεντρώνοντας οικονομική ενίσχυση για παλαιστινιακές γυναικείες οργανώσεις που δρουν στη Δυτική Όχθη. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ συνεχίζουμε τις προσπάθειες συντονισμού και αλληλεγγύης που ενισχύουν τους δεσμούς μας με τις Παλαιστίνιες και που φέτος μας οδήγησαν στο να αφιερώσουμε  την φεμινιστική απεργία της 8ης Μάρτη στις γυναίκες της Παλαιστίνης αλλά και να βαδίσουμε με την παλαιστινιακή σημαία στο Athens Pride φωνάζοντας: «καμία περηφάνια στην γενοκτονία-No pride in genocide».

Στο φεμινιστικό φεστιβάλ θέλουμε να συζητήσουμε για την φεμινιστική-αντιπολεμική αντίσταση στην αποικιοκρατική/πατριαρχική πολεμική μηχανή που επιχειρεί να αφανίσει τον παλαιστινιακό λαό, θέλουμε να συναντηθούμε με παλαιστίνιες και άλλες γυναίκες των αραβικών χωρών αλλά και με όποιο άτομο παλεύει για την ελευθερία του παλαιστινιακού λαού. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η   γενοκτονία σήμανε και την κορύφωση των μισογυνικών, σεξιστικών και γυναικοκτονικών πρακτικών που όλους αυτούς τους μήνες μεταχειρίζεται το κράτος του Ισραήλ για να κάμψει την αντίσταση. Γνωρίζουμε καλά ότι εδώ και δεκαετίες, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες, οι Παλαιστίνιες γυναίκες και τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αποτελούν τα πρώτα θύματα των επιθέσεων του Ισραηλινού στρατού.

Στο φεμινιστικό φεστιβάλ  με τις συζητήσεις, τις συναυλίες, τις ταινίες, το θεατρικό εργαστήρι, τις εκθέσεις βιβλίου και τα workshop θέλουμε να αναδείξουμε την φεμινιστική αντίσταση στην Παλαιστίνη αλλά και στην Ελλάδα.  Σε καιρούς πολέμου και γενοκτονίας νιώθουμε ότι η φεμινιστική οπτική όχι μόνο δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι κομβική για να κατανοήσουμε την σχέση αποικιοκρατίας, κατοχής και έμφυλης βίας. Για εμας, οι φεμινιστικοί αγωνες μας ειναι ταυτόχρονα αγώνες ενάντια στο σύστημα εκμετάλλευσης και καταπίεσης που αποικίζει γη και θηλυκά σώματα, που παράγει οικονομικές ανισότητες και φτώχεια, αγώνες ενάντια στην επεκτατική πολιτική των κυβερνήσεων που δημιουργούν πολέμους.

Γυναικοκτονίες

Η δεύτερη θεματική που θα μας απασχολήσει στο φετινό φεμινιστικό φεστιβάλ είναι το φαινόμενο των γυναικοκτονιών και η υπεράσπιση της  ζωής χωρίς έμφυλη βία και σεξισμό. Μετρώντας ήδη την 7η γυναικοκτονία του 2024 δηλώνουμε την αγανάκτηση μας απέναντι σε ένα πατριαρχικά δομημένο κράτος που αφήνει τις γυναίκες στο έλεος των γυναικοκτόνων  και κακοποιητών ακόμα και όταν αυτές βρίσκουν το κουράγιο να φτάσουν μέχρι το αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν βοήθεια. Πέρα από την διάχυτη κουλτούρα σεξισμού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον θεσμικό σεξισμό ενός κράτους και μιας κυβέρνησης που αφήνει τις ελάχιστες και ανεπαρκείς δομές πρόληψης και υποστήριξης των επιζωσών χωρίς χρηματοδότηση, προσωπικό και εκπαίδευση των επαγγελματιών πρώτης γραμμής  και που βάζει συνεχώς εμπόδια σε όσες γυναίκες και θηλυκότητες αναζητούν στήριξη. Κάθε μία από τις γυναικοκτονίες αναδεικνύει τη συστηματική και συνειδητή ανεπάρκεια του κράτους στο ζήτημα προστασίας των θυμάτων και πρόληψης  από το συνεχές της έμφυλης βίας. Την ίδια στιγμή τα ακροδεξιά μισογυνικά επιχειρήματα κερδίζουν έδαφος με την κυβέρνηση να επιτρέπει και να καλλιεργεί το δόγμα του πατρίς-θρησκεία-οικογένεια. 

Το πρόγραμμα του  φεστιβάλ πέρα από τις κεντρικές συζητήσεις και συναυλίες περιλαμβάνει ενδυναμωτικά και καλλιτεχνικά workshop, stand up παράσταση και θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις βιβλίου και φεμινιστικού υλικού και πολλές ακόμα καλλιτεχνικές συμμετοχές που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. 

Επιθυμούμε το φεστιβάλ να αποτελέσει έναν ασφαλή, εμπνευστικό, διαθεματικό και αγωνιστικό χώρο συνάντησης και συνύπαρξης όπου θα μοιραστούμε ιδέες και θα οργανώσουμε τη φεμινιστική δράση των επόμενων μηνών. 

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες