Κορυφώνεται η µάχη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, λίγο πριν στηθούν οι κάλπες των δύο γύρων, στις 5 και 12 Δεκέµβρη. Το αποτέλεσµα αναµένεται να έχει αντίκτυπο και στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα στα σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών µετά τις επόµενες βουλευτικές εκλογές.

Τα έξι στρα­τό­πε­δα βρί­σκο­νται στους τε­λευ­ταί­ους στα­θµούς των πε­ριο­δειών τους, µε την κα­τά­λη­ξη της µάχης να είναι αµφίρ­ρο­πη, έπει­τα από τα νέα δε­δο­µέ­να που δη­µιούρ­γη­σε η ξαφ­νι­κή απώ­λεια της Φ. Γεν­νη­µα­τά.

Συ­σχε­τι­σµοί

Λίγο πριν από την τε­λι­κή ευ­θεία, σύ­µφω­να µε όλες τις εν­δεί­ξεις, πι­θα­νό­τη­τες για να νι­κή­σουν έχουν οι Ν. Αν­δρου­λά­κης, Α. Λο­βέρ­δος και ο ΓΑΠ. Οι Π. Γε­ρου­λά­νος, Χ. Κα­στα­νί­δης και Π. Χρη­στί­δης, ελ­πί­ζουν σε ένα καλό πο­σο­στό, ώστε να συ­µµε­τέ­χουν από κα­λύ­τε­ρη θέση στα πα­ζά­ρια του δεύ­τε­ρου γύρου και στην εσω­τε­ρι­κή ανα­διά­τα­ξη συ­σχε­τι­σµών, την επο­µέ­νη της κάλ­πης.

Ένα µε­γά­λο κο­µµά­τι του µη­χα­νι­σµού της Γεν­νη­µα­τά έχει τα­χθεί υπέρ του Πα­παν­δρέ­ου, ενώ άλλα στε­λέ­χη και συ­νερ­γά­τες της, υπέρ του Αν­δρου­λά­κη. Οι προ­ερ­χό­µε­νοι από τη ΔΗΜΑΡ τάσ­σο­νται υπέρ Πα­παν­δρέ­ου και οι πε­ρισ­σό­τε­ροι που προ­έρ­χο­νται από τον χώρο του Πο­τα­µιού, στη­ρί­ζουν την υπο­ψη­φιό­τη­τα του Λο­βέρ­δου. Από τους «γεν­νη­µα­τι­κούς» κερ­δί­ζει και ο Γε­ρου­λά­νος, αλλά (σε επί­πε­δο νε­ο­λαί­ας) και ο Χρη­στί­δης, µέχρι πρό­σφα­τα εκ­πρό­σω­πος τύπου του κό­µµα­τος και µέλος του στε­νού επι­τε­λεί­ου της πρώην προ­έ­δρου. Η πιο «αντι­δε­ξιά» υπο­ψη­φιό­τη­τα, αυτή του Κα­στα­νί­δη, δύ­σκο­λα θα κα­τα­γρά­ψει αξιο­ση­µεί­ω­το πο­σο­στό, εφό­σον απευ­θύ­νε­ται στην ίδια δε­ξα­µε­νή ψη­φο­φό­ρων µε τον Πα­παν­δρέ­ου (συ­νο­δοι­πό­ροι στο ΚΗ­ΔΙ­ΣΟ).

