Η υγειονομική κρίση που έχει προκύψει με την πανδημία του κορονοϊού έχει παρελθόν και μέλλον, έχει αιτίες, δημιουργούς και υπεύθυνους.

Η αριστερά και τα ταξικής αναφοράς συνδικάτα είχαμε αναδείξει αυτήν τη ζοφερή προοπτική πολύ νωρίτερα. Και οι επιστήμονες, το ίδιο, ανεξαρτήτως πολιτικής ένταξης.

Οι απέναντι μας, οι "από πάνω", έχοντας απόλυτη επίγνωση για τα όρια τις δυνατότητες και τους κινδύνους που δημιουργούν οι ίδιοι και το σύστημά τους, είχαν έτοιμα σενάρια αντιμετώπισης μιας πιθανής πανδημίας, που θα χτυπούσε απότομα τον παγκόσμιο πληθυσμό. Ήδη από το 2006, το 2012 αλλά και πολύ πρόσφατα το 2018 και 2019, το γραφείο προϋπολογισμού του κογκρέσου των ΗΠΑ, υπηρεσία ερευνών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι εκδόσεις του ΔΝΤ και μεγάλα think tanks της Αμερικής δημοσίευαν εκθέσεις και μελέτες.

"Αόρατος" εχθρός ή προβλέψιμη απειλή;

Η απειλή του κορονοϊού έχει χαρακτηριστεί ως "αόρατη", υπονοώντας σαφώς το "ασύμμετρη", από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και από τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων παγκοσμίως.

Έχουν διατυπωθεί και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε άλλες, θεωρίες συνωμοσίας. Κάποιες υποστηρίζουν ότι ο ιός βγήκε, επίτηδες ή κατά λάθος, από ένα "σατανικό" εργαστήριο της Κίνας, εξαπολύοντας ή προετοιμάζοντας βιολογικό πόλεμο. Κάποιες άλλες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει επικίνδυνος ιός αλλά πρόκειται για μία συνειδητή τρομοκρατία του συστήματος για να επιβάλει τα κατασταλτικά σχέδιά του.

Όλες οι παραπάνω εκδοχές αναγνωρίζουν στον ιό μία σχεδόν υπερφυσική δύναμη, ανώτερη, ανεξέλεγκτη, πού ήρθε ξαφνικά και από το άγνωστο και άρα είναι μη αντιμετωπίσιμος.

Η επιστήμη, αν διαβαστεί "ουδέτερα", δείχνει ότι ο ιός έχει φυσική προέλευση (προέκυψε από φυσικές διεργασίες).

Η μοριακή ανάλυση του ιού δείχνει ότι τόσο ο τομέας πρόσδεσης στον υποδοχέα (RBD) των ανθρώπινων κυττάρων, όσο και ο μοριακός σκελετός του δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής μηχανικής και έχουν προκύψει από τη φυσική εξέλιξη του ιού (είτε στους ξενιστές του, είτε στον άνθρωπο).

Από την πλευρά μας θα ισχυριστούμε ότι ο φονικός ιός είναι ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά όχι του συνόλου του ανθρώπινου είδους, παρά μόνο ενός τμήματός του, των καπιταλιστών και του συστήματος τους. Στόχος είναι να ψάξουμε να βρούμε και να εξουδετερώσουμε τον υπεύθυνο, με δεδομένο ότι σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (cDC), τα τρία τέταρτα των νέων ή αναδυόμενων ασθενειών των ανθρώπων προέρχονται από τα ζώα και έτσι, ο COVID όμως-19 δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία απειλητική ασθένεια.

Το αγροδιατροφικό μοντέλο του σύγχρονου καπιταλισμού

Κατηγορούνται ολόκληροι πληθυσμοί, κατά περίπτωση, της Ασίας, της Αφρικής της Λατινικής Αμερικής, για τις "υπανάπτυκτες" συνήθειές τους, που χρησιμοποιούν για τροφή, πολλές φορές, άγρια ζώα. Αλλά αποκρύπτεται συστηματικά η οικονομική σχέση του κεφαλαίου της "πολιτισμένης" Δύσης με αυτούς τους πληθυσμούς και τη γη τους.

