Μόνη απάντηση η συνέχεια των αγώνων.

Τροπολογία που συνδέει τις οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών με κάθε σχολική μονάδα  και όχι με το υπουργείο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, κατατίθεται τις επόμενες μέρες στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας, προετοιμάζοντας  το έδαφος για την κατάργηση της σταθερής εργασίας στο χώρο της εκπαίδευσης, που απασχολεί (ακόμα) χιλιάδες μόνιμους εργαζόμενους.

Ο στόχος της τροπολογίας για τις οργανικές θέσεις είναι διπλός.  Αφενός να καθησυχάσει την ταραγμένη εκπαιδευτική κοινότητα που βρίσκεται σε κινητοποιήσεις από τον περασμένο Μάιο, καθώς η τροπολογία δίνει οργανικές θέσεις σε 146.000 εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αφετέρου να ανοίξει έμμεσα το δρόμο για την κινητικότητα- διαθεσιμότητα και τις απολύσεις χιλιάδων εκπαιδευτικών, αφού πιθανή κατάργηση, συγχώνευση σχολείου ή μείωση τμημάτων συνεπάγονται την κατάργηση των αντίστοιχων οργανικών θέσεων της σχολικής μονάδας.

Ήδη με βάση τη νομοθεσία (Νέος Υπαλληλικός Κώδικας Ν. 3528/2007, ΦΕΚ 26 Α)  προβλέπεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που κατέχουν οργανικές θέσεις είναι μόνιμοι, εφόσον αυτές οι θέσεις υπάρχουν και ότι ο υπάλληλος τίθεται σε διαθεσιμότητα ή απολύεται, αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα. Η τροπολογία λοιπόν λύνει τα χέρια του υπουργείου, που δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα περισσότερο από το να εφαρμόσει την παραπάνω ισχύουσα νομοθεσία.

 Η εκτίμηση από τη μεριά του υπουργείου ότι η προσωρινή υπαναχώρηση των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών του δίνει τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών με μια απλή τροπολογία, μπορεί να αποδειχτεί εσφαλμένη.

Η απεργία των 8 ημερών της ΟΛΜΕ με την τεράστια συμπαράσταση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα της εκπαίδευσης,  έχει δώσει τη σκυτάλη στην απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων απέναντι σε τελεσίγραφα για λίστες διαθεσιμότητας, στην 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στις 15 Οκτώβρη, στις κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία και τους ΟΤΑ, στην 6η Νοέμβρη πιθανά ως μέρα γενικής απεργίας.

Η συμπόρευση των δυνάμεων της Αριστεράς στον κλάδο, η οποία έλειψε το προηγούμενο διάστημα, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των επόμενων βημάτων. Στο χώρο της εκπαίδευσης τίποτα δεν κρίθηκε ακόμα, ο αγώνας συνεχίζεται.

*εκπαιδευτικός

Ετικέτες