Οι απολύσεις συναδέλφων από τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές σχολές, αν πραγματοποιηθούν στις 22 Μάρτη, οδηγούν τους εκπαιδευτικούς στην κατάργηση του δικαιώματος στην εργασία, αφού ανοίγει η κερκόπορτα για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι τη φετινή χρονιά έγιναν οι λιγότερες προσλήψεις μόνιμων  εκπαιδευτικών εδώ και δεκαετίες. Δραματικές περικοπές έγιναν και στις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων, που εργάζονται στα σχολεία για λιγότερο από εννέα μήνες, μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ η πληρωμή τους γίνεται μέσω κονδυλίων ΕΣΠΑ. 

Οι εκπαιδευτικοί θα αντιμετωπίσουν επίσης την αξιολόγηση των ίδιων και των σχολικών μονάδων, ως προϋπόθεση για την παραμονή τους στην εργασία. Η αξιολόγηση είναι δεμένη με το ζήτημα των απολύσεων και δεν αφορά καμία προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας του έργου των εκπαιδευτικών. Η εμπειρία των βρετανών συναδέλφων, που έχουν υποστεί χρόνια τώρα αξιολόγηση και απολύσεις, είναι διδακτική.

Το νέο τοπίο συμπληρώνουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε περιοχές που δεν επιθυμούν, ώστε να καλυφθούν τα κενά. Για δεύτερη χρονιά αναμένεται με καθυστέρηση από το Υπουργείο Παιδείας η εγκύκλιος των μεταθέσεων μονίμων εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας έκαναν μήνυση στο υπουργείο με βάσιμες υποψίες ότι αυτό θα σημάνει την υποχρεωτική τους μετακίνηση σε θέσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και την απόλυσή τους, σε περίπτωση που δεν δεχθούν.

Για όλα τα παραπάνω οι εκπαιδευτικοί έχουν εδώ και καιρό εξαγγείλει ένα πρόγραμμα δράσης με απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και συχνές συνελεύσεις. Σε πολλές ΕΛΜΕ επαναδραστηριοποιούνται οι Επιτροπές Αγώνα που σηκώνουν το οργανωτικό βάρος των κινητοποιήσεων και συντονίζονται με άλλα σωματεία και επιτροπές της περιοχής τους.

Σε πολλές πόλεις οργανώνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις. Σύλλογοι διδασκόντων βγάζουν ψηφίσματα, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην αξιολόγηση και συμμετέχουν στο μπλοκάρισμα των σεμιναρίων επιμόρφωσης των αξιολογητών. Όλα τα σχέδια κυβέρνησης-τρόικας για την εκπαίδευση είναι υποχρεωτικό να ανατραπούν. Το μοναδικό όπλο γι’ αυτό παραμένει ο καθημερινός και ανυποχώρητος αγώνας μέσα και έξω από τα σχολεία.

* Η Σάσα Χασάπη είναι εκπαιδευτικός