Και στη Θεσσαλονίκη χθες Σάββατο 21/3 πραγματοποιήθηκε μεγάλη και ζωντανή αντιρατσιστική κινητοποίηση, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Ρατσισμού. Πάνω από χίλια άτομα και πλήθος σωματείων, πολιτικών φορέων, αντιρατσιστικών συλλογικοτήτων, φοιτητικών και μεταναστευτικών συλλόγων συγκεντρώθηκαν στην καρδιά της πόλης με μουσικές, πανό και συνθήματα για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία και στη νέα κυβέρνηση ότι ο ρατσισμός που επί δεκαετίες καλλιεργείται από τα μέσα ενημέρωσης και που πήρε σάρκα και οστά στις απάνθρωπες πολιτικές που γιγαντώθηκαν στα χρόνια των μνημονίων και της λιτότητας, ήρθε η ώρα να ανατραπεί.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η ΕΔΟΘ, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ3, τα σωματεία εργαζομένων της Κόκα-Κόλα, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου και της ΕΥΑΘ, ο σύλλογος εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, οι ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης, οι σχολικοί φύλακες, ο σύλλογος εργαζομένων δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο σύλλογος Αλβανών μεταναστών “Μητέρα Τερέζα”, ο Ελληνοαλβανικός σύλλογος εργαζομένων και φίλων Θεσ/νίκης, η πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΚΕΕΡΦΑ, η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ο Παλαιστινιακός σύνδεσμος στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και το τμήμα δικαιωμάτων και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, χαιρέτησαν τη συγκέντρωση και διαδήλωσαν στην πόλη με αιτήματα να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων που κοστίζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές, να γκρεμιστεί ο φράχτης στο Έβρο και να σταματήσουν οι δολοφονίες στα σύνορα της Ευρώπης – φρούριο. Ακόμη, να δοθεί ιθαγένεια χωρίς όρους στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ, άσυλο για κάθε πρόσφυγα που ζει στη χώρα, δυνατότητα μετακίνησης και εγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ για όσους το επιθυμούν και να ξεκινήσει νέα διαδικασία νομιμοποίησης χωρίς ένσημα που θα καλύπτει χιλιάδες μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα. Τέλος, ο κόσμος βροντοφώναξε να μπουν στη φυλακή οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην επερχόμενη δίκη. Στη διαδήλωση συμμετείχε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Γαϊτάνη. Μετά το τέλος της διαδήλωσης ακολούθησε συναυλία μπροστά από το κτίριο της ΕΡΤ3.

Εν μέσω ενός γενικότερου κλίματος αναμονής και κινηματικής νηνεμίας μετά την πολιτική νίκη της αριστεράς, οι αντιρατσιστικές κινητοποιήσεις της 21ης Μάρτη μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τη μαγιά για την καλύτερη οργάνωση του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, που θα βοηθήσει και θα πιέσει τη νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκινήσει το οριστικό ξήλωμα του ρατσιστικού πουλόβερ. Αν αυτό θεωρηθεί υπόθεση μόνο της κυβέρνησης, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει, παρά τις θετικές προθέσεις στελεχών της, δεδομένων των ασφυχτικών πιέσεων που δέχεται για την εξολοκλήρου τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Άλλωστε η εφαρμογή των μνημονίων πηγαίνει μαζί με το ρατσιστικό και κατασταλτικό κράτος που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Τώρα είναι που το αντιρατσιστικό/αντιφασιστικό κίνημα και σύσσωμη η Αριστερά πρέπει ενωμένοι να διεκδικήσουμε πιο δυναμικά από ποτέ ίσα δικαιώματα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τώρα, που η κυβέρνηση είναι θετικά διακείμενη σε αυτά τα ζητήματα.

Γιατί η οριστική ανατροπή της λιτότητας δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τους κοινούς αγώνες όλων των “από κάτω”, όλων των φτωχών και εργαζομένων: ντόπιων – μεταναστών και προσφύγων.

21 Μάρτη, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού στην Αθήνα (φωτογραφίες+video)