Στα τέλη Φλεβάρη του 2015 με μια ανοιχτή πρόσκληση του Υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη προς την εκπαιδευτική κοινότητα και φορείς ξεκίνησε ο Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία με ένα χρονοδιάγραμμα τύπου fast track με επιδίωξη στο τέλος Μαρτίου να είναι έτοιμη η πρόταση νόμου και μέχρι τέλος Απριλίου να έρθει στη Βουλή για συζήτηση και ψηφοφορία.

Ο Εθνι­κός Διά­λο­γος θα στη­ρι­χτεί σε πο­ρί­σμα­τα 12 υπο­ε­πι­τρο­πών που έχουν συ­γκρο­τη­θεί πάνω σε 12 προ­κα­θο­ρι­σμέ­να θέ­μα­τα ορι­σμέ­να από τον πρό­ε­δρο.

                        Το πα­κέ­το πε­ρι­λαμ­βά­νει τις εξής θε­μα­τι­κές ενό­τη­τες:

  1. Εθνι­κό Πλαί­σιο Εκ­παί­δευ­σης.

Τι πο­λί­τες θέ­λου­με να εκ­παι­δεύ­σου­με και τι μπο­ρούν να κά­νουν.

  1. Υπο­χρε­ω­τι­κή εκ­παί­δευ­ση.

Από­κτη­ση αυ­το­νο­μί­ας της σχο­λι­κής μο­νά­δας ως προς το πρό­γραμ­μα και ως προς τη λει­τουρ­γία. Θα μπο­ρούν άραγε τα σχο­λεία να είναι αντα­γω­νί­σι­μα στο και­νού­ριο πε­ρι­βάλ­λον της « εκ­συγ­χρο­νι­στι­κής θύ­ελ­λας» που μας έρ­χε­ται από το πα­ρελ­θόν (από τους νό­μους Πα­παν­δρέ­ου και Γιαν­νά­κου μέχρι και τα σχέ­δια Δια­μα­ντο­πού­λου και Αρ­βα­νι­τό­που­λου; Mπο­ρούν να δια­χει­ρί­ζο­νται τον πρου­πο­λο­γι­σμό τους και μέσω ποιας χρη­μα­το­δό­τη­σης;

  1. Γε­νι­κό Λύ­κειο- Πρό­σβα­ση στα ΑΕΙ.

Αντί­θε­τα με τις όποιες προ­ε­κλο­γι­κές δε­σμεύ­σεις για ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση στην Γ βάθ­μια εκ­παί­δευ­ση, σε τμή­μα­τα με με­γά­λη ζή­τη­ση, οι γνώ­σεις Η/Υ και ξένων γλωσ­σών μπο­ρούν να απο­τε­λέ­σουν κρι­τή­ρια ει­σα­γω­γής καθώς και κρι­τή­ρια από πα­νελ­λα­δι­κού τύπου πι­στο­ποι­η­μέ­νες εξε­τά­σεις (aptitude tests). Άλλη μια προ­σφο­ρά στην ιδιω­τι­κή εκ­παί­δευ­ση με μα­θη­τές και γο­νείς που θα τρέ­χουν από πολύ νωρίς για να μα­ζεύ­ουν τα πο­λυ­πό­θη­τα στοι­χεία για μια θέση στα ΑΕΙ.

  1. ΕΠΑΛ –ΤΕΕ

Πώς μπο­ρεί να δια­μορ­φω­θεί η μα­θη­τεία σε ερ­γα­στή­ρια και επι­χει­ρή­σεις εκτός σχο­λι­κού πε­ρι­βάλ­λο­ντος. Επι­θυ­μούν την κα­θιέ­ρω­ση της απλή­ρω­της και ανα­σφά­λι­στης μα­θη­τεί­ας, των ελα­στι­κών σχέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας που έχουν γίνει ο άγρα­φος κα­νό­νας στη ζού­γκλα ευ­ρέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας για νέους 16-25 ετών.

  1. Εκ­παί­δευ­ση Ει­δι­κών Κοι­νω­νι­κών Ομά­δων.

Στο τρα­πέ­ζι των πε­ρι­κο­πών των δα­πα­νών για την παι­δεία βρί­σκο­νται τα ει­δι­κά σχο­λεία, τα καλ­λι­τε­χνι­κά και τα μου­σι­κά από την στιγ­μή που δεν υπάρ­χει δη­μό­σια χρη­μα­το­δό­τη­ση και δεν συμ­φέ­ρουν για ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις, ακο­λου­θούν τη μοίρα των συγ­χω­νεύ­σε­ων με τα σχο­λεία γε­νι­κής αγω­γής « δια­τη­ρώ­ντας στοι­χεία δια­φο­ρο­ποί­η­σης» (sic).

