Ανακοίνωση και αφίσα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τα 5μηνα προγράμματα υπερεκμετάλλευσης ανέργων.

"Τις ημέρες αυτές άρχισε και εφαρμόζεται στους Ο.Τ.Α. το πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τους Δήμους και τις Περιφέρειες για την πρώτη κατηγορία Υ.Ε. (Εργάτες Γενικών Καθηκόντων). Για την κατηγορία αυτή κατατεθήκαν 159.000 αιτήσεις στον Ο.Α.Ε.Δ. για 10.000 θέσεις που θα απασχοληθούν σε Δήμους και Περιφέρειες. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη άλλων 40.000 θέσεων διαφόρων κατηγοριών και ειδικοτήτων.


Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπορευόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, Ε.Σ.Π.Α., που έρχεται να εμβολίσει τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα. Να συμπιέσει κι άλλο προς τα κάτω μισθούς και μεροκάματα, με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας που με τις μνημονιακές πολιτικές τους έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις. Είναι οι πρώτες πράξεις του δράματος για τον «εργασιακό μεσαίωνα» που θέλουν να επιβάλουν σε όλους μας.

Τα «Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας» αποτελούν ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα που εφαρμόστηκαν για παράδειγμα πρώτη φορά στην «αναπτυγμένη Δύση», ως μέτρα εξαγοράς της ποινής φυλάκισης για μικροπαραβάτες.

Το ονομάζουν πρόγραμμα «εκτάκτων αναγκών», «ειδικών συνθηκών και ειδικών διαδικασιών», για να ξεφύγουν από την πάγια Εργατική Νομοθεσία και των κεκτημένων εργατικών δικαιωμάτων που βάζει εμπόδια στην απασχόληση στην εποχή του μνημονίου.

Οι όροι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα εργαστούν για πέντε (5) μήνες ο άνεργοι μοιάζουν με καθεστώς μεσαίωνα και γαλέρας.

Κρατικοί φορείς, Ο.Α.Ε.Δ. και Ο.Τ.Α. γίνονται οι πιο βάρβαροι και στυγνοί εργοδότες, ανοίγοντας το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα στους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας μισθούς και μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης των 420,00 τον μήνα ή 17,00 ευρώ την μέρα και των 490,00 ή 19,00 ευρώ αντίστοιχα για οκτάωρη απασχόληση. Πιο κάτω και από τον κατώτερο νομοθετημένο μισθό, ανεβάζοντας στα ύψη την υπερεκμετάλλευση του εργαζόμενου. Αυτή τη μισθωτή εξαρτημένη εργασία την ονομάζουν «Κοινωφελή Εργασία» και τον άνεργο που θα εργαστεί με το πρόγραμμα αυτό τον ονομάζουν «ωφελούμενο» και όχι εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι αυτοί που θα εργαστούν στο πρόγραμμα, δεν έχουν δικαίωμα άδειας, ούτε αναρρωτικής, επιδόματος αδείας, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων. Δεν δικαιούνται επίδομα παιδιών και προϋπηρεσίας, καταστρατηγώντας την ισχύουσα Εργατική Νομοθεσία.

Θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν βασικές ανάγκες λειτουργίας των υπηρεσιών, να αντικαταστήσουν και να καλύψουν τα κενά που δημιουργούνται στις υπηρεσίες από αυτούς που βγάζει βίαια η συγκυβέρνηση στη διαθεσιμότητα-απόλυση, και αφού τους ξεζουμίσουν θα τους πετάξουν ως αναλώσιμους έπειτα από πέντε μήνες και πάλι στην ανεργία.

Έτσι, οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε «ωφελούμενους ανέργους», «γυμνούς» από εργασιακά δικαιώματα και ο μισθός μετατρέπεται σε μη τακτικά καταβαλλόμενο «επίδομα εργασίας» που αντικαθιστά το απαρχαιωμένο και κατακρεουργημένο επίδομα ανεργίας.

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ!

Συνάδελφοι,

Με την πρωτοβουλία και παρέμβαση των Συλλόγων-Μελών μας να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι συνάδελφοι αυτοί αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους Δημάρχους και τις Δημοτικές αρχές.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί ως εργάτες γενικών καθηκόντων Υ.Ε, θα ασφαλιστούν στο Π.Α.Κ 101 (μεικτά ένσημα του Ι.Κ.Α.) και θα πρέπει να εργαστούν σε θέσεις που δεν υπάρχει ειδικότητα σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο για τους εργαζόμενους των Ο.Τ.Α.

Το αντικείμενο εργασίας του εργαζομένου θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την κατηγορία και την ειδικότητα που έχει προσληφθεί και όχι όπου θέλει η Δημοτική Αρχή, ακόμη και εάν το αποδέχεται ο εργαζόμενος. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να καταγγέλλεται στο Ε.Σ.Π.Α., στον Ο.Α.Ε.Δ. και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).

Απαγορεύεται οι Δήμοι εργοδότες να τους βάλουν να εργαστούν σε εργασίες που είναι βαριές και ανθυγιεινές, διότι δεν έχουν την ανάλογη ασφάλιση, όπως είναι η καθαριότητα, νεκροταφείο κ.λπ. αφού δεν τους κολλούν βαρέα ένσημα.

Οι Δήμοι παρότι δεν καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ για τη μισθοδοσία αυτών των εργαζομένων πέρα των ασφαλιστικών εισφορών είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίσουν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας κατά την εργασία τους.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ Ε.Σ.Π.Α., ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗΣ-ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Με τον αγώνα μας να ανατρέψουμε το πρόγραμμα αυτό που εισάγει τις πιο βάρβαρες εργασιακές σχέσεις με μεροκάματα πείνας και εξαθλίωσης. Είναι ανάγκη για την κάλυψη των μεγάλων κενών σε προσωπικό στους Ο.Τ.Α. να δημιουργηθούν θέσεις σταθερής εργασίας, με ενιαία εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για να ζούμε όλοι με αξιοπρέπεια.

Εργαζόμενοι και άνεργοι να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης, διεκδίκησης και ανατροπής της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και όσων την υπηρετούν. Να αγωνιστούμε κατά της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας ή όπως αλλιώς ονομάζουν τις απολύσεις και άλλες μνημονιακές διατάξεις που έχουν συνυπογράψει τρόικα και συγκυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει σε κάθε Δήμο με παρέμβαση των Συλλόγων-Μελών μας να αποτρέψουμε την εκμετάλλευση των εργαζομένων αυτών με βασικό στόχο την διεκδίκηση ίσης αμοιβής για ίδια δουλειά, ενιαία εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπή εργασία". 

Εμφάνιση Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.-ΑΦΙΣΑ ΟΧΙ ΣΤΑ 5ΜΗΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ (20-12-2013).JPG

Ετικέτες