Μήνυμα ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής δεν είναι μόνοι έστειλαν περίπου 4.000 διαδηλωτές το Σάββατο πρωί στην Αθήνα.

Το συλλαλητήριο αλληλεγγύης διοργανώθηκε από επιτροπές αλληλεγγύης, αναρχικές συλλογικότητες και αριστερές οργανώσεις. Είναι μια πρώτη απάντηση στο καθεστώς τρομοκρατίας και καταστολής που προσπαθεί να εγκαταστήσει στην Ιερισσό η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εισβολές σε σπίτια και τις βίαιες συλλήψεις ("Τρομοκρατία, καταστολή και βίαιες συλλήψεις στην Ιερισσό").

Η πορεία ξεκίνησε στη 13:00 από το Μοναστηράκι με κατεύθυνση το Σύνταγμα και πέρασε από Αθηνάς, Ομόνοια και Σταδίου. Τα συνθήματα που ακούστηκαν στηλίτευαν την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλεί η εταιρεία, την καταστολή ενώ ξεχωριστό τόνο έδωσαν συνθήματα που σατίριζαν τον χαρακτηρισμό της Ιερισσού ως γαλατικό χωριό από τον υπουργό «προστασίας του πολίτη» Νίκο Δένδια.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά είναι « Εξόρυξη δε γίνεται, μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό ανοίξτε τις θυρίδες», «ΜΑΤ, συλλήψεις, καταστολή αυτή είναι η επένδυση στη Χαλκιδική», «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες», «Είμαστε Γαλάτες, είμαστε τρελοί το Μπόμπολα θα διώξουμε από τη Χαλκιδική», «Ακουστέ το καλά ανθρωποφυλακές κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές».

Στην προσυγκέντρωση στο Μοναστηράκι πραγματοποιήθηκαν και χιουμοριστικές δράσεις-μιμήσεις με στόχο τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση και τους ιδιωτικούς στρατούς σεκιούριτι της εταιρείας El Dorado. Το παρόν έδωσαν αρκετοί βουλευτές του Σύριζα Εκμ, μεταξύ των οποίων και η Κατερίνα Ιγγλέζη που έχει βρεθεί στο στόχαστρο κυβέρνησης και εταιρείας λόγω της δράσης της στην Χαλκιδική κατά των χρυσορυχείων.

Πορεία πραγματοποιήθηκε και σε άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου ήδη είχε πραγματοποιηθεί ένα πρώτο  συλλαλητήριο την Τετάρτη 10/4 ("Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις στη Χαλκιδική").

φωτό: Δρομογράφος

Ετικέτες