  1. Αξιο­λό­γη­ση και απο­τί­μη­ση εκ­παι­δευ­τι­κού έργου και εμπλε­κο­μέ­νων στη δια­δι­κα­σία της εκ­παί­δευ­σης. Σαν να μην πέ­ρα­σε μια μέρα από την προη­γού­με­νη σχο­λι­κή χρο­νιά όπου όλο το εκ­παι­δευ­τι­κό κί­νη­μα όρ­θω­σε το ανά­στη­μά του και κα­τήρ­γη­σε στην πράξη το προη­γού­με­νο νο­μο­σχέ­διο για την αξιο­λό­γη­ση, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ την επα­να­φέ­ρει χωρίς τι­μω­ρη­τι­κή διά­θε­ση αλλά με δια­μορ­φω­τι­κό χα­ρα­κτή­ρα ακου­μπώ­ντας σε Δεί­κτες Ποιό­τη­τας, Δια­δι­κα­σί­ας και Απο­τε­λέ­σμα­τος. Και επει­δή η αξιο­λό­γη­ση κα­θο­ρί­ζε­ται από τους στό­χους του κάθε εκ­παι­δευ­τι­κού συ­στή­μα­τος, πλευ­ρές αυτών των στό­χων είναι η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση, η ελα­στι­κή απα­σχό­λη­ση, η τα­ξι­κή επι­λο­γή και η σύν­δε­ση με την αγορά ερ­γα­σί­ας.

  2. Εκ­παί­δευ­ση και Επι­μόρ­φω­ση Εκ­παι­δευ­τι­κών και Στε­λε­χών Εκ­παί­δευ­σης.

Μπο­ρούν οι εκ­παι­δευ­τι­κοί να δι­δά­σκουν μόνο με το πτυ­χίο τους ή όπως πρό­σφα­τα είπε σε μια συ­νέ­ντευ­ξή του ο κ. Λιά­κος χρειά­ζε­ται να επι­μορ­φώ­νο­νται συ­νε­χώς ακόμα και στα κενά της ερ­γα­σί­ας τους; Ή μήπως η επι­μόρ­φω­ση θα συ­νε­χί­ζε­ται επί πλη­ρω­μή ενώ όσοι δεν θα έχουν να πλη­ρώ­σουν θα είναι δεύ­τε­ρης επι­λο­γής δά­σκα­λοι;

  1. Κοι­νω­νία- Σχο­λείο και Αυ­το­διοί­κη­ση. Επει­δή οι πο­λι­τι­στι­κοί πόροι απο­τε­λούν βα­σι­κή ανά­γκη για ανά­πτυ­ξη των παι­διών το άνοιγ­μα του σχο­λεί­ου στην κοι­νω­νία εξα­σφα­λί­ζει αυ­τούς τους πό­ρους με ελά­χι­στο κό­στος και τη με­γα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα. Αυτό που δεν μας λένε είναι από ποιους πό­ρους θα πλη­ρω­θούν όλα αυτά τώρα που το κό­στος της δη­μό­σιας εκ­παί­δευ­σης θα με­τα­κυ­λι­στεί  στην Το­πι­κή Αυ­το­διοί­κη­ση που υπο­χρη­μα­το­δο­τεί­ται.

  2. Με­τα­να­στευ­τι­κό-κρί­ση και συ­νέ­πειες στη συ­μπε­ρι­φο­ρά των μα­θη­τών από την κρίση.

  3. Ενιαί­ος χάρ­της ΑΕΙ Έρευ­νας-Με­τα­πτυ­χια­κά

Κοινά προ­γράμ­μα­τα-συν­δια­σμός ει­δι­κο­τή­των

  1. Ψη­φια­κή εκ­παί­δευ­ση- Πλατ­φόρ­μα ανοι­χτής πρό­σβα­σης στο εκ­παι­δευ­τι­κό υλικό για σχο­λεία και ΑΕΙ

  2. Αξιο­ποί­η­ση ΕΣΠΑ και χρη­μα­το­δό­τη­ση- οι­κο­νο­μι­κή αυ­το­δυ­να­μία σχο­λι­κών μο­νά­δων με συ­μπρά­ξεις με ιδιώ­τες για την βέλ­τι­στη αξιο­ποί­η­ση και επι­βί­ω­ση των χώρων αυτών. (Βλ. πρό­τα­ση Λιά­κου για Πα­νε­πι­στη­μιού­πο­λη Ζω­γρά­φου)

