ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ 215,71 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΔΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Για άλλη μια φορά έρ­χο­νται στο φως της δη­μο­σιό­τη­τας στοι­χεία που απο­δει­κνύ­ουν την επι­χεί­ρη­ση απο­χα­ρα­κτη­ρι­σμού των δασών στο Ελ­λη­νι­κό από κυ­βερ­νη­τι­κούς και υπη­ρε­σια­κούς πα­ρά­γο­ντες.

1.  Στο Δα­σι­κό Χάρτη για τη Δη­μο­τι­κή Ενό­τη­τα Ελ­λη­νι­κού, θε­ω­ρη­μέ­νο με την α.π. 104546/3693/15-12-2016 από­φα­ση της Διεύ­θυν­σης Δασών Πει­ραιά, απο­τυ­πώ­νο­νται 215,71 στρέμ­μα­τα με δα­σι­κό χα­ρα­κτή­ρα στην επί­δι­κη έκτα­ση. Σύμ­φω­να με το άρθρο 14 ν.3889/2010 ο πα­ρα­πά­νω Δα­σι­κός Χάρ­της έπρε­πε να αναρ­τη­θεί εντός 15 ημε­ρών. Εντε­λώς αυ­θαί­ρε­τα και με πα­ρέμ­βα­ση του ΥΠΕΝ η ανάρ­τη­ση του χάρτη ανα­βλή­θη­κε  επ’ αό­ρι­στον (με το υπ αρ. 151581/245/1-2-2017 έγ­γρα­φο του Τμ. Δα­σο­λο­γί­ου της Δ/νσης Δα­σι­κών Έργων και Υπο­δο­μών της Γεν. Δ/νσης Ανάπτ.& Προ­στα­σί­ας Δασών & Αγρο­περ/ντος του Υπ. Πε­ρι­βάλ­λο­ντος), "προ­κει­μέ­νου να διευ­θε­τη­θούν προ­βλή­μα­τα διοι­κη­τι­κού, δια­δι­κα­στι­κού και τε­χνι­κού χα­ρα­κτή­ρα. Επι­πλέ­ον λόγω του (!!!) με­γά­λου χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος που έχει πα­ρέλ­θει από την θε­ώ­ρη­ση και του τρο­πο­ποι­η­θέ­ντος θε­σμι­κού πλαι­σί­ου οφεί­λε­ται επι­και­ρο­ποί­η­σή του".

Αφού πα­ρέ­καμ­ψαν πα­ρά­νο­μα τον Δα­σι­κό Χάρτη προ­χώ­ρη­σαν στην έκ­δο­ση πρά­ξης χα­ρα­κτη­ρι­σμού από τον Δα­σάρ­χη προ­κει­μέ­νου να πα­ρα­κάμ­ψουν και τον Δα­σάρ­χη Πει­ραιά, ο οποί­ος ορθώς, σύμ­φω­να με τη νο­μο­λο­γία του ΣτΕ, υπο­στή­ρι­ξε ότι οι τε­χνη­τές δα­σι­κές φυ­τεί­ες προ­στα­τεύ­ο­νται από το Σύ­νταγ­μα. Ο αν. υπουρ­γός ΥΠΕΝ κ. Φά­μελ­λος έθεσε σχε­τι­κό ερώ­τη­μα στο Νο­μι­κό Συμ­βού­λιο του Κρά­τους. Το ΝΣΚ, πα­ρα­βλέ­πο­ντας τη νο­μο­λο­γία του ΣτΕ, έκρι­νε ως μη προ­στα­τευό­με­νες τις τε­χνη­τές δα­σι­κές φυ­τεί­ες του Ελ­λη­νι­κού (γνω­μο­δό­τη­ση 337/21-12-20160). Στη συ­νέ­χεια η γνω­μο­δό­τη­ση έγινε απο­δε­κτή από τον ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γό Πε­ρι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας ώστε να απο­κτή­σει ισχύ Υπουρ­γι­κής Από­φα­σης και να είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η εφαρ­μο­γή της.

Το πιο εξορ­γι­στι­κό είναι ότι, όταν το Δα­σαρ­χείο ζή­τη­σε από το Υπουρ­γείο τις φυ­το­τε­χνι­κές με­λέ­τες στις οποί­ες ανα­φέ­ρε­ται η ΝΣΚ 337/2017, τότε το Υπουρ­γείο ζή­τη­σε από τον νο­μι­κό σύμ­βου­λο του Υπουρ­γεί­ου να ερ­μη­νεύ­σει την από­φα­ση 337/16 του ΝΣΚ (από ποιό νο­μο­θέ­τη­μα προ­βλέ­πε­ται αυτή η δια­δι­κα­σία) και βε­βαί­ως αυτός την ερ­μή­νευ­σε ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι δεν είναι απα­ραί­τη­τες οι φυ­το­τε­χνι­κές με­λέ­τες.

2.  Στις 12-5-2017 εξε­δό­θη από τον Δα­σάρ­χη Πει­ραιά πράξη χα­ρα­κτη­ρι­σμού για την επί­δι­κη έκτα­ση στο Ελ­λη­νι­κό με την οποία χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται έκτα­ση 36.918,11 τ.μ. δίπλα στο Κολ­λέ­γιο Θη­λέ­ων Αθη­νών ως δα­σι­κή έκτα­ση καθώς και εκτά­σεις συ­νο­λι­κής επι­φα­νεί­ας 136.119,77 τ.μ. ως τε­χνη­τές δα­σι­κές φυ­τεί­ες. Οι πα­ρα­πά­νω εκτά­σεις συ­μπί­πτουν πε­ρί­που με τα 215,71 στρέμ­μα­τα του μη αναρ­τη­θέ­ντος Δα­σι­κού Χάρτη.

Όπως ανα­φέ­ρει σχε­τι­κό άρθρο του Γε­ρά­σι­μου Λιό­ντου στην εφη­με­ρί­δα Κό­ντρα-Εξέ­γερ­ση (14-10-2017) ασκή­θη­καν φο­βε­ρές πιέ­σεις από τον Συ­ντο­νι­στή της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Ατ­τι­κής (ΑΔΑ) σε υπη­ρε­σια­κούς πα­ρά­γο­ντες της Διεύ­θυν­σης Δασών Πει­ραιά και στον προϊ­στά­με­νο της Διεύ­θυν­σης Συ­ντο­νι­σμού και Επι­θε­ώ­ρη­σης Δασών (ΔΣΕΔ) της ΑΔΑ, προ­κει­μέ­νου να ει­ση­γη­θούν την υπο­βο­λή αντιρ­ρή­σε­ων κατά της Πρά­ξης Χα­ρα­κτη­ρι­σμού του Δα­σάρ­χη Πει­ραιά, με την οποία χα­ρα­κτη­ρί­στη­κε η έκτα­ση των πε­ρί­που 37 στρεμ­μά­των ως δα­σι­κή έκτα­ση.

Ο αρ­μό­διος τμη­μα­τάρ­χης της Διεύ­θυν­σης Δασών Πει­ραιά, ει­ση­γή­θη­κε ότι “δεν προ­κύ­πτουν άλλα στοι­χεία που να στοι­χειο­θε­τούν αντί­θε­τη δική μας άποψη περί του χα­ρα­κτή­ρα της έκτα­σης”. Με την ει­σή­γη­σή του συμ­φώ­νη­σε και η προϊ­στα­μέ­νη της Διεύ­θυν­σης Δασών Πει­ραιά. Ο Συ­ντο­νι­στής της ΑΔΑ στις 26 Ιούνη έδωσε «Εξαι­ρε­τι­κά Επεί­γου­σα» εντο­λή στον προϊ­στά­με­νο της Διεύ­θυν­σης Συ­ντο­νι­σμού και Επι­θε­ώ­ρη­σης Δασών (ΔΣΕΔ) να εκ­φρά­σει τις από­ψεις του για τον δα­σι­κό ή μη χα­ρα­κτή­ρα της έκτα­σης. Ο προϊ­στά­με­νος της ΔΣΕΔ έκανε μια εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη ει­σή­γη­ση (φω­το­ερ­μη­νεία στο γρα­φείο, αυ­το­ψία στην έκτα­ση των 37 στρεμ­μά­των, όπου πήρε και φω­το­γρα­φί­ες) ότι η έκτα­ση έχει δα­σι­κή μορφή (Τα πα­ρα­πά­νω στοι­χεία είναι στη διά­θε­ση κάθε εν­δια­φε­ρό­με­νου). Παρά αυτή την εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νη ει­σή­γη­ση του προϊ­στα­μέ­νου της ΔΣΕΔ, ο Συ­ντο­νι­στής της Απο­κε­ντρω­μέ­νης Διοί­κη­σης Ατ­τι­κής με τη βο­ή­θεια ενός νο­μι­κού κα­τέ­θε­σε αντιρ­ρή­σεις κατά του χα­ρα­κτη­ρι­σμού ως δα­σι­κής έκτα­σης των 37 στρ και φρό­ντι­σε να με­τα­κι­νή­σει τον προϊ­στά­με­νο της ΔΣΕΔ από τη θέση του.

3.   Κατά των μη σύν­νο­μων απο­φά­σε­ων για τα δα­σι­κά στο Ελ­λη­νι­κό άσκη­σε αντιρ­ρή­σεις και η Επι­τρο­πή Αγώνα για το Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Πάρκο Ελ­λη­νι­κού, η οποία προ­σκό­μι­σε φω­το­ερ­μη­νεία των δα­σο­λό­γων Δη­μή­τρη Πα­λά­σκα (PhD) και Δη­μή­τρη Τσιά­ρα (MSc). Σύμ­φω­να με αυτήν 423.780 τμ είναι δά­σος-δα­σι­κή έκτα­ση, 131.339 τμ είναι ορει­νά χορ­το­λι­βα­δι­κά, 21.727 τμ είναι άλση ή πάρκα εντός σχε­δί­ου πό­λε­ως και 10.024 τμ άλση ή πάρκα εντός Γ.Π.Σ., όλα προ­στα­τευό­με­να από τον ν998/79 και το άρθρο 24 του συ­ντάγ­μα­τος. Συ­νο­λι­κά πρό­κει­ται για 586,82 στρ. (βλέπε σχε­τι­κές ει­κό­νες)

Στις 2 Οκτώ­βρη του 2017 συ­νε­δρί­α­σε η Τε­χνι­κή Επι­τρο­πή Εξέ­τα­σης Αντιρ­ρή­σε­ων (ΤΕΕΑ) Πει­ραιά και απο­φά­σι­σε κατά πλειο­ψη­φία (με ψή­φους 2 προς 2, και διπλή ψήφο του προ­έ­δρου της Επι­τρο­πής Χρ. Αντω­νέ­λη, Δα­σάρ­χη Λαυ­ρί­ου) να απο­χα­ρα­κτη­ρί­σει τη δα­σι­κή έκτα­ση 37 στρ. στο Ελ­λη­νι­κό.

Κατά της πα­ρα­πά­νω από­φα­σης σκο­πεύ­ου­με να κα­τα­θέ­σου­με αί­τη­ση ακυ­ρώ­σε­ως στο Διοι­κη­τι­κό Εφε­τείο Πει­ραιά.

Ετικέτες