Μετά τις αλ­λη­λο­κα­τη­γο­ρί­ες υπο­ψη­φί­ων για εµπλο­κή µελών ή και στε­λε­χών της ΝΔ και του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην εκλο­γή αρ­χη­γού στο ΚΙΝΑΛ, όποιος δεν είναι µέλος του κό­µµα­τος θα υπο­γρά­φει αί­τη­ση µε την οποία θα βε­βαιώ­νει ότι δεν είναι µέλος άλλου πο­λι­τι­κού φορέα, για να µπο­ρεί να ψη­φί­σει. Η κε­ντρι­κή οµι­λία του Πα­παν­δρέ­ου στο Θη­σείο ήταν εν­δει­κτι­κή των ανη­συ­χιών για «γα­λά­ζιο δά­κτυ­λο» στις εσω­κο­µµα­τι­κές εκλο­γές. Ο πρώην αρ­χη­γός του ΠΑΣΟΚ και πρω­θυ­πουρ­γός του πρώ­του µνη­µο­νί­ου, µί­λη­σε για από­πει­ρες έξω­θεν πα­ρε­µβά­σε­ων (µε το βλέ­µµα προς τα δεξιά και απο­δέ­κτη τον Α. Λο­βέρ­δο) στην επερ­χό­µε­νη δια­δι­κα­σία: «Δεν θα ανα­στη­θεί το ΠΑΣΟΚ µε τις ψή­φους της ΝΔ. Γιατί την επό­µε­νη µέρα θα ξυ­πνή­σου­µε µε ένα πα­ράρ­τη­µά της, που θα έχει για πε­ρι­τύ­λι­γµα και µόνο µια τα­µπέ­λα ΠΑΣΟΚ και έναν πρά­σι­νο ήλιο». Πα­ράλ­λη­λα, προ­σπα­θεί να απο­τι­νά­ξει από πάνω του το «φι­λο­ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ» στί­γµα. Πα­ρό­λο που επι­µέ­νει στη στρα­τη­γι­κή της «προ­ο­δευ­τι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης» και η Κου­µουν­δού­ρου κα­λο­βλέ­πει την επι­κρά­τη­σή του, απο­κα­λεί το κόµµα Τσί­πρα «συ­ντη­ρη­τι­κή αρι­στε­ρά». 

Με τις δη­µο­σκο­πή­σεις και τα ρε­πορ­τάζ των κα­θε­στω­τι­κών ΜΜΕ να αβα­ντά­ρουν διαρ­κώς την υπο­ψη­φιό­τη­τα Λο­βέρ­δου, είναι φα­νε­ρό ότι η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη πρι­µο­δο­τεί τον πρώην υπουρ­γό, που έχει µεί­νει στην ιστο­ρία για τη δια­πό­µπευ­ση των ορο­θε­τι­κών γυ­ναι­κών (και είναι κα­τη­γο­ρού­µε­νος για το σκάν­δα­λο Novartis). Άλ­λω­στε και ο ίδιος µε τη στάση του, δεν κρύ­βει την επι­θυ­µία ταύ­τι­σης µε τη σκλη­ρά νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη και αυ­ταρ­χι­κή πο­λι­τι­κή γρα­µµή του Κούλη, όπως φά­νη­κε από τη στάση του στη βουλή, µε τη θε­τι­κή του ψήφο στον Ποι­νι­κό Κώ­δι­κα ή τις αντι­µε­τα­να­στευ­τι­κές θέ­σεις που δια­τυ­πώ­νει.

Ο Νίκος Αν­δρου­λά­κης κι­νεί­ται «ανά­µε­σα» στους άλ­λους δύο βα­σι­κούς διεκ­δι­κη­τές, απο­φεύ­γο­ντας τις απευ­θεί­ας αι­χµές, αλλά και τις κα­θα­ρές θέ­σεις, έχο­ντας όµως ισχυ­ρά ερεί­σµα­τα στον κο­µµα­τι­κό µη­χα­νι­σµό. Ο ευ­ρω­βου­λευ­τής, ενώ βρί­σκε­ται αρ­κε­τά χρό­νια στην πρώτη γρα­µµή της πο­λι­τι­κής σκη­νής, ακόµα δεν έχει κα­τα­λά­βει κα­νέ­νας τι πρε­σβεύ­ει. Πέρα από τη διαρ­κή επα­νά­λη­ψη της θέσης για την ανά­γκη «ανα­νέ­ω­σης» και «ενό­τη­τας» της πα­ρά­τα­ξης, οι όποιες προ­τά­σεις του απο­τε­λούν κά­ποιες γε­νι­κό­λο­γες δια­τυ­πώ­σεις κενού πε­ριε­χο­µέ­νου. Για το επί­µα­χο θέµα των συ­µµα­χιών, επι­µέ­νει στη λο­γι­κή της «αυ­τό­νο­µης πο­ρεί­ας», υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι δεν εξε­τά­ζει κα­νέ­να εν­δε­χό­µε­νο σύ­µπρα­ξης είτε µε τη ΝΔ είτε µε τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ.

