Η Συνέλευση των Συνελεύσεων των Κίτρινων Γιλέκων, που πραγματοποιήθηκε στο Saint-Nazaire στις 5 ως 7 Απριλίου, συνέταξε την Κυριακή 7 Απριλίου μια τελική διακήρυξη. Ιδού το κείμενο.

Εμείς, τα Κίτρινα Γιλέκα, συγκροτημένα σε τοπικές συνελεύσεις, συγκεντρωθήκαμε στο Saint-Nazaire στις 5, 6 και 7 Απριλίου 2019, και  απευθυνόμαστε σε όλο το λαό. Σε συνέχεια της πρώτης Συνέλευσης στο Commercy, 200 περίπου παρούσες αντιπροσωπείες συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στο φιλελεύθερο εξτρεμισμό, για την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφοσύνη.

Παρά την κλιμάκωση της καταστολής από την κυβέρνηση, τη συσσώρευση νόμων που επιβαρύνουν τις συνθήκες ζωής όλων μας, που καταστρέφουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, η κινητοποίηση εδραιώνεται για να αλλάξει το σύστημα που προσωποποιείται στον Μακρόν. Ως μόνη απάντηση στο κίνημα που ενσαρκώνουν τα Κίτρινα Γιλέκα και άλλα αγωνιστικά κινήματα, η πανικόβλητη κυβέρνηση αντιτάσσει έναν αυταρχικό κατήφορο. Εδώ και πέντε μήνες, σε κάθε μέρος της Γαλλίας, στους κυκλικούς κόμβους, τα πάρκινγκ, τις πλατείες, τα διόδια, στις πορείες και στις συνελεύσεις μας, συνεχίζουμε με λόγους και έργα να μαχόμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ανισότητας και αδικίας, για την αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια.

Διεκδικούμε την αύξηση των μισθών, των συντάξεων και των κατώτατων κοινωνικών παροχών, όπως και δημόσιες υπηρεσίες για όλους και όλες. Η αλληλεγγύη των αγώνων μας αφορά ιδιαίτερα στα εννιά εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Έχοντας συνείδηση της επείγουσας περιβαλλοντολογικής κρίσης, δηλώνουμε: τέλος του μήνα, τέλος του κόσμου, η ίδια λογική, κοινός ο αγώνας.

[ΣτΜ: «Fin du mois, fin du monde». Έκφραση που χρησιμοποιήθηκε από την κυβερνητική πλευρά και τον ίδιο τον Μακρόν για να αντιδιαστείλει την «κοντόφθαλμη» λογική των διεκδικήσεων για την αύξηση της αγοραστικής δύναμης («για να βγει ο μήνας») με τη συνείδηση της οικολογικής απειλής που επισημαίνει τον κίνδυνο της καταστροφής του πλανήτη, του «τέλους του κόσμου». Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν το αντέστρεψε: «Τέλος του κόσμου, τέλος του μήνα: οι ίδιοι ένοχοι» («Fin du monde, fin du mois: mêmes coupables»). Η υιοθέτηση της φράσης, με την προσθήκη «κοινός ο αγώνας» έγινε πολύ δημοφιλής μετά τη σύγκλιση των Κίτρινων Γιλέκων με το οικολογικό κίνημα]

Απέναντι στον θεατρινισμό του Μεγάλου Διαλόγου [ΣτΜ: Ο «εθνικός διάλογος» που οργάνωσε ο Μακρόν κι εξελίχθηκε σε έναν ατελείωτο μονόλογο και άτυπη προεκλογική καμπάνια], απέναντι σε μια μη αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην υπηρεσία μιας προνομιούχας μειοψηφίας, θεσπίζουμε τις νέες μορφές μιας άμεσης δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, αναγνωρίζουμε ότι η συνέλευση των συνελεύσεων μπορεί να παραλάβει προτάσεις των τοπικών συνελεύσεων και να δώσει γενικούς προσανατολισμούς δράσης, όπως έκανε η πρώτη Συνέλευση των Συνελεύσεων στο Commercy. Στη συνέχεια, οι προσανατολισμοί  αυτοί υποβάλλονται συστηματικά στις τοπικές ομάδες. Η Συνέλευση των συνελεύσεων επανεπιβεβαιώνει την ανεξαρτησία της απέναντι στα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και δεν αναγνωρίζει κανέναν αυτοανακηρυγμένο ηγέτη.

