Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένα άθλιο παιχνίδι το οποίο διεξάγεται όλο το τελευταίο διάστημα στο οποίο πρωταγωνιστές είναι η πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ με επικεφαλής τον Θ. Δρίτσα την Ε.Ε.Ε (Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών) αλλά όπως όλα δείχνουν και δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, οι οποίες περισσότερο κινούνται στο παρασκήνιο και λιγότερο στο προσκήνιο….

Σημειώνουμε ότι στα πλαίσια της ΠΝΟ υπάρχουν διαδοχικές αποφάσεις όλων των οργάνων της, όχι μόνο για την διατήρηση αλλά και την υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ χωρίς περικοπές και μειώσεις αποδοχών.

Το επίδικο και επίμαχο ζήτημα αφορά τις θέσεις εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία οι οποίες έχουν δραματικά συρρικνωθεί και βάσιμα μπορούμε να μιλάμε για ολοκληρωτικό αφελληνισμό της ναυτιλίας σε αυτή την κατηγορία πλοίων αφού διαχρονικά όλες ως τώρα οι κυβερνήσεις πιστές στο δόγμα της εφοπλιστικής ανταγωνιστικότητας έχουν οδηγήσει το 80% των ελλήνων Ναυτεργατών της ποντοπόρου ναυτιλίας στον εξοστρακισμό από τα ελληνικά πλοία, με αποτέλεσμα πλέον σε αυτά να επικρατεί καθεστώς γενικευμένης μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, με χαμηλόμισθη εργασία, με ανασφάλιστους Ναυτικούς και σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και χωρίς καμιά συνδικαλιστική εκπροσώπηση!!!

Βασικός στόχος της Ε.Ε.Ε ήταν και παραμένει η κατάργηση της ΣΣΕ σε πρώτη φάση για τα πληρώματα των ποντοπόρων, γεγονός που όχι μόνο το δηλώνουν δημόσια αλλά, μέσω του παγώματος της ΣΣΕ άνω των 4500 κοχ επί μια εξαετία, το επιδιώκουν έμμεσα και άμεσα θέτοντας ως όρο για την ανανέωσή τους να καταργηθούν οι διαμορφωμένοι μισθοί που ισχύουν από το 2010!!!   Με άλλα λόγια εκβιάζουν για να επιβάλουν της αντεργατικές επιλογές τους!

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση Τσίπρα και ο αρμόδιος Υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας αποδεικνύοντας έμπρακτα την συναίνεσή τους στην κατάργηση της ΣΣΕ, επιδιώκουν διακαώς όχι να τροποποιήσουν ή να μεταβάλουν το απαρχαιωμένο φιλοεφοπλιστικό θεσμικό πλαίσιο στην ναυτιλία αλλά να εκβιάσουν σωματεία που αντιστέκονται και αντιδρούν στην κατάργηση των ΣΣΕ και στην αποδοχή μιας νέας ΣΣΕ η οποία θα είναι κομμένη και ραμμένη σε τριτοκοσμικά πλαίσια με μισθούς Φιλιππίνων, Μπαγκλαντές και Πακιστάν έτσι ώστε να παρουσιάσουν και κοινωνικό πρόσωπο στην ελληνική κοινωνία…… αντιμετωπίζοντας δήθεν το πρόβλημα της ανεργίας….

Στην κατεύθυνση αυτή συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις ο κ. Δρίτσας ο οποίος εντελώς πρόσφατα δήλωσε σε ομιλία του στον  Τυρό Αρκαδίας (19/8/2016 στην γιορτή της θάλασσας, των ναυτικών και του ψαρά της Τσακωνιάς) ότι «στόχος του ΥΕΝ είναι να ξαναγεμίσουν με Έλληνες και Ελληνίδες Ναυτικούς τα πλοία της ποντοπόρου ναυτιλίας». Μάλιστα για τον σκοπό αυτόν σημείωσε ότι ο ίδιος διεξάγει συζητήσεις με την Ε.Ε.Ε αλλά και την ΠΝΟ ώστε η νέα ΣΣΕ να έχει σημαντικά αυξημένο αριθμό ελλήνων Ναυτικών!

