«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» ήταν... η μέρα που έζησαν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα Public την Παρασκευή 20 Γενάρη.

Κυριολεκτικά σφαγή από απολύσεις έγινε στα γνωστά πολυκαταστήματα, με την εργοδοσία να απολύει εργαζόμενους από όλους τους τομείς δουλειάς. Τμήματα Τεχνολογίας, Πολιτισμού, Gaming κ.ά.

Η εργοδοσία στα Public απέλυσε σε χρόνο ρεκόρ -κάτι που σημαίνει ότι υπήρχε έτοιμος σχεδιασμός μαζικών απολύσεων- ακόμη και διευθυντικά στελέχη. Αυτή η προετοιμασία της εργοδοσίας δείχνει ότι το πιθανότερο είναι να έχουν σχεδιαστεί και άλλες απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν προφανώς και ανάλογα με το ποιες αντιδράσεις θα υπάρξουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Εντυπωσιακή, αλλά αναμενόμενη με βάση τους νόμους των μνημονίων για τους μισθούς, είναι και η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η εργοδοσία για τις απολύσεις. Σύμφωνα λοιπόν με τα αφεντικά του Public, όσοι αμείβονται με μισθό από 700 έως 800 ευρώ, είναι υψηλόμισθοι και αυτοί απολύθηκαν. Η εργοδοσία στα Public όπως και όλοι οι μεγαλοεργοδότες εκμεταλλεύονται το νομικό πλαίσιο για να προσλάβουν νέους εργαζόμενους με χαμηλό μισθό. Ταυτόχρονα περιμένουν και τη θέσπιση του υποκατώτατου μισθού που αναμένεται να περάσει η κυβέρνηση. Μάλιστα δείχνουν ότι μετά και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν πολυνοιάζονται για συνέπειες από ομαδικές απολύσεις.

Αποδεικνύεται τέλος ότι ακόμη και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι δέλεαρ για τα πολυκαταστήματα ώστε να σταματήσουν οι εργοδότες να εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενους, μιας και ούτε αυτό το δωράκι προς αυτούς, δεν τους σταματάει από το να απολύουν όποτε και όπως θέλουν. 

Ετικέτες