Η κυβέρνηση μετά την εφαρμογή του σχεδίου για τη διάλυση των νοσοκομείων αποφάσισε να μας «πεθάνει» οριστικά. Το μεγάλο χτύπημα έρχεται στον ΕΟΠΥΥ με τα φάρμακα και τις παροχές.

Οι παροχές ασθενείας περικόπτονται κατά περίπου 500 εκ. ευρώ. Από τα 2,179 δις που δόθηκαν πέρσι, φέτος θα δοθούν 1,640 δις ευρώ. Και η δαπάνη φαρμάκων από 2,371 δις ευρώ περικόπτεται στα 2 δις. Ενώ τα νοσοκομεία που θα πάρουν  πολύ λιγότερα λεφτά από πέρσι θα επιβαρυνθούν με 1 δις ευρώ έξοδα για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Ένα τέχνασμα του Αδ. Γεωργιάδη για να δείξει στην τρόικα ότι μειώνει τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω. Οι περικοπές αυτές στον προϋπολογισμό συμπληρώνουν τον μνημονιακό κυβερνητικό σχεδιασμό για την εκμηδένιση παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  Ο ΕΟΠΥΥ γίνεται αποκλειστικά αγοραστής –και όχι πάροχος- υπηρεσιών Υγείας από ΕΣΥ και ιδιωτικό τομέα. Τα περισσότερα πολυϊατρεία κλείνουν και όσα μείνουν θα υπολειτουργούν. Οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν καμιά δωρεάν παροχή. Θα πληρώνουν για τη συνταγογράφηση, για όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα εμβόλια των παιδιών κ.α.

Ταυτόχρονα 1300 ως 1500 εργαζόμενοι νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό απολύονται μέσω διαθεσιμότητας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στα σχέδια του ανεκδιήγητου υπουργού Γεωργιάδη και της συγκυβέρνησης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΚΟΠΚ), μετά από αίτημα του υπό σύσταση Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων  στον ΕΟΠΥΥ, πήρε απόφαση για 48ωρη απεργία την Τρίτη 26 και Τετάρτη 27 Νοέμβρη. Η απεργία προκηρύσσετε για να καλύψει τους διοικητικούς εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ να συμμετέχουν και γίνεται σε συντονισμό με την τριήμερη απεργία των ιατρών του ΕΟΠΥΥ  (απολύονται 1.000-1.200) εκείνες τις μέρες (25-27/11/2013) και την 48ωρη των Υγειονομικών του Οργανισμού (26-27/11/2013).

Η συγκυβέρνηση θέλει να παραδώσει ολοκληρωτικά την πρωτοβάθμια υγεία στους ιδιώτες και να αναγκάζονται οι πολίτες να πληρώνουν είτε τη συμμετοχή τους, για να κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών, είτε να πληρώνουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Όσοι και όσες μπορούν βέβαια. Για τους υπόλοιπους, την πλειοψηφία της κοινωνίας, τους άνεργους και ανασφάλιστους, θα υπάρχουν κάποιες ελάχιστες δημόσιες μονάδες υγείας και νοσοκομεία, που θα εξυπηρετούν μετά από ποιος ξέρει τι αναμονή.

Ένα ακόμα λαμπρό πεδίο για τους ιδιώτες «επενδυτές» θα είναι και η παροχή διοικητικών υπηρεσιών από εταιρίες, καθώς δε θα υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι να καλύψουν αυτό το έργο.

Την Δευτέρα θα υπάρξουν περιφρουρήσεις της απεργίας στο κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο Περιστέρι όπου θα γίνει και τοπική συγκέντρωση κ.α. Και την Τρίτη και την Τετάρτη θα υπάρχουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους έξω από το υπ. Υγείας και την Κεντρική Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Εμείς σαν ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ στην Ομοσπονδία Προσωπικού Ασφαλιστικών Ταμείων, προτείναμε να υπάρξει στάση εργασίας τουλάχιστον από τα σωματεία της ομοσπονδίας, για να διευκολυνθούν κι άλλοι εργαζόμενοι να πάνε στα συλλαλητήρια.

Όλη η κοινωνία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, οι συνταξιούχοι πρέπει να συμμετάσχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, γιατί αφορούν τα στοιχειώδη δικαιώματα στην υγεία και την εργασία.

*μέλος του ΔΣ της ΠΟΚΟΠΚ

Ετικέτες