Ρέουσες ειδήσεις Ρεπορτάζ: Σπύρος Μπενετάτος

Το τελεσίγραφο του Ραχόι προς την καταλανική κυβέρνηση έληξε χθες το πρωί και η ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος, που της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει η ίδια την διακυβέρνηση της Καταλονίας. Πότε, όμως, με ποιόν τρόπο και σε τι βαθμό θα ενεργοποιηθεί το 155; Αυτό  φαίνεται ότι θα αποφασισθεί το Σάββατο το πρωί, σε διαβούλευση της κυβέρνησης με κόμματα και άλλους φορείς. Είναι πιθανό ότι θα ενεργοποιηθεί  λίγο μετά  τις 27 Οκτώβρη ή τις 30 Οκτώβρη, που θα συνεδριάσει η αρμόδια σύγκλητος. Στις μέρες που έρχονται αναμένεται κλιμάκωση της έντασης.

Στη βάση της συμφωνίας μεταξύ Ραχόι και PSOE, η ενεργοποίηση του 155 θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της καταλανικής προεδρίας, της δημόσιας  τηλεόρασης και της αστυνομίας, αλλά και την υποχρέωση να πάνε οι Καταλανοί σε εκλογές τον Γενάρη του 2018. Άλλες, όμως, πιο "ακραιες" φωνές της κυβέρνησης μιλάνε και για ενεργοποίηση πιο σκληρών μέτρων.

Εντωμεταξύ μέχρι στιγμής υπάρχει συμφωνία μεταξύ CUP και Πουιτζντεμόντ ότι μόλις ενεργοποιηθεί το 155 ανακηρύσσεται επίσημα η ανεξαρτησία της Καταλονίας. Αυτό το τελευταίο δηλώνεται και στη χθεσινή επιστολή  του Πουτζντεμόντ  προς τον Ραχόι, στην οποία περιλαμβάνεται η φράση κλειδί: "Αν εφαρμοστεί το 155 θα ανακοινώσω την ανεξαρτησία που ΔΕΝ κήρυξα στις 10 Οκτώβρη". (Θεωρητικά ο Πουτζντεμόντ απάντησε πως δεν έχει ακόμα περάσει σε καθεστώς ανεξαρτησίας η Καταλονία άρα δεν θα έπρεπε να υπάρχει ενεργοποίηση του 155.)

Είναι ενδεικτικό της έντασης ότι ο γενικός συντονιστής του PP πρότεινε δημόσια να αποκλειστεί ο Πάμπλο Ιγλέσιας από τον διάλογο των πολιτικών αρχηγών, λόγω της μη καθαρής  στάσης του όλο αυτό το διάστημα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το PP δήλωσε σήμερα το πρωί ότι μέχρι την συνεδρίαση της συγκλήτου στις 27 (το πιο πιθανό) ή 30 Οκτώβρη έχει όλο το ελεύθερο ο Ποιτζντεμοντ να αλλάξει γνώμη, να ανατρέψει τη διαδικασία ανεξαρτητοποίησης και να πάει σε εκλογές.

Παράλληλα, στην Καταλονία η ένταση κλιμακώνεται:

- Χθες το βράδυ η OMNIUM CULTURAL  και η ANC (Εθνική Συνέλευση Καταλονίας), οι οργανώσεις από τις οποίες προέρχονται ο Jordi Sánchez και ο Jordi Cuixart, τα δύο ηγετικά στελέχη του κινήματος ανεξαρτησίας που φυλακίστηκαν την περασμένη Δευτέρα , ζήτησαν από τους Καταλανούς να κάνουν αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες Σαμπατέλ και Κάιξα (οι οποίες, ενόψει του ενδεχόμενου της ανακήρυξης ανεξαρτησίας έχουν ανακοινώσει τη μεταφορά της έδρας τους από τη Βαρκελώνη στη Βαλένσια). Στην απόφαση αυτή άσκησε κριτική η δήμαρχος της Βαρκελώνης και Άντα Κολάου, σε συνέντευξή της σήμερα το πρωί. Για την ανάληψη λεφτών κάνει κριτική και  το PDeCAT (το κόμμα του Πουιτζνεμοντ).  Παράλληλα όμως η ίδια η Κολάου είπε ότι εάν παραμείνουν φυλακισμένοι οι δύο αγωνιστές θα συνεχιστούν και οι διαδηλώσεις.

- Εντωμεταξύ γίνονται οικονομικοί έλεγχοι στους λογαριασμούς των οργανώσεων Όμνιουμ Κουλτουράλ και ANC για να βρουν πως χρηματοδοτήθηκε το δημοψήφισμα.

- Η Guardia Civil, επίσης, έχει από χθες εγκατασταθεί στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Καταλονίας και ψάχνει τις τηλεφωνικές συνομιλίες και τα μέιλ των Μόσσος (της καταλανικής αστυνομίας) για να δουν αν τήρησαν τις διαταγές για σταμάτημα της εκλογικής διαδικασίας.

Στον οικονομικό τομέα τώρα, είναι ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με κάποιες πηγές, οι επιχειρήσεις που άλλαξαν έδρα ήδη έχουν κάποια πτώση στο χρηματιστήριο κάτι που δεν συμβαίνει με αυτές που έμειναν στην Καταλονία.

Τα νεότερα στον χώρο της αριστεράς:

- Έγιναν κάποιες μικρές κινητοποιήσεις χθες και πιθανά να γίνει και μια μεγάλη την Κυριακή. Όμως δηλώνουν όλοι ότι περιμένουν το Σάββατο το πρωί (δηλαδή αύριο) για να ανοίξουν τα χαρτιά τους.

-  Οι UNIDOS PODEMOS (δηλαδή η συνεργασία Ποδέμος και Ενωμένης Αριστεράς) ασκούν κριτική στις δυνάμεις ανεξαρτησίας, θεωρώντας  τη στάση τους ακραία και προσκαλούν όλους σε διάλογο. Ο Ιγλέσιας είπε στη βουλή: «Θέλουμε να ανατρέψουμε το σχέδιο των Independistas  αλλά θέλουμε να το κάνουμε με ειρηνικό τρόπο» και προτάσσει την κριτική στην αδιάλλακτη στάση και την πολιτική καταστολής του Ραχόι.

- Η CUP και οι Αντικαπιταλίστας είναι σε αναμονή. Οι Αντικαπιταλίστας συνεχίζουν να προβάλουν τα συνθήματα: ΟΧΙ ΣΤΟ 155, ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΑΝΩΝ, ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ. ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, επιδιώκοντας να παραμείνει ο κόσμος σε κατάσταση επαγρύπνισης/κινητοποίησης. Η CUP πιέζει για ανακοίνωση της διαδικασίας ανεξαρτησίας (χαλαρά όμως, ουσιαστικά και αυτοί περιμένουν).

Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, αναμένουμε κρισιμότερες ειδήσεις αύριο- ίσως και σήμερα αργότερα μέσα στη μέρα.

Ετικέτες