Update: Ογκώδεις συγκεντρώσεις κάθε βράδυ στην ΕΡΤ, με αφορμή τις πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις αντίστασης και αλληλεγγύης που διοργανώνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και οι συμπαραστάτες στον αγώνα τους. Σύσκεψη με εκπροσώπους δεκάδων σωματείων χθες στο Ραδιομέγαρο, ώστε η κατάληψη της ΕΡΤ να συνδεθεί με τους υπόλοιπους κλάδους και η δημόσια τηλεόραση να γίνει βήμα της κοινωνίας που παλεύει ενάντια στην κυβέρνηση και την πολιτική της ανεργίας και του αυταρχισμού. Στις 2μμ σήμερα Κυριακή 16/6, νέα συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής του Διασωματειακού των Ενώσεων του Τύπου, με την απεργία σε όλα τα ΜΜΕ, να ισχύει μέχρι τις 06.00 της Δευτέρας 17/6. Επανακυκλοφόρησε μετά από 38 χρόνια η απεργιακή "Αδέσμευτη Γνώμη", απεργιακό φύλλο της ΕΣΗΕΑ, κόντρα σε όσες εφημερίδες των μεγαλοεκδοτών κρεμάστηκαν στα περίπτερα, σπάζοντας την απεργία με την προστασία των ΜΑΤ, με μοναδικό στόχο να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ και να στηρίξουν την κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση Σαμαρά.

ΠΕΜΠΤΗ 13 Ιούνη, 22.00 μμ: Η ΕΡΤ δεν αδειάζει ποτέ! Χιλιάδες παρέμειναν στον προαύλιο χώρο του ραδιομέγαρου μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης. Στις 7 μμ, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Ανοιχτής Συνέλευσης Μηχανικών για το δικαίωμα στην κατοικία, με ομιλητή ακτιβιστή από την Ισπανία. Από τις 8 μμ και μετά, ακόμα μεγαλύτερο πλήθος κόσμου άρχισε να συρρέει και πάλι στο Ραδιομέγαρο, άλλοι επιστρέφουν μετά από ένα σύντομο διάλλειμμα, αρκετοί δίνουν απόψε το παρόν για πρώτη φορά. Παρά τη βροχή πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο αυτή τη στιγμή στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Μόλις ολοκληρώθηκε η πολύωρη συνεδρίαση του διασωματειακού συντονιστικού των ενώσεων του τύπου, όπου με ομόφωνη απόφαση συνεχίζεται η απεργία σε όλα τα μέσα έντυπα και ηλεκτρονικά με μοναδική εξαίρεση τα μέσα που αναμεταδίδουν το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ. Νεό κάλεσμα για συγκέντωση συμπαράστασης και περιφρούρησης της κινητοποίησης αύριο στις 12:00. 

ΠΕΜΠΤΗ 13 Ιούνη, 2 μμ:

Μεγαλειώδης η σημερινή απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Χιλιάδες κόσμου ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα των συνδικάτων, σε μια έμπρακτη αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Η Μεσογείων είναι κλειστή και στα δυο ρεύματα, από το Ραδιομέγαρο μέχρι την πλατεία Αγίας Παρασκευής, και μέχρι και αυτή την ώρα κόσμος εξακολουθεί να έρχεται. Νέοι, ηλικιωμένοι, γονείς με τα παιδιά τους, με κάθε τρόπο φτάνουν στη συγκέντρωση. Δεκάδες και τα ψηφίσματα συμπαράστασης που φτάνουν κάθε τόσο στην ΕΡΤ από την Ελλάδα και το εξωτερικό, απαιτώντας να ακυρωθεί το κλείσιμο. Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και σε πολλές άλλες πόλεις. 

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Τη Δευτέρα ορίστηκε η συνάντηση των αρχηγών της τρικομματικής για την ΕΡΤ. Η συνεχής παρουσία έξω από το Ραδιομέγαρο είναι απαραίτητη. Παράλληλα είναι σημαντικό η φωνή των εργαζομένων της ΕΡΤ να φτάσει παντού, στους χώρους δουλειάς, στις πλατείες.

(φωτό: Eurokinissi, Τατιάνα Μπόλαρη)

----------------------------------------------------------------------


Κάλεσμα σε «ανένδοτο αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας» απηύθυνε σε δηλώσεις από τη συγκέντρωση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση της βαρβαρότητας δεν θα πέσει στους διαδρόμους της Βουλής», αλλά «στους δρόμους μέσα από τους αγώνες του λαού μας, στους αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής».

