Καταδικάζουμε τις κρατικές δολοφονίες και απόπειρες δολοφονιών εν ψυχρώ, στο δρόμο, σε κάθε ‘κυνηγητό’ όπου ένα νόμιμα οπλισμένο χέρι πυροβολεί – ακόμη και παιδιά.

Καταδικάζουμε το κάθε χέρι ένστολου που στοχεύει ενάντια στις ζωές που στα μάτια του δεν έχουν αξία.

Καταδικάζουμε τον τερματικό ρατσισμό που υποθάλπεται και διεκπεραιώνεται ως φονική βία απέναντι στους Ρομά και σε ομάδες του πληθυσμού οι οποίες καθίστανται ευάλωτες και περιθωριακές, και οι οποίες νοούνται ως de facto «παραβατικές».

Καταδικάζουμε την αποθέωση του δικαιώματος στη βία ένστολων ανδρών που περιφέρονται ως εξουσιαστική αρρενωπότητα και φορείς της χείριστης, απειλητικής αντικοινωνικότητας με έκδηλες φασιστικές ρίζες – κάτι που καθίσταται προφανές όσον αφορά στη συστηματική απαξίωση των Ρομά κοινοτήτων.

Ο βαρύτατος τραυματισμός στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη στις 5 Δεκέμβρη 2022 δεν συνέβη μόνο επειδή μια ανθρώπινη ζωή κρίθηκε μικρότερης αξίας από 20 ευρώ απλήρωτης βενζίνης. Συνέβη και επειδή η ταξική περιθωριοποίηση συνάντησε τον ρατσισμό που διατρέχει τα καλούμενα σώματα ασφαλείας.

Συνέβη επειδή το ελληνικό κράτος και τα σώματα που έχουν το μονοπώλιο της ‘νόμιμης’ βίας έκριναν ότι υπάρχουν ζωές που μπορούν να εκμηδενίζονται. Αυτή την κατάσταση πραγμάτων επιβράβευσε προκλητικά και ανάλγητα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοινώνοντας το βράδυ της ίδιας ημέρας το περίφημο ‘μπόνους’ των 600 ευρώ προς όλους τους ένστολους.

Καταδικάζουμε την κίνηση αυτή και κάθε προστασία και ενθάρρυνση αντίστοιχης θεσμικής βίας.

Ετικέτες