Στην περίπτωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, στην αγορά τροφίμων για να το πούμε συνοπτικά, το ιμπεριαλιστικό μοντέλο προωθεί τη δημιουργία " δημοκρατιών της σόγιας", στις οποίες η γη έχει αποκτήσει πολυεθνική χρήση.

Οι αγορές της Δύσης είναι αυτές που ζητάνε από τους πληθυσμούς που ζουν κοντά σε τροπικά δάση και την άγρια φύση να εμπορευτούν και να διακινήσουν άγρια ζώα σε μακρινές αποστάσεις, να καλλιεργήσουν τεράστιες εκτάσεις με μονοκαλλιέργειες, να αποψιλώσουν τα δάση για την υλοτόμηση ή και άλλες χρήσεις, να ανοίξουν δρόμους μεταφοράς μέσα στη ζούγκλα.

Αυτός ο τρόπος παραγωγής, εκτός από το καπιταλιστικό κέρδος, παράγει και πολλά παθογόνα, τα οποία εισέρχονται στη διατροφική αλυσίδα. Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 δεν είναι το μοναδικό υγειονομικό πρόβλημα που προέκυψε ή θα προκύψει.

Θυμίζοντας πρόσφατες ασθένειες ανακαλύπτουμε μεγάλο αριθμό: τη νόσο των τρελών αγελάδων, τη σαλμονέλα, το εντεροαιμορραγικό βακτήριο (E.coli), τον ιό SARS, τον Ebola, τη Listeria, τον ιό Nipah, τους ιούς της γρίπης των πτηνών, των χοίρων κλπ.

Οι μονοκαλλιέργειες, που σημαίνει τεράστιος αριθμός φυτών με σχεδόν ταυτόσημα γονιδιώματα, αποτελούν μία μεγάλη δεξαμενή υποστρωμάτων για τη γρήγορη εξέλιξη των παθογόνων, αφού η κατάργηση της βιοποικιλότητας αφαιρεί τα πιθανά τείχη προστασίας μέσω ανοσίας που θα καθυστερούσαν τη μετάδοση των παθογόνων.

Η εντατική/βιομηχανική κτηνοτροφία, με την υψηλή πυκνότητα εκτροφής διευκολύνει τη μετάδοση των παθογόνων και τις πιθανές μεταλλάξεις τους.

Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η μείωση της ηλικίας σφαγής (για παράδειγμα στα κοτόπουλα είναι στις 6 εβδομάδες). Με τη φυσική επιλογή υπερισχύουν τα παθογόνα που είναι πιο ικανά να επιβιώνουν σε ανοσοποιητικά συστήματα που είναι πιο ρωμαλέα.

Η μεταφορά ζώντων ζώων σε μακρινές αποστάσεις επιτρέπει στους παθογόνους παράγοντες να εξελίσσονται, αυξάνοντας την ποικιλότητα των γονιδιωματικών τμημάτων τους που έρχονται σε επαφή.

Με την αποψίλωση των δασών ο άνθρωπος έρχεται όλο και πιο κοντά στα βάθη τους, με αποτέλεσμα να εκτίθεται σε παθογόνους παράγοντες, που κανονικά δεν θα έβρισκε.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί τη μετανάστευση ειδών ζώων, με τα παθογόνα που τα συνοδεύουν, σε ασυνήθιστες περιοχές.

Πολλά από τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο του Rob Wallace, "Big Farms Make Big Flu" (Oι Mεγάλες Φάρμες Προκαλούν Μεγάλες Ασθένειες), ο οποίος, ήδη από το 2016, σήμανε συναγερμό για τους κινδύνους που εμφανίζονται με τις ανθρωπογενείς επιδημίες, λόγω των πρακτικών των αγροβιομηχανιών και την επέκταση της κυκλοφορίας του κεφαλαίου. Σε αυτό το βιβλίο έδειχνε, με διάφανη οξύτητα, την ώρα του κορονοϊού και πώς οι λογικές του κεφαλαίου ευνοούν την εμφάνιση και τη μετάδοση φονικών ιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Η αγορά;

