Λαμβάνουμε υπόψη τις μαρξιστικές θεωρητικές μας αναφορές , τους αγώνες τους διεθνούς εργατικού και αριστερού ριζοσπαστικού κινήματος των τελευταίων δυο αιώνων και ειδικότερα της μεταπολίτευσης,.... αξιοποιώντας και όχι διαγράφοντας την εμπειρία από το ΣΥΡΙΖΑ , .....την τραγική κατάσταση των εργαζομένων αλλά και των ανέργων και συνταξιούχων στη χώρα με την πολιτική των μνημονίων , αλλά και την επιτακτική ανάγκη συγκρότησης ενός οργανωμένου, αριστερού , ριζοσπαστικού πολιτικού φορέα, ....... που θα αποκαταστήσει το κύρος και την υπόσταση της ίδιας της Αριστεράς, διατυπώνουμε πρόταση με ταξικό προσανατολισμό , επίκεντρο τον κόσμο της μισθωτής εργασίας και σαφή πρόθεση την αναδιανομή του πλούτου σε όφελος αυτών που τον παράγουν.

Ενώπιον  της συνδιάσκεψης  του ΛΑΕ  πρέπει με σαφήνεια  να απαντηθούν τα παρακάτω  επίδικα:

  1. Ποιά  κρίση;          Είναι κρίση δομική,    στο DNA  δηλαδή του συστήματος,.....  επαναλαμβανόμενη   και  τεχνητή .  Είναι κρίση  υπερσυσσώρευσης    και όχι  παραγωγικότητας   και μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο αν το Σύστημα βρεθεί σε αδιέξοδο.  Σαν δομική  που είναι η κρίση,     μόνο με αντιπρόταση  επί της ίδιας της δομής του συστήματος, μπορεί να αντιμετωπιστεί  .  Δηλαδή  αλλαγή  του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου με επίκεντρο τον  Άνθρωπο και το περιβάλλον  , στα πλαίσια  του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

  1. Υπάρχουν  υπεύθυνοι ;       Ναι    ..... και δεν είναι οι εργαζόμενοι.!!!  Είναι τα Funds,    οι τράπεζες,   το στρατιωτικοβιομηχανικό  σύμπλεγμα,    τα διεθνή και ντόπια  μεγάλα συμφέροντα και κεφάλαια,   που σε διαπλοκή με τα ΜΜΕ και την πλειοψηφία  του πολιτικού κόσμου   τζογάρισαν ,    έχασαν,    και τώρα ζητούν να τους  αποζημιώσει η κοινωνία  .......με  τον ιδρώτα και το αίμα της όμως.

  1. Τι είναι τα μνημόνια;    Είναι τιμωρητικοί νόμοι για την κοινωνία  , έκφραση της πάγια τακτικής του καπιταλισμού να προσπορίζεται ,  στην ευημερία   τα οφέλη από τους εργαζόμενους,  και ....... στην κρίση  να τους φορτώνει    τις ζημιές  από την ασύδοτη πολιτική του.   Εχθρός  μας δεν είναι τα ίδια  μνημόνια  αλλά.... ότι τα παράγει !!!!.  Είναι δηλαδή οι απάνθρωποι νόμοι της αγοράς,  που αποτελεί  έκφραση και αυτή με τη σειρά της,  του  αδηφάγου   και καταστροφικού  συστήματος  εκμετάλλευσης     του ανθρώπου  από τον άνθρωπο.      Και για να  λέμε   ......  επιτέλους  ,   τα πράγματα με το όνομά τους, ......    του      Νεοφιλελεύθερου Καπιταλισμού, του ίδιου του Ιμπεριαλισμού.      Εδώ,     .....   να επισημάνουμε με σαφήνεια το χαρακτήρα της ΕΕ, με καθαρή τοποθέτηση για έξοδο χωρίς βέβαια   δημοψήφισμα.   Ως προς το τελευταίο  , επισημαίνουμε ότι,  με τις προγραμματικές μας αυτές θέσεις δεν φιλοδοξούμε να δώσουμε φραστικά μαθήματα Δημοκρατίας στην κοινωνία ,  αλλά να εκπέμψουμε  καθαρό μήνυμα για τις προθέσεις ,  τη φυσιογνωμία  και  περιεχόμενο της πολιτικής που υποσχόμαστε.

  1. Ποιοι θα πληρώσουν την  κρίση ;      Μα αυτή που την προκάλεσαν , και μόνο αυτοί !!!!!     . Οι διεθνείς δηλαδή και ντόπιοι τζογαδόροι,   οι χρηματιστές,  οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεισαγωγείς,  οι βιομήχανοι και  οι εφοπλιστές,   με αλλά λόγια όσοι  στην κρίση όχι μόνο δεν πληγώθηκαν ,     αλλά αποδεδειγμένα  έγιναν  ....ακόμα  πλουσιότεροι.  Οι   500 οικογένειες  δηλαδή  που μοιράζονται πάνω από το 40% του πλούτου της χώρας.

