Μαζικότατη παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 17/6 στην είσοδο του Υπουργείου Εργασίας από εργαζόμενους και εργαζόμενες που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την πλήρη απουσία μέτρων υγείας και ασφάλειας στο κτίριο της οδού Σταδίου 29, όπως και για την πλήρη αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας για αυτά τα ζητήματα.

Ο βασικός λόγος που οδήγησε τους συναδέλφους στο να κατέβουν σε κινητοποίηση είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα wc του Υπουργείου. Πολύ χοντρικά, το 1/3 εξ αυτών βρίσκεται εκτός λειτουργίας, ενώ πολλές από τις "λειτουργικές" βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, με χρόνια διαρροή νερού από τα ταβάνια κλπ. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ενώ ξεκίνησαν έργα ανακατασκευής τους, έστω στη μία πτέρυγα του Υπουργείου - και άρα θα υπέθετε κανείς ότι δρομολογείται η αντιμετώπιση του προβλήματος - τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα(!)

Οι εργασίες του συνεργείου ξεκίνησαν προ διμήνου χωρίς προειδοποίηση και το προσωπικό στους αντίστοιχους ορόφους βρέθηκε να εργάζεται μέσα σε νέφος σκόνης και με κομπρεσέρ μέσα στα αυτιά του, κάνοντας την κατάσταση ανυπόφορη, ενώ δεν έλειψαν και ευτράπελα με σωλήνες που τρύπησαν κατά την ανακατασκευή πλημμυρίζοντας τα γραφεία στα οποία οι συνάδελφοι εργάζονταν κλπ... Σαν να μην έφταναν όλα αυτά όμως, εξίσου ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, τα έργα μια μέρα απλά ... διακόπηκαν, με την αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ (ιδιοκτήτη του κτιρίου του Υπουργείου) να μην απαντά ποτέ στα έγγραφα ερωτήματα της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΥΑΕ) ως προς το γιατί υπήρξε η διακοπή και πότε θα ξαναξεκινήσουν. 

Τα προβλήματα όμως κάθε άλλο παρά σταματούν εκεί.. Το κύμα καύσωνα της προηγούμενης βδομάδας έφερε στο προσκήνιο το ότι μια σειρά από γραφεία δεν κλιματίζονται επαρκώς ή ο κλιματισμός τους σταματά στις 3 η ώρα ενώ το ωράριο συνεχίζει ως τις 5. Επίσης, το Υπουργείο, εκτός από λίγες τουαλέτες,  για αρκετούς μήνες και μέχρι πολύ πρόσφατα δεν είχε χαρτί υγείας κλπ. Η δε σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας ήταν ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αγνόησε 4 διαδοχικά αιτήματα του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων για συνάντηση και συζήτηση επί των σχετικών θεμάτων. Όλα αυτά στο Υπουργείο που έχει την ευθύνη για την θέσπιση και εφαρμογή των κανόνων υγείας και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους της επικράτειας, όπως σημείωνε σε ανακοίνωσή της η συλλογικότητα του Υπουργείου Αντίλογος , η οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη των θεμάτων και την οργάνωση της κινητοποίησης (https://antilogos564.blogspot.com/2024/05/wc.html)

Η αξία της σημερινής κινητοποίησης είναι μεγάλη! Σε συνέχεια της μαζικότατης συμμετοχής τους στη συνέλευση με την οποία συστάθηκε προ ολίγων μηνών η ΕΥΑΕ, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι απέδειξαν ξανά πως όχι μόνο τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας δεν είναι αμελητέα θέματα, αλλά αντίθετα αποτελούν και πεδίο για αγωνιστική διεκδίκηση. Ορισμένοι εκ των πιο παλιών υπαλλήλων σημείωναν πως είχαν πολλά χρόνια να δουν κινητοποίηση στο Υπουργείο και αυτό λέει αρκετά από μόνο του. Πολύ περισσότερο, μέσα από τις τοποθετήσεις των ίδιων των συναδέλφων αναδείχθηκαν συνολικά τα ζητήματα όπως πχ της υποστελέχωσης και της διαρκούς εντατικοποίησης της δουλειάς μας, την ώρα που δεν μας εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη

Στο τέλος της συγκέντρωσης, αντιπροσωπεία μελών του ΔΣ, της ΕΥΑΕ και άλλων συναδέλφων ανέβηκε στον 8ο ζητώντας συνάντηση με την νέα Υπουργό, η οποία ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά της. Αυτή δεν κατέστη εφικτή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως πληροφορηθήκαμε, οπότε θα ζητηθεί νέα συνάντηση στο άμεσο μέλλον. Το πρώτο βήμα όμως έγινε, το ίδιο μαχητικά θα πρέπει να συνεχίσουμε!

Ετικέτες