Δεν πρόλαβε ακόμη να στεγνώσει η μελάνη από την ψήφιση του 3ου μνημονίου και οι συνταξιούχοι δέχτηκαν την πρώτη βολή του. Με τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου, χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του Δημοσίου είδαν «τσεκούρι» στις συντάξεις τους κατά 3%-4% στις κύριες και κατά 6% στις επικουρικές συντάξεις. Αντίστοιχες θα είναι και οι μειώσεις στις συντάξεις του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ που θα πληρωθούν στους δικαιούχους την ερχόμενη Τρίτη, 1η Σεπτεμβρίου.

Πρό­κει­ται για το πρώτο κύμα μέ­τρων πε­ρι­κο­πής και εξό­ντω­σης των συ­ντα­ξιού­χων που προ­βλέ­πει το 3ο μνη­μό­νιο, ενώ σύ­ντο­μα θα ακο­λου­θή­σει και δεύ­τε­ρο κύμα με επτά ακόμα μέτρα πε­ρι­κο­πής των συ­ντά­ξε­ων και πρώτο από όλα τη στα­δια­κή κα­τάρ­γη­ση του ΕΚΑΣ.

Όσον αφορά στις τω­ρι­νές πε­ρι­κο­πές που έρ­χο­νται σε εφαρ­μο­γή του νόμου 4334/2015, ο οποί­ος προ­βλέ­πει αύ­ξη­ση των ει­σφο­ρών υγειο­νο­μι­κής πε­ρί­θαλ­ψης, ανα­δρο­μι­κά από την 1η Ιου­λί­ου στις ήδη κα­τα­βαλ­λό­με­νες συ­ντά­ξεις, κύ­ριες αλλά και επι­κου­ρι­κές, είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι: παρά το ότι η έμ­με­ση πε­ρι­κο­πή για τις κύ­ριες συ­ντά­ξεις ανέρ­χε­ται στο 2%, καθώς προ­βλέ­πε­ται η αύ­ξη­ση της ει­σφο­ράς υπέρ ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής κά­λυ­ψης (ΕΟΠΥΥ) από 4% σε 6%, ου­σια­στι­κά η πα­ρα­κρά­τη­ση γί­νε­ται επί του αρ­χι­κού μει­κτού ποσού της σύ­ντα­ξης, δη­λα­δή χωρίς τον υπο­λο­γι­σμό των κρα­τή­σε­ων που έχουν επι­βλη­θεί από το 2010 και μετά, με απο­τέ­λε­σμα η πραγ­μα­τι­κή μεί­ω­ση να φτά­νει στο 3%-4%.

Τα 850 εκ. ευρώ, που σε ετή­σια βάση θα πε­ρι­κο­πούν, θα πάνε από τις τσέ­πες των συ­ντα­ξιού­χων στους με­γα­λοϊ­δε­ώ­τες πα­ρό­χους και προ­μη­θευ­τές του ΕΟΠΥΥ.

Στις επι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις και στην κα­θιέ­ρω­ση της πα­ρα­κρά­τη­σης 6%, βάσει του νόμου και των ερ­μη­νευ­τι­κών εγκυ­κλί­ων του υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας έχει υπο­λο­γι­στεί επί του τε­λι­κού κα­τα­βαλ­λό­με­νου ποσού. Και μά­λι­στα, εάν κά­ποιος συ­ντα­ξιού­χος λαμ­βά­νει δύο επι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις, η πα­ρα­κρά­τη­ση θα γίνει και στις δύο.

Το ΜΕΤΑ κα­ταγ­γέλ­λει τη νέα αφαί­μα­ξη του ει­σο­δή­μα­τος των συ­ντα­ξιού­χων, για να κα­λύ­ψει τη μαύρη τρύπα στο ασφα­λι­στι­κό, και αυτό την ώρα που χά­νο­νται δε­κά­δες δισ. ευρώ το χρόνο από την μαύρη ερ­γα­σία, την ει­σφο­ρο­δια­φυ­γή και ει­σφο­ρο­κλο­πή του κε­φα­λαί­ου, που πα­ρα­μέ­νει ατι­μώ­ρη­το και στο «απυ­ρό­βλη­το».

Με την ευ­και­ρία να επι­ση­μά­νου­με επί­σης ότι με το μνη­μό­νιο που συ­νο­μο­λό­γη­σαν οι δα­νει­στές και η κυ­βέρ­νη­ση, τον Οκτώ­βριο θα προ­ω­θη­θεί νέα αντιασφα­λι­στι­κή πα­ρέμ­βα­ση, που θα κα­τα­στή­σουν τιςπρό­ω­ρες συ­ντά­ξεις «όνει­ρο θε­ρι­νής νυ­χτός» και τις συ­ντά­ξεις σε «φι­λο­δω­ρή­μα­τα» των 200 ευρώ το μήνα.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους συ­ντα­ξιού­χους να αντι­δρά­σουν, να απο­δο­κι­μά­σουν και να βγουν δυ­να­μι­κά στους δρό­μους και μαζί με τις άλλες δυ­νά­μεις του ερ­γα­τι­κού – συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος να συ­γκρο­τή­σουν έναενιαίο παλ­λαϊ­κό μέ­τω­πο για την ανα­τρο­πή όλων των μνη­μο­νια­κών πο­λι­τι­κών και των εφαρ­μο­στι­κών τους νόμων.

Τους καλεί, τέλος, να δώ­σουν δυ­να­μι­κό «παρών» στη συ­γκέ­ντρω­ση των συν­δι­κά­των στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, στο άγαλ­μα Βε­νι­ζέ­λου, στις 5 Σε­πτέμ­βρη, ώρα 6 μμ.

Ετικέτες