Με τα αρνητικά ρεκόρ της πανδημίας να σπάνε το ένα μετά το άλλο, οι ά(χ)ριστοι της ΝΔ καταφεύγουν σε λοκντάουν, την ώρα που γκρέμισαν μόνοι τους την πλαστή και επικοινωνιακή κατασκευή περί επιτυχιών, σχεδιασμού και προγραμματισμού

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ανακοινώθηκαν τα νέα αρνητικά ρεκόρ της 4ης Νοεμβρίου στην Ελλάδα που σχετίζονται με τις επίσημες καταγραφές της πανδημίας στη χώρα – 2.643 είναι οι νέοι ασθενείς, 179 οι διασωληνωμένοι (λογικά όλοι σε ΜΕΘ, αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις επίσημες αναφορές) και 18 οι νεκροί. Είναι, μακράν η χειρότερη στιγμή και μέρα από τις 26 του περασμένου Φλεβάρη, όταν και διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα covid-19 στη χώρα, και, δυστυχώς, δεν θα είναι η τελευταία μαύρη σελίδα σε αυτόν τον υγειονομικό και κρισιακό μαραθώνιο. Και για να θυμηθούμε τους Άγγλους, τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να βγει η χοντρή να τραγουδήσει – κι αυτή η στιγμή αργεί πολύ, όπως φαίνεται.

Κακά τα ψέματα, η Ελλάδα έχει μπει πια σε τροχιά δραματικών συνθηκών και τραγικών καταστάσεων που αντιμετώπισαν άλλες χώρες της Ευρώπης είτε στο πρώτο είτε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ανεξάρτητα από τον πληθυσμό, τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και τις καπιταλιστικές οργανώσεις της παραγωγής και της οικονομίας τους.

Με όλα όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι τώρα, το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα - σε κατάσταση μόνιμου λοκντάουν ήταν και είναι η ίδια η κυβέρνηση αναστέλλοντας τη λειτουργία της.

Δεν κυβερνά, δεν διοικεί, δεν αντιμετωπίζει την πανδημία η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Μόνο για ρουσφέτια, εκδουλεύσεις και χατίρια στους καπιταλιστές και το κεφάλαιο, μέσα και έξω από τη χώρα, είναι ικανότατη και προθυμότατη.

Η ΝΔ, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχασαν πλήρως τον έλεγχο της εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και λόγω του τουρισμού και λόγω της εσκεμμένα πλημμελούς καταγραφής της πραγματικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, την περασμένη άνοιξη και σήμερα τρέχουν και δεν φτάνουν – η πανδημία ήταν προ πολλού εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση, μονίμως εκτός τόπου και χρόνου.

Το Μέγαρο Μαξίμου θα κηρύξει γενικό λοκντάουν στη χώρα, την ώρα που για περίπου έξι μήνες, η ίδια η κυβέρνηση βρισκόταν στον κόσμο της και είχε κατεβάσει ρολά.

Δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποφύγει τα χειρότερα με τα σωστά, τα γνωστά, τα ορθά υγειονομικά μέτρα. Και δεν πρόκειται να κάνει και απολύτως τίποτα για να ανορθώσει την κοινωνία της απόγνωσης και του τρόμου μπροστά στον πρόωρο θάνατο και την οικονομική καταστροφή. Η πανδημία είναι κρίση και η κρίση γίνεται ευκαιρία για πλιάτσικο και ταξική συντριβή.

Η ΝΔ και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν πετάξει την καυτή πατάτα είτε στην υγεία είτε στην οικονομία, στα χέρια της κοινωνίας και τις ευθύνες για τα δικά τους εγκληματικά και ασυγχώρητα λάθη στις πλάτες των πολιτών.

Και το τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, ούτε τους αθωώνει ούτε τους δικαιολογεί με κάποιον τρόπο.

Δεν διδάχθηκαν από τα λάθη των άλλων, δεν εφάρμοσαν τα μόνα υγειονομικά μέτρα που ξέρουμε άμεσα, ταυτόχρονα, παράλληλα και ορθά, στα τεστ, στις αποστάσεις, στην κοινωνική αποστασιοποίηση, στην αποσυμφόρηση των μαζικών χώρων δουλειάς, στην πρόληψη στα γηροκομεία ή τις φυλακές και τα στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, στις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, στην εκπαίδευση, στη σωστή ενημέρωση για τη μάσκα ως μέσο ετεροπροστασίας, στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, στην τιθάσευση της Εκκλησίας και των αντιεπιστημονικών σκοταδιστικών αντιλήψεων που ακούστηκαν και από χείλη «επιστημόνων» και «καθηγητών».

Γι’ αυτά τα συνεχή αρνητικά ρεκόρ, για αυτές τις διαδοχικές, μαύρες σελίδες στην εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα κάποιοι φταίνε. Όχι γενικά και αόριστα, συγκεκριμένα φταίει η κυβέρνηση και οι κατ’ επάγγελμα και επ’ αμοιβή απολογητές της και γελωτοποιοί της.

