Σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, όπου η κυβέρνηση με την επιβολή των μνημονίων και την υιοθέτηση αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών καταβαραθρώνει δικαιώματα και κεκτημένα ετών, ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία οφείλουν να δώσουν μια δυναμική απάντηση στις παρούσες πολιτικές.

Ύστερα από τον πολύμηνο αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών, τις απεργίες των διοικητικών υπαλλήλων, τις κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση των δημόσιων νοσοκομείων, σειρά έχουν οι μαθητές. Οι μαθητές που αντιλαμβάνονται πως η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, αρνούμενοι να αποδεχθούν μία πραγματικότητα που τους θέλει έρμαια των επιταγών της κυβέρνησης .

Σήμερα το πρωί κατόπιν διαδικτυακού καλέσματος, μαθητές από όλη την Αθήνα συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, πραγματοποιώντας  πορεία στο κέντρο της πόλης. Οι μαθητές θέλησαν να ακουστεί και η δική τους φωνή. Εκατοντάδες έφηβοι που αναγκάζονται να παραμερίσουν τη νεανική τους ορμή, τους προβληματισμούς τους τα θέλω τους και τις ανάγκες τους, με σκοπό να προσαρμοστούν σε ένα εξαντλητικό φροντιστηριακό και σχολικό πρόγραμμα, έδωσαν το παρόν στο σημερινό κάλεσμα. Μιλώντας με τους μαθητές, ήταν σαν να μιλάμε με ακόμη ένα βαριά πληττόμενο κομμάτι της κοινωνίας, που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες της εποχής και θα αγωνιστεί για την ανατροπή της υπάρχουσας μνημονιακής κατάστασης. Οι περισσότεροι από αυτούς, ήταν μαθητές που αγωνίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη στο πλευρό των απεργών καθηγητών τους και θα συνεχίσουν να αντιμάχονται το νέο εκπαιδευτικό σύστημα του νέου λυκείου, καθώς και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας. Όπως μας επισήμανε μαθήτρια της πρώτης λυκείου, το νέο εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί και επιβάλλει η κυβέρνηση, έχει σκοπό να οδηγήσει σωρείες μαθητών στα ιδιωτικά φροντιστήρια, αδιαφορώντας για την ουσιαστική εκπαίδευση και γνώση, καθώς αποκλείει μεγάλα τμήματα της μαθητικής κοινότητας. Η μαθητική πορεία κατευθύνθηκε τέλος αλληλέγγυα και προς το υπουργείο Οικονομικών, όπου και χειροκροτήθηκε από τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες. Στο σημερινό κάλεσμα παραβρέθηκαν οργανώσεις της Αριστεράς που γνωστοποίησαν την κινητοποίηση και συνέβαλλαν στον αγώνα των μαθητών.

Το μαθητικό κίνημα κατάφερε ‘ύστερα από καιρό, να αφουγκραστεί τις δυσκολίες και προσπαθεί με διασκελισμούς να προφτάσει τις πολιτικές εξελίξεις και να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων, παλεύοντας παράλληλα ενάντια στο νέο λύκειο της αμάθειας, ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές  πολιτικές της κυβέρνησης ,ενάντια στους  ταξικούς φραγμούς  στην εκπαίδευση .

Ετικέτες