Την ώρα που γραφόταν αυτό το άρθρο, δεν είχαν ανακοινωθεί ακόμα οι βάσεις εισαγωγής για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ωστόσο η εκτίμηση είναι πως φέτος πάνω από το 1/3 των υποψηφίων θα βρεθούν με βαθμολογία κάτω από τη βάση.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει στην έρευνά του ο Χρήστος Κάτσικας, που αποδεικνύουν ότι τα φετινά αποτελέσματα είναι άμεσα συνδεδεμένα με την οικονομική κρίση, τη φτώχεια, αλλά και τα σχέδια της κυβέρνησης. Τα πολύ δύσκολα θέματα και το γεγονός ότι πολλά παιδιά δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τη βάση είναι οι συνθήκες πάνω στις οποίες θα πατήσει το υπουργείο Παιδείας για να ρίξει την ευθύνη στο δημόσιο σχολείο, στους κακούς καθηγητές και στους τεμπέληδες μαθητές.

Στόχος προφανώς, πέρα από τη μείωση των εισακτέων, θα είναι η επαναφορά της βάσης του 10, αλλά και η νομιμοποίηση των μέτρων που αφορούν το νέο λύκειο και προβλέπονται από το νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις μέρες στη βουλή. Το πού θα κυμανθούν οι βάσεις θα καθοριστεί και από το γεγονός ότι πάρα πολλά παιδιά φέτος θα επιλέξουν πανεπιστήμια που βρίσκονται κοντά στα σπίτια τους, μια και οι οικογένειές τους δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν το κόστος σπουδών.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία είναι φανερό ότι το σύστημα εξετάσεων ούτε αντικειμενικό είναι, ούτε παρέχει ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τα σχέδια για τη διάλυση του «νέου λυκείου», κάνουν την κατάσταση στην παιδεία εκρηκτική. Καταργούνται μια σειρά από ειδικότητες στην τεχνική εκπαίδευση, σπρώχνοντας τη νεολαία στα κάθε λογής ιδιωτικά ΙΕΚ. Δεν είναι τυχαίο ότι βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από διαφημίσεις για τα πεντακόσια και ένα φανταστικά ΙΕΚ, ενώ φέτος είδαμε για πρώτη φορά και διαφήμιση φροντιστηρίου στην τηλεόραση.

Στο μεταξύ η φετινή χρονιά ξεκινά με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Το πώς και αν θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία είναι ζητούμενο. Θα γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω, όπου φτωχά και υποσιτισμένα παιδιά στριμώχνονταν σε άθλιες τάξεις και σε σχολεία λίγων δασκάλων, τότε που μόνο τα παιδιά των εύπορων οικογενειών είχαν τη δυνατότητα να σπουδάζουν.

Η κατάσταση στην παιδεία πέρα από σοκαριστική είναι και άκρως αποκαλυπτική για το τι μέλλον επιφυλάσσουν στη νεολαία. Πέρα από άνεργους, μας θέλουν και αμόρφωτους και πεινασμένους , χωρίς γνώσεις και χωρίς δικαιώματα. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς, σε όλα τα σωματεία, σε όλη την Αριστερά, σε όλη την κοινωνία για άμεση ενωτική δράση με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για να διεκδικήσουμε μόρφωση για όλα τα παιδιά, ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μια άλλη παιδεία που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.