Όταν τα μεγάλα ΜΜΕ και οι ηγέτες των κυβερνήσεων μιλούν για «επαγρύπνηση και μέτρα ενάντια στην τρομοκρατία», μυρίζει ανθρώπινο αίμα, περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και πίεση για «εθνική ενότητα» με τους εκμεταλλευτές μας.

Το 2001, πάνω στο φόβο που γέν­νη­σε η 11η Σε­πτέμ­βρη, βρέ­θη­κε η λαϊκή νο­μι­μο­ποί­η­ση για τον δρα­κό­ντειο «Πα­τριω­τι­κό Νόμο». Αντί­στοι­χα με την επί­θε­ση στο Μετρό του Λον­δί­νου το 2005, η βρε­τα­νι­κή αστυ­νο­μία βρήκε την ευ­και­ρία να απο­κτή­σει «ρό­μπο­κοπ» που δεν διέ­θε­τε μέχρι τότε και η βρε­τα­νι­κή κυ­βέρ­νη­ση βρήκε την ευ­και­ρία να γε­μί­σει το Νησί με κά­με­ρες πα­ρα­κο­λού­θη­σης. 

Αντί­στοι­χα αξιο­ποιεί­ται σή­με­ρα το σοκ της επί­θε­σης στο «Σαρλί Εμπ­ντό». 

Αυ­ταρ­χι­σμός

Στη Γαλ­λία, η κυ­βέρ­νη­ση Ολάντ δεν έχασε χρόνο. Με «εφό­διο» την απο­θέ­ω­ση που γνώ­ρι­σαν τα ει­δι­κά σώ­μα­τα της αστυ­νο­μί­ας στη δια­δή­λω­ση στο Πα­ρί­σι, και τη συ­στη­μα­τι­κή καλ­λιέρ­γεια κλί­μα­τος «στή­ρι­ξης των δυ­νά­με­ων ασφα­λεί­ας», μπό­ρε­σε -δί­χως αντι­δρά­σεις- να κα­τε­βά­σει στους δρό­μους της Γαλ­λί­ας 10.000 στρα­τιώ­τες. Ο Μα­νου­έλ Βαλς έχει προ­α­ναγ­γεί­λει και άλλα «έκτα­κτα μέτρα». 

Στο Βέλ­γιο επί­σης, βαριά οπλι­σμέ­νοι στρα­τιώ­τες αντι­κα­τέ­στη­σαν τους αστυ­νο­μι­κούς στη φύ­λα­ξη «ευαί­σθη­των ση­μεί­ων». 

Στη Γερ­μα­νία, η κυ­βέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε πως θα μπο­ρεί πλέον να κα­τά­σχει τις ταυ­τό­τη­τες και τα δια­βα­τή­ρια όσων «θε­ω­ρού­νται ύπο­πτοι ως ακραί­οι ισλα­μι­στές».

Στη Βρε­τα­νία, ο Ντέι­βιντ Κά­με­ρον ζή­τη­σε πε­ρισ­σό­τε­ρες εξου­σί­ες για τους μη­χα­νι­σμούς πα­ρα­κο­λού­θη­σης των μυ­στι­κών υπη­ρε­σιών. Ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός ξε­στό­μι­σε το ορ­γου­ε­λι­κό «Το ερώ­τη­μα είναι αν πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψου­με να υπάρ­χουν μέσα επι­κοι­νω­νί­ας τα οποία είναι αδύ­να­το να πα­ρα­κο­λου­θη­θούν. Η απά­ντη­σή μου είναι όχι, δεν πρέ­πει να το επι­τρέ­ψου­με». Μια ζο­φε­ρή ει­κό­να Με­γά­λου Αδελ­φού, όπου θε­ω­ρεί­ται πλέον ανε­πί­τρε­πτο να υπάρ­χει οποια­δή­πο­τε ιδιω­τι­κό­τη­τα, οποια­δή­πο­τε επι­κοι­νω­νία που δεν γνω­ρί­ζει το κρά­τος. 

Οι ευ­ρω­παϊ­κές κυ­βερ­νή­σεις προ­χω­ρούν και σε συ­ντο­νι­σμό των αντι­δη­μο­κρα­τι­κών τους επι­θέ­σε­ων. Ήδη έγινε άτυπη συ­νά­ντη­ση των υπουρ­γών Εσω­τε­ρι­κών στο Πα­ρί­σι, όπου εκτι­μή­θη­κε πως η Δια­δή­λω­ση για τη Δη­μο­κρα­τία στη γαλ­λι­κή πρω­τεύ­ου­σα τους δίνει «λαϊκή εντο­λή» να «σφί­ξουν τα λου­ριά». Η συ­νέ­χεια ανα­μέ­νε­ται στην έκτα­κτη Σύ­νο­δο Κο­ρυ­φής στις 12 Φλε­βά­ρη.