Όπως  γίνεται αντιληπτό ο κ. Δρίτσας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν τολμούν να αγγίξουν με νομοθετική παρέμβαση το θεσμοθετημένο καθεστώς ασυδοσίας των εφοπλιστών για την απασχόληση Ελλήνων στα ελληνικά πλοία και τις οργανικές συνθέσεις αλλά πετάει το μπαλάκι στην ΣΣΕ που οι εφοπλιστές έχουν κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο…. εξαιτίας της διαλυτικής εικόνας που έχει διαμορφώσει η ηγεσία της ΠΝΟ και αυτοί που συμπορεύονται μαζί της

Ταυτόχρονα γνωστά βαποράκια των ΜΜΕ που κατευθύνονται από την Ε.Ε.Ε αναφέρουν σε διαδοχικά δημοσιεύματα ότι εγκαινιάζεται νέος κύκλος επαφών για την κατάργηση των ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία και ότι ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Ε έχει για τον σκοπό αυτό συναντήσεις με εκπροσώπους Ναυτεργατικών Σωματείων….. Μάλιστα Ε.Ε.Ε και ΥΕΝ μεταφέρουν δημόσια την εικόνα ότι οι δυνάμεις αυτές εργάζονται μεθοδικά προκειμένου η κοινή επιχείρηση για κατάργηση των ΣΣΕ να τελεσφορήσει ώστε επιτέλους να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας των ελλήνων.

Στο κλίμα αυτών των εξελίξεων υπήρχε δημόσια δήλωση του Προέδρου της Ε.Ε.Ε στις 7/9/2016 ο οποίος για πολλοστή φορά επιμένει στα χιλιοειπωμένα περί επιθυμίας τους «να αναβιώσουν την ναυτοσύνη των ελλήνων, την οποία η ελληνική πλοιοκτησία εκτιμά και εμπιστεύεται»…. Και κλείνοντας σπεύδει για άλλη μια φορά να διευκρινίσει χωρίς ενδοιασμούς ότι «η υπογραφή ΣΣΕ έχει ως προϋπόθεση την συμφωνία με νέους ρεαλιστικούς όρους οι οποίοι να λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα στην ελληνική και διεθνή Ναυτιλιακή αγορά εργασίας».

Αποκαλύπτοντας την κακόγουστη συμπαιγνία κυβέρνησης – Δρίτσα – Ε.Ε.Ε, ο Υπουργός Ναυτιλίας επανέρχεται με δήλωση στις 8/9/2016 σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Βενιάμη σημειώνοντας τα εξής: «Η δήλωση του Προέδρου της Ε.Ε.Ε Θόδωρου Βενιάμη στέλνει προς όλες τις κατευθύνσεις ένα πολύ θετικό, ουσιαστικό και αισιόδοξο μήνυμα»!!!

Προφανώς ο κ. Δρίτσας και η κυβέρνηση που ανήκει ανέλαβαν τον βρώμικο ρόλο να διεκπεραιώσουν τον σχεδιασμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου για την κατάργηση της ΣΣΕ η οποία ισχύει εδώ 72 χρόνια!!!

Σημειώνουμε ότι το 2012 ανάλογη πρωτοβουλία είχε πάρει η συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ χωρίς όμως να καρποφορήσει η προσπάθεια αυτή να περάσει  με νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή. Το τότε ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Δρίτσας την είχαν απορρίψει μετά βδελυγμίας….

Η ντροπή και το κατάντημα είναι το λιγότερο που μπορεί να τους αποδώσει ο Ναυτεργατικός μας κόσμος.  

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ένα και μόνο συμπέρασμα, ότι η κυβέρνηση, ο Υπουργός Ναυτιλίας μαζί με την Ε.Ε.Ε (έχοντας και εξασφαλισμένη την συναίνεση και των υπολοίπων συστημικών κομμάτων) και προφανώς με δυνάμεις της ΠΝΟ (που δεν τολμούν δημόσια να το δηλώσουν) βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για να οδηγήσουν την ελληνική ναυτιλία στην εποχή της γαλέρας επιβάλλοντας όρους, κανόνες και πρακτικές τριτοκοσμικών χωρών ως προς τις συνθήκες εργασίας των ελλήνων Ναυτεργατών.

Αυτός ο επαίσχυντος σχεδιασμός τους δηλώνουμε ότι δεν θα περάσει παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες που κάνουν για τον σκοπό αυτό. Οι χιλιάδες Ναυτεργάτες μέσα και έξω από τα καράβια δεν θα επιτρέψουν ο θεσμός των ελληνικών ΣΣΕ να υπονομευτεί, να ακυρωθεί και στην πράξη να καταργηθεί!! 

Το αγωνιστικό και ταξικό Ναυτεργατικό κίνημα θα σταθεί εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διάλυσης και καταστροφής των ΣΣΕ και των εργασιακών κατακτήσεων.

Για την ΠΕΝΕΝ

Ο Πρόεδρος                                           Ο  Γεν. Γραμματέας

Νταλακογεώργος Αντώνης                   Κροκίδης Νικόλαος

Ετικέτες