Πο­λι­τι­κό δια­κύ­βευ­µα

Βα­σι­κή πρό­θε­ση όλων των υπο­ψη­φί­ων είναι το κόµµα να κα­τα­φέ­ρει να φτά­σει στο δι­ψή­φιο πο­σο­στό και να αντι­στρα­φεί η επι­κρά­τη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, στον λε­γό­µε­νο προ­ο­δευ­τι­κό πόλο του αστι­κού πο­λι­τι­κού συ­στή­µα­τος. Κάτι το οποίο, µε τα ση­µε­ρι­νά δε­δο­µέ­να, φα­ντά­ζει εξαι­ρε­τι­κά δύ­σκο­λο, παρά την ελα­φρά άνοδο των πο­σο­στών του ΚΙΝΑΛ στις τε­λευ­ταί­ες δη­µο­σκο­πή­σεις.

Το πρα­γµα­τι­κό πο­λι­τι­κό δια­κύ­βευ­µα θα είναι η επό­µε­νη µέρα και η ανά­γκη «ευ­ρύ­τε­ρων συ­ναι­νέ­σε­ων» µπρο­στά στις πολ­λα­πλές δυ­σκο­λί­ες του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σµού. Άρα και στην ανά­γκη ύπαρ­ξης στα­θε­ρών κυ­βερ­νή­σε­ων. Όσο και να ξορ­κί­ζουν το εν­δε­χό­µε­νο αυτό οι υπο­ψή­φιοι αρ­χη­γοί, η πό­λω­ση µε­τα­ξύ ΝΔ και ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, συ­µπιέ­ζει τα πο­σο­στά του ΚΙΝΑΛ και το υπο­βι­βά­ζει σε ρόλο συ­µπλη­ρώ­µα­τος στις διά­φο­ρες εκ­δο­χές µε­τε­κλο­γι­κών κυ­βερ­νη­τι­κών συ­να­σπι­σµών. Άλ­λω­στε, στο εξαι­ρε­τι­κά αστα­θές τοπίο του και­ρού µας, οι διερ­γα­σί­ες ανα­σύν­θε­σης του «κε­ντρώ­ου χώρου», ανά­κα­µψης και επι­στρο­φής της µε­ταλ­λα­γµέ­νης σο­σιαλ­δη­µο­κρα­τί­ας στην Ευ­ρώ­πη ή ορι­σµέ­νων ρε­τα­λιών της (βλ. ΓΑΠ) σε ρόλο «σω­τή­ρα», απο­τε­λούν σύ­µπτω­µα της γε­νι­κό­τε­ρης ει­κό­νας κρί­σης του αστι­κού πο­λι­τι­κού σκη­νι­κού.

Το µόνο βέ­βαιο είναι, ανε­ξάρ­τη­τα από την κα­τά­λη­ξη στην κούρ­σα για την προ­ε­δρία του ΚΙΝΑΛ, πώς τα ερ­γα­τι­κά στρώ­µα­τα, η νε­ο­λαία της ανερ­γί­ας και της επι­σφά­λειας, δεν πε­ρι­µέ­νουν τί­πο­τε από έναν πο­λι­τι­κό χώρο που έχει πάρει δια­ζύ­γιο, δε­κα­ε­τί­ες τώρα, από τα συ­µφέ­ρο­ντά τους. Για τα διά­φο­ρα πε­λα­τεια­κά δί­κτυα του άλ­λο­τε κρα­ταιού ΠΑΣΟΚ που επι­βιώ­νουν ακόµα, για τα συ­στη­µι­κά πο­λι­τι­κά και επι­χει­ρη­µα­τι­κά κέ­ντρα που αγω­νιούν για το µέλ­λον της κυ­ρί­αρ­χης τάξης, το απο­τέ­λε­σµα της κάλ­πης έχει σί­γου­ρα µε­γα­λύ­τε­ρη ση­µα­σία.

Ετικέτες