Επτά εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τρία άτομα έχουν ήδη συλληφθεί. Οι διώξεις είναι 25, ενώ η ζημιά σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ., μόνο για τη συγκεκριμένη τράπεζα και μόνο για την περίοδο 2007-2012.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Μάλιστα, στο πόρισμα της εισαγγελέως φαίνεται περίπτωση επιχειρηματικού δανείου, για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ειδική ρήτρα, που απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου!

Γνωστοί επιχειρηματίες και μεγαλοστελέχη του ΤΤ (που τα χρόνια της "ευμάρειας" -των λίγων και ισχυρών και τότε, μην το ξεχνάμε-ήταν πρώτο τραπέζι στις πίστες, στα εξώφυλλα των lifestyle εντύπων και στο τιμόνι μεγάλων ΠΑΕ), ξαφνικά «μαθαίνουμε» ότι πλούτισαν παράνομα, ζημιώνοντας το Δημόσιο. Το ίδιο που έκαναν δηλ. και οι μιζαδόροι των εξοπλισμών και όλοι αυτοί που σήμερα- δήθεν- ξεσκεπάζονται από την «αποφασιστικότητα» της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά, να πατάξει τη «διαφθορά».

Πέρα από τα προφανή, ότι πάντα έτσι γίνονταν και έτσι θα γίνονται οι «δουλειές» στον καπιταλισμό, ότι καλά κρατεί το «αλληλοφάγωμα» στον κόσμο του κεφαλαίου, ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα, η αποκάλυψη του νέου αυτού σκανδάλου, δεν γίνεται σε τυχαία συγκυρία. Η κυβέρνηση εντός των ημερών αναμένεται να καταθέσει νέα νομοθετική ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με άμεσα ενδιαφερόμενη την Eurobank (την τράπεζα στην οποία χάρισαν το ΤΤ) και σχέδιο την επαναφορά των μετοχών των τραπεζών που απέμειναν από τους διάφορους "γάμους", στον ιδιωτικό έλεγχο. Και μάλιστα μέσα στους επόμενους μήνες και όχι εντός 5ετίας όπως προέβλεπε το αρχικό πλάνο.  Ως γνωστόν, στους ίδιους χρεωκοπημένους τραπεζίτες, βρίσκεται και το management των πιστωτικών ιδρυμάτων, παρά το γεγονός ότι διασώθηκαν με πακτωλό δισ. ευρώ από τα χρήματα όλων μας.

Στις φυσιολογικές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς, που θα αντιταχθούν πολιτικά σε μια τέτοια εξέλιξη, το σύστημα ετοιμάζει ήδη την υπεράσπιση των επιλογών Σαμαρά-Βενιζέλου-Στουρνάρα: «είδατε τι έγινε στο ΤΤ που ήταν δημόσια τράπεζα. Απάτες και κλοπή του Δημοσίου. Καλά κάναμε και το δώσαμε στους "τίμιους" ιδιώτες», θα ουρλιάζει το πολιτικό προσωπικό των τραπεζιτών και τα κανάλια που προπαγανδίζουν την «αναγκαία» εξαθλίωση των εργαζομένων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Για όλη αυτή την «αρρώστια» δεν υπάρχουν ούτε εύκολα αντίδοτα, ούτε ανώδυνες λύσεις που θα αλλάξουν «συναινετικά» την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα, για να λειτουργήσει προς όφελος του λαού. Ειδικά στην εποχή της κυριαρχίας της ΕΚΤ και των πολιτικών προκλητικής εύνοιας των «απο πάνω». Για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι αποφασισμένη να βρει πόρους για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών της κοινωνίας, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ολοκληρωτική σύγκρουση με τους οικονομικούς και πολιτικούς εκπροσώπους αυτού του σάπιου κατεστημένου, εντός και εκτός χώρας.

Μια τέτοια διαδικασία έχει φυσικά και συγκεκριμένα προαπαιτούμενα στο πεδίο άσκησης της κυβερνητικής εξουσίας (πέρα από την απαραίτητη συσπείρωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού σε αγωνιστικό-διεκδικητικό προσανατολισμό), όπως η άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών. Ως πρώτο ριζοσπαστικό μέτρο στήριξης της αντεπίθεσης των «ηττημένων της κρίσης» και ως επιμέρους μέτρο ενός συνολικότερου προγράμματος ρήξης, που αναπόφευκτα θα πρέπει να εφαρμόσει μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Πόσο μάλλον, αν έχει στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας και των λαϊκών στρωμάτων και ορίζοντα το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. 


Παραθέτουμε και την σχετική ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων στο Τ.Τ.:

Οι χθεσινοβραδινές εξελίξεις, με τη έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για στελέχη της διοίκησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και γνωστούς επιχειρηματίες, δεν κάνουν κανέναν εργαζόμενο και κανέναν πολίτη να πέσει απ’ τα σύννεφα. Οι πάντες γνωρίζουν ότι το σύνολο του τραπεζικού συστήματος, στα πλαίσια των ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, λειτουργούσε και λειτουργεί εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας και υπέρ «ημετέρων» και κολλητών. Είναι πλέον καθολική η απαίτηση εργαζομένων και κοινωνίας, όχι μόνο να διαλευκανθούν οι συγκεκριμένες υποθέσεις, αλλά η έρευνα να φτάσει σε βάθος, έτσι ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε όλα τα επίπεδα και σε όλους εκείνους που καταχράστηκαν χρήματα του ελληνικού λαού.

Βέβαια, το μεγάλο σκάνδαλο σε σχέση με το Τ.Τ., είναι ότι η πλειοψηφία των ίδιων προσώπων, που διορίστηκαν και εκτελούσαν εντολές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, και σήμερα διώκονται από τη Δικαιοσύνη, οδήγησαν με τις ενέργειες και τις υπογραφές τους το Τ.Τ. στη Eurobank.  Η απαξίωση του Τ.Τ ξεκίνησε το 2002 με την μετατροπή του, από δημόσια υπηρεσία σε Ανώνυμη Εταιρεία, στη συνέχεια με την εισαγωγή του στο Χ.Α και την σταδιακή ιδιωτικοποίησή του.

Το Τ.Τ. βρισκόταν στην καλύτερη θέση σε ότι αφορά τις επισφάλειες δανείων, σε σχέση με τις υπόλοιπες καθαρά ιδιωτικές τράπεζες (13,9%). Έτσι λοιπόν, προκαλεί ερωτήματα η επιλογή του χαρίσματος του Τ.Τ. σε μία τράπεζα που εμφανίζει διπλάσιες επισφάλειες στα χορηγούμενα δάνειά της (26,4%). Ακόμα μεγαλύτερα ερωτήματα προκαλεί ο χρόνος που επελέγη για τη δημοσιοποίηση των διώξεων. Γιατί όχι νωρίτερα και γιατί όχι αργότερα;

Φανταζόμαστε ότι καμία σχέση δεν έχει με την πρεμούρα κυβέρνησης και τραπεζιτών για την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά τη νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φανταζόμαστε επίσης, ότι οι ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές θα ερευνήσουν τα θαλασσοδάνεια όλων των “συστημικών” τραπεζών που εμφανίζουν πολύ μεγαλύτερες επισφάλειες απ’ το Τ.Τ., πριν φτάσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Εκτός κι αν ο επικοινωνιακός σχεδιασμός προβλέπει ότι θα πρέπει να εμφανιστούν ως “σαπάκια” οι πρώην κρατικές τράπεζες, έτσι ώστε να δικαιολογηθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζιτών, τις οποίες θα κληθεί να καλύψει εκ νέου ο ελληνικός λαός…

Τέλος, φανταζόμαστε ότι το επόμενο βήμα είναι να ελεγχθεί και ο “εποπτικός” ρόλος της ΤτΕ, η οποία από τη μία έκανε τόσο καιρό τα στραβά μάτια για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, ενώ από την άλλη φρόντιζε να απαξιώνει σε κάθε ευκαιρία το Τ.Τ. (ΑΣΠΙΔΑ, CDS, κούρεμα ομολόγων, σπάσιμο τράπεζας), προς ικανοποίηση των θιασωτών των μνημονίων.


Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν για άλλη μια φορά τη νύφη είναι οι απλοί εργαζόμενοι του Τ.Τ. και η ελληνική κοινωνία. 

Ετικέτες