  1. Με  ποιούς  και για  ποιούς;     Με τους εργαζόμενους και σε προτεραιότητα με τους μισθωτούς  του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.  Με τους ανέργους ,  τους ανασφάλιστους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.   Με τους μικρούς και απελπισμένους επιχειρηματίες, τους  φτωχοποιημένους αγρότες  η τους  εξευτελισμένους επιστήμονες ...... που προλεταριοποιούνται με βίαιο τρόπο βλέποντας όχι μόνο την επιχείρηση,   το χωράφι ,  την καριέρα  και το σπίτι τους  να χάνεται,      αλλά και  το ίδιο το οικονομικό,   κοινωνικό  αλλά  και φιλοσοφικό μοντέλο,   με βάση το οποίο  έζησαν τις τελευταίες δεκαετίες, ....... να καταρρέει με πάταγο.    

Και βέβαια με τους νέους   !!!       Γιατί τους νέους;     Γιατί  α) δεν έχουν πολλά να χάσουν  επειδή δεν πρόλαβαν  ακόμα  η δεν θα καταφέρουν ποτέ  να τα αποκτήσουν ..... β)   γιατί  δεν τους αρέσουν τα μισόλογα ....  γ) γιατί οι νέοι  έχουν ...και χρόνο και λόγο να ονειρεύονται έναν καλύτερο  κόσμο   δ)  γιατί ήταν και θα είναι  πάντα οι φορείς του καινούργιου , του ριζοσπαστικού και  της ίδιας της ελπίδας.

  1. Ποια ήταν η εμπειρία από τον ΣΥΡΙΖΑ;     Και βέβαια  δεν μετανιώνουμε για το σημαντικότερο πολιτικό εγχείρημα  μεταπολιτευτικά  και σε διεθνές επίπεδο.

Όμως υπήρχαν προβλήματα.!!!        Στην ίδια την φυσιογνωμία του (θυμηθείτε  την πολιτική και όχι ιδεολογική ενότητα),       στο ακροατήριο που απευθύνονταν   (τους νοικοκυραίους δηλαδή  που άντεχαν  ακόμα στην κρίση)  ,   στο μήνυμα που εκπέμπαμε     (ευημερία χωρίς σύγκρουση,   δικαιοσύνη χωρίς ανατροπή,  εκσυγχρονισμός  και ανάπτυξη χωρίς   αναδιανομή σε   προτεραιότητα,    αξιοποίηση των  θεσμών και όχι αμφισβήτηση και ανατροπή τους,   απεύθυνση  στην κεντροαριαστερά και κυρίαρχα στα μεσαία στρώματα που πλήττονταν ...και όχι     στους μισθωτούς και τους ανέργους,     αποθέωση του "χαρισματικού"  Αρχηγού,    υποβάθμιση των λειτουργιών του κόμματος σε .....εκλογικό μηχανισμό       κ.α.πολλά)

Δεν έγινε λοιπόν καμία "μετάλλαξη" .     Δεν πρόκειται  για προδοσία.    Απλά εμείς ,....... στο όνομα του σημαντικού εγχειρήματος της κινηματικής Αριστεράς,  που έπρεπε να διαφυλάξουμε   ως  το τέλος  ,  τάχα,    τη συνοχή του,   και κάτω από το ενοχικό σύνδρομο του "Υπαρκτού   Σοσιαλισμού"   (που συνέχιζε ακόμα  να μας διακατέχει,   ακριβώς επειδή δεν  εξηγήσαμε    ποτέ    ούτε ποιός  ήταν,   ούτε  γιατί    κατέρρευσε σαν  χάρτινος  πύργος) ........   δεν  τολμήσαμε όχι μόνο  να διαχωρίσουμε   τη θέση μας  από "μια  παρέα"  που ήθελε  μόνο να κυβερνήσει ,   αλλά ........ούτε και να δούμε έγκαιρα προς τα που πάει το πράγμα.

Το πρόγραμμα της ΛΑΕ σήμερα  είναι δυστυχώς  και απλά , στο επίπεδο του προγράμματος της Αθηναίδας  το 2012.   Όμως όφειλε να είναι πολύ πιο μπροστά,    πολύ πιο ταξικό πολύ πιο Αριστερό.

