Η Αριστερά στο σύνολό της έχει χρέος να προετοιμαστεί για την κορύφωση της ταξικής αναμέτρησης ύστερα από την, πολύ πιθανή πλέον, πτώση της μνημονιακής κυβέρνησης και εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποια είναι η «κόκ­κι­νη κλω­στή» που συν­δέ­ει τα γε­γο­νό­τα που ζή­σα­με από το Σε­πτέμ­βριο μέχρι σή­με­ρα (δο­λο­φο­νία Παύ­λου Φύσσα και ό,τι ακο­λού­θη­σε με την «εξάρ­θρω­ση» της Χρυ­σής Αυγής, την ψή­φι­ση της τρο­πο­λο­γί­ας για την ανα­στο­λή χρη­μα­το­δό­τη­σης στη Βουλή και την εκτέ­λε­ση των δύο μελών της πε­ρι­φρού­ρη­σης της Χρυ­σής Αυγής στο Ν. Ηρά­κλειο, αλλά και απερ­γία κα­θη­γη­τών, διοι­κη­τι­κών υπαλ­λή­λων στο ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ, μα­κρό­συρ­τες δια­πραγ­μα­τεύ­σεις που δεν κα­τα­λή­γουν με την τρόι­κα, «ξόρ­κι­σμα» των ορι­ζό­ντιων μέ­τρων, πα­ρα­λο­γι­σμός με το φόρο στα ακί­νη­τα κ.λπ. κ.λπ.); Ότι απο­τε­λούν «επει­σό­δια» της προ­πα­ρα­σκευα­στι­κής πε­ριό­δου για τις κο­ρυ­φώ­σεις του αγώνα για την εξου­σία που βρί­σκο­νται μπρο­στά μας! Υπ’ αυτή τη γε­νι­κή «ερ­μη­νευ­τι­κή αρχή», τα διά­φο­ρα κομ­μά­τια του παζλ απο­κτούν τη ση­μα­σία τους και μπαί­νουν στη «σωστή θέση». Δια­φο­ρε­τι­κά, αν τα εξε­τά­σου­με απο­κομ­μέ­να από αυτό που τα συ­νέ­χει, δεν μπο­ρού­με να κα­τα­νο­ή­σου­με ούτε τη ση­μα­σία ούτε το νόημά τους. Όταν μι­λά­με για «εξου­σία» και όχι «κυ­βέρ­νη­ση», ακρι­βο­λο­γού­με: όποιος φα­ντά­ζε­ται μια «δια­κυ­βέρ­νη­ση» της Αρι­στε­ράς που θα μεί­νει στο ήρεμο πλαί­σιο μιας κυ­βερ­νη­τι­κής δια­χεί­ρι­σης (ανε­ξάρ­τη­τα από το πε­ριε­χό­με­νό της), ζει σε αυ­τα­πά­τες, απ’ αυτές που τε­λειώ­νουν με έναν πραγ­μα­τι­κό εφιάλ­τη!

Από την υπο­γρα­φή ήδη του πρώ­του μνη­μο­νί­ου, το κί­νη­μα αντί­στα­σης και η Αρι­στε­ρά ανα­ζή­τη­σαν διε­θνή πρό­τυ­πα στον αγώνα που διε­ξή­γα­γαν ενά­ντια στα μνη­μό­νια: στην αρχή ήταν η «Τα­χρίρ», δη­λα­δή μια πο­λι­τι­κή ανα­τρο­πή με τη μορφή εξέ­γερ­σης από τα κάτω κατά τα πρό­τυ­πα της Αρα­βι­κής Άνοι­ξης. Πα­ρό­τι εί­χα­με εξε­γερ­σια­κές όψεις και με­γά­λες «στιγ­μές» στο δρόμο (5 Μάη 2010, 28-29 Ιούνη 2011, 19-20 Οκτώ­βρη 2011, 12 Φλε­βά­ρη 2012), τε­λι­κά το πρό­τυ­πο «Τα­χρίρ» δεν επα­λη­θεύ­τη­κε. Ο πρώ­τος κύ­κλος της τα­ξι­κής ανα­μέ­τρη­σης στη μνη­μο­νια­κή εποχή (Μάης 2010 - Φλε­βά­ρης 2012) έκλει­σε και ένας νέος κύ­κλος άνοι­ξε: κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς. Το υπό­βα­θρο είναι κοινό: η συ­νεί­δη­ση ότι χωρίς πο­λι­τι­κή ανα­τρο­πή δεν πρό­κει­ται να στα­μα­τή­σου­με τη «μη­χα­νή» τρων μνη­μο­νί­ων, δη­λα­δή η ωρί­μαν­ση της συ­νεί­δη­σης της μα­ζι­κής κοι­νω­νι­κής πρω­το­πο­ρί­ας των αγώ­νων.

Οι δι­πλές εκλο­γές του Μάη - Ιούνη 2012 απο­τέ­λε­σαν την «επί­ση­μη» ει­σα­γω­γή στη νέα φάση της τα­ξι­κής ανα­μέ­τρη­σης: η προ­ο­πτι­κή μιας κυ­βερ­νη­τι­κής ανα­τρο­πής με τον κοι­νο­βου­λευ­τι­κό δρόμο και κάτω από την πίεση του κι­νή­μα­τος και της κοι­νω­νί­ας έγινε ρε­α­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή, προ­σα­να­το­λί­ζο­ντας τις δια­θέ­σεις τις μα­ζι­κής κοι­νω­νι­κής πρω­το­πο­ρί­ας των αντι­στά­σε­ων. Η ανά­δει­ξη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, μέσα σε ενά­μι­ση μήνα, σε αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση και πα­ρα­λί­γο σε πρώτο κόμμα και το κέρ­δι­σμα της μα­ζι­κής εκλο­γι­κής-πο­λι­τι­κής εκ­προ­σώ­πη­σης της ερ­γα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των δεν πρέ­πει να κα­τα­νοη­θεί κο­ντό­θω­ρα σαν ένα «εκλο­γι­κό γε­γο­νός», αλλά σαν επει­σό­διο της τα­ξι­κής πάλης, που ση­μα­το­δό­τη­σε το πέ­ρα­σμα σε μια νέα φάση της τα­ξι­κής ανα­μέ­τρη­σης.