Είναι από­λυ­τα σαφής ο πραγ­μα­τι­κός προ­σα­να­το­λι­σμός του Εθνι­κού Δια­λό­γου για την Παι­δεία που ούτε εθνι­κός είναι ούτε διά­λο­γος . Εάν έχει κά­ποιος στοι­χειω­δώς πα­ρα­κο­λου­θή­σει τις κα­τευ­θυ­ντή­ριες εκ­παι­δευ­τι­κές οδη­γί­ες των τε­λευ­ταί­ων 20 χρό­νων από τον Πα­παν­δρέ­ου και Γιαν­νά­κου μέχρι την Δια­μα­ντο­πού­λου και τον Αρ­βα­νι­τό­που­λο, θα δει ότι συ­μπί­πτουν με τις οδη­γί­ες της ερ­γα­λειο­θή­κης του ΟΑΣΑ και της ΕΕ! Και βέ­βαια είναι μέσα στις μνη­μο­νια­κές δε­σμεύ­σεις που προ­κύ­πτουν από την υπο­γρα­φή του 3ου Μνη­μο­νί­ου. Βέ­βαια το ιδε­ο­λο­γι­κό πε­ρί­βλη­μα είναι ότι ο κό­σμος αλ­λά­ζει ρα­γδαία και η εκ­παί­δευ­ση πρέ­πει να εκ­συγ­χρο­νι­στεί κα­τάλ­λη­λα.

Ένας «εκ­συγ­χρο­νι­σμός» όμως με πα­ρά­πλευ­ρη απώ­λεια το κού­ρε­μα του 75% της δη­μό­σιας χρη­μα­το­δό­τη­σης για την Παι­δεία. Ένας « εκ­συγ­χρο­νι­σμός» που αφου­γκρά­ζε­ται τις απαι­τή­σεις της αγο­ράς, επι­διώ­κο­ντας να γυ­ρί­σει το κοι­νω­νι­κό κο­ντέρ χρό­νια πίσω.

Άρα η απο­δο­χή της συ­ζή­τη­σης προ­δια­γρά­φει όχι μόνο το πα­τρόν του Εθνι­κού Δια­λό­γου αλλά και τις με­τέ­πει­τα κυ­βερ­νη­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες και ρυθ­μί­σεις. Άλ­λω­στε ο Πα­ντής, ο ΓΓ του υπουρ­γεί­ου, το είπε ξε­κά­θα­ρα: «θέ­λου­με να δη­μιουρ­γή­σου­με μια συ­ναί­νε­ση και κά­ποιες νέες πα­ρεμ­βά­σεις για επα­νεκ­κί­νη­ση της εκ­παί­δευ­σης μετά την κρίση». Ενώ σε πιο σκλη­ρή γραμ­μή ο Λιά­κος είπε ότι οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες είναι χόκεϋ επί πάγου και ότι τα σω­μα­τεία δεν ξέ­ρουν ούτε τα προ­βλή­μα­τα, ούτε την ημε­ρή­σια διά­τα­ξη αλλά κά­νουν μόνο επα­να­στα­τι­κές πι­ρου­έ­τες. Δη­λα­δή, οι ομο­σπον­δί­ες μας και τα χρό­νια αι­τή­μα­τα του κλά­δου είναι επα­να­στα­τι­κές πι­ρου­έ­τες!!

Από την άλλη η λάσπη κατά των εκ­παι­δευ­τι­κών συ­νε­χί­ζε­ται με την πα­ρα­φι­λο­λο­γία των χι­λιά­δων πλε­ο­να­ζό­ντων ωρών, χωρίς κα­νέ­νας να μι­λά­ει για τις χι­λιά­δες χα­μέ­νες ώρες δι­δα­σκα­λί­ας, για τις συγ­χω­νεύ­σεις τμη­μά­των σχο­λεί­ων στο πλαί­σιο του ορ­θο­λο­γι­σμού, για σχο­λεία που δεν έχουν ακόμα εκ­παι­δευ­τι­κούς , για την υπο­βάθ­μι­ση των μορ­φω­τι­κών δι­καιω­μά­των των μα­θη­τών, για την ανερ­γία των εκ­παι­δευ­τι­κών…

