Η Περιστέρα Μπαζιάνα μιλώντας στην ΕΦΣΥΝ δήλωσε ότι θέλει να συνεντευξιαστεί ως απλή πολίτης και όχι ως η "γυναίκα του πρωθυπουργού".

Αν και δε γνωρίζω κάποιο απλό πολίτη που να δίνει έτσι απλόχερα συνεντεύξεις σε εφημερίδες, θα συμφωνήσω ότι ως προς αυτή της την ιδιότητα πρέπει να της ασκηθεί κριτική. Δεν είναι η "ξεπουλημένη γυναικούλα του Αλεξάκη" όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά μια πολίτης που εκφέρει γνώμη. Γι αυτή της τη γνώμη και μόνο οφείλει να κριθεί.

Τι λέει όμως ως απλή πολίτης η Περιστέρα Μπαζιάνα;

1)Σε πρώτο επίπεδο ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας δεν είπαν ψέματα.

Ο ισχυρισμός αυτός εκτός από χυδαίος για αυτούς που συνεχίζουν να βουλιάζουν στο οικονομικό, ψυχολογικό και κοινωνικό τέλμα, είναι και ύπουλος. Γιατί πάει να ταυτίσει τον κόσμο της Αριστεράς που όντως πίστευε σε ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, με τα κλειστά κομματικά επιτελεία του μεταλλαγμένου μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος όντως δεν έλεγε ψέματα, ήθελε και είχε την πρόθεση να παλέψει. Γι αυτό καταβαράρθρωσε τα παλιά αστικά κόμματα και εμπιστεύθηκε με την ψήφο του και την παρουσία του στο δρόμο την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ των μη ψεμάτων στον οποίο αναφέρεται η Περιστέρα δεν υπάρχει πια. Υπάρχει ένας άλλος ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όχι μόνο είπε ψέματα. Είπε ξεδιάντροπα ψέματα.

2) Σε δεύτερο επίπεδο η Μπέττυ Μπαζιάνα ισχυρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τη μάχη του το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης.

Και αυτός ο ισχυρισμός είναι χυδαίος. Τη μάχη επί του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ την έδινε συγκεκριμένη μερίδα του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγεσία του αντιθέτως συνεταιρίστηκαν κυβερνητικά με τους ΑΝΕΛ και τον Καμμένο, πρότειναν για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο, αξιοποίησαν σε κυβερνητικά πόστα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, συνήψαν τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη όπου εγγυόταν ότι η χώρα  θα συνεχίσει να πληρώνει τόκους και τοκοχρεολύσια όσο θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και άρχισαν ήδη από το Πάσχα να συζητούν σε κυβερνητικά γραφεία μίνι μνημονιακά προγράμματα. Το 47σέλιδο αίσχος που διαπραγματευόταν ο "αριστερός" Τσίπρας ήταν μια σκέτη ντροπή.

3)Σε τρίτο επίπεδο η Μπέττυ Μπαζιάνα ισχυρίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε την κατάσταση στα άκρα με το δημοψήφισμα.

Η κατάσταση έφτασε στα άκρα. Αποδείχθηκε όμως περίτρανα ότι επρόκειτο για αριστερό φλας για δεξιά στροφή. Στα άκρα έφτασε ο Τσίπρας όχι για να φλερτάρει με μια διέξοδο, αλλά για να πάρει φόρα και να μπει ακόμη πιο μέσα στο μνημονιακό βούρκο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαία ηγετικά στελέχη παρακείμενα στην αφεντιά του, τον παρακαλούσαν να πάρει πίσω την εξαγγελία του δημοψηφίσματος εκείνες τις μέρες. Τα στελέχη αυτά σήμερα βρίσκονται σε κομβικής σημασίας κυβερνητικά πόστα και όλα περνούν από τον έλεγχό τους. Το δημοψήφισμα εξαγγέλθηκε την Παρασκευή το βράδυ 26/6 και μέχρι την Τετάρτη οι τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν πάρει επίσημη κατεύθυνση για προπαγάνδιση του ΟΧΙ, αφισοκολλήσεις και δράσεις. Αυτά τα έκανε ο κόσμος της Αριστεράς πρωτοβουλιακά μόνος του. Τα έκανε με αποκορύφωμα σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους να κατεβαίνουνε στο δρόμο στην προεκλογική συγκέντρωση του ΟΧΙ, και με ένα ποσοστό της τάξης του 62% στην κάλπη. Ο Τσίπρας σε αυτά δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ.

4) Σε τέταρτο επίπεδο ισχυρίζεται η Μπέττυ Μπαζιάνα ότι το ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου, δεν το σεβάστηκαν οι δανειστές, οδηγώντας τον Αλέξη Τσίπρα στον οδυνηρό συμβιβασμό.

Ο ισχυρισμός της αυτός είναι μισός. Το ΟΧΙ προφανέστατα δε θα το δεχόντουσαν οι γραβατάκηδες των ευρωγραφείων και οι τραπεζίτες. Το ΟΧΙ όμως δεν το δέχτηκε και ο ίδιος ο Τσίπρας. Μια σειρά άμεσων συνεργατών του που πλέον έχουν αποχωρήσει από το ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δώσει αρκετές πληροφορίες και εξηγήσεις για το τι συνέβη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Για την αμηχανία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην αισιοδοξία του κόσμου και την εκλογική αντίσταση των μαζών απέναντι στους κάθε λογής τρομολάγνους. Από τον Πρετεντέρη και τον Μπογδάνο μέχρι τον Ψαριανό και τη Σώτη Τριανταφύλλου. Ο Τσίπρας, λοιπόν, δεν "εγκλωβίστηκε", ο Τσίπρας ΣΥΝΑΙΝΕΣΕ. Αυτό το αποδεικνύουν περίτρανα και τα διαρκή διαπιστευτήρια σοβαρότητας που δίνει σε κομμάτια όχι μόνο της διεθνούς αλλά και της εγχώριας κυρίαρχης τάξης.

5) Σε πέμπτο επίπεδο ισχυρίζεται η Περιστέρα Μπαζιάνα ότι ο Τσίπρας εφόσον "αναγκάσθηκε να συνθηκολογήσει", είχε την εντιμότητα να ρωτήσει το λαό γι αυτή τη στροφή του με εκλογές.

Ο ισχυρισμός αυτός είναι φαιδρός. Ο λαός δεν κλήθηκε να απαντήσει για το αν θέλει νέο μνημόνιο. Ο λαός βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος. Το μνημόνιο είχε ήδη ψηφισθεί μες στο 15αύγουστο με τη συνδρομή των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μάλιστα. Ο λαός θα καλούνταν να ψηφίσει τον κατάλληλο μνημονιακό διαχειριστή, όχι το αν θέλει το μνημόνιο ή όχι. Σε αυτή τη στημένη εκλογική αρένα, ο Τσίπρας αξιοποίησε το παραμύθι του παράλληλου προγράμματος, των αντιμέτρων και της αριστερής ευαισθησίας. Πρόκειται για ιστορίες τις οποίες όποιος πιστεύει ακόμη, μάλλον πιστεύει και στη Χιονάτη με τους εφτά νάνους.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι ως πολίτης η Μπέττυ Μπαζιάνα, έχει μια πολύ λανθασμένη άποψη για την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Θα έλεγε μάλιστα κανείς διαβάζοντας τη συνέντευξή της χωρίς να ξέρει ότι είναι δική της, πως ίσως πρόκειται όντως για κάποια καλόπιστη πολίτη και άσχετη με τα δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι για τη σύζυγο του ίδιου του πρωθυπουργού.

Επειδή όμως τα αστεράκια από τη μνημονιακή σφαλιάρα του 2015 τα βλέπουμε να μας χαμογελούν από τη σημαία της ΕΕ στην οποία δηλώνει πίστη ο σύζυγός της, θα γίνουμε πιο καχύποπτοι μαζί της. Θα ισχυριστούμε ότι τη συνέντευξη δεν την έδωσε ούτε σαν πολίτης, ούτε σαν σύζυγος του πρωθυπουργού. Θα ισχυριστούμε ότι την έδωσε σαν αξιοποιήσιμο εργαλείο του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό και δε μας έπεισε. Δε μας έπεισε καθόλου.