Ύστε­ρα από αυτό, η Αρι­στε­ρά εκτός ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην πλειο­νό­τη­τά της συ­νέ­χι­σε να βλέ­πει τη νέα φάση της τα­ξι­κής ανα­μέ­τρη­σης υπό το πρί­σμα της «Τα­χρίρ» (ανα­τρο­πή στο δρόμο με το όπλο της γε­νι­κής πο­λι­τι­κής απερ­γί­ας διαρ­κεί­ας), ενώ στην ηγε­σία -και όχι μόνο- του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ κυ­ριάρ­χη­σε στα­δια­κά η αυ­τα­πά­τη της «ομα­λής» με­τά­βα­σης σε μια «με­τα­μνη­μο­νια­κή αρι­στε­ρή δια­κυ­βέρ­νη­ση». Τα συμ­με­τρι­κά αυτά λάθη κιν­δυ­νεύ­ουν να βγά­λουν εκτός ορί­ζο­ντα της Αρι­στε­ράς το βα­σι­κό κα­θή­κον: πώς θα συν­δυά­σου­με την «Τα­χρίρ» με την «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς», και αντί­στρο­φα, με πλήρη συ­νεί­δη­ση ότι έχουν γίνει οι αδιά­σπα­στες πλευ­ρές ενός σχε­δί­ου ανα­τρο­πής.

Το successstory

Με την υπο­γρα­φή για την εκτα­μί­ευ­ση της «σού­περ δόσης» το Δε­κέμ­βρη του 2012, ο ελ­λη­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός ανα­θάρ­ρη­σε, καθώς για πρώτη φορά ύστε­ρα από την υπο­γρα­φή του πρώ­του μνη­μο­νί­ου είχε ένα «σε­νά­ριο ερ­γα­σί­ας» που έδινε ελ­πί­δες για την αντι­με­τώ­πι­ση της κρί­σης του. Ταυ­τό­χρο­να, η Ευ­ρω­ζώ­νη, επι­λέ­γο­ντας να μην απο­βά­λει την Ελ­λά­δα, δη­μιουρ­γού­σε μια «υγειο­νο­μι­κή ζώνη» για να ελέγ­ξει τον κίν­δυ­νο με­τά­δο­σης της ελ­λη­νι­κής κρί­σης στην Ευ­ρω­ζώ­νη. Ύστε­ρα από το πρώτο «κού­ρε­μα» του χρέ­ους επί υπουρ­γί­ας Βε­νι­ζέ­λου (PSI), την επα­να­γο­ρά χρέ­ους στα τέλη του 2012 και το νέο δά­νειο (που συ­νο­δεύ­τη­κε από το δεύ­τε­ρο χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­γραμ­μα και το δεύ­τε­ρο μνη­μό­νιο), απέ­μει­ναν στις αγο­ρές πε­ρί­που 30 δισ. ελ­λη­νι­κά ομό­λο­γα, από το σύ­νο­λο των 320 δισ. ευρώ που είναι σή­με­ρα το ελ­λη­νι­κό κρα­τι­κό χρέος. Άρα, ο μη­χα­νι­σμός με­τά­δο­σης της ελ­λη­νι­κής κρί­σης μέσω των αγο­ρών «ασφα­λί­στη­κε», καθώς το ελ­λη­νι­κό κρα­τι­κό χρέος οφεί­λε­ται πλέον στον «επί­ση­μο τομέα»: στα κρά­τη-δα­νει­στές, στο ΔΝΤ, στην Ευ­ρω­παϊ­κή Κε­ντρι­κή Τρά­πε­ζα (ΕΚΤ), στις άλλες κε­ντρι­κές τρά­πε­ζες. Επι­πλέ­ον, με τα 50 δισ. ευρώ που δια­τέ­θη­καν για να κλεί­σουν οι κε­φα­λαια­κές «τρύ­πες» των ελ­λη­νι­κών τρα­πε­ζών, ταυ­τό­χρο­να με το όργιο της «εξυ­γί­αν­σής» τους (χω­ρι­σμός σε badbankκαι goodbankκαι ανά­λη­ψη από το Δη­μό­σιο του προ­βλη­μα­τι­κού χαρ­το­φυ­λα­κί­ου των badbanks) και της απορ­ρό­φη­σης με χρη­μα­το­δό­τη­ση από την Κύπρο (!) των υπο­κα­τα­στη­μά­των των κυ­πρια­κών τρα­πε­ζών στην Ελ­λά­δα, «ασφα­λί­στη­κε» επί­σης σε ση­μα­ντι­κό βαθμό ο κίν­δυ­νος με­τά­δο­σης της ελ­λη­νι­κής κρί­σης μέσω των τρα­πε­ζών και στα­θε­ρο­ποι­ή­θη­κε σχε­τι­κά ο ελ­λη­νι­κός τρα­πε­ζι­κός το­μέ­ας. Τέλος, η υπο­χώ­ρη­ση της ύφε­σης το 2013 (4%, από 6,4% το 2012), η απο­μά­κρυν­ση του κιν­δύ­νου εξό­δου από το ευρώ, οι το­πο­θε­τή­σεις κά­ποιων hedgefunds, η χρη­μα­τι­στη­ρια­κή άνο­δος και η προ­ο­πτι­κή «κου­ρέ­μα­τος» του ελ­λη­νι­κού κρα­τι­κού χρέ­ους, ανα­θέρ­μα­ναν τις ελ­πί­δες ότι ο ελ­λη­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός «πιά­νει πάτο» και αρ­χί­ζει μια ανά­καμ­ψη – έστω και του τρό­μου.

…και η κα­τάρ­ρευ­σή του

Όμως μια ανά­καμ­ψη του τρό­μου δεν είναι από μόνη της επαρ­κής για να αλ­λά­ξει σε­λί­δα ο ελ­λη­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός. Χρειά­ζε­ται πολλά πε­ρισ­σό­τε­ρα για να πάρει «βαθιά ανάσα». Αν το κυ­βερ­νη­τι­κό successstoryή­ταν η προ­σπά­θεια να προ­ε­ξο­φλη­θούν οι ελ­πί­δες του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού για στα­θε­ρο­ποί­η­ση και στα­δια­κή έξοδο από την κρίση του, η κα­τάρ­ρευ­σή του ήταν η διά­ψευ­ση αυτών των ελ­πί­δων επει­δή δεν συ­γκε­ντρώ­νο­νται οι πιο ου­σια­στι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για έξοδο από την κρίση του. Γι’ αυτό, η κα­τάρ­ρευ­ση του successstoryδεν είναι απλώς ένα πο­λι­τι­κο-επι­κοι­νω­νια­κό γε­γο­νός, αλλά μια δο­μι­κή υπο­τρο­πή της κρί­σης του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού.

Τα δο­μι­κά προ­βλή­μα­τα της κρί­σης του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού, που παρά όσα έγι­ναν στα τρία χρό­νια του μνη­μο­νί­ου δεν ξε­περ­νιού­νται, είναι τρία και είναι αλ­λη­λέν­δε­τα με τον πιο βαθύ και απο­φα­σι­στι­κό τρόπο:

1.Ότι το πρό­βλη­μα του χρέ­ους είναι εκτός ελέγ­χου και οδη­γεί -σε όλα τα σε­νά­ρια- σε μα­κρό­χρο­νο διε­θνή οι­κο­νο­μι­κό έλεγ­χο, πα­γιώ­νο­ντας τις σκλη­ρές πο­λι­τι­κές λι­τό­τη­τας και την κα­τά­στα­ση οι­κο­νο­μι­κής κα­χε­ξί­ας (είτε με ύφεση είτε σε 2-3 χρό­νια με αναι­μι­κούς ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης).