7.   Τι σημαίνει     μεταρρύθμιση,  εκσυγχρονισμός και   ανάπτυξη      για τους πρωτεργάτες των μνημονίων;        Σημαίνει διάλυση του δημόσιου και κοινωνικού ιστού μαζί με κάθε δομή πρόνοιας και  κάθε ίχνος φιλεργατικής νομοθεσίας.     Σημαίνει εξαθλίωση των μισθών και των συντάξεων  για να φτηνύνει η εργασία.   Σημαίνει  ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας  και των  δομών ενέργειας,    επικοινωνιών,   μεταφορών και   φυσικών πόρων.

 Όταν   λένε ανάπτυξη,   εννοούν  ξεπέρασμα της κρίσης ......με τους μισθωτούς τους άνεργους ,   τους μικρούς επιχειρηματίες και τους συνταξιούχους να έχουν πληρώσει αυτοί το τίμημα.

Εμείς βάζουμε τους εργαζόμενους και τους ανέργους  μπροστά. Εμείς κάνουμε πρώτα  αναδιανομή του περισσεύματος του πλούτου  κρατώντας   όρθια  την κοινωνία και τις  δημόσιες και κοινωνικές δομές .    Εμείς απευθυνόμαστε στους παραγωγούς  του πλούτου και τους νέους που σήμερα μεταναστεύουν,  και μετά  .... μιλάμε για ανάπτυξη   αλλά με τους δικούς μας όρους , προϋποθέσεις  και οράματα.

Να δεσμευτούμε για  άμεση:

  • αποκατάσταση του κατώτερου μισθού στα 751 Ε
  • για αποκατάσταση των μεσαίων και κατώτερων συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα.
  • για αφορολόγητο πάνω από τα 12.000 Ε
  • για κατάργηση των έμμεσων φόρων με παράλληλη  μεγάλη αύξηση των άμεσων φόρων στα ψηλά και πολύ ψηλά εισοδήματα
  • για  παροχή ασφάλειας  και περίθαλψης σε όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημα.

Τα παραπάνω δεν είναι υποσχεσιολογία.  Απλά γιατί για εμάς ....αυτά.... αποτελούν το λόγο ύπαρξης μας       και   δεν  μπορούν να μην τηρηθούν.!!!!!

8.  Τι είναι άραγε  το σημαντικό  ;    Η άμεση και με κάθε  θεμιτό τρόπο  είσοδός μας στην  βουλή ... η .......  η  παράλληλη και σε προτεραιότητα συγκρότηση  ενός  ξαναγεννημένου, οργανωμένου στη βάση της δημοκρατίας αλλά και του σοσιαλιστικού ιδεώδους ,  διδαγμένου από τα λάθη του παρελθόντος,   μετωπικού ριζοσπαστικού  και  κινηματικού φορέα της Αριστεράς με δομή όμως και στοχοπροσήλωση  κόμματος   .  

    Και αν    για αυτό ..... χρειαζόμαστε  περισσότερο χρόνο ........σε βάρος της καθαρά εκλογικής μας επίδοσης και της εισόδου μας στη Βουλή,.......  τότε..........  ας επιλέξουμε πρώτα  την γείωση με την κοινωνία, με γέφυρα  συγκροτημένα στελέχη και δραστήρια μέλη μας που θα λειτουργούν  μέσα σε αυστηρά  δομημένη συλλογικότητα ,  αλλά και που παράλληλα,      θα παράγουν πολιτική στους τόπους δουλειάς και συζήτησης ,    σαν τη μόνη εγγύηση για την εμπέδωση των σοσιαλιστικών  μας οραμάτων  από τον κόσμο της εργασίας και   όχι βέβαια  από  το σύνολο της κοινωνίας γενικά.

Ας μην ξεχνάμε.........      στην κοινωνία που αναφερόμαστε...... ανήκουν και ..........οι κάθε λογής  μαφιόζοι ,  οι  επιτήδειοι,  οι  μεσάζοντες ,   οι  τραπεζίτες,   οι δημοσιογράφοι βιτρίνας,   οι  ιδιοκτήτες   ομάδων η  ΜΜΕ ,   οι επιχειρηματίες παπάδες  και τα μοναστήρια  "τράπεζες"   ,    και βέβαια οι ισχυροί  του χρήματος  που πάντα πλουτίζουν με τις κρίσεις  ακόμα και με τον πόλεμο,    και που δεν έχουν εθνικότητα    θρησκεία η  πατρίδα.  

Άλλη  λοιπόν η δική τους, .....   μειοψηφική    και επικίνδυνη κοινωνική κατηγορία  ,         και άλλη  η δική μας ,  .....    που είναι ο κόσμος  της εργασίας ,  της ανάγκης  και της  προόδου.

Με αυτούς είμαστε,    σε αυτούς  απευθυνόμαστε   και   με αυτούς   θα αλλάξουμε     την κοινωνία μας   και  τον κόσμο μαζί.

                                                Νομαρχιακή Επιτροπή ΛΑΕ Ζακύνθου  18/6/2016

Ετικέτες