Οι αγώνες για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν σίτιση συνεχίζονται, μετά τους ελέγχους για κάρτες σίτισης στη σχολή κινηματογράφου μια μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα, την Τρίτη 2/05 επεκτάθηκαν και στη λέσχη του ΑΠΘ.

Το φοιτητικό κίνημα για ακόμη μια φορά απάντησε, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του συνεχίζοντας κανονικά την διανομή του φαγητού. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στη λέσχη δίνουν το δικό τους αγώνα προχωρώντας από τις 25/04 σε στάση εργασίας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη 6 συναδέλφων τους.

Την Παρασκευή 7/04/2023 στη σχολή Κινηματογράφου, την ώρα της παράδοσης του φαγητού στη λέσχη, ένας εργαζόμενος είχε εντολή να επιτρέψει να δοθεί φαγητό, μόνο σε όσες/ους/α φοιτητριες/ες/α είχαν μαζί το φοιτητικό τους πάσο. Δεν είναι πρώτη φορά που επιχειρούν να χτυπήσουν την δωρεάν σίτιση. Την στιγμή που οι μερίδες στη σχολή μας πολλές φορές δεν φτάνουν για όλες/ους/α, ενώ η ποιότητα και η ποσότητα έχουν μειωθεί αισθητά, ζητάνε φοιτητικό πάσο. Το επόμενο θα είναι οι κάρτες σίτισης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι/τα περισσότερες/οι/α από εμάς θα πρέπει να δίνουμε αντίτιμο προκειμένου να φάμε στη σχολή μας, αφού τα οικονομικά κριτήρια για την απόκτηση της είναι εξευτελιστικά χαμηλά.

Η δωρεάν σίτιση στη λέσχη αποτελεί πάγιο κεκτημένο του φοιτητικού κινήματος, το οποίο οφείλουμε να υπερασπιστούμε. Όταν πέρσι στη λέσχη του ΑΠΘ επιχείρησαν να ζητήσουν κάρτες σίτισης, το φοιτητικό κίνημα έδωσε απάντηση μέσα από την αυτοδιαχείριση της λέσχης και τη διανομή φαγητού από τις/ους/α ίδιες/ους/α. Με την κατάσταση μέσα στη κουζίνα να είναι τραγική, με χαλασμένα φαγητά μέσα σε κατσαρόλες και ποντίκια. Η συνεχής υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και οι περικοπές στις δαπάνες και στη φοιτητική μέριμνα έχουν ως αποτέλεσμα την μετακύλιση του κόστους σπουδών στους ίδιους τους φοιτητές που πολλές φορές αδυνατούν να ανταπεξέλθουν με ευκολία ακόμη και στις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Ειδικά τώρα, σε μια περίοδο ακρίβειας όπου δυσκολευόμαστε να αγοράσουμε τα βασικά αγαθά, τα ενοίκια είναι στα ύψη και βρισκόμαστε κάθε μήνα αντιμέτωπες/ους/α με εξωφρενικούς λογαριασμούς, είναι αναγκαίο να μπορούν οι φοιτητές να τρώνε δωρεάν και ποιοτικά. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μας δείχνει ποιες είναι οι πραγματικές της προτεραιότητες, επιλέγοντας να δαπανεί δισεκατομμύρια σε πολεμικούς εξοπλισμούς και την καταστολή.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων και να διεκδικήσουμε το αναπόσπαστο δικαίωμα σε ποιοτική και δωρεάν σίτιση. Δεν είναι τυχαίο το ότι επέλεξαν να προχωρήσουν σε έλεγχο μια μέρα πριν τις διακοπές του Πάσχα, θέλησαν να μην αφήσουν περιθώρια αντίδρασης. Μέσα από τον συλλογικό αγώνα δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας!

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, λεφτά για τις ανάγκες μας όχι για εξοπλισμούς και την αστυνομία
  • Δωρεάν και δημόσια σίτιση για όλες/ους/α, χωρίς κανένα αποκλεισμό και έλεγχο.
  • Αύξηση της ποσότητας και του αριθμού των μερίδων, ώστε να φτάνουν για όλες/ους/α
  • Επαναπρόσληψη των εργαζομένων που δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις τους

Ετικέτες