της σύνταξης...

Η ρήση του Αντόνιο Γκράµσι για την «εποχή των τεράτων» έχει χρησιµοποιηθεί πολλές φορές (και δίκαια) για να περιγράψει όλα όσα ζούµε τα τελευταία χρόνια. Ο Αντώνης Νταβανέλος γράφει για το «παλιό που πεθαίνει», το «καινούργιο που δεν έχει γεννηθεί», τα «τέρατα» της εποχής και τα καθήκοντα που προκύπτουν.

Στη γειτονιά µας, απέναντι στον ιµπεριαλισµό και τον εθνικισµό, που τους τελευταίους µήνες απειλούν την ειρηνική συνύπαρξη, ένα από τα βασικά καθήκοντα είναι η ανάπτυξη της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης. Παρουσιάζουµε µια συνέντευξη του Πάβλε Ίλιτς, από την επαναστατική σοσιαλιστική οργάνωση Marks21 στη Σερβία, πιστεύοντας στην αναγκαιότητα να «γνωρίσουµε», να συζητήσουµε και να συντονίσουµε τη δράση µας µε την Αριστερά των Βαλκανίων.

Αλλά τα βλέµµατα είναι στραµµένα σε µια άλλη ήπειρο, στη Λατινική Αµερική. Συνεχίζοντας τον απολογισµό των κεντροαριστερών και αριστερών κυβερνήσεων, παρουσιάζουµε µια συνέντευξη του Τζέφρι Ρ. Γουέµπερ, ειδικευµένου αναλυτή της περιοχής. Δόθηκε αρκετούς µήνες πριν τη νίκη Μπολσονάρο, αλλά τα όσα γράφει για τη Βραζιλία (και την ευρύτερη Λατινική Αµερική) παραµένουν εξαιρετικά επίκαιρα ως προς τις αιτίες και τις προοπτικές της δεξιάς παλινόρθωσης. Συµπληρωµατικά παρατίθεται ένα µετεκλογικό άρθρο του Βραζιλιάνου µαρξιστή επαναστάτη Βαλέριο Αρκάρι, που απαντώντας στο ερώτηµα «είναι ο Μπολσονάρο νεοφασίστας;», καταπιάνεται πιο συγκεκριµένα µε το φαινόµενο και µε τα ζητήµατα που ανοίγουν µετά τις εκλογές στη Βραζιλία.

Ακολουθεί το αφιέρωµα στη Γερµανική Επανάσταση, 100 χρόνια µετά το ξέσπασµα µιας ηρωικής 5ετίας εργατικών αγώνων κι εξεγέρσεων που θα µπορούσε να αλλάξει τη ροή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Το κορυφαίο βιβλίο αναφοράς σε εκείνη την περίοδο είναι του Πιερ Μπρουέ. Εδώ αναδηµοσιεύουµε µια εκτεταµένη παρουσίασή του από τον Τοντ Κρετιέν. Γράφτηκε σε δύο συνέχειες στο περιοδικό ISR, τις οποίες παρουσιάζουµε µαζί, καθώς εκτιµούµε ότι αποτελεί µια πολύ βοηθητική «σύντοµη ιστορία» της γερµανικής επανάστασης και µια πολύ καλή εισαγωγική παρουσίαση των πολιτικών ζητηµάτων που προέκυψαν σε αυτήν.

Μια άλλη µεγάλη επέτειος προηγήθηκε, εκείνη των 45 χρόνων από το πραξικόπηµα του Πινοσέτ και το αιµατηρό τέλος της Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή. Στο σχετικό αφιέρωµα, επιλέξαµε δύο πιο «ξεχωριστά» κείµενα. Μια συνέντευξη του Φρανκ Γκοντισό που εστιάζει στη διαδικασία «από τα κάτω», επικεντρωµένη στη λειτουργία των κοινωνικών οργανώσεων της «λαϊκής εξουσίας». Και µια συνέντευξη του Ιγκόρ Γκοϊκοβιτς Ντονόζο, για την ιστορία του Κινήµατος Επαναστατικής Αριστεράς, του MIR. Ο Ντονόζο υπήρξε µέλος του και µιλά για την τόσο ιστορική και εµβληµατική οργάνωση για την οποία όµως τόσα λίγα έχουν γραφτεί.

