Στις 12 Φλεβάρη παρουσιάστηκε στη Μαδρίτη η πλατφόρμα στήριξης στον Ελληνικό λαό. Το μανιφέστο της πρωτοβουλίας, υπογράφεται από χιλιάδες Ισπανούς, αλλά και από πολύ γνωστά ονόματα της πολιτικές σκηνής όπως οι ευρωβουλευτίνες του Podemos, Τερέσα Ροντρίγκεζ και Λόλα Σάντσεζ, ο Μιγκέλ Ουρμπάν ένας από τους πρώτους που μαζί με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας έφτιαξαν το Podemos, ο Χάιμε Παστόρ εκδότης του περιοδικού Viento sur , η Άντα Κολάου επικεφαλής του Guanyem Barcelona , ο Ντιέγο Κανιαμέρο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Ανδαλουσίας καθώς και πολλοί άλλοι βουλευτές, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες κλπ . Επόμενος στόχος την πλατφόρμας είναι η συγκρότηση πλατιών επιτροπών συμπαράστασης στον ελληνικό λαό. Το μανιφέστο συντάχθηκε λίγες μέρες πριν τις εκλογές στην Ελλάδα.

ME ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΛΑΟ, ΓΙΑΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝΕΥΡΩΠΗ (POR EL PUEBLO GRIEGO, POR EL CAMBIO EN EUROPA)

Μεταξύ άλλων υπογράφουν οι :

GERARDO PISSARELLO, JAIME PASTOR, ADA COLAU, DAVID FERNÁNDEZ, TERESA RODRÍGUEZ, DIEGO CAÑAMERO, JUAN DIEGO BOTTO, LOLA SÁNCHEZ, XOSE MANUEL BEIRAS, YAYO HERRERO, MIGUEL URBÁN, OLGA RODRÍGUEZ, MARTIÑO NORIEGA, LIDIA SENRA, PEDRO IBARRA, TERESA FORCADES, VICENÇ NAVARRO, SANTIAGO ALBA RICO, ARCADI OLIVERES, ALBERTO SAN JUAN, RAMON ZALLO, EMMANUEL RODRÍGUEZ.

Οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα είναι δυνατόν να σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής στο ευρωπαϊκό (πολιτικό) τοπίο. Η Ελλάδα έχει μετατραπεί σ’ ένα πολιτικό κι οικονομικό πειραματικό εργαστήριο για τις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες έχουν σπείρει την φτώχεια, την ανέχεια και την κατήφεια σ’ όλες τις γωνιές του Ευρωπαϊκού Νότου. Οι οικονομικές συνταγές που προβλέπουν περικοπές και λιτότητα, κι εδράζονται στην αποπληρωμή του χρέους μ’ ενέχυρο τα κοινωνικά δικαιώματα, το μόνο που έχουν αφήσει ως κυρίαρχη εικόνα είναι η ανεργία, η παιδική φτώχεια, η απογοήτευση κι η βαρβαρότητα, με την απειλή της επιστροφής του φασισμού—όπως αυτή ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της Χρυσής Αυγής—καθιστώντας επίκαιρα ξανά εκείνα τα δεινά και τα προβλήματα που άλλοτε φάνταζαν ξένα προς το πνεύμα της Ευρώπης.

Εντούτοις, ο ελληνικός λαός δεν παραιτήθηκε συναινώντας να γίνει το πειραματόζωο της Τρόικας. Διαδηλώσεις, απεργίες, εργατικοί συνεταιρισμοί και αλληλεγγύη αποτελούν την απάντηση στη δικτατορία του χρηματοοικονομικού Κεφαλαίου και των διεθνών αγορών.

Τώρα υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία για να συντρίψουμε τους πολιτικούς που ευθύνονται για την λεηλασία τούτη. Μόλις έγινε γνωστή η προκήρυξη των εκλογών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε τη χορήγηση της «βοήθειάς» του (μία βοήθεια που χορηγείτο μόνο όταν καταβαλλόταν το τίμημα των δικαιωμάτων του λαού) μέχρις ότου μάθει ποιος πρόκειται να ηγείται της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Τούτο αποτελεί τρανή απόδειξη πως όσοι επωφελήθηκαν από την κρίση εις βάρος της πλειοψηφίας του λαού, δυσπιστούν απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς και ο σεβασμός τους προς τις εκλογές εξαρτάται από το εάν θα εκλεγούν όσοι υπερασπίζονται τα προνόμιά τους. Ουδείς ψηφίζει τις αγορές, μολαταύτα είναι εκείνες που αποφασίζουν καθημερινά για τις ζωές και το μέλλον μας.

Όμως είναι σαφές πως υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στις πολιτικές τους. Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ελληνικός λαός δεν είναι το αποτέλεσμα άσειστων νόμων, αλλά η συνέπεια συγκεκριμένων αποφάσεων και συμφερόντων. Η εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την απόδειξη πως μία ευρεία κοινωνική πλειονότητα βροντοφωνάζει «φτάνει!» στη διαφθορά και στη λεηλασία, στην οποία την είχαν καθυποτάξει όλα τούτα τα χρόνια. Μία πολιτική δύναμη, η οποία βρισκόταν σε άμεση επαφή με τους αγώνες που δόθηκαν στους δρόμους και που είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει την πολιτική αλλαγή στους θεσμούς, μία αλλαγή η οποία θα γίνει δυνατή μόνον εάν ο ελληνικός λαός επιμείνει στις κινητοποιήσεις στους δρόμους, οργανωθεί σε κάθε γωνιά της κοινωνίας και βασίζεται στην διεθνή αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών.

Είμαστε πεπεισμένοι πως ο ελληνικός λαός, μέσα από τις εκλογές, θα αποπέμψει τους κλέφτες. Στην περίπτωση αυτή, οι δυσκολίες κι οι εκβιασμοί θα είναι τεράστιοι και για τούτο η δική μας υποχρέωση ως ευρωπαίοι πολίτες είναι και θα είναι να σταθούμε αλληλέγγυοι στην δημοκρατία στην βούληση του ελληνικού λαού για αλλαγή. Η νίκη του θα είναι και δική μας νίκη, η ήττα του επίσης θα είναι και δική μας. Γι’ αυτό, όσοι κι όσες συνυπογράφουμε αυτή τη διακήρυξη κάνουμε έκκληση σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις να ταχθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό του ελληνικού λαού, να μην επιτρέψουμε να ηττηθεί η δημοκρατία από τις αγορές και να κινητοποιήσουμε δράσεις που δεν θα αφήνουν μόνους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στην πορεία τους για να ξανακακτήσουν την εθνική τους κυριαρχία και τα δικαιώματά τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο porelcambioengrecia.info 

Ετικέτες