Η μεγάλη αλληλεγγύη έχει τρομοκρατήσει την κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις καταγγελίες για απειλές για διαθεσιμότητα, λόγω συμμετοχής τους στη σημερινή απεργία, σε πέντε καθηγητές (2 στα Χανιά, 1 στο Ηράκλειο, 1 στο Μενίδι και 1 στα Γιάννενα). Να μην τους αφήσουμε να περάσει. Εργαζόμενοι της ΕΡΤ και συμπαραστάτες πρέπει να βρεθούν παντού, στους χώρους δουλειάς στις πλατείες, να συζητήσουν με τον κόσμο, να στείλουν το μήνυμα ότι «αποφασίζομεν και διατάσσουμε» δεν θα περάσει.

Τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν θα συναντηθούν οι αρχηγοί της τρικομματικής για να αποφασίσουν πώς θα μεθοδεύσουν το θέμα, πρέπει να ξέρουν πως η απάντηση είναι μία: Ανοίχτε την ΕΡΤ εδώ και τώρα.

Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ συνεχίζει να εκπέμπει στο διαδίκτυο (webtv) και "φιλοξενείται" από δεκάδες σάιτ, ενώ η EBU (η ευρωπαϊκή ένωση δημόσιας ραδιοτηλεόρασης) το αναμεταδίδει μέσω δορυφόρου, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σ’ αυτό τα ευρωπαϊκά δημόσια ΜΜΕ.

Αύριο Παρασκευή μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή όλων των μουσικών σχημάτων της ΕΡΤ, αλλά και αλληλέγγυων καλλιτεχνών.

Τετάρτη 12 Ιούνη, 6 μμ:Δεκάδες χιλιάδες έχουν περάσει από τη συγκέντρωση έξω από την ΕΡΤ από χθες το βράδυ. Πλήθος διαδηλωτών βρίσκεται και σήμερα εκεί, ανάμεσά τους δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΜΕ. Πριν λίγο έληξε η συνέντευξη Τύπου των ενώσεων εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίες προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι να ακυρωθεί το κλείσιμο. Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ συνεχίζει να εκπέμπει (webtv) και "φιλοξενείται" από δεκάδες σάιτ. Το κάλεσμα για παρουσία έξω από το χώρο είναι διαρκές. Συγκεντρώσεις και σε πολλές κατά τόπους ΕΡΑ σε όλη την Ελλάδα.


Αύριο γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συγκέντρωση στις 11 πμ στην ΕΡΤ. Την Παρασκευή μεγάλη συναυλία με τη συμμετοχή όλων των μουσικών σχημάτων της ΕΡΤ αλλά και αλληλέγγυων καλλιτεχνών.

Τρίτη 12 Ιούνη, 11.15 μ.μ.:Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ έκλεισε τους πομπούς αναλογικής και ψηφιακής αναμετάδοσης, αλλά και την εκπομπή μέσω webtv.  Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί, και συνεχίζουν να συγκεντρώνεται, έξω από το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, αλλά και σε κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των εργαζομένων για συμπαράσταση και αλληλεγγύη στην απόφαση τους «Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ».

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση μετά την ανακοίνωση για το κλείσιμό της, λειτουργεί κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων.

Λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ πολλοί σταθμοί στην περιφέρεια έχουν πάψει ήδη να μεταδίδουν το πρόγραμμα.

Λουκέτο στην ΕΡΤ από απόψε τα μεσάνυχτα και απόλυση όλων εργαζόμενων, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

«Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Η ΕΡΤ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ», αποφάσισαν νωρίτερα στη γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, οι οποίοι με διαρκή έκτακτα δελτία ενημερώνουν για τον αγώνα τους και καλούν πολίτες, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς, επιστήμονες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών στις 7 το απόγευμα στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.  

Με μια Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, η κυβέρνηση πρωτοτυπεί, κάνοντας την Ελλάδα την μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δημόσια τηλεόραση, και βγάζει τους περίπου 3.000 εργαζόμενους στον δρόμο προκειμένου να συμπληρωθούν 4.000 απολύσεις από το Δημόσιο μέσα στο 2013, όπως έχει δεσμευτεί η τρικοματική στην τρόικα.

Μετά τις απολύσεις των συμβασιούχων, τις δραματικές μειώσεις μισθών, την κατάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, ο Σαμαράς (και οι «συνεταίροι του») θέλει τώρα να καταργήσει στην ουσία τη δημόσια ραδιοτηλεόραση –πράγμα που βολεύει εξαιρετικά και τους «φιλικούς» προς την κυβέρνηση του Μιντιάρχες (φερέφωνα της τρόικας και των μνημονίων).