Εκτός από την αναγκαία µελέτη της προηγούµενης ιστορικής εµπειρίας, υπάρχει ανάγκη και για επικαιροποίηση των παραδόσεών µας, για ανανέωση της µαρξιστικής θεωρίας µπροστά στα ζωντανά κινήµατα του σήµερα. Ένα τέτοιο άρθρο είναι αυτό της Σάρον Σµιθ που παρουσιάζει µια µαρξιστική ανάλυση για την «διαθεµατικότητα», τον όρο που απασχολεί νέους και νέες ακτιβιστές-στριες, κυρίως στο αντισεξιστικό κίνηµα.

Ακολουθεί ο πρόλογος του Ντανιέλ Μπενσαΐντ στο βιβλίο του Λίβιο Μαϊτάν «Για µια ιστορία της Τέταρτης Διεθνούς» (που κυκλοφόρησε το 2006 στα ιταλικά). Όσα είχε να πει ο Μπενσαΐντ για το περιεχόµενο του βιβλίου, αλλά και για το συγγραφέα του, τον βετεράνο ιταλό επαναστάτη που υπήρξε ένας από τους «τελευταίους των µοϊκανών» (µαζί µε τον Μαντέλ και τον Φρανκ), αποτελούν φόρο τιµής στα 80 χρόνια από την ίδρυση της Τέταρτης Διεθνούς.

Το τεύχος κλείνουν τρεις βιβλιοκριτικές. Ο Φοίβος Αρβανίτης παρουσιάζει τις «Μαρτυρίες από τη Γερµανική Επανάσταση» του Βικτόρ Σερζ, τη νέα κυκλοφορία των εκδόσεων Red Marks. Ο Παναγιώτης Λίλλης παρουσιάζει τα «τρία Ε», του Μιχάλη Τρεµόπουλου. Ο Πάνος Πέτρου γράφει για την «Ηµερήσια διάταξη» του Ερίκ Βιγιάρ.

Καλή ανάγνωση.

Περιεχόμενα

>Ανάµεσα σε αυτά που πεθαίνουν και σε αυτά που δεν έχουν ακόµα γεννηθεί - Αντώνης Νταβανέλος 

>Η επαναστατική Αριστερά στη Σερβία- Συνέντευξη µε τον Πάβλε Ίλιτς

>Η υποχώρηση του «ροζ κύµατος» στη Λατινική Αµερική - Τζέφρι Ρ. Γουέµπερ

>Είναι ο Μπολσονάρο νεοφασίστας;- Βαλέριο Αρκάρι



***Αφιέρωµα: Γερµανική Επανάσταση*** 

>Από το ξέσπασµα της επανάστασης µέχρι τη δολοφονία της Λούξεµπουργκ- Τοντ Κρετιέν

>Από το Γενάρη του 1919 ως την τελική ήττα



***Αφιέρωµα: Χιλή 1970-73*** 

>Η διαλεκτική της λαϊκής εξουσίας- Φρανκ Γκοντισό

>H Ιστορία του Κινήµατος Επαναστατικής Αριστεράς (MIR) - Ιγκόρ Γκόικοβιτς Ντονόζο



>Μια µαρξιστική ανάλυση για τη διαθεµατικότητα- Σάρον Σµιθ 

>Μια ιστορία χωρίς ρυτίδες- Ντανιέλ Μπενσαΐντ



***Βιβλιοκριτική*** 

>Μαρτυρίες από τη Γερµανική Επανάσταση-Φοίβος Αρβανίτης

>«Τα τρια Ε (ΕΕΕ) και ο εµπρησµός του Κάµπελ – Το πογκρόµ του 1931 στη Θεσσαλονίκη»-Παναγιώτης Λίλλης

>Ηµερήσια διάταξη-Πάνος Πέτρου

Ετικέτες