Μάσκες για την ατμοσφαιρική ρύπανση (!) και όχι για ιατρική χρήση, διανεμήθηκαν στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του "Σωτηρία".

Συγκεκριμένα, το ιατρικό προσωπικό Παθολογικής και Λοιμώξεων Α' ΓΝΝΘΑ "Σωτηρία" καταγγέλλει:

"Η κλινική μας από 11/3 που ξεκίνησε τη λειτουργία της έχει διαχειριστεί 44 ασθενείς –επιβεβαιωμένα COVID και αυτή τη στιγμή νοσηλεύει 25

Από διημέρου υπάρχουν στην κλινική μας μάσκες που έχουν δοθεί από το τμήμα προμηθειών ως «υψηλής αναπνευστικής προστασίας» - FFP2 (SAN QI 3Q-προέλευση πιθανώς Κίνα ή Κορέα)

Οι μάσκες αυτές είναι εμφανές από την πρώτη χρήση ότι είναι εντελώς ακατάλληλες και δεν προσφέρουν υψηλή και επαρκή , σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC, προστασία στο προσωπικό της κλινικής.

Ζητήσαμε να δούμε τις προδιαγραφές τους και τη συσκευασία τους για επιβεβαίωση του τύπου της προστασίας που προσφέρουν . Μαθαίνουμε ότι στην κλινική μας δεν έφτασαν ποτέ σε κουτί και έρχονται «χέρι με χέρι» από την αποθήκη 

Αναζητώντας περαιτέρω πληροφορίες για τον τύπο της μάσκας μέσω internet , ανακαλύπτουμε  ότι πρόκειται για μάσκες κινεζικής κατασκευής που πλασάρονται ως κατάλληλες για ατμοσφαιρική μόλυνση και δεν είναι πιστοποιημένες για ιατρική χρήση.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε στην κλινική μας 4 γιατρούς και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε αναλώσιμοι . Είμαστε εδώ από την πρώτη στιγμή και είμαστε το τμήμα που έχει διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο ασθενών στην Ελλάδα μέχρι στιγμής

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ επαρκή εξοπλισμό ασφαλείας για να συνεχίσουμε την εργασία μας

Εφ όσον εν γνώσει του όποιου αρμόδιου μας δόθηκε ακατάλληλος εξοπλισμός που παρουσιάστηκε σαν επαρκής και σύμφωνος με τις προδιαγραφές, προκύπτει θέμα δόλου και έκθεσης του Υγειονομικού Προσωπικού σε κίνδυνο , πράξη που επιφέρει νομικές κυρώσεις 

Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που κάποιος από εμάς νοσήσει ως αποτέλεσμα του ελαττωματικού εξοπλισμού που μας δόθηκε , σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά 

Εν αναμονή των άμεσων ενεργειών σας

Αικατερίνη Αργυράκη, Παθολόγος –Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ

Παναγιώτα Λουρίδα, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ"

Την ίδια στιγμή το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και στον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ζητώντας εξηγήσεις για τη συγκεκριμένη επικίνδυνη ενέργεια απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και τους ασθενείς του νοσοκομείου. Η επείγουσα επιστολή αναφέρει:

"Κύριε Υπουργέ,

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση  των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία οι οποίες όπως καταγγέλλουν οι γιατροί δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.  

    Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν τη διανομή του υγειονομικού υλικού για να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις. 

    Επίσης απαιτούμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς  πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν. 

    Το προσωπικό του νοσοκομείου Σωτηρία περιμένει άμεσα τη προμήθεια του κατάλληλου υλικού. 

    Σας κοινοποιούμε το έγγραφο των γιατρών του τμήματος."

Για ακόμη μια φορά οι γιατροί και οι νοσηλευτές στο «Σωτηρία» βρίσκονται αντιμέτωποι με την υποκρισία του Υπουργείου. Οι εκκλήσεις τους για μάσκες και επαρκή εξοπλισμό είναι διαρκείς καθώς εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους. Τα αιτήματα των εργαζομένων στα νοσοκομεία πρέπει να είναι στην προμετωπίδα του αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια! Κανένα παιχνίδι στις πλάτες τους! Άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων με τον απαραίτητο εξοπλισμό!

Ετικέτες