Πολλές χιλιάδες στους δρόμους ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Μαζικότατη και δυναμική ήταν η απάντηση χιλιάδων απεργών, ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που καταργεί εργατικές κατακτήσεις ετών και ήδη βρίσκεται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. Το σημερινό μήνυμα του «πεζοδρομίου» προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο «έκτρωμα»!

Αρκετά εργοστάσια, υπηρεσίες και γραφεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σχολεία, νέκρωσαν. Ακόμα και τα ΜΜΕ της καθεστωτικής προπαγάνδας, δεν μεταδίδουν ενημερωτικές εκπομπές. Τα πλοία (παρά τη δικαστική απόφαση περί παράνομης απεργίας των ναυτεργατών) και η πλειοψηφία των ΜΜΜ δεν πραγματοποιούν δρομολόγια. 

Στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση των τελευταίων ετών, πλήθος κόσμου βρέθηκε από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, για να διαδηλώσει ενάντια στις απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση του 8ωρου, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη διάλυση του ΣΕΠΕ, την προκλητική παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και την ακύρωση του δικαιώματος στην απεργία. 

Από την Ομόνοια ως το Σύνταγμα, η Πανεπιστημίου και η Σταδίου, γέμισαν από τα μπλοκ των σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, του ΠΑΜΕ, κινηματικών συλλογικοτήτων, οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και το ευρύτερο δημόσιο, εκπαιδευτικούς και φοιτητές, κούριερ, νοσοκομειακούς, ηθοποιούς και δικηγόρους, τραπεζικούς υπαλλήλους, βρέθηκαν και οι υπό απόλυση εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων Καβάλας, που από χθες έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Εργασίας. Μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια, ακολούθησε πορεία προς τη βουλή. 

Τα ψέματα του υπουργού Εργασίας και των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης, δεν πείθουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Οι περισσότεροι/ες αντιλαμβάνονται ότι πίσω από τα «ωραία λόγια», κρύβονται αντεργατικές ανατροπές που μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε μηχανές παραγωγής κερδών για τα αφεντικά, μέχρι τελικής πτώσης και με μικρότερη αμοιβή. Και μάλιστα, στερώντας από τον κόσμο της εργασίας κάθε «όπλο» με το οποίο θα μπορούσε να αμυνθεί απέναντι στην ένταση της εκμετάλλευσης και την εργοδοτική αυθαιρεσία. 

Μετά τη σημερινή επιτυχία της πανεργατικής απεργίας, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με απεργίες και διαδηλώσεις, μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου, είναι μονόδρομος. Η απαίτηση «να μην περάσει το νομοσχέδιο», να γίνει από σύνθημα, πράξη. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες πρέπει να πιεστούν άμεσα για να προκηρύξουν νέα πανελλαδική απεργία στις 16/6, παράλληλα με ένα πολύμορφο σχέδιο δράσεων με συνελεύσεις, εξορμήσεις, εκδηλώσεις ενημέρωσης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές. Οι παρατάξεις της Αριστεράς και οι αγωνιστές της βάσης χρειάζεται να ξεδιπλώσουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Ενωτικά και συντονισμένα, με μαζικό ξεσηκωμό και τη συσπείρωση του δυναμικού των συνδικάτων και κάθε αγωνιστικής συλλογικότητας. Υπερβαίνοντας την απροθυμία της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, αλλά και την σεχταριστική περιχαράκωση. 

Όλοι/ες μαζί, έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε!

Ετικέτες