Η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή! Μαζικός λαϊκός ξεσηκωμός τώρα! Άρθρο των βουλευτίνων του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννας Γαϊτάνη και Μαρίας Μπόλαρη.

Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη Μεσογείων. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι. Άλλοι από το δημόσιο και άλλοι από τον ιδιωτικό τομέα. Άλλοι οργανωμένοι σε σωματεία και άλλοι ασυνδικάλιστοι. Άλλοι οργανωμένοι στα κόμματα και τις οργανώσεις της Αριστεράς και άλλοι ανένταχτοι αγωνιστές. Άλλοι, απλά με την ταυτότητα του δημοκρατικού πολίτη. Όμως, όλοι και όλες έχουν κατανοήσει το μήνυμα της κυβέρνησης: «αποφασίζουμε και διατάζουμε».

Γιατί σήμερα δεν απολύονται με «ξαφνικό θάνατο» μόνο 2.656 εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Καταπατάται, κυριολεκτικά στραγγαλίζεται, κάθε έννοια ελεύθερης άσκησης της δημοσιογραφίας και πυροβολείται το αγαθό της ενημέρωσης.

Κάποιοι σήμερα προσπαθούν να στρέψουν την προσοχή της κοινωνίας αλλού, στοχοποιώντας την ΕΡΤ και τον δημόσιο τομέα. Με ποιο δικαίωμα; Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν κυβερνούσαν τόσα χρόνια; Όποιος θέλει «εξορθολογισμούς», ας ξεκινήσει από τις παράνομες και απλήρωτες άδειες των ιδιωτικών καναλιών και από τα εκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε στο ελληνικό δημόσιο και ας πάψουν τα χυδαία ψέματα. Για τα λεφτά των φορολογούμενων, στα οποία στηρίζεται η ΕΡΤ, έχουν να μας πουν κάτι; Γιατί ούτε τους τελευταίους ρώτησαν σήμερα αν θέλουν να κλείσει η δημόσια τηλεόραση, ούτε ζήτησαν ποτέ τη γνώμη τους πώς πρέπει να λειτουργεί. Αποφάσισαν χωρίς αυτούς.

Η ΕΡΤ είναι δημόσια περιουσία. Φτιάχτηκε με τα χρήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, όλων αυτών που δουλεύουν και παράγουν τον πλούτο σε αυτή τη χώρα.

Παρά τα ψέματα και την συστηματική απαξίωση, στην οποία έχει οδηγήσει την ΕΡΤ η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, η απάντηση δίνεται από το πλήθος που συγκροτεί μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις έξω από τα κτήρια της ΕΡΤ στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Γιατί σήμερα το ημερολόγιο γράφει 11 Ιουνίου 2013 και όχι 21 Απριλίου 1967. Γιατί η ΕΡΤ δεν θα γίνει ΥΕΝΕΔ. Γιατί ο καθένας σήμερα ξέρει ότι κρίνεται η δουλειά του-αν ακόμη έχει-, κρίνεται το όποιο δικαίωμα του έχει απομείνει.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται, εμφανιζόμενοι ως αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση. Στήριξαν κάθε αντεργατική απόφαση στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας» και της παραμονής στο ευρώ. Συνέβαλαν στη δημιουργία 1,5 εκατ. ανέργων, μισθών και συντάξεων πείνας, στην παρουσία εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ σε κάθε κινητοποίηση. Ανέχτηκαν τα πογκρόμ κατά μεταναστών και την παράδοση στις τουρκικές αρχές πολιτικών προσφύγων και αγωνιστών.

Στην Αγία Παρασκευή διαδραματίζονται εικόνες Ταξίμ. Στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ισπανία, την Πορτογαλία δεν καταλαβαίνουν τη δύναμη του «γίγαντα» λαού. Η ελληνική κυβέρνηση, πιεσμένη από τα αδιέξοδά της ή και ενθαρρυμένη από την προσωρινή σιγή του κινήματος, ανοίγει το «καπάκι» της οργής που σιγοβράζει.

Σήμερα στην ΕΡΤ παίρνει σάρκα και οστά, με τη συγκινητική παρουσία απλών εργαζόμενων, πρωτοβάθμιων σωματείων και ομοσπονδιών, ο συντονισμένος αγώνας που απαιτείται για την ανατροπή της συγκυβέρνησης και των μνημονίων της ανεργίας. Η αντίδραση των ηγεσιών των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι καθυστερημένη, αλλά έστω και τώρα είναι υποχρεωμένες να κηρύξουν γενική απεργία. Το βάρος πέφτει στους εκατοντάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν τα τελευταία χρόνια ενάντια στις αντικοινωνικές πολιτικές της άγριας λιτότητας και κυρίως πέφτει στην Αριστερά.

Γιατί όπως κάθε αγώνας πλέον, έτσι και αυτός ο αγώνας είναι καθαρά πολιτικός. Και η Αριστερά πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δίνει μαχητικό παρών στην ΕΡΤ με την παρουσία του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα, των βουλευτών-τινων του, των στελεχών και των μελών του, από τοπικές και κλαδικές οργανώσεις, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα της ριζοσπαστικής αριστεράς να υπερασπιστεί τον αγώνα της ΕΡΤ και ότι αυτός σημαίνει για το μαζικό κίνημα. Οι ενέργειες που σχεδιάζονται, όπως η συνάντηση με τον Κ. Παπούλια ή οι όποιες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, όσο σημαντικές και να είναι, χρειάζονται να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχέδιο πολιτικών και αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

Σχέδιο υλοποίησης της ευθύνης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μπαίνει μπροστά και οργανώνει με όλα τα μέσα την ακύρωση του σημερινού πραξικοπήματος και την ανατροπή όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτικών που οδηγούν τα λαϊκά στρώματα σε ανείπωτη φτώχεια, μεταφέροντας τεράστιο πλούτο στα χέρια εγχώριων και ξένων καπιταλιστών. Όπως οι τελευταίοι, χωρίς κανένα ενδοιασμό, προστατεύουν τα συμφέροντά τους, έτσι και εμείς, με απόλυτη ταξική μεροληψία, πρέπει να προστατεύσουμε τα δικά μας και τις ζωές μας που ισοπεδώνονται.  

Σήμερα είναι η ώρα για να γίνει πράξη αυτό που είπε σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την επιστράτευση των καθηγητών:« από εδώ και στο εξής δε θα έχουν να κάνουν με συνδικαλιστικές ηγεσίες. Θα έχουν να κάνουν μαζί μας».

Όσοι σκέφτονται ότι με ένα διάταγμα θα κλείσουν την ΕΡΤ, μετρούν λάθος. Θα μας βρουν μπροστά τους. Η μάχη που ξεκίνησε απόψε θα γίνει η αρχή του τέλους της τρικομματικής κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών. 

*βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

φωτό από το @tetRadio

Ετικέτες