Η επι­λο­γή της χρο­νι­κής στιγ­μής για αυτήν την κί­νη­ση μόνο τυ­χαία δεν είναι. Μετά από τους 5 πρώ­τους μήνες κυ­βερ­νη­τι­κού θριάμ­βου, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ΑΝΕΛ αντι­με­τω­πί­ζει μια βαθιά κρίση. Από τη μια η πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μι­κή κρίση και οι ξένοι και ντό­πιοι δα­νει­στές, από την άλλη όμως η κοι­νω­νι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση του κό­σμου απέ­να­ντι στο ασφα­λι­στι­κό την έχει φέρει σε πολύ δυ­σχε­ρή θέση. Πα­ρό­λο που προ­σω­ρι­νά φαί­νε­ται ότι αυτό το μέ­τω­πο έχει μα­ζευ­τεί, πρέ­πει να έχου­με στο μυαλό μας ότι η κοι­νω­νι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση όσο και η πο­λι­τι­κή αστά­θεια είναι ακόμα στην αρχή, όπως φα­νε­ρώ­νουν οι συ­νε­χείς κρού­σεις για οι­κου­με­νι­κή. Χρειά­ζε­ται λοι­πόν την συ­ναί­νε­ση μιας με­ρί­δας του κό­σμου που δεν φαί­νε­ται ξε­κά­θα­ρα ότι πλήτ­το­νται ιδιαί­τε­ρα όπως οι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι και ιδιαί­τε­ρα οι εκ­παι­δευ­τι­κοί. Επι­διώ­κει λοι­πόν να δεί­ξει το συμ­με­το­χι­κό της προ­σω­πείο και να νο­μι­μο­ποι­ή­σει τις πο­λι­τι­κές της επι­λο­γές. Γι΄ αυτό το λόγο και ο κ Φίλης κά­λε­σε όλους τους εκ­παι­δευ­τι­κούς να «συμ­με­τά­σχουν» στον διά­λο­γο .

Οι συ­νά­δελ­φοι θα πρέ­πει να απο­φύ­γουν το κά­λε­σμα πα­γί­δα σε μια δια­δι­κα­σία που έχει ήδη  δρο­μο­λο­γη­θεί, κάτι που ομο­λο­γή­θη­κε και δη­μό­σια στην πρώτη κοινή συ­νε­δρί­α­ση των υπο­ε­πι­τρο­πών, στο υπουρ­γείο Παι­δεί­ας το Σάβ­βα­το 5 Μαρ­τί­ου , όπου επι­ση­μάν­θη­κε η ανά­γκη των πο­ρι­σμά­των του δια­λό­γου να έχουν ορί­ζο­ντα το τέλος Μαρ­τί­ου  με μια εβδο­μά­δα δια­βού­λευ­σης και στις αρχές Απρι­λί­ου  να αρ­χί­σουν οι νο­μο­θε­τι­κές πα­ρεμ­βά­σεις συμ­φώ­να με το πρό­γραμ­μα του Ο.Ο.Σ.Α .

Οι εκ­παι­δευ­τι­κοί δεν υπο­χρε­ού­νται να συμ­με­τά­σχουν ούτε ως άτομα αλλά ούτε ως σύλ­λο­γοι δι­δα­σκό­ντων, αν τους δοθεί κά­ποιο κεί­με­νο από τον προϊ­στά­με­νο έχουν την επι­λο­γή  να υπο­γρά­ψουν απλά "έλαβα γνώση " και σί­γου­ρα μπο­ρούν να αξιο­ποιούν αγω­νι­στι­κές απο­φά­σεις σαν αυτή της Ε΄ ΕΛΜΕ Αν. Ατ­τι­κής στις 3/3.

Ο κλά­δος και τα σω­μα­τεία μας έχουν και θέ­σεις και άποψη για το τι σχο­λεία θέ­λου­με και θα συ­νε­χί­ζου­με να πα­λεύ­ου­με για δη­μό­σιο και δη­μο­κρα­τι­κό σχο­λείο που χωρά όλα τα παι­διά και τις ανά­γκες τους.

Και για εμάς ο μόνος δρό­μος της δια­πραγ­μά­τευ­σης είναι ο δρό­μος των αγώ­νων για το σχο­λείο που ονει­ρευό­μα­στε. Και κα­λού­με όλους και όλες να είναι μαζί μας. 

*Πο­λυ­ξέ­νη Σύ­ριγ­γα Μα­νώ­λη, σύλ­λο­γος εκ­παι­δευ­τι­κών πρω­το­βάθ­μιας Αρ­γυ­ρού­πο­λης –Ελ­λη­νι­κού

 Ελισ­σαί­ος Φά­κα­ρος, σύλ­λο­γος εκ­παι­δευ­τι­κών πρω­το­βάθ­μιας Νί­καιας

Ετικέτες