Η πλήρης αναδιάταξη του κεντρικοπολιτικού σκηνικού με τη μνημονιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζει τα δεδομένα και δημιουργεί νέα καθήκοντα για τις δυνάμεις της Αριστεράς σε επιμέρους κοινωνικούς χώρους, όπως στα Πανεπιστήμια.

Σε αρκετές σχολές επιδιώκεται να βρεθεί ένας κοινός βηματισμός φοιτητικών αριστερών συλλογικοτήτων τόσο σε επίπεδο διαδικασιών όσο και σε επίπεδο κινήματος. 

Σε αυτή την κατεύθυνση συνδιοργανώθηκε εκδήλωση στη Νομική την Πέμπτη 5/11 από την Αριστερή Ενότητα, τη ΡΑΠαΝ-ΣΑΦΝ (εαακ) και το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας με περιεχόμενο: «Νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, κατασχέσεις πρώτης κατοικίας και κινήματα Αλληλεγγύης». Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δημήτρης Σαραφιανός (δικηγόρος) και ο Θανάσης Αλεξάνδρου (μέλος του Κινήματος ενάντια στις κατασχέσεις).

Η συζήτηση εμπλουτίστηκε με παρεμβάσεις συντρόφων/ισσων από το κοινό και εστίασε τόσο στο νομικό κομμάτι, όσο και στο πολιτικό-κινηματικό. Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών σηματοδοτεί την έναρξη μια σκληρής επίθεσης σε βάρος των ήδη φτωχών και πληττόμενων κομματιών της κοινωνίας, και ότι μπροστά σε αυτή την επίθεση πρέπει να υπάρξει μια μαζική απάντηση. Η απάντηση αυτή βρίσκεται κυρίως στο δρόμο, στα κινήματα αλληλεγγύης και σε επιτροπές ενάντια σε πλειστηριασμούς που πρέπει να συγκροτηθούν, αλλά και στην αξιοποίηση του νομικού οπλοστασίου.

Οι συνδιοργανώτριες συλλογικότητες φάνηκαν να έχουν κοινή προσέγγιση για αρκετά ζητήματα που άνοιξαν στην εκδήλωση και συναίσθηση για την αναγκαιότητα μετωπικών πρωτοβουλιών που θα βάλουν φρένο στα σχέδια των «από πάνω». Άλλωστε, σε αρκετούς αγώνες της προηγούμενης περιόδου βρέθηκαν μαζί και στο δρόμο και στις γενικές συνελεύσεις, μέσα από τα ενιαία αγωνιστικά πλαίσια.