2.Με αυ­τούς τους όρους, η τρο­μα­κτι­κή ανερ­γία δεν μπο­ρεί να απορ­ρο­φη­θεί, ούτε οι απώ­λειες στο ΑΕΠ να ανα­πλη­ρω­θούν στο προ­βλε­πτό χρο­νι­κό διά­στη­μα.

3.Με δε­δο­μέ­να τα δύο προη­γού­με­να, το πρό­βλη­μα της κρί­σης του πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος και της κρί­σης ηγε­μο­νί­ας της αστι­κής τάξης δεν μπο­ρεί να λυθεί. Και χωρίς να λυθεί αυτό το πρό­βλη­μα, οι όποιες οι­κο­νο­μι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις για την έξοδο από την κρίση δεν επαρ­κούν για να ευο­δω­θεί το successstory.

Έτσι κα­τα­λή­γου­με στο κε­ντρι­κό, κρί­σι­μης ση­μα­σί­ας συ­μπέ­ρα­σμα: όρος για να ξε­πε­ρά­σει ο ελ­λη­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός την κρίση του είναι να χάσει κα­θα­ρά η Αρι­στε­ρά στον αγώνα για την εξου­σία. Αλλά για να συμ­βεί αυτό, ο αγώ­νας για την εξου­σία πρέ­πει να κο­ρυ­φω­θεί και να κρι­θεί με αδιαμ­φι­σβή­τη­το τρόπο. Αυτό είναι το πε­ριε­χό­με­νο του στοι­χή­μα­τος «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς», τόσο «υπαρ­ξια­κού» χα­ρα­κτή­ρα είναι η έκ­βα­ση αυτού του στοι­χή­μα­τος τόσο για την αστι­κή τάξη και το σύ­στη­μα όσο και για το κί­νη­μα και την Αρι­στε­ρά στο σύ­νο­λό της! Ότι δεν υπάρ­χει successstory, ση­μαί­νει ότι δεν υπάρ­χει έξο­δος του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού από την κρίση του χωρίς κο­ρύ­φω­ση του αγώνα για την εξου­σία, ώστε να κρι­θεί κα­θα­ρά ο νι­κη­τής!

Στην «τε­λι­κή ευ­θεία»

Η ση­μα­σία όλων των προη­γού­με­νων γί­νε­ται κα­λύ­τε­ρα αντι­λη­πτή υπό το φως των τω­ρι­νών και των προ­δια­γρα­φό­με­νων για τους επό­με­νους μήνες εξε­λί­ξε­ων:

·         Το ζή­τη­μα της νέας χρη­μα­το­δο­τι­κής σύμ­βα­σης και πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο το ζή­τη­μα της νέας ανα­διάρ­θρω­σης του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους με­τα­τί­θε­ται για το διά­στη­μα ύστε­ρα από τις ευ­ρω­ε­κλο­γές και τις αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές στα τέλη της άνοι­ξης (για το κα­λο­καί­ρι ή και το φθι­νό­πω­ρο του 2014).

·         Οι συ­ζη­τή­σεις με την τρόι­κα για το υπό­λοι­πο της δόσης του τρί­του τρι­μή­νου του 2013 (1 δισ. ευρώ) καρ­κι­νο­βα­τούν, ενώ απο­μέ­νουν δύο δα­νεια­κές δό­σεις του ΔΝΤ και μία της ευ­ρω­παϊ­κής πλευ­ράς για να κλεί­σει το 2013. Οι δα­νει­στές ζη­τούν τα γνω­στά (κλεί­σι­μο αμυ­ντι­κών βιο­μη­χα­νιών, 2.500 + 12.500 «κα­θα­ρές» απο­χω­ρή­σεις (δη­λα­δή απο­λύ­σεις) δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων, απε­λευ­θέ­ρω­ση πλει­στη­ρια­σμών, νέος φόρος για τα ακί­νη­τα κ.λπ.

·         Το ΔΝΤ έχει δια­μη­νύ­σει ότι χωρίς νέο χρη­μα­το­δο­τι­κό «πα­κέ­το» δεν πρό­κει­ται να εκτα­μιεύ­σει καμία δα­νεια­κή δόση από δω και πέρα. Αλλά και ότι χωρίς «κού­ρε­μα» του χρέ­ους δεν μπο­ρεί να μπει σε ένα νέο χρη­μα­το­δο­τι­κό πρό­γραμ­μα για την Ελ­λά­δα. Από πολ­λές πλευ­ρές προ­α­ναγ­γέλ­λε­ται η στα­δια­κή απο­χώ­ρη­ση του ΔΝΤ από τα ευ­ρω­παϊ­κά «προ­γράμ­μα­τα προ­σαρ­μο­γής», αρ­χί­ζο­ντας από το ελ­λη­νι­κό. Κάτι τέ­τοιο ούτε «ομαλά» θα γίνει ούτε χωρίς συ­νέ­πειες θα είναι.

·         Όταν «με το καλό» έρθει η ώρα του νέου χρη­μα­το­δο­τι­κού προ­γράμ­μα­τος και κυ­ρί­ως της νέας ανα­διάρ­θρω­σης του ελ­λη­νι­κού κρα­τι­κού χρέ­ους, θα έρθει η ώρα και του τρί­του μνη­μο­νί­ου, στο οποίο το βα­σι­κό «μενού» θα είναι οι νέες βα­ριές εγ­γυ­ή­σεις-εξα­σφα­λί­σεις που θα ζη­τή­σουν οι δα­νει­στές. Τι ακού­γε­ται; Υπο­θή­κευ­ση της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας, υπο­θή­κευ­ση μελ­λο­ντι­κών εσό­δων από το φυ­σι­κό αέριο, «κού­ρε­μα» κα­τα­θέ­σε­ων για δια­γρα­φή ενός τμή­μα­τος του χρέ­ους («κού­ρε­μα με έξοδα του πε­λά­τη»…).

·         Στο με­τα­ξύ, ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του 2014 κα­τα­τέ­θη­κε χωρίς τη συμ­φω­νία της τρόι­κας, και το ζή­τη­μα του πε­ρι­βό­η­του δη­μο­σιο­νο­μι­κού κενού για το 2014 (δη­λα­δή τα επι­πλέ­ον νέα μέτρα) πα­ρα­πέμ­φθη­κε για το Φλε­βά­ρη - Μάρτη, με το συ­μπλη­ρω­μα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και το νέο Με­σο­πρό­θε­σμο 2014-2017.