Και τα κυβερνητικά και τηλεοπτικά ή διαδικτυακά δικαστήρια των στημένων δικών με τις προειλημμένες και μεροληπτικές αποφάσεις περί ατομικής ευθύνης και μόνο, κάποια στιγμή, πρέπει να εκδώσουν ετυμηγορίες που θα υποδεικνύουν και τους κυβερνητικούς ενόχους και υπευθύνους. Ιδού μερικά δείγματα ενοχής και ευθυνών που προηγήθηκαν της τελευταίας, μαύρης και εξαιρετικά κακής, απολογιστικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, δείγματα που προέκυψαν από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος της ΝΔ.

Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέφτει θύμα των δικών της ψεμάτων

Βγαίνει ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και, σε μια ανεπιτυχή απόπειρα να καθησυχάσει τον ελληνικό λαό, διαπιστώνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας διαθέτει 331 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά covid-19. Στους υπολογισμούς του, συμπεριλαμβάνονται οι νέες 40 κλίνες στο «Σωτηρία» και οι 43 που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Καμία από αυτές δεν έχει τεθεί σε καθεστώς πλήρους λειτουργίας ακόμη με αποτέλεσμα, όπως καταγγέλλεται, βαριές περιπτώσεις ασθενών με covid-19 ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα να μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία της επικράτειας, πχ στην Πάτρα. Με άλλα λόγια, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται συνεχώς και κάθε μέρα (135,143,169, 179 τις τελευταίες 4 μέρες), το ΕΣΥ διαθέτει το πολύ 248 (πραγματικές) κλίνες ΜΕΘ για την περίθαλψη όσων βαριών ασθενών του κορωνοϊού κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το κυβερνητικό αφήγημα που πρώτα υποσχόταν μέσα στο φθινόπωρο και μετά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ότι θα υπήρχαν ετοιμοπόλεμες 1.200 κλίνες ΜΕΘ covid-19 καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα από τα ίδια τα χείλη των υπουργών της κυβέρνησης.

Βγαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και κατηγορεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως «κατώτερη των περιστάσεων», επειδή δεν έχει κυκλοφορήσει το ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Εκείνο που ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας προσδιόριζε ότι η Ελλάδα θα έχει παραλάβει έως τα Χριστούγεννα και το ίδιο που ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα έδινε δωρεάν σε όλους τους Έλληνες πολίτες (άρα, θα απέκλειε τους μετανάστες ή τους εποχικά εργαζόμενους και τους τουρίστες), ενώ οι εκπρόσωποι Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνιζαν, τραβώντας το αυτί στα κυβερνητικά στελέχη, ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι ορατό στον προβλεπτό ορίζοντα. Και σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση της ΝΔ πέφτει θύμα των δικών της ψεμάτων προς τον ελληνικό λαό και εμφανίζονται προβεβλημένα στελέχη της ως… αντιτσιοδρικά.

 Ήδη από την περασμένη άνοιξη, ο ιεροψάλτης της λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας έχει επισημάνει ότι το μέχρι σήμερα ερευνητικό ενδιαφέρον για την παραγωγή εμβολίων εναντίον κορωνοϊών, παρόμοιων με αυτόν που μας ταλαιπωρεί σήμερα, δεν έχει καταλήξει σε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Μάλιστα, τότε, τόνιζε πως οι όποιες αποφάσεις παίρνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν θα πρέπει να περιστρέφονται αποκλειστικά και μόνο γύρω από την παρασκευή ενός τέτοιου εμβολίου – μετά ενδεχομένως έκανε και αυτός, κωλοτούμπα απολαμβάνοντας τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου και απολογητή του πρωθυπουργού.

Από την άλλη πλευρά, ο παγκόσμιος εταιρικός και κρατικός ανταγωνισμός που έχει και έντονα γεωπολιτικά χαρακτηριστικά έχει στερήσει τη συνεργασία ανάμεσα στις διαφορετικές, ερευνητικές ομάδες, αλλά αυτό, οι συνεπείς αστοί και καπιταλιστές που ομνύουν στο κέρδος, την υπεροχή του πλούτου και τον κανιβαλικό ανταγωνισμό «ο θάνατος σου, η ζωή μου» (και στην κοινωνία και στις εταιρείες) θα έπρεπε να το περιμένουν, κι ας είναι πιθανώς καταστροφικό για όλους εμάς τους υπόλοιπους και στις συνθήκες που βιώνουμε – εξάλλου, όπως έχει πει και ένας άλλος υπουργός της κυβέρνησης υπερασπιζόμενος τις πρακτικές διαφθοράς και εκβιασμών της Νοβάρτις, έτσι λειτουργεί ο φαρμακευτικός καπιταλισμός.

 Πέραν τούτων, καμία εταιρεία και κανένα κράτος, πλην της Κίνας και της Ρωσίας και με πολλές επιφυλάξεις ή αστερίσκους, δεν κάνουν λόγο για μαζικούς εμβολιασμούς πριν το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2021, και εφόσον υπάρχουν θετικές ειδήσεις από τις κλινικές έρευνες και τις δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στον Δεκέμβριο. Με άλλα λόγια, οι όποιοι κυβερνητικοί και κρατικοί σχεδιασμοί δεν μπορούν να βασίζονται στο εμβόλιο έως τον Μάιο, Ιούνιο του 2021. Και βάλε. Και αν (αν…) υπάρξει εμβόλιο. Κι αν αυτό το εμβόλιο ή τα εμβόλια δεν μπουν στη μάχη των γεωπολιτικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της υφηλίου.

Κατώτερη των περιστάσεων επομένως και απολύτως επικίνδυνη και ανθυγιεινή και σε αυτό το σημείο, συλλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ που φλόμωσε τον κόσμο στα ψέματα για το ζήτημα του εμβολίου (και για την ακρίβεια, των εμβολίων) προσπαθώντας να μεταθέσει τις δικές της, κολοσσιαίες ευθύνες για την τροπή που παίρνει η πανδημία στην Ελλάδα, πρώτα στους πολίτες και σήμερα πλέον στις διεθνείς, επιστημονικές ομάδες και τα διαφορετικά στάδια δοκιμών και έρευνας στα οποία βρίσκονται τα διάφορα εμβόλια ανά τον κόσμο.

Πάντα κάποιος άλλος φταίει και όχι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που ολοφάνερα πάσχει από σύνδρομα του στιλ «μας έκατσε η στραβή στη βάρδια, αλλά είμαστε εντελώς ά(χ)ριστοι, ανίκανοι και ανίδεοι και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε (πέρα από την επιβολή ενός λοκντάουν στα κουτουρού και επειδή δεν ενισχύθηκε χθες το Εθνικό Σύστημα Υγείας ή δεν επιτάχθηκε προχθές ο ιδιωτικός τομέας υγείας στο σύνολο του)».

Βγαίνει, τέλος, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και σε διαδοχικές φάσεις, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και πριν από λίγες μέρες, παραδέχεται ότι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, η Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει συγκριτικά με άλλες χώρες πολύ λίγα τεστ και γι’ αυτό είχε εμφανίσει και πολύ λίγα κρούσματα. Η ομολογία αυτή εξηγεί καλύτερα από κάθε άλλη το γεγονός ότι υπάρχουν μόνιμες εστίες αναζωπύρωσης και εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Δυτική Μακεδονία (Καστοριά, Κοζάνη, Πέλλα) που από τον περασμένο Μάρτιο ήταν το βασικό επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα – μαζί με την περιοχή της Ξάνθης και τα βόρεια προάστια της Αθήνας (κατά συνέπεια, δεν φταίει για όλα ο τουρισμός των δειγματοληψιών στις πύλες εισόδου και των στα τυφλά ανοιγμάτων). Τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων για τα ψέματα και τις πλαστογραφίες στις οποίες κατέφυγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να εμφανίσει μια εικονική και κάλπικη πραγματικότητα «επιτυχιών» στο μέτωπο της πανδημίας; Τα ομολογεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Τα μαρτυράει χωρίς ξύλο.

Επομένως, τι περισσότερο να σχολιάσουμε εμείς; Η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη ομολογεί τα ψέματα της που κοστίζουν σε ασθενείς και σε ζωές και φέρνουν το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ στην υγειονομική κρίση που ζούμε σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η ίδια η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδέχεται τις εγκληματικές ευθύνες της για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Δεν ίδρυσαν ΜΕΘ και δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, επειδή πόνταραν όλα τους τα λεφτά σε ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει και ενδεχομένως να μην υπάρξει και σήμερα καταφεύγουν σε ανυπόστατες και άθλιες κατηγορίες εναντίον ερευνητικών ομάδων ξένων κρατών και εταιρειών που κατά τα άλλα δεν κρατούν τις τύχες της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας στα χέρια τους για να ισχυρίζονται ορισμένοι ξεδιάντροπα ότι πραγματοποίησαν λίγα τεστ για να αποκαλυφθούν αντίστοιχα, πολύ λίγα κρούσματα.

Κι αν πέφτει η ίδια η κυβέρνηση, θύμα των ψεμάτων της, δεν της χρωστάει κάτι η ελληνική κοινωνία να βρίσκεται μπροστά σε έναν υγειονομικό και οικονομικό Αρμαγεδδώνα, επειδή στη ΝΔ, το κράτος και το κεφάλαιο βρίσκονται ανίκανοι, επικίνδυνοι, κουτοπόνηροι και ρουσφετολάγνοι ά(χ)ριστοι που αδυνατούν να αναλάβουν τις ατομικές, κυβερνητικές και διοικητικές, ευθύνες τους για μια σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά, στην πιο κρίσιμη και σκοτεινή ώρα των τελευταίων ετών.

Ετικέτες