Η συγκέντρωση σήμερα ήταν μαζική και δυναμική, αποδεικνύοντας ότι επόμενες πρωτοβουλίες στο χώρο της Υγείας μπορούν να βασίζονται την συμπαράσταση ευρύτερου κόσμου, από ασθενείς ως οργανωμένους αγωνιστές.

Από τις 10 το πρωί άρχισαν να μαζεύονται αγωνιστές από σωματεία, οργανώσεις της Αριστεράς και κοινωνικούς φορείς, στο κάλεσμα του Κοινωνικού Ιατρείου της Θεσσαλονίκης στο προαύλιο του ΑΧΕΠΑ, με κεντρικό αίτημα την πρόσβαση των τριών εκατομμυρίων ανασφάλιστων σε ποιοτική, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη. Εκεί βρεθήκαμε, εκτός από εθελοντές και ασθενείς του ΚΙΑ, εργαζόμενοι και μέλη ΔΣ των σωματείων του ΑΧΕΠΑ και του ΓΝΘ Γεννηματάς, απεργοί της Coca Cola, καθηγητές των ΕΛΜΕ και συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα, απολυμένοι σχολικοί φύλακες, απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, αντιπροσωπεία του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ., εκπρόσωποι της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας, της Κίνησης "Απελάστε το Ρατσισμό", της  Homophonia, της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Τούμπας, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αγωνιστές και αγωνίστριες από οργανώσεις της Αριστεράς, φοιτητές και πολλοί άλλοι. Συνολικά στη διαμαρτυρία κατά της φονικής κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Υγείας συμμετείχαμε πάνω από 400 άτομα.
Αφού φωνάξαμε συνθήματα και παρακολουθήσαμε σχετικό καλλιτεχνικό δρώμενο που υλοποίησε ο ζωγράφος Χρήστος Αλαβέρας (http://www.youtube.com/watch?v=-peUd44VvYQ#t=99) , προχωρήσαμε μέσα στους διαδρόμους του νοσοκομείου και ως το γραφείο του διοικητή για να ζητήσουμε την δωρεάν πρόσβαση όσων δεν έχουν να πληρώσουν για να σώσουν την υγεία ή τη ζωή τους. Ταυτόχρονα μοιραζόταν, από το ΣΥΡΙΖΑ ΑΧΕΠΑ-Γεννηματάς, κάλεσμα για την αυριανή απογευματινή διαδήλωση σωματείων (ΕΛΜΕ, σχολικοί φύλακες, CocaCola, ΟΤΑ, Υγεία κ.α.) στο άγαλμα Βενιζέλου. Όση ώρα κράτησε η κινητοποίηση τα ταμεία του νοσοκομείου έπαψαν να χρεώνουν το 5ευρω στους ασθενείς. Οι εργαζόμενοι στα ταμεία μας έδωσαν συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία. Ωστόσο, ο διοικητής Βέργουλας, παλιό στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, εν μέσω αποδοκιμασιών, επέμεινε ανυποχώρητα ότι δε μπορεί να ανοίξει το νοσοκομείο στους φτωχούς και τους ανασφάλιστους, γιατί τον εμποδίζει ο... Γεωργιάδης. Ωστόσο, ούτε να παραιτηθεί ήθελε! Αυτή η πίστη στο "καθήκον" και το "νόμο" θυμίζει την ευσυνειδησία κάποιων γραφειοκρατών που είχαν φτάσει να διεκπεραιώνουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πριν λίγες δεκαετίες.

Η συγκέντρωση σήμερα ήταν μαζική και δυναμική, αποδεικνύοντας ότι επόμενες πρωτοβουλίες στο χώρο της Υγείας μπορούν να βασίζονται την συμπαράσταση ευρύτερου κόσμου, από ασθενείς ως οργανωμένους αγωνιστές. Πολύ περισσότερο βέβαια, η παρουσία στην ίδια κινητοποίηση  κόσμου από εργατικούς χώρους που απειλούνται από απολύσεις, και συνακόλουθα από αδυναμία πρόσβασης στα νοσοκομεία -βοήθησε και το ότι η ημέρα ήταν αργία για τα σχολεία- είναι ένα πολύ σοβαρό προχώρημα.  Όμως, η αντιμετώπιση του προβλήματος θα χρειαστεί πιο συστηματική πίεση στις διοικήσεις των νοσοκομείων και την κυβέρνηση την ίδια. Με αυτή την έννοια, ο ρόλος των σωματείων στο χώρο της Υγείας είναι αναντικατάστατος. Και κάθε καθυστέρηση κυριολεκτικά κοστίζει ζωές. Η αυριανή πορεία του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, που όλοι θέλουμε να καταλήξει στην ανατροπή της υπαρκτής καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

*μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσ/νικης