·         Η κυ­βέρ­νη­ση προ­βλέ­πει ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρο­νιά ανά­πτυ­ξης (κατά 0,6%) ύστε­ρα από 6 συ­να­πτά έτη ύφε­σης και μεί­ω­σης της ανερ­γί­ας στο 26%. Όμως ο ΟΟΣΑ εκτι­μά ότι το 2014 θα είναι το 7ο συ­νε­χό­με­νο έτος ύφε­σης (0,4%), ενώ το Συμ­βού­λιο Οι­κο­νο­μι­κών Εμπει­ρο­γνω­μό­νων της Μέρ­κελ εκτι­μά ότι η ύφεση θα είναι 1,3% και η ανερ­γία θα αυ­ξη­θεί στο 28,3%. Σε αυτά πρέ­πει να προ­σθέ­σου­με και το πρό­βλη­μα του αρ­νη­τι­κού απο­πλη­θω­ρι­στή (απο­πλη­θω­ρι­σμού) του ΑΕΠ, που οι οι­κο­νο­μο­λό­γοι της κ. Μέρ­κελ υπο­λο­γί­ζουν σε -1,2%. Αν αυτές οι εκτι­μή­σεις επα­λη­θευ­τούν, τότε το ΑΕΠ θα μειω­θεί το 2014 κατά 2,5% και το χρέος θα ξε­πε­ρά­σει το 179%.

Συ­μπέ­ρα­σμα: η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά - Βε­νι­ζέ­λου θα πάει στις ευ­ρω­ε­κλο­γές και αυ­το­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές όχι μόνο χωρίς «δώρα» αλλά και «τσα­λα­κω­μέ­νη» ακόμη πε­ρισ­σό­τε­ρο από τα νέα επα­χθή μέτρα που θα πάρει, τώρα και την άνοι­ξη, με τους οι­κο­νο­μι­κούς και κοι­νω­νι­κούς δεί­κτες να μην ανα­κάμ­πτουν και με την ανερ­γία, τη φο­ρο­λη­στεία και τις κα­τα­σχέ­σεις να δη­μιουρ­γούν εκρη­κτι­κές κα­τα­στά­σεις δυ­σα­ρέ­σκειας και οργής, απει­λώ­ντας και τη ΝΔ με τη «μοίρα» του ΠΑΣΟΚ.

Ο «με­τα­μνη­μο­νια­κός»

διε­θνής οι­κο­νο­μι­κός έλεγ­χος

Στο με­τα­ξύ (και να ένας λόγος να μη βιά­ζο­νται), οι ηγέ­τες της Ευ­ρω­ζώ­νης ετοι­μά­ζουν την πα­νευ­ρω­παϊ­κή «με­τα-μνη­μο­νια­κή» λι­τό­τη­τα, μέσω του νέου Δη­μο­σιο­νο­μι­κού Συμ­φώ­νου, της ευ­ρω­παϊ­κής «οι­κο­νο­μι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης», του νέου πλαι­σί­ου λει­τουρ­γί­ας του Ευ­ρω­παϊ­κού Μη­χα­νι­σμού Στα­θε­ρό­τη­τας (ESM) και του ευ­ρω­παϊ­κού πλαι­σί­ου για την «τρα­πε­ζι­κή επο­πτεία» και την «τρα­πε­ζι­κή εκ­κα­θά­ρι­ση». Είναι οι τέσ­σε­ρις πυ­λώ­νες της με­τα-μνη­μο­νια­κής πα­νευ­ρω­παϊ­κής λι­τό­τη­τας διαρ­κεί­ας. Εξάλ­λου, ο «θε­σμός» της τρόι­κας και τα μνη­μό­νια έχουν φθα­ρεί και έχουν γίνει εξαι­ρε­τι­κά αντι­δη­μο­φι­λή, σε ση­μείο το Ευ­ρω­κοι­νο­βού­λιο να ξε­κι­νά δια­δι­κα­σί­ες έρευ­νας για τα «πε­πραγ­μέ­να» της τρόι­κας στις χώρες του ευ­ρω­παϊ­κού Νότου, της οποί­ας το πό­ρι­σμα θα δη­μο­σιο­ποι­η­θεί το Μάιο, λίγο πριν τις ευ­ρω­ε­κλο­γές - το «υπό κα­τα­σκευ­ήν» νέο ευ­ρω­παϊ­κό πλαί­σιο της με­τα­μνη­μο­νια­κής λι­τό­τη­τας χρειά­ζε­ται και μια πράξη «εξα­γνι­σμού» από τα έργα και ημέ­ρες της τρόι­κας…

Ας κρα­τή­σου­με όμως ότι το νέο αυτό πλαί­σιο με τους τρεις του πυ­λώ­νες για την Ελ­λά­δα ση­μαί­νει διε­θνή οι­κο­νο­μι­κό έλεγ­χο και σκλη­ρή επι­τή­ρη­ση για… με­ρι­κές δε­κα­ε­τί­ες, αφού προ­βλέ­πει:

1.Τη μεί­ω­ση του ετή­σιου διαρ­θρω­τι­κού ελ­λείμ­μα­τος των χω­ρών-με­λών στο 0,5% του ΑΕΠ (δια­φο­ρε­τι­κά, η χώρα απει­λεί­ται με πε­ρι­κο­πή ευ­ρω­παϊ­κών κον­δυ­λί­ων, πρό­στι­μα και πα­ρα­πο­μπή στο Ευ­ρω­παϊ­κό Δι­κα­στή­ριο!), τη μεί­ω­ση κάθε χρόνο κατά 5% του χρέ­ους κάθε χώρας που υπερ­βαί­νει το 60% του ΑΕΠ (κρι­τή­ριο της συν­θή­κης του Μά­α­στρι­χτ για το χρέος) και τον έλεγ­χο από την Κο­μι­σιόν του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της χώρας πριν κα­τα­τε­θεί στο εθνι­κό Κοι­νο­βού­λιο.

2.Οι χώρες που βγαί­νουν από το πρό­γραμ­μα προ­σαρ­μο­γής, πα­ρα­μέ­νουν υπό ευ­ρω­παϊ­κό οι­κο­νο­μι­κό έλεγ­χο μέχρι να απο­πλη­ρώ­σουν το 75% του χρέ­ους τους προς άλλες ευ­ρω­παϊ­κές χώρες, προς τον EFSF, τον ESMκαι το Ευ­ρω­παϊ­κό Τα­μείο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας. Δε­δο­μέ­νης και της σχε­δια­ζό­με­νης νέας «με­τα­κύ­λι­σης» του ελ­λη­νι­κού χρέ­ους, που θα με­τα­θέ­σει το χρο­νι­κό όριο της απο­πλη­ρω­μής του μέχρι και σε 50 χρό­νια, το 75% του χρέ­ους προς τον «επί­ση­μο τομέα» δεν πρό­κει­ται να έχει απο­πλη­ρω­θεί πριν το 2040! Άρα ο διε­θνής οι­κο­νο­μι­κός έλεγ­χος θα συ­νε­χι­στεί μέχρι τότε!

