Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν την Πέμπτη 25 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ (Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης) ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να ξεκινήσει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του νερού στην Αθήνα.

Θυμίζουμε ότι πριν σχεδόν ένα μήνα η ΝΔ αποφάσισε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της Αθήνας. 

Την Πέμπτη 25 Ιούνη οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ με απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) θα περιφρουρήσουν από το πρωί και σε όλη τη διάρκεια της απεργίας τα κεντρικά κτήρια της ΕΥΔΑΠ στον Περισσό και στην οδό Λαοδικείας. Η περιφρούρηση θα κρατήσει όλο το 24ωρο, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συγκεντρωθούν έξω από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Χολαργό. Εκεί θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και θα επιδόσουν ψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ.

Είναι απαραίτητη η στήριξη που πρέπει να δώσουμε όλοι μας στην κινητοποίηση και ιδιαίτερα οι οργανώσεις της Αριστεράς και τα ριζοσπαστικά δημοτικά σχήματα. Χρειάζεται να υπερασπιστούμε ένα δημόσιο αγαθό όπως το νερό που είναι απαραίτητο για τη διαβίωσή μας και σε μια κοινωνία οργανωμένη με κέντρο τις ανάγκες του ανθρώπου θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν και περαιτέρω δράσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της ΕΥΑΘ (Εταιρεία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) θα δώσουν συνέντευξη τύπου ώστε να ενημερώσουν όσο πιο πλατιά γίνεται το λαό για το τι μας ετοιμάζει η κυβέρνηση. Και ιδιαίτερα για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματική την ένταξη της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο. Επίσης θα προχωρήσουν σε ενημέρωση των δήμων και των περιφερειών Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας και Δυτικής Ελλάδας για το τι κατάσταση θα δημιουργηθεί από την ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ ζητώντας από όλους να υπάρξουν ψηφίσματα ενάντια σε αυτή την απόφαση. Αντίστοιχες συναντήσεις θα γίνουν και με τα πολιτικά κόμματα.

Η ιδιωτικοποίηση του νερού όπως έχουν αποδείξει μια σειρά περιπτώσεις σε πόλεις και δήμους σε όλο τον κόσμο, είναι μια προδιαγεγραμμένη αποτυχία που σε αρκετές περιπτώσεις ανάγκασε τους δημάρχους να τις επαναδημοτικοποιήσουν και να ξαναφέρουν το νερό στα χέρια του δημοσίου.

Τα αποτελέσματα σε πόλεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ήταν η χειροτέρευση της παροχής και αύξηση της τιμής του νερού σε κάποιες περιπτώσεις ως και 400%. Όμως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα επαναδημοτικοποίησης του νερού είναι το Βερολίνο όπου το δημόσιο έλεγχε το 51% του νερού αλλά το μάνατζμεντ το είχαν ιδιωτικές εταιρείες που απλά θησαύριζαν με τη διαχείριση του νερού.

Με τα σχέδια της κυβέρνησης να έχουν απαντηθεί και στο παρελθόν (δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού στη Θεσσαλονίκη) τώρα χρειάζονται ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις και χρειάζεται να απλωθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ όσο πιο άμεσα γίνεται. Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό!

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες