Διπλάσιος κόσμος από πέρυσι επισκέφθηκε το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Αθήνας, ενώ ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά σε μέγεθος το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.

Και τα δύο έγιναν το Παρασκευοσαββατοκύριακο 4, 5 και 6 Ιουλίου με καθοριστική τη συμμετοχή της νεολαίας που –παρά την ημιτελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας– πλημμύρισε τους χώρους των συζητήσεων και των συναυλιών.

Αντιφασισμός

Στην Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων, η μεγάλη προσέλευση φάνηκε ήδη από την Παρασκευή, που οι επισκέπτες της πρώτης μέρας για πρώτη φορά έσπασαν το φράγμα των 10.000. Παρά την πληθώρα των 20 συνολικά συζητήσεων που γίνονταν ταυτόχρονα σε πολλά διαφορετικά σημεία καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου, παντού υπήρχε πολύς κόσμος που εξέφρασε την αντίθεσή του στον θεσμικό ρατσισμό της κυβέρνησης και τη διάθεσή του να δράσει αντιφασιστικά στις γειτονιές. Αυτό εκφράστηκε και από τις συμμετοχές ανθρώπων που δήλωναν ενδιαφέρον να ενταχθούν σε αντιρατσιστικές οργανώσεις, με πολλή κίνηση ιδιαίτερα στα τραπεζάκια της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό». Οι συζητήσεις που αφορούσαν τον φασισμό και την αντιμετώπισή του είχαν μεγάλη συμμετοχή και υψηλό επίπεδο προβληματισμού. Στη συζήτηση για την «Άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη», η παρουσία του αντιφασίστα συντρόφου Ντμίτρι Κολέσνικ από την οργάνωση Bodotba της Ουκρανίας έδωσε το έναυσμα σε πολλούς αντιφασίστες να τοποθετηθούν απέναντι στη στήριξη της ΕΕ στις κυβερνήσεις των ολιγαρχών με συμμετοχή φασιστών σε κρίσιμες θέσεις της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, την ώρα που τα τάγματα εφόδου τους συμμετέχουν μαζί με τις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις στον αιματηρό εμφύλιο στην ανατολή. Η συζήτηση για την «Αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής» στην Ελλάδα χαρακτηρίστηκε από την τοποθέτηση των εισηγητών αλλά και της πλειονότητας των παρεμβάσεων πως δεν αρκεί η δικαστική αντιμετώπιση, αλλά χρειάζεται ισχυροποίηση και συντονισμός του αντιφασιστικού κινήματος και της Αριστεράς. Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη την τιμητική τους είχαν τα αντιφασιστικά πάνελ που αγκαλιάστηκαν από τον κόσμο, ανάμεσά τους αυτό της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν σε όλα τα πάνελ κυριάρχησε η εκτίμηση πως για την περιθωριοποίηση του φασισμού καθοριστικό παράγοντα αποτελεί η ισχυροποίηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με την περίπτωση της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει πιλοτικό ρόλο για όλη την Ευρώπη. Όπως τη δεκαετία του ’30, το στοίχημα που παίζεται ξανά είναι αν η Αριστερά θα μπορέσει να εκφράσει τις ελπίδες του κόσμου της εργασίας για διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση ή θα αποτύχει, δίνοντας χώρο στο φασισμό.

Αντιφασιστικός Σεπτέμβρης

Όλη αυτή η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς διά ταύτα για το επόμενο διάστημα. Έτσι, σε μια ιδιαίτερα μαζική συνέλευση στον αντιφασιστικό χώρο του φεστιβάλ της Αθήνας, δεκάδες συλλογικότητες από την Αθήνα και τον Πειραιά κατέληξαν σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων για τη νέα χρονιά. Ύστερα από πρόταση συλλογικοτήτων του Κερατσινίου και του Περάματος, αποφασίστηκε ο επόμενος Σεπτέμβρης –οπότε συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα– να είναι αντιφασιστικός μήνας σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο των εκδηλώσεων και των κινητοποιήσεων το Κερατσίνι. Με εκδηλώσεις στις αυλές των σχολείων της περιοχής, μουσικές συναντήσεις, συζητήσεις και εκθέσεις αντιφασιστικής αφίσας. Με μια μεγάλη παναττική διαδήλωση την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, που θα ξεκινήσει από το σημείο της δολοφονίας του Παύλου και θα δώσει το μήνυμα πως δεν ξεχνάμε αλλά συνεχίζουμε τον αγώνα για το τσάκισμα του φασισμού. Με μια μεγάλη συναυλία στο κέντρο της Αθήνας την επόμενη μέρα, Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη, όπου οι φίλοι του Παύλου μαζί με πλήθος γνωστών καλλιτεχνών θα τραγουδήσουν «ένα τραγούδι για τον Παύλο» και θα δηλώσουν μαζί με χιλιάδες ανθρώπους πως δεν θα περάσει ο φασισμός.

Επιπλέον στην Αντιφασιστική Συνέλευση στα Ιλίσια υιοθετήθηκε το Σάββατο 8 Νοέμβρη ως ημερομηνία πανευρωπαϊκής κινητοποίησης ενάντια στο φασισμό. Μία μέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της Νύχτας των Κρυστάλλων (9 Νοέμβρη), χιλιάδες άνθρωποι θα διαδηλώσουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης με το σύνθημα «NO PASARAN». Πρόκειται για μια απόφαση που προέκυψε από το διεθνές αντιφασιστικό τριήμερο του Αντιφασιστικού Συντονισμού στην Αθήνα, τον περασμένο Απρίλιο, όπου συμμετείχαν 32 συλλογικότητες του κινήματος και της Αριστεράς από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, ο Αντιφασιστικός Συντονισμός θα ξεκινήσει να οργανώνει τις κινητοποιήσεις της 8ης Νοέμβρη καλώντας συλλογικότητες και φορείς σε μια μεγάλη σύσκεψη στις 3 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, απ’ όπου θα προκύψει το πλαίσιο και μια πλατιά οργανωτική επιτροπή των κινητοποιήσεων της 8ης Νοέμβρη. Η φιλοδοξία είναι σε κάθε πόλη της Ελλάδας να υπάρχουν μεγάλες αντιφασιστικές διαδηλώσεις, εκδηλώσεις και συναυλίες, με τη συμμετοχή εκατοντάδων σωματείων, φορέων, πρωτοβουλιών και κινήσεων που αξιολογούν την αντιφασιστική πάλη ως κατεπείγουσα προτεραιότητα.

8η Αντιρατσιστική Γιορτή

Στο φεστιβάλ της Αθήνας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά και η αφίσα της 8ης Αντιρατσιστικής Γιορτής του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών και της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» που θα γίνει το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη (27 & 28/9) στο Λόφο Κολωνού. Χιλιάδες φυλλάδια μοιράστηκαν στους επισκέπτες, από τους οποίους πάρα πολλοί ήξεραν ήδη το γεγονός από προηγούμενες χρονιές. Ήδη από τα Ιλίσια κλείστηκαν οι πρώτες συμμετοχές μεταναστευτικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων, ενώ πολλοί άνθρωποι τόνισαν την ιδιαίτερη αξία της 8ης Γιορτής φέτος, στη γειτονιά που ο Κασιδιάρης κατέγραψε το υψηλότερο σκορ της Χρυσής Αυγής στο Δήμο της Αθήνας και οι φασίστες φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε «προπύργιο». Σε συνέχεια των πολύ πετυχημένων αντιρατσιστικών φεστιβάλ και των κινητοποιήσεων που θα γίνουν γύρω από τις 18 Σεπτέμβρη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η 8η Αντιρατσιστική Γιορτή στον Κολωνό φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό σταθμό για το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα στην Ελλάδα.