Η στρα­τη­γι­κή επι­λο­γή για μο­νι­μο­ποί­η­ση του «κρά­τους έκτα­κτης ανά­γκης», ως απά­ντη­ση στην πο­λι­τι­κή και οι­κο­νο­μι­κή κρίση, επι­χει­ρεί να αντλή­σει νο­μι­μο­ποί­η­ση από το ότι τα μέτρα «στρέ­φο­νται ενά­ντια στους τρο­μο­κρά­τες». Μετά την επί­θε­ση στη Βο­στό­νη και ενώ επι­βαλ­λό­ταν στην πόλη ένας άτυ­πος στρα­τιω­τι­κός νόμος, ο δη­μο­σιο­γρά­φος Γκλεν Γκρίν­γουολντ προει­δο­ποιού­σε: «Πά­ντο­τε έτσι κα­ταρ­γού­νται τα δι­καιώ­μα­τα: στο­χο­ποιώ­ντας πρώτα την πιο πε­ρι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νη ομάδα ή τον πιο μι­ση­τό άν­θρω­πο, με την προσ­δο­κία πως κα­νείς δεν θα δια­μαρ­τυ­ρη­θεί, εξαι­τί­ας του πόσο πε­ρι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νο ή μι­ση­τό είναι το θύμα. Όταν αυτές οι πα­ρα­βιά­σεις δι­καιω­μά­των απο­κτή­σουν συ­ναί­νε­ση, μετά θε­σμο­ποιού­νται μό­νι­μα και δεν έχει κα­νείς δι­καί­ω­μα να δια­μαρ­τυ­ρη­θεί όταν εφαρ­μο­στούν και σε άλ­λους, όπως θα γίνει ανα­πό­φευ­κτα». Με­ρι­κούς μήνες μετά, τα τανκς και οι Ει­δι­κές Δυ­νά­μεις που πρω­το­εμ­φα­νί­στη­καν στη Βο­στό­νη για να «προ­στα­τεύ­σουν τους πο­λί­τες» εμ­φα­νί­στη­καν και στους δρό­μους του Φέρ­γκιου­σον, αυτήν τη φορά για να επι­τε­θούν στους πο­λί­τες...

Πό­λε­μος

Η τρο­μο­ϋ­στε­ρία δεν είναι μόνο «κραυ­γή κα­τα­στο­λής», αλλά στη ση­με­ρι­νή της ισλα­μο­φο­βι­κή μορφή είναι και «κραυ­γή πο­λέ­μου». Η εμπει­ρία της 11ης Σε­πτέμ­βρη και της αμε­ρι­κα­νι­κής επέμ­βα­σης σε Αφ­γα­νι­στάν-Ιράκ είναι ακόμα πρό­σφα­τη. Ενώ είναι ακόμα σε εξέ­λι­ξη η διε­θνής επέμ­βα­ση σε Ιράκ-Συ­ρία, που βρήκε νο­μι­μο­ποί­η­ση εν μέσω υστε­ρί­ας για τους «αι­μο­δι­ψείς τζι­χα­ντι­στές». Το γαλ­λι­κό κοι­νο­βού­λιο βρήκε την ευ­και­ρία να ψη­φί­σει αυτές τις μέρες την πα­ρά­τα­ση των πο­λε­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στη Μέση Ανα­το­λή. Σε αυτό το φόντο πρέ­πει να δούμε και την πρω­το­βου­λία του Μπα­ράκ Ομπά­μα να συ­γκα­λέ­σει διε­θνή διά­σκε­ψη για την αντι­με­τώ­πι­ση της τρο­μο­κρα­τί­ας στις 18 Φλε­βά­ρη στην Ουά­σινγ­κτον. Θα ορ­γα­νώ­σει την «απά­ντη­ση στην τρο­μο­κρα­τία» ο πρό­ε­δρος που έχει βομ­βαρ­δί­σει 7 χώρες (όλες με πλειο­ψη­φι­κό μου­σουλ­μα­νι­κό πλη­θυ­σμό) στη διάρ­κεια της θη­τεί­ας του. Για να μην μεί­νει καμία αμ­φι­βο­λία, μαζί με τους ξέ­νους ηγέ­τες κρα­τών στο Πα­ρί­σι, θε­ω­ρή­θη­κε πρέ­πον να βα­δί­σει και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο επι­κε­φα­λής των «Ενό­πλων Δυ­νά­με­ων του Ελεύ­θε­ρου Κό­σμου», που μας προ­στα­τεύ­ουν από τους «βαρ­βά­ρους». 

«Συ­ναί­νε­ση»

Η τρο­μο­ϋ­στε­ρία έχει και μια πολύ σο­βα­ρή ιδε­ο­λο­γι­κή χρήση. Πριν από λίγο καιρό, η αυ­στρα­λια­νή κυ­βέρ­νη­ση έπαιρ­νε έκτα­κτα μέτρα λόγω «φήμης για επι­κεί­με­νη τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση». Σε αυτήν την εφη­με­ρί­δα, η Αυ­στρα­λή συ­ντρό­φισ­σα Τζες Λέ­νε­χαν έγρα­φε τότε εύ­στο­χα πως «kυ­ρί­ως, θέ­λουν να ξε­χά­σει ο κό­σμος ότι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι η κυ­βέρ­νη­ση αυτή που επι­τί­θε­ται». 