3.Το νέο πλαί­σιο της ευ­ρω­παϊ­κής τρα­πε­ζι­κής επο­πτεί­ας, που στη­ρί­ζε­ται σε ένα μη­χα­νι­σμό εκ­κα­θά­ρι­σης προ­βλη­μα­τι­κών τρα­πε­ζών, εγκα­θι­στά και επί­ση­μα ένα μη­χα­νι­σμό «κου­ρέ­μα­τος» των κα­τα­θέ­σε­ων α λα Κύ­προς. Θα είναι έτοι­μο έως τα τέλη του 2014 και θα λει­τουρ­γή­σει πλή­ρως από τις αρχές του 2015.

Κα­τα­λα­βαί­νου­με λοι­πόν τώρα γιατί οι συ­νο­μι­λη­τές του κ. Σα­μα­ρά, στο «επι­χεί­ρη­μα» ότι αν τον στρι­μώ­ξουν με νέα μέτρα «θα έρθει ο Τσί­πρας», του απα­ντούν: Εμείς μι­λά­με με κράτη και όχι με κόμ­μα­τα… Εκτός από τα δεσμά του μνη­μο­νί­ου, υπάρ­χουν και τα δεσμά της Ευ­ρω­ζώ­νης. Και όποιος θέλει, ας κο­πιά­σει… Αυτό το δρα­κό­ντειο πλέγ­μα της ευ­ρω­παϊ­κής «με­τα­μνη­μο­νια­κής» λι­τό­τη­τας κάνει τη σύ­γκρου­ση με την Ευ­ρω­ζώ­νη ανα­πό­φευ­κτη συ­νέ­πεια μιας πο­λι­τι­κής ανα­τρο­πής και κα­τάρ­γη­σης των πο­λι­τι­κών λι­τό­τη­τας σε οποια­δή­πο­τε χώ­ρα-μέ­λος.

«Τε­λι­κή ευ­θεία»: η πο­λι­τι­κή κρίση

Ο ελ­λη­νι­κός κα­πι­τα­λι­σμός προ­χω­ρεί το τα­ξί­δι του μέσα από τους υφά­λους μιας κρί­σης η οποία δεν μπο­ρεί ακόμη να ελεγ­χθεί, όντας πο­λι­τι­κά σε ορια­κή κα­τά­στα­ση. Στο πλαί­σιο της κρί­σης ηγε­μο­νί­ας της αστι­κής τάξης, η πο­ρεία κα­τα­στρο­φής των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών της εφε­δρειών συ­νε­χί­ζε­ται ακά­θε­κτη. Με αυτό το δε­δο­μέ­νο, το αμε­τά­θε­το όριο των ευ­ρω­ε­κλο­γών (και δευ­τε­ρευό­ντως των αυ­το­διοι­κη­τι­κών εκλο­γών) είναι ένα πο­λι­τι­κό όριο με τε­ρά­στια ση­μα­σία. Αν στις ευ­ρω­ε­κλο­γές, όπως είναι πολύ πι­θα­νόν, η ΔΗΜΑΡ κα­ταρ­ρεύ­σει ορι­στι­κά, το ΠΑΣΟΚ πάρει ένα εθνι­κό πο­σο­στό γύρω ή κάτω από το 6%, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ βγει πολύ μπρο­στά από τη ΝΔ και η Χρυσή Αυγή απο­δεί­ξει με πο­σο­στό-έκ­πλη­ξη πάνω από 10% ότι πα­ρα­μέ­νει στο παι­χνί­δι και τρίτο κόμμα, τότε πώς θα συ­νε­χι­στεί η δι­κομ­μα­τι­κή μνη­μο­νια­κή κυ­βέρ­νη­ση; Κι ύστε­ρα, το Μάρτη του 2015, έρ­χε­ται και άλλο αμε­τά­θε­το όριο: η εκλο­γή προ­έ­δρου της Δη­μο­κρα­τί­ας, που πι­θα­νό­τα­τα θα προ­κα­λέ­σει εθνι­κές εκλο­γές – εκτός αν μέχρι τότε η Αρι­στε­ρά έχει βγει εκτός παι­χνι­διού.

Η εξά­ντλη­ση των κα­θα­ρά μνη­μο­νια­κών εφε­δρειών της αστι­κής τάξης, η κα­τάρ­ρευ­ση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι φόβοι για «ξε­φού­σκω­μα» και της ΝΔ, αλλά και η ρα­γδαία δη­μο­σκο­πι­κή ανά­καμ­ψη της Χρυ­σής Αυγής, ανα­γκά­ζουν εγ­χώ­ρια και διε­θνή μνη­μο­νια­κά κέ­ντρα να απερ­γά­ζο­νται σχέ­δια νέας κυ­βέρ­νη­σης με επά­νο­δο σε αυτήν της ΔΗΜΑΡ και συμ­με­το­χή των ΑΝΕΛ, αλλά αυτά τα σχέ­δια δεν «περ­πα­τά­νε»…

Με αυτά τα δε­δο­μέ­να και έχο­ντας μπρο­στά τό­σους «υφά­λους», το εν­δε­χό­με­νο να μην αντέ­ξει η τε­λευ­ταία κυ­βέρ­νη­ση από κα­θα­ρά μνη­μο­νια­κές εφε­δρεί­ες της αστι­κής τάξης είναι πολύ πι­θα­νό. Και τότε, θα πάμε σε μια κυ­βέρ­νη­ση με κορμό τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ή σε ανοι­χτό βο­να­παρ­τι­σμό και σε ημι­δι­κτα­το­ρι­κού τύπου κυ­βέρ­νη­ση, η οποία όμως θα είναι με­γά­λο ρίσκο για την αστι­κή τάξη.

Όλα τα ση­μά­δια οδη­γούν στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι οδη­γού­μα­στε σε μια «τε­λι­κή ευ­θεία» πο­λι­τι­κών διερ­γα­σιών και εξε­λί­ξε­ων με ανοι­χτό το εν­δε­χό­με­νο πτώ­σης της μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης και εκλο­γι­κής νίκης της Αρι­στε­ράς.

Πε­ρί­ο­δος γε­νι­κής προ­πα­ρα­σκευ­ής

Υπό το φως όσων εί­πα­με πα­ρα­πά­νω, μπο­ρού­με τώρα να απα­ντή­σου­με στο ερώ­τη­μα με το οποίο ξε­κι­νά αυτό το άρθρο. Το κόκ­κι­νο νήμα που συν­δέ­ει τα γε­γο­νό­τα του τε­λευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος είναι το εξής: απο­τε­λούν «επει­σό­δια» της προ­πα­ρα­σκευα­στι­κής πε­ριό­δου πριν την κο­ρύ­φω­ση ή τις κο­ρυ­φώ­σεις του αγώνα για την εξου­σία.

Η ρα­γδαία ανά­πτυ­ξη της Χρυ­σής Αυγής την προη­γού­με­νη τριε­τία στη­ρί­χτη­κε στο κοι­νω­νι­κό υπό­βα­θρο της εξα­θλί­ω­σης, της κα­τα­στρο­φής μι­κρο­με­σαί­ων στρω­μά­των και της «αντε­πα­να­στα­τι­κής απελ­πι­σί­ας», αλλά αυτός ο πα­ρά­γο­ντας από μόνος του δεν θα αρ­κού­σε. Αν δεν είχε ανοί­ξει η αυ­λαία του αγώνα για την εξου­σία, αν η Αρι­στε­ρά δεν ήταν κίν­δυ­νος σε αυτή τη δια­δι­κα­σία, αν δεν υπήρ­χε ο κίν­δυ­νος από τα αρι­στε­ρά, τότε η Χρυσή Αυγή δεν θα ευ­νο­ού­νταν τόσο σκαν­δα­λω­δώς από τμή­μα­τα του συ­στή­μα­τος και δεν θα γνώ­ρι­ζε τέ­τοια ανά­πτυ­ξη. Και ήταν επει­δή (βα­σι­σμέ­νη στην ύπαρ­ξη των δύο θε­με­λιω­δών προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων) η Χρυσή Αυγή ανα­πτύ­χθη­κε τόσο πολύ ώστε θέ­λη­σε να διεκ­δι­κή­σει την ηγε­μο­νία στο αστι­κό μπλοκ και να επι­βά­λει συν­θή­κες πρό­ω­ρης θερ­μής ανα­μέ­τρη­σης με την Αρι­στε­ρά, που συ­νέ­βη ό,τι συ­νέ­βη το Σε­πτέμ­βριο: αρ­χι­κά η πρό­ω­ρη επί­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής και στη συ­νέ­χεια η επι­χεί­ρη­ση «εξάρ­θρω­σής» της.

Ο αγώ­νας των κα­θη­γη­τών ήταν πάλι ένα τέ­τοιο επει­σό­διο, με την έν­νοια ότι έχει γίνει κοινή συ­νεί­δη­ση πως κα­νέ­νας αγώ­νας δεν μπο­ρεί να νι­κή­σει αν δεν ανα­τρέ­ψει την κυ­βέρ­νη­ση. Κάθε ση­μα­ντι­κός αγώ­νας, ή θα ορ­γα­νω­θεί με τέ­τοιους όρους, στη βάση αυτής της συ­νει­δη­το­ποί­η­σης, ή θα ητ­τη­θεί. Αυτά είναι τα χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της τα­ξι­κής σύ­γκρου­σης μετά τον Ιούνη του 2012: η σύ­γκρου­ση δεν δί­νε­ται πλέον με τις κε­ντρι­κές, «συ­γκε­ντρω­τι­κές» μάχες (γε­νι­κή απερ­γία, μα­ζι­κή πο­ρεία), αλλά με μα­χη­τι­κούς κλα­δι­κούς αγώ­νες γύρω από τους οποί­ους διε­ξά­γε­ται μια συ­νο­λι­κή κοι­νω­νι­κή, ιδε­ο­λο­γι­κή και πο­λι­τι­κή ανα­μέ­τρη­ση.

Τέλος, η φαρ­σο­κω­μω­δία με την τρόι­κα, τα «όχι νέα ορι­ζό­ντια μέτρα» του Στουρ­νά­ρα και του Σα­μα­ρά, το ότι η τρόι­κα «δεν βιά­ζε­ται» και πα­ρα­πέ­μπει όλα τα ση­μα­ντι­κά θέ­μα­τα και κυ­ρί­ως το μεί­ζον θέμα της ανα­διάρ­θρω­σης του χρέ­ους για μετά τις ευ­ρω­ε­κλο­γές, δεν είναι άμοι­ρο της ορια­κής κα­τά­στα­σης στην οποία βρί­σκε­ται η μνη­μο­νια­κή κυ­βέρ­νη­ση σε συν­δυα­σμό με το με­γά­λο πο­λι­τι­κό τεστ των ευ­ρω­ε­κλο­γών. Οι τροϊ­κα­νοί θέ­λουν να ξέ­ρουν «με ποιον υπο­γρά­φουν» και ποιος θα είναι ο συ­νο­μι­λη­τής τους αύριο.

Ποιος δεν «τρα­βά­ει»; Ο κό­σμος ή η Αρι­στε­ρά;

Βε­βαί­ως η κυ­βέρ­νη­ση δεν θα πέσει μόνη της σαν ώριμο φρού­το – όπως ο κα­πι­τα­λι­σμός, γε­νι­κό­τε­ρα, δεν πέ­φτει μόνος του. Αλλά επει­δή συχνά διε­κτρα­γω­δού­με τα προ­βλή­μα­τα του δικού μας τα­ξι­κού στρα­το­πέ­δου, ας κοι­τά­ξου­με λίγο και την κα­τά­στα­ση του αντι­πά­λου: έχει του­λά­χι­στον όσα προ­βλή­μα­τα έχου­με κι εμείς αν όχι πε­ρισ­σό­τε­ρα!

Ασφα­λώς για την πτώση του, χρειά­ζε­ται «σπρώ­ξι­μο». Το ερώ­τη­μα όμως είναι: υπάρ­χουν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για να δοθεί αυτή η τε­λι­κή ώθηση προς την ανα­τρο­πή; Το ερώ­τη­μα μπο­ρεί να δια­τυ­πω­θεί και ως εξής: υπάρ­χουν οι αγω­νι­στι­κές δια­θέ­σεις και οι κι­νη­μα­τι­κές εφε­δρεί­ες στην κοι­νω­νία που μπο­ρούν να στη­ρί­ξουν ένα σχέ­διο πο­λι­τι­κής ανα­τρο­πής; Εμείς λέμε ναι! Και προ­σθέ­του­με ότι στα τρία αυτά χρό­νια της τα­ξι­κής ανα­μέ­τρη­σης οι δια­θέ­σεις του κό­σμου ήταν μπρο­στά από την Αρι­στε­ρά. Δεν ήταν ο κό­σμος που δεν «τρά­βα­γε» ή δεν «τρα­βά­ει», αλλά η Αρι­στε­ρά! Ο κό­σμος δεν μά­χε­ται έτσι γε­νι­κά ούτε εξα­το­μι­κευ­μέ­να, αλλά με τα ερ­γα­λεία του τα συν­δι­κα­λι­στι­κά και πο­λι­τι­κά, μέσα από τις συν­δι­κα­λι­στι­κές και πο­λι­τι­κές του ορ­γα­νώ­σεις. Τις οποί­ες οι­κο­δο­μεί σε διάρ­κεια δε­κα­ε­τιών και δεν μπο­ρεί να τις αλ­λά­ξει σε λί­γους μήνες ή σε τρία χρό­νια!

Ασφα­λώς το κί­νη­μα και οι κοι­νω­νι­κές του ορ­γα­νώ­σεις έχουν πολλά προ­βλή­μα­τα. Το ζή­τη­μα είναι αν αυτό μας οδη­γεί στο συ­μπέ­ρα­σμα ότι δεν μπο­ρού­με να δώ­σου­με τον αγώνα για την εξου­σία, να έχου­με ένα σχέ­διο πο­λι­τι­κής ανα­τρο­πής που θα λει­τουρ­γή­σει σαν «θρυαλ­λί­δα» στον αγώνα για την εξου­σία, και άρα ότι πρέ­πει να πε­ριο­ρι­στού­με σε ένα σχέ­διο «ανά­σχε­σης της επί­θε­σης», ένα είδος κοι­νω­νι­κής-τα­ξι­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης σε μια εποχή που το πλαί­σιο της κοι­νω­νι­κής δια­πραγ­μά­τευ­σης έχει κα­ταρ­ρεύ­σει.

Αν πά­ντως ο κό­σμος «δεν τρα­βά­ει» ή «δεν τρα­βά­ει τόσο» ώστε η Αρι­στε­ρά να κάνει κάτι πε­ρισ­σό­τε­ρο από όσα κάνει, τότε υπάρ­χουν με­ρι­κά αμεί­λι­κτα ερω­τή­μα­τα:

Προς του οπα­δούς της στρα­τη­γι­κής «Τα­χρίρ»:πώς γί­νε­ται μια εκλο­γι­κή νίκη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ να ση­μαί­νει ένα «μο­νό­πρα­κτο» δια­χεί­ρι­σης του συ­στή­μα­τος στη διάρ­κεια του οποί­ου ο κό­σμος θα μεί­νει πα­θη­τι­κός και όλα θα κρι­θούν από τα (δια­χει­ρι­στι­κά) σχέ­δια της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, αλλά ταυ­τό­χρο­να είναι έτοι­μος για εξέ­γερ­ση, ρήξη με την Ευ­ρω­ζώ­νη και το διε­θνές σύ­στη­μα κ.λπ.;

Προς τους οπα­δούς της «ομα­λής» κυ­βερ­νη­τι­κής αλ­λα­γής:αν ο κό­σμος δεν «τρα­βά­ει», τότε ποιος θα επι­βά­λει στο σύ­στη­μα να απο­δε­χτεί «ομαλά», δη­λα­δή χωρίς καν να αντι­στα­θεί, χωρίς σύ­γκρου­ση μέ­χρις εσχά­των, μια ανα­τρο­πή της λι­τό­τη­τας;

Η απά­ντη­ση και στα δύο ερω­τή­μα­τα είναι κοινή: Αυτό που θα συμ­βεί την «επό­με­νη μέρα» μιας εκλο­γι­κής νίκης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα είναι η κλι­μά­κω­ση της πο­λι­τι­κής κρί­σης, η κλι­μά­κω­ση της τα­ξι­κής πάλης, η εί­σο­δος του κό­σμου στο προ­σκή­νιο, το άνοιγ­μα μιας πε­ριό­δου τα­ξι­κής ανα­μέ­τρη­σης με ανοι­χτή την έκ­βα­ση, στην οποία ο αγώ­νας για την εξου­σία θα κλι­μα­κω­θεί και θα κρι­θεί – και αυτό ανε­ξάρ­τη­τα από το τι σχε­διά­ζει ή τι θα πρά­ξει η ηγε­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ!

Το να προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε γι’ αυτό, είναι πράξη ευ­θύ­νης απέ­να­ντι στην ερ­γα­τι­κή τάξη και τον κόσμο της Αρι­στε­ράς!

Το σί­γου­ρο είναι ότι μια τέ­τοια εξέ­λι­ξη δεν θα εμπο­δι­στεί από την υπο­τι­θέ­με­νη «ανε­τοι­μό­τη­τα του κό­σμου». Ο κό­σμος «τρα­βά­ει αρ­κε­τά» ώστε η Αρι­στε­ρά, αν η ίδια στα­θεί στο ύψος των πε­ρι­στά­σε­ων, να δώσει τη μάχη για την ανα­τρο­πή.

Πού βα­δί­ζου­με; «Ιτα­λία»,

«Χιλή» ή «Βε­νε­ζου­έ­λα»;

Τί­πο­τε, ποτέ και που­θε­νά δεν είναι ίδιο με ιστο­ρι­κά γε­γο­νό­τα που έχουν προη­γη­θεί, αλλά καμιά φορά οι ανα­λο­γί­ες έχουν τη ση­μα­σία τους. Μπο­ρεί λοι­πόν να είναι χρή­σι­μη η εξής πο­λι­τι­κή άσκη­ση για το σχέ­διο της επό­με­νης μέρας μιας πο­λι­τι­κής ανα­τρο­πής. Μια τέ­τοια «επό­με­νη μέρα» θα μοιά­ζει με την εμπει­ρία της Ιτα­λί­ας (είτε του Μπερ­λί­γκου­ερ είτε του Μπερ­τι­νό­τι), της Χιλής του Αλιέ­ντε ή της Βε­νε­ζου­έ­λας του Τσά­βες;

Όσοι πι­στεύ­ουν ότι μια εκλο­γι­κή νίκη και κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην Ελ­λά­δα δεν θα είναι ένα γνή­σιο «επει­σό­διο» της τα­ξι­κής πάλης και δεν θα ανοί­ξει μια νέα φάση κλι­μά­κω­σης του αγώνα για την εξου­σία, πι­στεύ­ουν ότι ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στην κυ­βέρ­νη­ση θα είναι κάτι ανά­λο­γο με τον Μπερ­τι­νό­τι ή τον Μπερ­λί­γκου­ερ: ένα απλό «επει­σό­διο» αρι­στε­ρής δια­χεί­ρι­σης του συ­στή­μα­τος χωρίς καμία θε­τι­κή δυ­να­τό­τη­τα και με απο­κλει­στι­κά αρ­νη­τι­κές προ­ο­πτι­κές.