Από νωρίς το μεσημέρι, η αυλή του Ραδιομέγαρου της Μεσογείων έχει γεμίσει κόσμο. Εργαζόμενοι από διάφορους εργατικούς χώρους, βουλευτές της αντιπολίτεσης και συνδικαλιστές ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα συμπαράστασης, δείχνοντας εμπράκτως της αλληλεγγύη τους.

Νωρίτερα η διαρκής γενική συνέλευση των εργαζομένων στη δημόσια τηλεόραση και ραδιοφωνία, αποφάσισε τη διαρκή λειτουργία της ΕΡΤ με παρεμβάσεις και 24ωρη περιφρούρηση, τονίζοντας:

«Το δυναμικό της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης έχει τη δύναμη και τη θέληση να κρατήσει ψηλά το κοινωνικό αγαθό της ενημέρωσης, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Έχει την τόλμη και τη βούληση να παλέψει για να πάψει η ΕΡΤ να χειραγωγείται από κάθε μονοκομματική ή πολυκομματική εξουσία. Εμείς οι εργαζόμενοι, είμαστε ακόμη ζωντανοί και θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα αγωνιστούμε για ένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ που θα κατοχυρώνει και θα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, θα κόψει, επιτέλους, τον ομφάλιο λώρο με την εκάστοτε κυβέρνηση και κάθε κέντρο ή παράκεντρο πολιτικών και πελατειακών παρεμβάσεων. Η ΕΡΤ πρέπει να είναι ανοιχτή, κτήμα και πραγματική ιδιοκτησία όλων των ελλήνων πολιτών.

Όσοι επεξεργάζονται σχέδια για λουκέτο στην ΕΡΤ  δεν μπορεί παρά να αποσκοπούν σε εξυπηρέτηση άλλου τύπου συμφερόντων. Είναι επικίνδυνοι.»

«Στα σχέδια της κυβέρνησης για την πλήρη απαξίωση και διάλυση της ΕΡΤ θα σταθούμε απέναντι και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή της μαζί με τους εργαζόμενούς της, ανταποκρινόμενοι στις απατήσεις της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του Πάνου Σουρλέτη, ενώ αντιπροσωπεία με επικεφαλής βουλευτές του βρέθηκαν από νωρίς στο κτίριο της ΕΡΤ.

Με ανακοίνωσή του ΚΚΕ τονίζει ότι ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η ΕΡΤ «πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού» και «εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς και στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και τους καλεί να ορθώσουν ανάστημα και να συντονίσουν την πάλη τους με όλους τους εργαζόμενους». 

Την αντίθεσή τους στο κλείσιμο της ΕΡΤ έχουν εκφράσει, επίσης, με ανακοινώσεις τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΓΣΕΕ και η ΠΟΕΣΥ.

Οι αντιδράσεις ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι τουλάχιστον υποκριτικές. Ενώ εμφανίζονται αρνητικοί στο κλείσιμο της ΕΡΤ και οι υπουργοί των δύο κομμάτων δεν υπογράφουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δίνει το δικαίωμα σε υπουργούς να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις ή κλείσιμο φορέων του Δημοσίου, ζητώντας σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην πραγματικότητα συνηγορούν στη συρρίκνωσή της, με το πρόσχημα του εξορθολογισμού και της αναδιοργάνωσης. Μην ξεχνάμε ότι το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ επεξεργάστηκε πρώτος ο Ηλίας Μόσιαλος, ως αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που τώρα φέρεται να οδεύει προς ΔΗΜΑΡ.

Η απαίτηση για μια πραγματικά ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση δεν είναι μόνο υπόθεση των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Αφορά όλη την κοινωνία. Γιατί η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό και είναι δικαίωμα όλων μας.

Η αντίστασή μας στο κλείσιμο ή τη συρρίκνωση της ΕΡΤ είναι κομμάτι της συνολικής αντίστασης στη «συρρίκνωση» των δικαιωμάτων μας, στη συρρίκνωση των νοσοκομείων, των σχολείων, των κάθε είδους κοινωνικών παροχών και τελικά στη «συρρίκνωση» της ζωής μας. Ζητάμε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση –όχι κυβερνητικό φερέφωνο, αλλά χώρο ενημέρωσης, προβολής του πολιτισμού, των δημοκρατικών ιδεών, που να είναι δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας.


Ετικέτες