Η «τρο­μο­κρα­τι­κή απει­λή» είναι πά­ντο­τε ένα από τα κα­λύ­τε­ρα ερ­γα­λεία αλ­λα­γής της ατζέ­ντας, μα­κριά από τις αντερ­γα­τι­κές πο­λι­τι­κές και την κα­τε­δά­φι­ση των κα­τα­κτή­σε­ών μας. Ασκεί­ται η συ­στη­μα­τι­κή πίεση να ιε­ραρ­χή­σουν οι άν­θρω­ποι την «ασφά­λεια» ως βα­σι­κή τους έγνοια και όχι τους μι­σθούς, τις συ­ντά­ξεις, την υγεία, την παι­δεία κ.λπ. 

Η πα­ρέ­λα­ση των ηγε­τών κρα­τών στο Πα­ρί­σι ήταν ανά­με­σα σε άλλα και μια από­πει­ρα για το συλ­λο­γι­κό «ξέ­πλυ­μα» του πο­λι­τι­κού προ­σω­πι­κού που κα­θο­δη­γεί τη διε­θνή προ­σπά­θεια να πλη­ρώ­σει η ερ­γα­τι­κή τάξη την κρίση και συ­γκε­ντρώ­νει το λαϊκό μίσος, όπως το πε­ρι­γρά­φει η προ­βλη­μα­τι­κή περί της διε­θνούς «κρί­σης αντι­προ­σώ­πευ­σης».

Σή­με­ρα, σε όλη την Ευ­ρώ­πη εμ­φα­νί­ζε­ται η πίεση να «ενω­θού­με όλοι» ενά­ντια στην «ασύμ­με­τρη απει­λή». Οι κυ­βερ­νή­σεις δεν είναι αυτές που μας ρη­μά­ζουν τις ζωές, αλλά αυτές που «μας προ­στα­τεύ­ουν». Ο εχθρός δεν είναι «στις τρά­πε­ζες και στα υπουρ­γεία», αλλά στα γκέτο των με­γα­λου­πό­λε­ων, στα σα­πιο­κά­ρα­βα που βυ­θί­ζει η FRONTEX στη Με­σό­γειο, ο «εχθρός» είναι ανά­με­σά μας, όποιος φορά τουρ­μπά­νι, μα­ντί­λα, είναι μαυ­ρι­δε­ρός, είναι αυ­το­μά­τως «ύπο­πτος». Οι κοι­νω­νί­ες μας δεν είναι δια­σπα­σμέ­νες σε τά­ξεις, αλλά ένα ενιαίο πράγ­μα («ο τρό­πος ζωής μας, η ασφά­λειά μας, οι... ελευ­θε­ρί­ες μας») που όλοι μαζί θα «υπε­ρα­σπι­στού­με». 

Αρι­στε­ρά

Η Αρι­στε­ρά πρέ­πει να στα­θεί ξε­κά­θα­ρα απέ­να­ντι σε όλες αυτές τις πιέ­σεις. Απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σουν οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στην «πε­ρι­φέ­ρεια», απαι­τώ­ντας δί­καιη-αν­θρώ­πι­νη με­τα­χεί­ρι­ση των προ­σφύ­γων. Αρ­νού­με­νη να εντα­χθεί σε οποιασ­δή­πο­τε μορ­φής «εθνι­κή ενό­τη­τα» με τους εκ­με­ταλ­λευ­τές μας και το πο­λι­τι­κό τους προ­σω­πι­κό. Μη κά­νο­ντας ούτε ένα βήμα πίσω στην υπε­ρά­σπι­ση των δη­μο­κρα­τι­κών ελευ­θε­ριών, αντί­θε­τα απαι­τώ­ντας τη διεύ­ρυν­ση και το βά­θε­μά τους, για όλους, ντό­πιους και με­τα­νά­στες. Απαι­τώ­ντας οι κο­λοσ­σιαί­οι πόροι που πη­γαί­νουν στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές εξορ­μή­σεις, στο κυ­νή­γι με­τα­να­στών και στην ενί­σχυ­ση των δυ­νά­με­ων κα­τα­στο­λής να δια­τε­θούν για τις ανά­γκες της με­γά­λης κοι­νω­νι­κής πλειο­ψη­φί­ας. Τε­λι­κά, μόνο η πάλη ενά­ντια στη φτώ­χεια, την κα­τα­στο­λή, στο ρα­τσι­σμό και τον πό­λε­μο θα μπο­ρέ­σει να αντι­με­τω­πί­σει και τις αι­τί­ες που γεν­νούν «τρο­μο­κρά­τες».