Η αγορά, από τη μία δέχεται παρεμβάσεις και επιχορηγήσεις από το κράτος για να σωθεί δημοσιονομικά ενώ, από την άλλη, δεν δέχεται ελέγχους. Το αντίθετο, μάλιστα. Η τάση είναι να μειώνονται οι κρατικές επιθεωρήσεις στις αγρο-βιομηχανικές δραστηριότητες, ενώ η νομοθεσία γίνεται όλο και πιο ελαστική στο θέμα των ελέγχων. Η αγορά απαιτεί και οι κυβερνήσεις συμμορφώνονται με την ιδιωτικοποίηση των ελέγχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα είναι ο "κτηνίατρος εκτροφής", θεσμός με τον οποίο επιχειρείται, από όλες τις κυβερνήσεις, η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Κτηνιατρικής. Ο ιδιωτικός τομέας αφήνεται ακόμα και νομικά και τυπικά όλο και πιο ανεξέλεγκτος. Υπάρχουν καταγγελίες ότι ακόμα και οι λεπτομέρειες των επιδημιών δεν αναφέρονται πουθενά. Οι ιδιώτες, προσανατολισμένοι απόλυτα στο κέρδος τους, δεν θεωρούν υποχρέωσή τους και δεν επιβάλλεται από τις κυβερνήσεις, να ελέγχονται και να δημοσιοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ασφάλεια της διατροφής και της ζωής των κοινωνιών που καταναλώνουν τα προϊόντα τους.

Οι φαρμακοβιομηχανίες λειτουργούν με τις γνωστές σε όλους μας πατέντες, με ακραίο ανταγωνισμό, που φτάνει στο σημείο να μην παρέχουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στην υπηρεσία της παρασκευής αποτελεσματικών και σωτήριων φαρμάκων για την υγεία των λαών, ακόμα και σε αυτήν την επικίνδυνη υγειονομική κατάσταση που βιώνουμε.

Η βασική έρευνα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν αποτελεί επιλογή των δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, δεν χρηματοδοτείται και άρα, δεν παράγονται επιστημονικά αποτελέσματα που σε κρίσιμες στιγμές θα μπορούσαν να παρέχουν έτοιμη γνώση, για γρήγορα προχωρήματα στο επίπεδο των φαρμάκων, της συμπεριφοράς παθογόνων οργανισμών και τελικά, της αντιμετώπισης περίπλοκων προβλημάτων.

Δεν είναι ένας φονικός ιός, είναι ένα δολοφονικό σύστημα

Η βασική αρχή είναι ότι η αιτία του COVID-19 και άλλων παθογόνων παραγόντων αυτού του τύπου δεν βρίσκεται σε ένα μόνο μολυσματικό παράγοντα ή στην κλινική του εξέλιξη, αλλά και στον τομέα των οικο-συστημικών σχέσεων που το κεφάλαιο και άλλα δομικά σχήματα του υπάρχοντος συστήματος σχεδίασαν για το δικό τους όφελος.

Όλα αυτά που παρουσιάζονται στα σαστισμένο τα μάτια μας (η ποικιλία παθογόνων, οι ξενιστές, η μετάδοση, οι κλινικές δοκιμές, τα επιδημιολογικά αποτελέσματα, τα τεστ αντισωμάτων ή τα μοριακά τεστ και άλλα πολλά), όλες οι έρευνες στον καιρό της επιδημίας επισημαίνουν τις διαφορετικές πλευρές της εμφάνισης και της εξάπλωσης επικίνδυνων παθογόνων.

Ο καπιταλισμός, εκτός από τα κέρδη των λίγων και τη φτώχεια των πολλών, παράγει και θανατηφόρους ιούς. Και αυτό αφορά το παρόν, αλλά και το μέλλον μας.

*Βασισμένο στο άνοιγμα της εκδήλωσης "Φονικός ιός, δολοφονικό σύστημα" που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απρίλη και μεταδόθηκε ζωντανά από τους λογαρισμούς facebook και youtube του Rproject.

Ετικέτες