Όσοι, από την άλλη, πι­στεύ­ουν στο πρό­τυ­πο Τσά­βες, δη­λα­δή σε μια μα­κρό­χρο­νη αρι­στε­ρή «δια­κυ­βέρ­νη­ση» σε συν­θή­κες τα­ξι­κής ισορ­ρο­πί­ας που επι­τρέ­πουν μια αρι­στε­ρή πο­λι­τι­κή αλλά όχι την κλι­μά­κω­σή της σε σο­σια­λι­στι­κή κα­τεύ­θυν­ση, εθε­λο­τυ­φλούν μπρο­στά στις τε­ρά­στιες δια­φο­ρές με τη Βε­νε­ζου­έ­λα: τη συμ­με­το­χή της Ελ­λά­δας σε μια ζώνη «ολο­κλή­ρω­σης» του ανα­πτυγ­μέ­νου κα­πι­τα­λι­σμού με κοινό νό­μι­σμα και δρα­κό­ντειο πλαί­σιο δε­σμεύ­σε­ων, τη βαθιά κρίση του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού που δεν επι­τρέ­πει στην ελ­λη­νι­κή αστι­κή τάξη να ανε­χτεί οποια­δή­πο­τε αρι­στε­ρή πο­λι­τι­κή (δεν μπό­ρε­σε να «χω­νέ­ψει» τον Κου­βέ­λη και θα ανε­χτεί ένα «Τσά­βες»;), την ανυ­παρ­ξία ενός ση­μα­ντι­κού πόρου όπως το πε­τρέ­λαιο και κυ­ρί­ως τα ερεί­σμα­τα μέσα στο στρα­τό (ο Τσά­βες ανα­τρά­πη­κε με δεξιό πρα­ξι­κό­πη­μα αλλά επα­νε­γκα­θι­δρύ­θη­κε με «αρι­στε­ρό» πρα­ξι­κό­πη­μα).

Το λάθος όσων πι­στεύ­ουν στο «υπό­δειγ­μα Ιτα­λία» είναι ότι δεν αντι­λαμ­βά­νο­νται πως εκλο­γι­κή νίκη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα ενερ­γο­ποι­ή­σει εξε­λί­ξεις στην τα­ξι­κή πάλη που θα ξε­περ­νούν τους όποιους σχε­δια­σμούς (είτε κα­νείς συμ­φω­νεί είτε δια­φω­νεί με αυ­τούς) της ηγε­σί­ας του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που θα υπερ­βαί­νουν τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στο σύ­νο­λό του, από την έκ­βα­ση των οποί­ων θα κρι­θεί η μοίρα του κι­νή­μα­τος και της Αρι­στε­ράς για πάρα πολλά χρό­νια.

Το λάθος όσων πι­στεύ­ουν στο «υπό­δειγ­μα Τσά­βες» είναι ότι δεν αντι­λαμ­βά­νο­νται πως η εκλο­γι­κή νίκη του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα οδη­γή­σει σε κλι­μά­κω­ση της τα­ξι­κής πάλης, ότι δεν θα υπάρ­ξει κα­νε­νός εί­δους τα­ξι­κή ισορ­ρο­πία και μά­λι­στα μα­κρό­χρο­νη και ότι όλα θα κρι­θούν πολύ σύ­ντο­μα όχι σε μια με­σο­μα­κρο­πρό­θε­σμη αρι­στε­ρή δια­χεί­ρι­ση αλλά σε μια βρα­χυ­με­σο­πρό­θε­σμη σύ­γκρου­ση μέ­χρις εσχά­των πάνω στις θε­με­λιώ­δεις επι­λο­γές (μνη­μό­νιο, χρέος, σχέση με Ευ­ρω­ζώ­νη).

Με λίγα λόγια, από τα τρία «υπο­δείγ­μα­τα», το πιο κο­ντι­νό μας είναι η Χιλή του 1973. Και θυ­μί­ζου­με ότι τότε, ο Αλιέ­ντε ανέ­λα­βε την κυ­βερ­νη­τι­κή εξου­σία αφού πρώτα υπό­γρα­ψε (στην κυ­ριο­λε­ξία) δε­σμεύ­σεις ότι δεν θα θίξει την ατο­μι­κή ιδιο­κτη­σία, την Εκ­κλη­σία, τις δομές της παι­δεί­ας κ.λπ. Παρ’ όλα αυτά, ο σχη­μα­τι­σμός της κυ­βέρ­νη­σης της Λαϊ­κής Ενό­τη­τας οδή­γη­σε σε μια «κο­λα­σμέ­νη» τριε­τία τα­ξι­κής σύ­γκρου­σης μέ­χρις εσχά­των, που κα­τέ­λη­ξε με το πρα­ξι­κό­πη­μα του Πι­νο­σέτ, αλλά αφού είχαν δοθεί στην Αρι­στε­ρά πολ­λές ευ­και­ρί­ες για τη νίκη.

Από αυτή την άποψη, οι δια­βε­βαιώ­σεις του Αλέξη Τσί­πρα στο Όστιν του Τέξας ότι δεν θα αμ­φι­σβη­τή­σου­με το «στά­τους» της συμ­με­το­χής της Ελ­λά­δας στην Ευ­ρω­ζώ­νη, από τη μια είναι το υπό­δειγ­μα του τρό­που με τον οποίο δεν πρέ­πει να πάμε σε αυτή την ανα­μέ­τρη­ση, από την άλλη όμως μπο­ρεί να απο­δει­χτεί ότι έχουν τόση ση­μα­σία για το σκη­νι­κό που θα στη­θεί την «επό­με­νη μέρα» όση η υπο­γρα­φή του Αλιέ­ντε κάτω από τις δε­σμεύ­σεις του προς τους Χι­λια­νούς κα­πι­τα­λι­στές…

Τε­λειώ­νο­ντας, θα το ξα­να­πού­με: η «επό­με­νη μέρα» της πτώ­σης της μνη­μο­νια­κής κυ­βέρ­νη­σης ή μιας εκλο­γι­κής νίκης του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θα ση­μα­το­δο­τή­σει μια πε­ρί­ο­δο κο­ρύ­φω­σης του αγώνα για την εξου­σία. Η Αρι­στε­ρά μέσα κι έξω από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, ιδιαί­τε­ρα αυτή που εμπνέ­ε­ται από τις κα­τευ­θύν­σεις του ενιαί­ου με­τώ­που και του με­τα­βα­τι­κού σχε­δί­ου, έχει χρέος να προ­ε­τοι­μα­στεί γι’ αυτό. Ένα τέ­τοιο με­τα­βα­τι­κό σχέ­διο για την ανα­τρο­πή οφεί­λει να εν­σω­μα­τώ­νει την «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς» και την «Τα­χρίρ», στην αλ­λη­λο­συ­σχέ­τι­σή τους με τον εξής τρόπο: η «κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς» θα πρέ­πει να αξιο­ποι­η­θεί σαν θρυαλ­λί­δα πο­λι­τι­κής απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης του αστι­κού-μνη­μο­νια­κού πο­λι­τι­κού συ­στή­μα­τος ώστε η «Τα­χρίρ» ή, για να μι­λή­σου­με με ένα δικό μας πα­ρά­δειγ­μα, «το Πο­λυ­τε­χνείο», να πάρει τη σκυ­τά­λη για την τε­λι­κή νίκη…

Ετικέτες