Για τρεις μέρες, στην ολομέλεια της συνέλευσης και σε θεματικές ομάδες, συζητήσαμε όλοι και επεξεργαστήκαμε προτάσεις για τα αιτήματά μας, τις δράσεις μας, τους τρόπους επικοινωνίας και συντονισμού. Η προοπτική μας είναι μακροπρόθεσμη και αποφασίζουμε να διοργανώσουμε την επόμενη Συνέλευση των Συνελεύσεων των Ιούνιο.

Προκειμένου να αυξήσουμε την ισχύ των δυνάμεών μας και να τεθούν οι πολίτες σε διάταξη μάχης ενάντια στο σύστημα, η Συνέλευση των συνελεύσεων καλεί σε δράσεις, το ημερολόγιο των οποίων θα διαδοθεί πολύ σύντομα, μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας.

Η Συνέλευση των συνελεύσεων καλεί για την διεύρυνση και την ενίσχυση των υπαρκτών τοπικών συνελεύσεων των πολιτών και για τη δημιουργία νέων. Καλούμε το σύνολο των Κίτρινων Γιλέκων να διαδώσουν αυτή τη διακήρυξη και τα συμπεράσματα των εργασιών της Συνέλευσής μας. Τα αποτελέσματα των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στην ολομέλεια πρόκειται να τροφοδοτήσουν τις δράσεις και τις σκέψεις των συνελεύσεων.

Ετοιμάσαμε και κυκλοφορούμε πολλές εκκλήσεις, προς τους Ευρωπαίους, προς τις τοπικές λαϊκές συνελεύσεις των πολιτών, ενάντια στην καταπίεση και για την κατάργηση των ποινών των φυλακισμένων και καταδικασμένων του κινήματος. Κρίνουμε αναγκαίο ένα χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων για να κινητοποιήσουμε το σύνολο των Κίτρινων Γιλέκων και για να πείσουμε όσες και όσους δεν είναι ήδη πεισμένοι να συμμετέχουν. Καλούμε σε μια κίτρινη εβδομάδα δράσης με αφετηρία των Πρωτομαγιά.

Προσκαλούμε όλους όσους θέλουν να δώσουν τέλος στη μονοπώληση της ζωής να έρθουν σε σύγκρουση με το παρόν σύστημα, για να δημιουργήσουμε από κοινού, χρησιμοποιώντας όλα τα αναγκαία μέσα, ένα καινούριο, κοινωνικό κίνημα, οικολογικό και λαϊκό. Ο πολλαπλασιασμός των αγώνων που είναι σε εξέλιξη μας καλεί να επιδιώξουμε την ενότητα δράσης.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλες τις περιοχές της επικράτειας να πολεμήσουμε συλλογικά για να επιτύχουμε την ικανοποίηση των κοινωνικών, φορολογικών, οικολογικών και δημοκρατικών διεκδικήσεών μας. Έχοντας συνείδηση ότι έχουμε να πολεμήσουμε ένα παγκόσμιο  σύστημα, θεωρούμε ότι θα πρέπει να βγούμε από τον καπιταλισμό. Έτσι θα χτίσουμε συλλογικά το υπέροχο «όλοι μαζί», που το βροντοφωνάζουμε στις διαδηλώσεις και που όλα τα κάνει κατορθωτά. Χτίζουμε όλοι μαζί, σε όλα τα επίπεδα της επικράτειας. Μη μας κοιτάτε, ενωθείτε μαζί μας. Εξουσία του λαού, από τον λαό, για τον λαό.

Ετικέτες