Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ σχετικά με το κλείσιμο του ΙΚΑ Αγίου Νικολάου

ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

11/10/2013

 Αυτή τη φορά ήταν  η σειρά του Ι.Κ.Α. Αγίου Νικολάου  να θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια  για να φυσήξει άνεμος στα πεσμένα πανιά του success story της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Με μια διάτρητη, ατεκμηρίωτη και αμφισβητούμενης νομιμότητας απόφαση, ο διοικητής του Ι.Κ.Α. Ρ. Σπυρόπουλος αποφάσισε να κλείσει το υποκατάστημα που περίσσευε σ’ ολόκληρη την Κρήτη. Αυτό του Αγίου Νικολάου. Αρχικά είχε επιλεγεί η Ιεράπετρα. Κάποιο έπρεπε να κλείσουν. Πρέπει να δείξουν έργο και αποφασιστικότητα. Ότι κι αυτοί μπορούν να καταστρέψουν ότι έχει μείνει από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Και επέλεξαν το Λασίθι αφού δεν μπορούσαν να το κάνουν αλλού στην Κρήτη. Το ότι και οι δύο πόλεις χρειάζονται τη λειτουργία των υποκαταστημάτων δεν τους περνά καν από το μυαλό. Πρέπει οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι να πηγαινοέρχονται 60 ως 100 χιλιόμετρα για να κάνουν τη δουλειά τους. Το κοινωνικό και οικονομικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η απόφαση είναι γι αυτούς ασήμαντο μπροστά στο «πρωτογενές πλεόνασμα» που θα διαφημίζει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Για ελάχιστα χρήματα κλείνουν το Ι.Κ.Α., κλείνουν παιδικούς σταθμούς, διαλύουν τα νοσοκομεία, καταργούν  την επαγγελματική εκπαίδευση, απολύουν εργαζόμενους. Την ίδια ώρα συγκαλύπτουν τη «λίστα Λαγκάρντ», χαρίζουν εκατομμύρια στους καναλάρχες και ξεπουλάνε το δημόσιο πλούτο στους «κολλητούς».

Δυστυχώς όμως δεν έχουμε μόνο το μνημόνιο, που επιβάλλει τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Έχουμε και τους «τοπάρχες». Αυτούς που για να δικαιολογήσουν το ρόλο και την ύπαρξή  τους αναλαμβάνουν, έναντι «πολιτικής αμοιβής», να προστατέψουν τις περιοχές τους από τη κυβερνητική αυθαιρεσία και τον μνημονιακό παραλογισμό. Είναι αυτοί που διχάζουν τις κοινωνίες για να μπορούν να σερβίρουν όσο γίνεται πιο εύκολα τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης που υπηρετούν. Είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να στρέψουν τη μια πόλη ενάντια στην άλλη για να κρύψουν τους πραγματικούς υπεύθυνους.

Το ίδιο τροπάρι με τα νοσοκομεία, τις εφορίες, τα ΤΕΙ. Το πολιτικό σύστημα της διαπλοκής, της πελατείας και της αυθαιρεσίας, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, κάνει τις τελευταίες του προσπάθειες να διασωθεί σπέρνοντας διχασμό και πουλώντας εξυπηρετήσεις. Θα έπρεπε να έχουν καταλάβει από τις προηγούμενες εκλογές ότι το «κατόπιν ενεργειών μου» έχει αμετάκλητα καταδικαστεί στο Λασίθι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση ουσιαστικού κλεισίματος  του υποκαταστήματος του Ι.Κ.Α. Αγίου Νικολάου και θα στηρίξει όλες τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των εργαζομένων. Οι υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν παντού αλλά και να ενισχυθούν με το απαραίτητο προσωπικό ώστε να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου καλεί όλους τους Λασιθιώτες σε κοινό αγώνα για να προστατέψουμε τα κοινωνικά αγαθά και τις υπηρεσίες που δικαιούμαστε όλοι. Να αντισταθούμε στην υποβάθμιση του τόπου μας, να σταματήσουμε τις πολιτικές της καταστροφής, να ανατρέψουμε την κυβέρνηση που τις εφαρμόζει.