Η 6η Αντιρατσιστική Γιορτή για πρώτη χρονιά ήταν διήμερη. Και πέτυχε δίχως άλλο, χάρη στην καλή δουλειά προετοιμασίας όλου του κόσμου που δραστηριοποιείται στην Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών. Την επιτυχία επιβεβαίωσαν οι –περισσότεροι από 3.000– ντόπιοι και μετανάστες επισκέπτες του διημέρου.

Ήταν μια έμπρακτη απόδειξη πως το δυναμικό απάντησης στο ρατσισμό και τα φασιστικά τάγματα εφόδου υπάρχει στην κοινωνία και έχει κάθε δυνατότητα να στείλει στα σκουπίδια τους νεοναζί, μαζί με τους μνημονιακούς πάτρονές τους.

Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου όλα ήταν έτοιμα στο λόφο του Κολωνού. Ήταν εκεί πάνω από 50 συλλογικότητες που αγωνίζονται στις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης.
Όλοι μαζί, δίπλα δίπλα μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις, τοπικές αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, σωματεία εργαζόμενων (όπως αυτά των νοσοκομείων που πάνε για κλείσιμο), η LGBT κοινότητα, κινήσεις κατοίκων (όπως της Αγοράς της Κυψέλης), το ΚΕΘΕΑ, το «Καράβι για τη Γάζα», φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις, έντυπα της Αριστεράς, εκδόσεις και βιβλιοπωλεία.

Η πρώτη ενότητα κάθε μέρας καλύφθηκε από τις συζητήσεις για όλα τα επίκαιρα ζητήματα. Για την εμφάνιση των νεοναζί στα σχολεία, τη μάχη ενάντια στο σεξισμό και την ομοφοβία, το αντιφασιστικό κίνημα στην Ευρώπη, αλλά και για την πορεία των αραβικών εξεγέρσεων. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχαν οι συζητήσεις του Σαββάτου για τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί να μας αποπροσανατολίσει από τους υπαίτιους της κρίσης, και της Κυριακής για το ποιοί και πώς μπορούμε να σταματήσουμε τους νεοναζί.

Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι εμπειρίες που κατέθεσαν ο Αζάντ Ταρχάν (βλ. δίπλα), αλλά και ντόπιοι αντιφασίστες, όπως μαθητές και εκπαιδευτικοί της «Πρωτοβουλίας ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία» της Καλλιθέας που κατόρθωσαν να περιορίσουν τις ρατσιστικές επιθέσεις στην περιοχή τους.

Η έκθεση φωτογραφίας γύρω από το μεταναστευτικό και ένα παράρτημα της έκθεσης «η είδηση υπό διωγμό» που πραγματοποιεί αυτές της μέρες η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, έδωσαν κι άλλες εικόνες στους επισκέπτες. Ακόμα καλύτερη όμως ήταν η ίδια η παρουσία των φωτογράφων, που έχουν αποδείξει επανειλημμένα την έμπρακτη υποστήριξή τους στις κινηματικές και αντιρατσιστικές διαδικασίες.
Η ΚΑΡ είχε προετοιμαστεί για τη γιορτή με νέα υλικά: αντιρατσιστικά-αντιφασιστικά μπλουζάκια, αφίσες και καρτ-ποστάλ (που το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει οι ομάδες της στο διαδίκτυο) που έγιναν ανάρπαστα.

Το ενδιαφέρον για ενημέρωση για τις ομάδες στις γειτονιές της Αθήνας και τις άλλες πόλεις και η συγκέντρωση υπογραφών για συμμετοχή, ήταν μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενη φορά. Όπως και η επαφή με άλλες συλλογικότητες για καλύτερη συνεργασία το επόμενο διάστημα.
Γιορτή χωρίς φαγητό, κρασί και χορό δεν γίνεται. Στο χώρο της κουζίνας και των μεταναστευτικών κοινοτήτων έγινε κανονικό γλέντι από τις παρέες και συνεχίστηκαν τα πηγαδάκια των συζητήσεων. Μέσα στο χώρο του συναυλιακού προγράμματος υπήρχε και δεύτερη κουζίνα, η καθιερωμένη πια «σπιτική» με πολλές εθελοντικές προσφορές.

Μέχρι αργά τη νύχτα οι μουσικοί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, για να περάσει ο κόσμος όμορφα. Και δεν παρέλειψαν να στείλουν το αντιρατσιστικό τους μήνυμα με διάφορους τρόπους. Όπως  ο Φοίβος Δεληβοριάς που διασκεύασε σε αντιφασιστικό μοτίβο τους στίχους ενός από τα τραγούδια του…
Το Σαββατοκύριακο στον Κολωνό ήταν όλοι εκεί. Μαθητές των σχολείων της περιοχής που, μαθαίνοντας για τη γιορτή, ήρθαν από μόνοι τους να βοηθήσουν, αλλά και να γνωριστούν με περισσότερους συνομήλικους αντιφασίστες.

Κάτοικοι της γειτονιάς που, κόντρα στη ρατσιστική υστερία, επέλεξαν να έρθουν στη γιορτή και να διασκεδάσουν μαζί με τους μετανάστες. Ομοφυλόφιλοι που έχουν βγει ακόμα πιο αγωνιστικά στο προσκήνιο, μετά τις φασιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν τον τελευταίο καιρό.
Έλληνες εργαζόμενοι που ξέρουν καλά ότι οι μετανάστες είναι σύμμαχοι και ο αγώνας κοινός. Και φυσικά πάρα πολλοί μετανάστες, χωρίς φόβο.

Τρεις μέρες μετά τη μεγάλη πανεργατική απεργία, η 6η Αντιρατσιστική Γιορτή μας υπενθύμισε με τον τρόπο της ότι έχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τα σχέδια τους, εδώ και τώρα.

Ετικέτες